NOS NieuwsAangepast

Poetin noemt aanvallen Oekraïne 'reactie op explosie Krimbrug'

De Russische president Poetin noemt de raketaanvallen op Oekraïense steden vanochtend een vergelding voor de explosie op de Krimbrug afgelopen zaterdag. Hij dreigde in een korte televisietoespraak met verdere aanvallen.

Poetin stelde dat de Oekraïense speciale eenheden achter de gedeeltelijke vernietiging zitten van de brug tussen Rusland en het schiereiland de Krim. Hij noemde de explosie een "terroristische aanval".

De raketaanvallen van vandaag waren volgens Poetin gericht tegen Oekraïense militaire, communicatie- en energiedoelen. "Als de aanvallen blijven doorgaan, zullen wij die hard beantwoorden", zei hij verder.

Ook beweerde de president dat Oekraïne heeft geprobeerd om de aardgaspijpleiding TurkStream op te blazen. Deze gaspijpleiding loopt via de Zwarte Zee vanuit Rusland naar Turkije. Poetin ging verder niet in op deze beschuldiging.

Bekijk hier de toespraak van Poetin:

Poetin: 'Aanvallen op ons territorium worden keihard bestraft'

De Europese Unie heeft de beschietingen op Kiev en andere Oekraïense steden veroordeeld. Het zijn "barbaarse en laffe aanvallen", reageerde woordvoerder Stano. Het gaat volgens hem om een "verdere escalatie" van de oorlog in Oekraïne, die hij onacceptabel noemt.

Ook de Duitse bondskanselier Scholz heeft zijn afkeuring uitgesproken over de Russische acties vandaag. De Duitse bondskanselier heeft de Oekraïense president Zelensky vanochtend in een telefoongesprek verzekerd dat hij kan rekenen op de solidariteit van Duitsland en andere G7-landen. Duitsland zal volgens Scholz extra hulp regelen en helpen bij het herstel van beschadigde infrastructuur.

Net als Scholz heeft de Franse president Macron vandaag contact gehad met president Zelensky naar aanleiding van de aanvallen op Oekraïense steden. Macron zou Zelensky hebben toegezegd dat hij bereid is om de militaire steun uit te breiden. De G7 komt naar aanleiding van de aanvallen morgen via een videoverbinding bij elkaar. De Oekraïense president Zelensky zal hierbij ook aanwezig zijn.

Premier Rutte zegt op Twitter dat hij in een telefoongesprek met Zelensky zijn afschuw heeft uitgesproken en heeft benadrukt dat de Nederlandse steun wordt voortgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl