liveblog

1,2 miljard aan Russische tegoeden bevroren en tegengehouden • Amerikaanse raketsystemen in gebruik genomen

  • Welkom in het liveblog van donderdag 23 juni over de oorlog in Oekraïne
  • Geavanceerde Amerikaanse raketsystemen aangekomen
  • DNB: 1,2 miljard aan Russische tegoeden bevroren en tegengehouden
  • Ter dood veroordeelde Britten en Marokkaan gaan in beroep
  • Journalisten van Bild beschoten bij Lysytsjansk
liveblog gesloten

President Zelensky noemt het kandidaat-lidmaatschap een 'overwinning'

Zelensky over kandidaat-lidmaatschap Oekraïne: '30 jaar op gewacht'

Gouverneur Donetsk: 'Het is nergens veilig hier'

De regionale gouverneur van Donetsk zegt dat geen enkele stad in de regio veilig is nu de strijd tussen Russische en Oekraïense troepen toeneemt. "Er is geen stad in de regio Donetsk waar het veilig is", zegt Pavlo Kyrylenko tegen persbureau AFP, verwijzend naar de nieuwste inlichtingengegevens. "Het is extreem gevaarlijk voor inwoners om in de regio te blijven", voegt hij eraan toe.

Kyrylenko zegt dat het nu prioriteit is om te voorkomen dat Russische troepen de steden Slovjansk en Kramatorsk binnendringen. In Kramatorsk zitten volgens Kyrylenko nog ongeveer 45.000 mensen, ongeveer een derde van de vooroorlogse bevolking. Burgerevacuaties gaan ondertussen door: gisteren zijn 251 mensen uit het gebied gehaald. Ook de leveringen van levensmiddelen gaan door in de hele regio Donetsk, ondanks stroomuitval en periodieke onderbrekingen van de water- en gastoevoer.

'Eurovisie Songfestival niet politiseren'

Het risico op Russische luchtaanvallen en een groot aantal slachtoffers is te groot om volgend jaar het Eurovisie Songfestival in Kiev te organiseren. Dat zegt organisator EBU tegen Sky News. Ook zegt de EBU dat het evenement niet politiek gemaakt moet worden.

De traditie schrijft voor dat het winnende land het evenement het jaar erop mag organiseren. Vorige week werd duidelijk dat EBU dit keer de organisatie wil overlaten aan een ander land, mogelijk het Verenigd Koninkrijk. Onder anderen de Oekraïense minister van Cultuur, Oleksandr Tkatsjenk, keerde zich terug tegen dit besluit van de EBU. Volgens hem zou het een "sterk signaal" geven als zijn land juist wel de volgende editie had mogen organiseren.

EBU ziet dat anders en wijst op de 10.000 mensen die aan of op het Eurovisie Songfestival werken en nog eens 30.000 fans die eropaf komen. "Hun welzijn is onze eerste zorg. Het is daarom van cruciaal belang dat beslissingen met betrekking tot zo'n complex live televisie-evenement worden genomen door omroepprofessionals en niet gepolitiseerd worden."

EU-leiders stemmen in met kandidaat-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

De leiders van de Europese Unie hebben ingestemd met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Ook Moldavië wordt kandidaat-lid, zo is in Brussel besloten op een topoverleg van de 27 regeringsleiders. Het besluit was unaniem.

Het besluit betekent niet dat de twee landen op korte termijn ook echt toetreden tot de EU. Oekraïne en Moldavië zullen aan strenge voorwaarden moeten voldoen om daadwerkelijk lid te kunnen worden. De gesprekken daarover gaan vele jaren duren, zo is de verwachting. Zo moet de Oekraïense regering meer doen aan corruptiebestrijding en moeten de rechtsstaat en de democratie worden versterkt.

Applaus in Europees Parlement voor kandidaat-lidmaatschap Oekraïne

Applaus in Europees Parlement voor kandidaat-lidmaatschap Oekraïne

DNB: 1,2 miljard aan Russische tegoeden bevroren en tegengehouden

Nederlandse financiële instellingen hebben inmiddels voor 1,2 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren en tegengehouden. Dat zegt een woordvoerder van De Nederlandsche Bank.

Het bedrag dateert van een week geleden, 16 juni. De vorige balans werd opgemaakt op 13 mei. Toen was er sprake van ruim 1 miljard euro.

De balans van sancties aan het adres van Rusland wordt opgedeeld in bevroren tegoeden en transacties. "Bij bevroren tegoeden moet je denken aan geld dat op een spaarrekening staat dat bevroren wordt en waar de rekeninghouder niet meer bij kan", zegt de DNB-woordvoerder. "Bij tegengehouden transacties gaat het bijvoorbeeld om gevallen waarbij iemand iets naar een Russische rekening wil overmaken. Een Nederlandse bank moet dit signaleren en de transactie vervolgens tegenhouden."

Corruptie: het tweede strijdtoneel van Oekraïne

In Brussel valt vandaag waarschijnlijk een besluit over het kandidaat-lidmaatschap van de EU van Oekraïne. De 27 lidstaten bespreken het advies van de Europese Commissie om het door oorlog verscheurde land die status te geven. Want er mag dan een positief advies liggen, commissievoorzitter Von der Leyen was duidelijk: de corruptiebestrijding in Oekraïne moet beter.

Al decennia kampt het land met belangenverstrengelingen en omkooppraktijken binnen de politiek, rechtspraak en economie - tot voor kort een belangrijke reden voor Nederland en een aantal andere EU-lidstaten om tegen een versneld lidmaatschap voor Oekraïne te zijn. Een EU-lidmaatschap kan juist helpen om de corruptie te bestrijden, zeggen deskundigen.

Russisch leger deelt beelden van bewapende trein

Op beelden die zijn vrijgegeven door het Russische leger is een Russische bewapende trein te zien. Volgens het leger bevindt de trein zich in oorlogsgebied. De trein is uitgerust met verschillende wapens en schuilplaatsen.

Russisch leger onthult uniek beeld van bewapende trein

Tijdelijke wijk in Vlaardingen speciaal voor Oekraïense vluchtelingen

De nieuwe wijk is in elk geval een oplossing voor de 200 Oekraïense vluchtelingen die nu al in Vlaardingen zitten.

Lees er hier alles over:

Geavanceerde Amerikaanse raketsystemen aangekomen

De Oekraïense minister van Defensie laat op sociale media weten dat geavanceerde Amerikaanse Himars-raketsystemen in gebruik zijn genomen. Minister Reznikov bedankt zijn Amerikaanse collega Austin voor de levering van de High Mobility Artillery Rocket Systems, die doelen kunnen raken op ongeveer 80 kilometer afstand.

Minister Jetten: geen gevolgen voor ons van Duitse gasmaatregelen

Minister Jetten zegt dat de nieuwe Duitse gasmaatregelen geen gevolgen hebben voor Nederland. Duitsland kondigde vandaag een nieuwe fase van het noodgasplan af. Volgens Jetten heeft dat geen consequenties voor de leveringszekerheid in Nederland en heeft Duitsland ook geen nieuwe 'solidariteitsvragen' gesteld. De minister zegt ook dat de nieuwe maatregelen wel gevolgen kunnen hebben voor de energieprijzen.

Actiedag Europol in strijd tegen mensenhandel Oekraïense vluchtelingen

Onder leiding van Nederlandse rechercheurs heeft politiedienst Europol in een dag 125 online platforms gecontroleerd om mensenhandel tegen te gaan. Volgens de Europese politiedienst zoeken mensenhandelaren specifiek op internet naar Oekraïense vrouwen, die bijvoorbeeld worden gelokt met verhaaltjes over het maken van modellenfoto's en vervolgens seksueel worden uitgebuit.

De actiedag werd al op 23 mei gehouden en de resultaten zijn nu bekendgemaakt. Volgens Europol zijn negen mensen als verdachten geïdentificeerd en zijn negen mogelijke slachtoffers gevonden. Digitale rechercheurs onderzochten vooral forums voor vluchtelingen, banensites en seksadvertentiesites.

Vluchten uit belegerde stad Lysytsjansk

Vluchten uit het zwaar bestookte Lysytsjansk: 'Dit loopt niet goed af'

Unesco: meer dan 150 monumenten beschadigd of vernietigd

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 24 februari in Oekraïne 152 culturele en religieuze monumenten in meer of mindere mate vernietigd. Op de door Unesco gepubliceerde lijst staan onder meer 70 kerken, 12 musea en 7 bibliotheken.

Driekwart van de genoemde plekken is te vinden in de regio's Kiev, Donetsk en Charkov. Op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan zeven Oekraïense vermeldingen. Die zijn zover bekend onbeschadigd.

Nieuwe Britse sancties tegen Rusland

Groot-Brittannië heeft nieuwe handelssancties tegen Rusland ingevoerd. Er mag bijvoorbeeld geen Britse kerosine meer naar het land worden uitgevoerd. Ook de handel in ijzer en staal wordt geraakt door het nieuwe pakket.

Duitse minister kondigt fase twee af van nationaal noodgasplan

Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft fase twee afgekondigd van het nationale noodgasplan, vanwege de verminderde aanvoer uit Rusland en de hoge prijzen. Sinds eind maart gold fase een. Er zijn drie fases: bij elke nieuwe fase wordt het gasgebruik verder ingeperkt.

"Gas is nu een schaars goed in Duitsland", zei minister van Economische Zaken Robert Habeck, die de Duitsers opriep om hun gasverbruik te verminderen om energie te besparen voor de winter. Duitsland trekt 15 miljard euro uit om gasopslagfaciliteiten te vullen en er komt een nieuw systeem om industriële gasverbruikers te stimuleren om gas te besparen.

"We moeten onszelf niet voor de gek houden: de vermindering van de gasvoorziening is een economische aanval op ons door Poetin", zei Habeck. Hij sluit niet uit dat Duitsland op een bepaald moment over moet gaan op fase 3, waarin de regering direct ingrijpt op de gasdistributie.

Advocaten gevangengenomen Britten en Marokkaan gaan in beroep

De advocaten van twee ter dood veroordeelde Britten en een Marokkaan bereiden een beroep voor tegen die straf, meldt het Russische persbureau TASS. De mannen werden opgepakt terwijl ze vochten voor Oekraïne en berecht door een regionale rechtbank van de niet-erkende zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk.

Aiden Aslin, Shaun Pinner en Brahim Saadoun zijn schuldig bevonden aan "huurlingenactiviteiten en het plegen van acties gericht op het omverwerpen van de grondwettelijke orde van de volksrepubliek Donetsk."

"Mijn collega's en ik bereiden momenteel de volledige tekst voor van een beroep tegen het vonnis in het belang van onze beklaagden", citeerde TASS advocaat Julia Tserkovnikova. "Als het beroep wordt afgewezen en het vonnis van kracht wordt, zal er ongetwijfeld een gratieverzoek worden ingediend", zegt ze.

Eerder schreven we dit verhaal over de drie mannen:

Duitse journalisten onder vuur bij Lysytsjansk

Drie journalisten van Bild beschrijven in de Duitse krant hoe ze gisteren in de buurt van Lysytsjansk zijn beschoten door de Russen. De stad in Oost-Oekraïne wordt langzaam omsingeld door het Russische leger en pro-Russische milities en de journalisten spraken er in de ochtend met burgers.

"Toen we 's middags over de laatste open weg terug wilden rijden, ontploften vier granaten vlak voor onze auto", zegt journalist Paul Ronzheimer. "Kort daarna weer explosies, ons raam verbrijzelde. We reden zo snel we konden, steeds verder de stoffige weg af. Toen we veilig waren, hebben we elkaar omhelsd."

De journalisten zeggen dat de Russen niet willen dat de gruwelen in Lysytsjansk worden gefilmd. "Deze stad toont het drama van deze oorlog. Kapotgeschoten gebouwen, mensen die leven zonder water en elektriciteit", zegt Ronzheimer. "De Russen proberen verslaggevers te intimideren."

Producten Unilever en Heineken via omweg toch te koop in Rusland

Producten van Unilever en Heineken zijn in Rusland nog gewoon te koop, blijkt uit onderzoek van BNR. Heineken stopte eerder helemaal in Rusland en Unilever legde in maart de export naar het land stil, maar hun producten worden volop aangeboden op Wildberries, de grootste webwinkel van Rusland.

Door de oorlog in Oekraïne besloten veel bedrijven om hun spullen niet meer aan Rusland te leveren. BNR onderzocht in hoeverre producten van bedrijven met een AEX-notering nog via Wildberries verkrijgbaar zijn.

"Wildberries is geen klant van ons", benadrukt Heineken in een reactie. "We stopten in maart met het brouwen van bier in Rusland en vlak daarna waren wij door onze voorraden heen. We hebben geen controle over wie hun producten op dit platform te koop aanbieden." Ook Unilever wijt het aanbod op Wildberries deels aan "derde partijen", waar het "geen controle" over zegt te hebben. Unilever verkoopt in Rusland sinds maart naar eigen zeggen alleen essentiële voedingsmiddelen en hygiëneproducten die in het land zelf worden gemaakt.

Zelensky heeft vertrouwen in stemming EU-lidstaten over toetreding

De Oekraïense president Zelensky heeft er alle vertrouwen in dat leiders van de EU-lidstaten allemaal zullen instemmen met het kandidaat-lidmaatschap van zijn land. Dat zei hij tegen studenten in het Canadese Toronto via een videoverbinding. "Het is alsof we vanuit de duisternis naar het licht gaan."

De EU-leiders overleggen vandaag in Brussel over de vraag of Oekraïne kandidaat-lid mag worden. De stap lijkt vooral symbolisch te zijn: Oekraïne heeft nog een lange weg te gaan als het daadwerkelijk lid wil worden. Mogelijk gaat dat tien jaar of langer duren.

Welkom in het liveblog

Het blog van gisteren is hier terug te lezen.