NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

1,2 miljard aan Russische tegoeden bevroren en tegengehouden • Amerikaanse raketsystemen in gebruik genomen

 • Welkom in het liveblog van donderdag 23 juni over de oorlog in Oekraïne
 • Geavanceerde Amerikaanse raketsystemen aangekomen
 • DNB: 1,2 miljard aan Russische tegoeden bevroren en tegengehouden
 • Ter dood veroordeelde Britten en Marokkaan gaan in beroep
 • Journalisten van Bild beschoten bij Lysytsjansk
Liveblog gesloten
 • President Zelensky noemt het kandidaat-lidmaatschap een 'overwinning'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zelensky over kandidaat-lidmaatschap Oekraïne: '30 jaar op gewacht'
 • Gouverneur Donetsk: 'Het is nergens veilig hier'

  De regionale gouverneur van Donetsk zegt dat geen enkele stad in de regio veilig is nu de strijd tussen Russische en Oekraïense troepen toeneemt. "Er is geen stad in de regio Donetsk waar het veilig is", zegt Pavlo Kyrylenko tegen persbureau AFP, verwijzend naar de nieuwste inlichtingengegevens. "Het is extreem gevaarlijk voor inwoners om in de regio te blijven", voegt hij eraan toe.

  Kyrylenko zegt dat het nu prioriteit is om te voorkomen dat Russische troepen de steden Slovjansk en Kramatorsk binnendringen. In Kramatorsk zitten volgens Kyrylenko nog ongeveer 45.000 mensen, ongeveer een derde van de vooroorlogse bevolking. Burgerevacuaties gaan ondertussen door: gisteren zijn 251 mensen uit het gebied gehaald. Ook de leveringen van levensmiddelen gaan door in de hele regio Donetsk, ondanks stroomuitval en periodieke onderbrekingen van de water- en gastoevoer.

 • 'Eurovisie Songfestival niet politiseren'

  Het risico op Russische luchtaanvallen en een groot aantal slachtoffers is te groot om volgend jaar het Eurovisie Songfestival in Kiev te organiseren. Dat zegt organisator EBU tegen Sky News. Ook zegt de EBU dat het evenement niet politiek gemaakt moet worden.

  De traditie schrijft voor dat het winnende land het evenement het jaar erop mag organiseren. Vorige week werd duidelijk dat EBU dit keer de organisatie wil overlaten aan een ander land, mogelijk het Verenigd Koninkrijk. Onder anderen de Oekraïense minister van Cultuur, Oleksandr Tkatsjenk, keerde zich terug tegen dit besluit van de EBU. Volgens hem zou het een "sterk signaal" geven als zijn land juist wel de volgende editie had mogen organiseren.

  EBU ziet dat anders en wijst op de 10.000 mensen die aan of op het Eurovisie Songfestival werken en nog eens 30.000 fans die eropaf komen. "Hun welzijn is onze eerste zorg. Het is daarom van cruciaal belang dat beslissingen met betrekking tot zo'n complex live televisie-evenement worden genomen door omroepprofessionals en niet gepolitiseerd worden."

 • EU-leiders stemmen in met kandidaat-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

  De leiders van de Europese Unie hebben ingestemd met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Ook Moldavië wordt kandidaat-lid, zo is in Brussel besloten op een topoverleg van de 27 regeringsleiders. Het besluit was unaniem.

  Het besluit betekent niet dat de twee landen op korte termijn ook echt toetreden tot de EU. Oekraïne en Moldavië zullen aan strenge voorwaarden moeten voldoen om daadwerkelijk lid te kunnen worden. De gesprekken daarover gaan vele jaren duren, zo is de verwachting. Zo moet de Oekraïense regering meer doen aan corruptiebestrijding en moeten de rechtsstaat en de democratie worden versterkt.

  Lees het artikel hier.

 • Applaus in Europees Parlement voor kandidaat-lidmaatschap Oekraïne

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Applaus in Europees Parlement voor kandidaat-lidmaatschap Oekraïne
 • DNB: 1,2 miljard aan Russische tegoeden bevroren en tegengehouden

  Nederlandse financiële instellingen hebben inmiddels voor 1,2 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren en tegengehouden. Dat zegt een woordvoerder van De Nederlandsche Bank.

  Het bedrag dateert van een week geleden, 16 juni. De vorige balans werd opgemaakt op 13 mei. Toen was er sprake van ruim 1 miljard euro.

  De balans van sancties aan het adres van Rusland wordt opgedeeld in bevroren tegoeden en transacties. "Bij bevroren tegoeden moet je denken aan geld dat op een spaarrekening staat dat bevroren wordt en waar de rekeninghouder niet meer bij kan", zegt de DNB-woordvoerder. "Bij tegengehouden transacties gaat het bijvoorbeeld om gevallen waarbij iemand iets naar een Russische rekening wil overmaken. Een Nederlandse bank moet dit signaleren en de transactie vervolgens tegenhouden."

 • Corruptie: het tweede strijdtoneel van Oekraïne

  In Brussel valt vandaag waarschijnlijk een besluit over het kandidaat-lidmaatschap van de EU van Oekraïne. De 27 lidstaten bespreken het advies van de Europese Commissie om het door oorlog verscheurde land die status te geven. Want er mag dan een positief advies liggen, commissievoorzitter Von der Leyen was duidelijk: de corruptiebestrijding in Oekraïne moet beter.

  Al decennia kampt het land met belangenverstrengelingen en omkooppraktijken binnen de politiek, rechtspraak en economie - tot voor kort een belangrijke reden voor Nederland en een aantal andere EU-lidstaten om tegen een versneld lidmaatschap voor Oekraïne te zijn. Een EU-lidmaatschap kan juist helpen om de corruptie te bestrijden, zeggen deskundigen.

  Lees het artikel hier.

 • Russisch leger deelt beelden van bewapende trein

  Op beelden die zijn vrijgegeven door het Russische leger is een Russische bewapende trein te zien. Volgens het leger bevindt de trein zich in oorlogsgebied. De trein is uitgerust met verschillende wapens en schuilplaatsen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Russisch leger onthult uniek beeld van bewapende trein
 • Tijdelijke wijk in Vlaardingen speciaal voor Oekraïense vluchtelingen

  De nieuwe wijk is in elk geval een oplossing voor de 200 Oekraïense vluchtelingen die nu al in Vlaardingen zitten.

  Lees er hier alles over:

 • Geavanceerde Amerikaanse raketsystemen aangekomen

  De Oekraïense minister van Defensie laat op sociale media weten dat geavanceerde Amerikaanse Himars-raketsystemen in gebruik zijn genomen. Minister Reznikov bedankt zijn Amerikaanse collega Austin voor de levering van de High Mobility Artillery Rocket Systems, die doelen kunnen raken op ongeveer 80 kilometer afstand.

 • Minister Jetten: geen gevolgen voor ons van Duitse gasmaatregelen

  Minister Jetten zegt dat de nieuwe Duitse gasmaatregelen geen gevolgen hebben voor Nederland. Duitsland kondigde vandaag een nieuwe fase van het noodgasplan af. Volgens Jetten heeft dat geen consequenties voor de leveringszekerheid in Nederland en heeft Duitsland ook geen nieuwe 'solidariteitsvragen' gesteld. De minister zegt ook dat de nieuwe maatregelen wel gevolgen kunnen hebben voor de energieprijzen.

 • Actiedag Europol in strijd tegen mensenhandel Oekraïense vluchtelingen

  Onder leiding van Nederlandse rechercheurs heeft politiedienst Europol in een dag 125 online platforms gecontroleerd om mensenhandel tegen te gaan. Volgens de Europese politiedienst zoeken mensenhandelaren specifiek op internet naar Oekraïense vrouwen, die bijvoorbeeld worden gelokt met verhaaltjes over het maken van modellenfoto's en vervolgens seksueel worden uitgebuit.

  De actiedag werd al op 23 mei gehouden en de resultaten zijn nu bekendgemaakt. Volgens Europol zijn negen mensen als verdachten geïdentificeerd en zijn negen mogelijke slachtoffers gevonden. Digitale rechercheurs onderzochten vooral forums voor vluchtelingen, banensites en seksadvertentiesites.

 • Vluchten uit belegerde stad Lysytsjansk

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vluchten uit het zwaar bestookte Lysytsjansk: 'Dit loopt niet goed af'
 • Unesco: meer dan 150 monumenten beschadigd of vernietigd

  Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 24 februari in Oekraïne 152 culturele en religieuze monumenten in meer of mindere mate vernietigd. Op de door Unesco gepubliceerde lijst staan onder meer 70 kerken, 12 musea en 7 bibliotheken.

  Driekwart van de genoemde plekken is te vinden in de regio's Kiev, Donetsk en Charkov. Op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan zeven Oekraïense vermeldingen. Die zijn zover bekend onbeschadigd.

 • Nieuwe Britse sancties tegen Rusland

  Groot-Brittannië heeft nieuwe handelssancties tegen Rusland ingevoerd. Er mag bijvoorbeeld geen Britse kerosine meer naar het land worden uitgevoerd. Ook de handel in ijzer en staal wordt geraakt door het nieuwe pakket.