Kalush Orchestra won dit jaar het Songfestival
NOS NieuwsAangepast

Songfestival wordt volgend jaar niet in Oekraïne gehouden

Het Songfestival wordt volgend jaar niet in Oekraïne gehouden. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU), die verantwoordelijk is voor de organisatie, bekendgemaakt.

Dit jaar won de Oekraïense band Kalush Orchestra het festival met het nummer Stefania. Het is traditie dat het winnende land de volgende editie organiseert, maar gezien de oorlog is de veiligheid tijdens het evenement niet te garanderen, is de conclusie van de EBU.

Na de overwinning in Turijn sprak de Oekraïense omroep UA:PBC de wens uit om het evenement te organiseren. President Zelensky had zelfs hoop dat hij de deelnemers van de volgende editie in een bevrijd Oekraïne zou kunnen ontvangen, evenals de winnaars.

UA:PBC is er niet blij mee dat het festival niet in Oekraïne wordt gehouden. In een bericht dat is ondertekend door de minister van Cultuur Oleksandr Tkatsjenko, omroepbaas Tsjernotytski Mykola en oud-winnaars Ruslana (2004) en Kalush Orchestra-frontman Oleh Psiuk (2022) stelt de omroep dat de EBU het besluit zonder overleg heeft genomen.

"We zijn ervan overtuigd dat we alle reden hebben om verdere onderhandelingen te voeren om tot een gezamenlijke oplossing te komen die alle partijen tevreden zal stellen. We hebben het Eurovisie Songfestival eerlijk gewonnen en hebben aan alle voorwaarden voldaan binnen de deadlines", aldus UA:PBC.

Verenigd Koninkrijk

Er wordt nu gekeken of het evenement kan worden gehouden in het Verenigd Koninkrijk, dat tweede werd. De BBC zou het festival dan organiseren. "We willen graag dat de overwinning van Oekraïne terug te zien is in de shows van volgend jaar. Dat is een prioriteit voor ons in onze besprekingen met de uiteindelijke gastheren", schrijft EBU op de website.

De clip van het nummer Stefania is opgenomen in de verwoeste steden Hostomel, Irpin, Boetsja en Borodjanka:

Op 24 februari is Rusland Oekraïne binnengevallen en sindsdien woedt er oorlog in het land. Om te beoordelen of Oekraïne het evenement desondanks kon organiseren is een haalbaarheidsonderzoek gedaan, schrijft de EBU op de website. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de UA:PBC. Daaruit is dus naar voren gekomen dat een Songfestival volgend jaar in Oekraïne niet mogelijk is.

Bij het onderzoek waren externe specialisten op het gebied van veiligheid en beveiliging betrokken. Aan de hand van deze analyse heeft ook de raad van bestuur van het Songfestival de conclusie getrokken dat Oekraïne nu "tot onze grote spijt" niet kan voldoen aan de voorwaarden.

De EBU ondersteunt de Oekraïense omroep UA:PBC sinds het begin van de invasie. "Deze ondersteuning blijft bestaan, zodat UA:PBC de onmisbare service die ze aan Oekraïners bieden kan voortzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl