liveblog
NOS VoetbalAangepast

Cissoko redt punt voor NEC • Duarte scoort fraai voor Groningen

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijn weekend!

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma speelronde 4 eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

Wedstrijdverslag

NEC-FC Groningen

Schitterende vrije trap Duarte niet genoeg voor Groningen op bezoek bij NEC: 1-1

NEC heeft in eigen huis op het nippertje een nederlaag tegen FC Groningen weten te voorkomen. In eigen huis kwam de ploeg van Rogier Meijer vlak voor tijd langszij: in de Goffert werd het in een weinigzeggende wedstrijd 1-1.

Vanaf het eerste fluitsignaal tot aan de rust gebeurde er vrij weinig in de Goffert. De thuisploeg had wel het betere spel, maar tot echt grote kansen leidde dat niet.

90+4' Afgelopen

Het blijft gelijk in Nijmegen. Dankzij doelpunten van Duarte en Cissoko is het 1-1 geworden. Vooral de treffer van Cissoko was, wederom een belangrijke. Het was de tweede treffer van de aanvaller, die zijn eerste doelpunt maakte op 8 mei tegen Go Ahead. Destijds bepaalde hij de eindstand op 1-0 in de 92ste minuut.

88' DOELPUNT NEC!

Cissoko lijkt in de slotfase een punt te redden voor NEC. Met een bekeken rollertje maakt hij de 1-1.

Tweede voor Duarte, tweede uit een vrije trap

Laros Duarte maakt zijn 2de eredivisiegoal voor Groningen, nadat hij ook al uit een vrije trap scoorde op 20 februari bij PEC Zwolle (1-1). Duarte is de enige Groningen-speler die in 2022 uit een directe vrije trap scoorde in de eredivisie.

75' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Een vreselijke wedstrijd, maar wat een schitterende goal van Laros Duarte. Met een schitterende vrije trap zet hij zijn ploeg op voorsprong in Nijmegen. De bal zeilt hard richting de kruising en Cillessen kan er alleen maar naar kijken.

70' Wissel levert bijna meteen treffer op

Bij NEC dan eindelijk een spits in de punt van de aanval. Pedro Marques heeft Jordy Bruijn vervangen en wordt meteen gevaarlijk. De Portugees profiteert bijna van een foutje van Groningen en kan daarbij alleen op keeper Verrips af. Maar wanneer de Groningen-verdedigers hem hebben bijgehaald produceert Marques een schot waar de keeper simpel redding op kan brengen.

62' Waar blijven de doelpunten?

Zojuist was er nog een kansje voor Abraham, maar weer stuitte hij op NEC-keeper Cillessen. Na een mooie aanval houdt de Oranje-doelman zijn doel maar net aan schoon.

46' Daar gaan we weer

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft.

45' Rust

De eerste helft was duidelijk voor de thuisploeg, die tien minuten geleden een nog grotere kans kreeg via Duelund. De Deen kopte een corner hard richting doel, maar Verrips wist de bal net over te tikken. 0-0 na 45 minuten spelen.

30' Nog geen goals

Na een half uurtje spelen is het nog altijd 0-0 in Nijmegen al was Tannane dicht bij de openingstreffer. Net als bij zijn eerste kans nam hij met een ver schot het Groningen-doel onder vuur. De harde knal zorgde voor wat gegrabbel bij Verrips, maar hij houdt zijn doel schoon.

Zijn schot leverde Tannane wel een interessante statistiek op. De middenvelder van NEC waagde nu in totaal 23 doelpogingen tegen Groningen in de eredivisie, zonder te scoren (inclusief 2 vandaag). Daarmee is het de tegenstander waartegen hij het vaakst schoot zonder een goal te maken (22 tegen PSV).

15' Leuke beginfase

Nog geen doelpunten bij NEC - Groningen, maar er viel in het eerste kwartier al genoeg te beleven. Zo werd de thuisploeg gevaarlijk met een schotje in de handen van Verrips en schoot Duelund een metertje naast. Aan de andere kant was Abraham dicht bij een treffer, maar Cillessen tikte het schot dat richting de verre hoek ging, net naast.

1' Aftrap!

We zijn begonnen in Nijmegen.

NEC-Groningen: wat feitjes op een rij

- FC Groningen won slechts 6 van de 30 eerdere duels bij NEC, dat 12 keer de punten in Nijmegen hield. Zo ook vorig seizoen: 3-0 (Akman, Tavsan en Okita). Publiek was er toen niet bij vanwege de eerder ingestorte tribune.

- Joosten van Groningen maakte bij NEC in de eerste divisie zijn profdebuut.

- Met 3 punten uit 2 duels staat NEC op de elfde plaats, vlak achter Groningen dat vorige week tegen Go Ahead Eagles voor het eerst in tien competitiewedstrijden weer eens won.

- Michael Verrips (FC Groningen) speelt zijn 100ste competitiewedstrijd in het betaald voetbal (binnen- en buitenland).

- Bij Groningen staat Paulos Abraham voor het eerst sinds 7 mei in de basis in de eredivsie. De aanvaller scoorde niet in zijn laatste 33 optredens in de eredivisie, sinds een 0-4 zege bij FC Emmen op 9 mei 2021.

NEC zonder spits in de spits

Bij gebrek aan een goede spits staat middenvelder Jordy Bruijn in de punt van de aanval vanavond. Bij de EPSN laat trainer Rogier Meijer dan ook weten dat het aantrekken van een nieuwe man in de voorhoede de absolute prioriteit is voor de Nijmegenaren.

Jordy Bruijn (l) in duel met Brian Plat van FC Volendam

Opstelling Groningen

Opstelling FC Groningen

Opstelling NEC

Opstelling NEC

Ten Hag kan Casemiro inzetten bij United

Trainer Erik ten Hag kan in de uitwedstrijd tegen Southampton beschikken over de Braziliaanse aanwinst Casemiro. De van Real Madrid overgekomen middenvelder is fit en heeft sinds zijn komst vorige week alle trainingen meegedaan. Over aanvaller Anthony Martial had Ten Hag minder goed nieuws, hij ontbreekt vanwege last van een achillespeesblessure.

"De teamgeest was al goed, maar nu is het nog beter", zegt Ten Hag over de belangrijke overwinning op Liverpool van afgelopen maandag. "Maar het is maar één wedstrijd, dus we moeten verder bouwen en ons ontwikkelen. Daar is iedereen zich van bewust."

Oud-Willem II'er Isak voor 70 miljoen naar Newcastle

Oud-Willem II'er Alexander Isak maakt een toptransfer van Real Sociedad naar Newcastle United. De 22-jarige aanvaller uit Zweden kost de ambitieuze club uit het noorden van Engeland naar verluidt 70 miljoen euro, een clubrecord. Isak speelde in 2019 een halfjaar op huurbasis in Tilburg, toen hij onder contract stond bij Borussia Dortmund.

Newcastle versterkte zich deze zomer al met verdedigers Sven Botman en Matt Targett en doelman Nick Pope. De club is in handen van een kapitaalkrachtig Saudisch investeringsfonds.

Alexander Isak

Twente laat Zerrouki niet meer gaan

Feyenoord lijkt geen interesse meer te hebben in Ramiz Zerrouki van FC Twente. En dan nog: technisch directeur Jan Streuer laat de middenvelder nu ook niet meer gaan.

Streuer had geïnteresseerden tot en met donderdag de tijd gegeven om te onderhandelen. "Feyenoord heeft alle tijd gehad. Ze hebben geloof ik al 12 of 13 nieuwe spelers gehaald", zegt Streuer tegen Tubantia. "Iedereen weet dat het in zo'n laatste week nog heel lastig is om zelf spelers te halen."

Feyenoord had deze transferperiode op Zerrouki geboden, maar dat bedrag was voor FC Twente veel te laag. De Algerijns international ligt nog in Enschede vast tot 2024, met een optie voor een extra jaar. Streuer: "Als hij een goed seizoen draait, dan komen er straks nog prachtige clubs voor hem."

Ramiz Zerrouki

Slot blikt vooruit op FC Emmen (en terug op Toornstra)

Feyenoord speelt zaterdag om 20.00 uur thuis tegen FC Emmen.

En dat betekent voor de Rotterdammers de eerste wedstrijd in acht jaar zonder Jens Toornstra in de gelederen. En dat vindt trainer Arne Slot erg jammer.

Slot kon Toornstra geen basisplaats beloven: 'Maar zijn vertrek is ontzettend zonde'

AZ in groep met Apollon, FC Vaduz en FC Dnipro

AZ is ingedeeld in groep E van de Conference League, met Apollon FC, FC Vaduz en FC Dnipro.

De spelers van AZ keken mee vanuit het vliegtuig, op de terugweg van de gewonnen voorrondepartij tegen Gil Vicente.

Hancko kan meteen spelen, Danilo vraagteken bij Feyenoord

Feyenoord kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (aftrap 20.00) beschikken over de Tsjechische aankoop Dávid Hancko, zo vertelt trainer trainer Arne Slot. Achter het meespelen van spits Danilo staat nog een vraagteken.

De aanvaller kreeg volgens Slot vandaag op de training "een tik". Zaterdag is er meer duidelijkheid over de inzetbaarheid van Danilo. Een drietal nieuwelingen bij Feyenoord is sowieso afwezig.

Middenvelder Mats Wieffer doet niet mee tegen Emmen, omdat hij aan een midweeks oefenduel met Willem II wat lichte klachten heeft overgehouden. De Braziliaanse aanvaller Igor Paixão wacht nog totdat zijn papieren in orde zijn.

Ook linksback Marcos López liep een blessure op in de wedstrijd tegen Willem II en is niet inzetbaar voor Slot.

We gaan loten voor de Conference League!

Zo weet ook AZ zijn Europese tegenstanders. De loting voor de Conference League is begonnen.

Slot spreekt van mooie loting Feyenoord

Arne Slot vindt dat Feyenoord een mooie loting heeft in de Europa League, met Lazio, FC Midtjylland en Sturm Graz. "Ik denk dat het heel moeilijk is om de exacte kwaliteiten in te schatten", zegt de trainer.

"Lazio is sowieso een heel erg sterke ploeg", vindt Slot, die ook de Denen en Oostenrijkers niet wil onderschatten. "Twee ploegen die zich via de competitie gekwalificeerd hebben voor de Champions League (maar niet de voorronde overleefden)."

Arne Slot

Fraser wil Ajax verrassen, maar zegt niet hoe

FC Utrecht kent met twee punten uit drie duels tegen op papier wat zwakkere tegenstanders een slechte start van het seizoen.

En nu komt regerend landskampioen Ajax op bezoek, een wedstrijd waarin veel kan worden goedgemaakt. En dat is trainer Henk Fraser ook van plan, al geeft hij verder geen enkel detail prijs: "Ik ga toch niet vertellen hoe we het gaan doen?"

Fraser na slechte resultaten Utrecht: 'Ajax verslaan is nu gewoon ook nodig'

Loting Europa League zit erop

De acht groepen zijn bekend, we gaan zo om 14.30 uur door met de loting voor de Conference League. Dat wordt dus spannend voor AZ.

Feyenoord tegen Lazio, FC Midtjylland en Sturm Graz

Groep F is ook compleet. Feyenoord treft daarin Lazio, FC Midtjylland en Sturm Graz.

PSV tegen Arsenal, Bodø/Glimt en FC Zürich

PSV is ingedeeld in poule A van de Europa League en treft daarin Arsenal, Bodø/Glimt en FC Zürich.

PSV en Feyenoord in pot 2

Het eerste kwartier van het programma is al volgepraat door oud-voetballers. Onder anderen Zoltán Gera deed een praatje, een Hongaar die ooit nog op de radar stond van PSV.

We gaan nu beginnen met de groepshoofden. Feyenoord en PSV zitten allebei in pot 2 en kunnen elkaar niet treffen in de groepsfase.

We gaan loten!

Tegen wie spelen PSV, Feyenoord en AZ in Europa? Het uitgebreide programma rond de loting begint nu!

De loting van de Europa League en de Conference League

Teruggekeerde Toornstra kan zondag spelen voor Utrecht tegen Ajax

De bij FC Utrecht teruggekeerde Jens Toornstra kan zondag meedoen in de thuiswedstrijd tegen Ajax. De club uit de Domstad meldt dat de 33-jarige middenvelder speelgerechtigd is na zijn dinsdag afgeronde komst van Feyenoord. Het duel in Utrecht begint om 12.15 uur.

De Zuid-Hollander voetbalde eerder al anderhalf jaar bij FC Utrecht. Die club haalde Toornstra begin 2013 weg bij ADO Den Haag en verkocht hem in de zomer van 2014 voor 3,5 miljoen euro aan Feyenoord. Toornstra speelde ruim driehonderd wedstrijden voor Feyenoord en was daarin goed voor 65 doelpunten en 62 assists, maar hij kon dit jaar onder trainer Arne Slot niet meer rekenen op een basisplaats.

Gazzetta: Wijnaldum definitief niet naar het WK

Volgens de Gazzetta dello Sport ontbreekt Georginio Wijnaldum definitief op het WK,

De middenvelder brak op de training van zijn club AS Roma zijn scheenbeen. Hij kiest ervoor om zich niet te laten opereren, waardoor de revalidatie iets langer duurt. Hij zou begin volgend jaar weer fit op het veld kunnen verschijnen.

Georginio Wijnaldum

Fortuna zoekt nog naar hoofdtrainer

Fortuna Sittard stuurde na drie nederlagen in de eerste drie duels hoofdtrainer Sjors Ultee en zijn assistent Rob Alflen de laan uit.

De Limburgers hebben nog geen nieuwe coach gevonden. Tegen sc Heerenveen zitten zaterdagavond oud-speler Dominik Vergoossen (foto) en Jeroen Schepens samen op de bank als eindverantwoordelijken.

Dominik Vergoossen

NEC trapt voetbalweekend af in uitverkocht huis

De wedstrijd NEC-FC Groningen wordt vrijdagavond (20.00 uur) gespeeld in een uitverkocht stadion.

Vorig seizoen moesten de toeschouwers nog buiten blijven staan, omdat na afloop van de Gelderse derby tegen Vitesse een tribunedeel was ingestort.

Van Nistelrooij spreekt PSV moed in

Na een mentale mokerslag hervat PSV zondag ook nog eens zonder zijn aanvoerder Luuk de Jong de eredivisie. De aanvaller liep een kuitblessure op in het verloren duel met Rangers FC, op die gitzwarte avond voor de Eindhovenaren waarop Champions League werd misgelopen.

Trainer Ruud van Nistelrooij heeft de knop inmiddels omgezet.

Van Nistelrooij zet de knop om bij PSV: 'Je had het over moed inspreken, toch?'

Vitesse gaat huren...

Vitesse gaf vanochtend een persverklaring uit over de stand van zaken met betrekking tot de overname. De club hoopt begin september met concreet nieuws te kunnen komen over de nieuwe grootaandeelhouder, Begin deze maand meldde Vitesse al dat de overname nagenoeg rond is, al is niet duidelijk om welke partij het gaat.

Verder schrijft de club over de 'transfermarkt': "Gezien de beperkte tijd die nog rest in de transferwindow, gaan we in deze fase met name over tot de huur van spelers. In de resterende dagen gaan we er in ieder geval alles aan doen om de kansen in de huidige markt zo goed mogelijk te benutten."

Luuk de Jong weken uit de roulatie

PSV moet het de komende weken stellen zonder aanvoerder en centrumspits Luuk de Jong.

Trainer Ruud van Nistelrooij liet dat in aanloop naar het uitduel van zondag met Excelsior weten. De Jong liep een kuitblessure op in de Europese wedstrijd tegen Rangers FC (0-1), waarin de Eindhovenaren een ticket voor de Champions League misliepen.

Luuk de Jong

Schreuder hoopt op inzetbaarheid Antony

Ajax kan zondag de mouwen opstropen voor een verhit potje in Stadion Galgenwaard, waar FC Utrecht de matige competitiestart graag wil goedmaken tegen de Amsterdammers.

"Utrecht tegen Ajax is altijd een pittige wedstrijd", zegt Ajax-trainer Alfred Schreuder. "Utrecht is een echte volksclub, met het publiek erachter. Iedere club wil van Ajax winnen en dat heeft Utrecht ook. Wij kijken gewoon met respect naar de tegenstander. Dan zien we veel goede dingen maar ook plekken waar mogelijkheden liggen."

Schreuder hoopt dat Antony, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van Manchester United, nog kan meedoen. "Maar dan moet hij wel weer met de groep gaan trainen."

Schreuder en Timber onderschatten 'volksclub' Utrecht niet: 'Dost maakt altijd goals'

Juventus huurt Milik dit seizoen van Marseille

Juventus heeft zich tot het eind van het seizoen verzekerd van de diensten van oud-Ajacied Arek Milik. De Poolse aanvaller wordt gehuurd van Olympique Marseille.

De 28-jarige Milik speelde van 2014 tot 2016 bij Ajax. In 2016 verhuisde hij naar Napoli. Juventus, dat na twee speelronden in de Serie A vier punten heeft, kan Milik na een seizoen definitief overnemen voor een bedrag van zeven miljoen euro plus bonussen.

Juventus wilde aanvankelijk zijn aanval versterken met Memphis Depay, maar de salariseisen van de Oranje-international bleken te gortig.

Ajax-docu over Gravenberch, Timber en Rensch

Bij Ajax zijn de opgeleide spelers Ryan Gravenberch, Jurriën Timber en Devyne Rensch zijn het afgelopen voetbalseizoen intensief en van nabij met camera's gevolgd. Zowel op de club als daarbuiten. Dit heeft geleid tot de documentaire AJAX: Parels van Amsterdam. De documentaire is vanaf 7 oktober te zien.

Onderscheidingen voor Wiegman en Benzema

Sarina Wiegman is door de UEFA gekroond tot coach van het jaar in het vrouwenvoetbal. De Haagse veroverde deze zomer als bondscoach met Engeland de Europese titel.

Karim Benzema (Real Madrid) werd Europees speler van het jaar.

Vier van de vijf Nederlandse clubs nog actief

Voor het Nederlandse voetbal is het belangrijk dat de clubs veel Europese punten sprokkelen. Dit om in de toekomst twee en wellicht zelfs drie lucratieve tickets voor de Champions League te krijgen.

Helaas viel voor een club al het doek in de voorrondes, FC Twente werd door het sterke Fiorentina uit de Conference League gehouden.

Ajax treft Liverpool, Napoli en Rangers FC

Voor de Champions League werd donderdag al geloot. Ajax treft in de groepsfase Liverpool, Napoli en Rangers FC.

Europese lotingen: belangrijke dag voor PSV, Feyenoord en AZ

Feyenoord en PSV zitten vrijdagmiddag in de kokers wanneer er in Istanbul om 13.00 uur geloot wordt voor de Europa League. Feyenoord plaatste zich rechtstreeks voor de groepsfase van het tweede Europese toernooi. PSV verloor in de play-offs om een plaats in de Champions League van het Schotse Rangers FC en mag het nu een niveau lager proberen.

Feyenoord bereikte het afgelopen seizoen nog de finale van de Conference League. Voor dat toernooi plaatste AZ zich donderdag voor de groepsfase. De Alkmaarders loten mee vanaf 14.30 uur voor het toernooi dat zijn tweede editie beleeft. Beide toernooien beginnen op 8 september.

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij

Welkom!

Welkom in ons liveblog, met een vooruitblik op speelronde 4 in de eredivisie en verder het belangrijkste voetbalnieuws uit binnen- en buitenland.

Gisteren iets gemist? Het blog van donderdag 25 augustus is hieronder terug te lezen.