NOS NieuwsAangepast

Oekraïne wint Eurovisie Songfestival, Nederland elfde

Oekraïne heeft, zoals door de bookmakers werd verwacht, het Eurovisie Songfestival gewonnen dankzij stemmen van het publiek. De Oekraïense bijdrage in Turijn kwam van de band Kalush Orchestra, met het nummer Stefania.

De Nederlandse inzending, zangeres S10 met De Diepte, eindigde op de elfde plek.

Het moment waarop de uitslag bekend werd:

Oekraïne wint Eurovisie Songfestival 2022

Door de punten van de vakjury's belandde de act van Kalush Orchestra niet in de top 3, daar stond Sam Ryder uit het Verenigd Koninkrijk bovenaan. Pas door de meer dan 400 punten van de kijkers kwam het nummer Stefania op nummer 1 terecht met 631 punten.

Na afloop van de finale gaven de winnaars een persconferentie. Een Oekraïense journalist wilde de band omhelzen:

Kalush Orchestra: 'Songfestival volgend jaar in een nieuw en gelukkig Oekraïne'

Andere landen konden dat met hun kijkersstemmen niet meer verslaan. Het Verenigd Koninkrijk eindigde op plek 2 met 466 punten, Spanje op plek 3 met 459 punten. De tweede plek werd in Groot-Brittannië als een overwinning gezien: het land eindigde de afgelopen jaren standaard in de onderste regionen van de lijst.

De leden van Kalush Orchestra stopten tijdelijk met hun oorlogsinspanningen in eigen land om te kunnen meedoen in Turijn. Het nummer is een ode aan de moeder van een van de bandleden.

Een stukje van de songtekst:

Stefania mama, mama Stefania
Het veld bloeit en het wordt grijs
Zing een slaapliedje voor me, mama
Ik wil je moedertaal horen

En het hele optreden:

Nederland stond na de stemmen van de vakjury's op nummer 8. Omdat de stemmen van de kijkers tegenvielen (42 punten) kwam S10 met haar nummer De Diepte uiteindelijk op de elfde plek terecht. Wel ontving Nederland 12 punten van Italië, iets dat voor veel vreugde zorgde bij het team van S10.

Zo zag haar optreden eruit:

Het optreden van S10 in de finale van het Songfestival

Stel, je hebt deze avond gemist. Wat waren dan de meest opmerkelijke momenten? Een overzicht.

Zo was een van de drie presentatoren, Laura Pausini, tijdens de puntentelling ziek. Dat leidde tot hilariteit op Twitter. Na een aantal minuten weg te zijn geweest. voelde ze zich weer beter.

Tijdens de puntentelling werd bekend dat er in de tweede halve finale onregelmatigheden in het stemgedrag van zes landen werden aangetroffen. Dat bracht de European Broadcasting Union in een persbericht naar buiten. Het ging om de stemmen van de jury's in zes landen. Om welke zes landen het ging, werd niet bekendgemaakt.

De EBU besloot daarom om de jurypunten van deze landen zelf te 'genereren', op basis van landen met vergelijkbaar stemgedrag. Dat gold niet alleen voor de tweede halve finale, afgelopen donderdag, maar ook voor de jurypunten van deze zes landen tijdens de finale.

Polonaise

Het grootste feestje werd vanavond georganiseerd door Moldavië. Eerder nam de Moldavische band Zdob Si Zdub een schommelende oma mee naar het Songfestival (ze stonden er voor de derde keer), dit jaar namen ze het in hun eigen land populaire duo Fratii Advahov (met accordeon en viool) mee voor een vrolijk nummer. Een combinatie van folk, punk en rock-'n-roll.

En dat leverde thuis, maar ook in de perszaal, veel plezier op:

De meest bizarre act van de avond was Noorwegen. Met gele wolvenmaskers beeldden de muzikanten een stel buitenaardse wolven uit. Wie er achter de maskers zaten, bleef een mysterie. De artiesten arriveerden op het festival met hun maskers op, en ook toen ze vertrokken lieten ze hun gezicht niet zien.

De inhaker van ANWB wilden we jullie niet onthouden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl