liveblog
NOS NieuwsAangepast

NAVO-baas: oorlog in Oekraïne kan jaren duren • Oekraïne: raketten op gasinstallatie en brandstofdepot

liveblog gesloten

NAVO-baas: oorlog in Oekraïne kan jaren duren

De oorlog in Oekraïne kan jaren duren, zegt secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO in het Duitse weekblad Bild am Sonntag. Hij voegde daar aan toe dat wanneer moderne wapens aan de Oekraïense manschappen worden geleverd, de kans dat de Donbas-regio bevrijd wordt van de Russen wordt vergroot.

"We moeten ons erop voorbereiden dat het jaren kan duren. We mogen onze steun aan Oekraïne niet opgeven", zegt hij. "Zelfs niet wanneer de kosten oplopen, niet alleen de kosten voor militaire steun, maar ook bij stijgende voedsel- en energieprijzen."

Op een NAVO-top later deze maand in Madrid zal naar verwachting overeenstemming worden bereikt over een steunpakket dat Oekraïne moet helpen bij de overgang van oude wapens uit het Sovjettijdperk naar standaard NAVO-uitrusting, zei Stoltenberg eerder deze week.

In beeld: honderden Oekraïners rouwen om gedode activist

Op een begraafplaats in Kiev hebben honderden mensen afscheid genomen van prominent activist. De 24-jarige Roman Ratoesjny is gesneuveld in de strijd tegen het Russische leger.

Ratoesjny was een van de demonstranten bij de massaprotesten die de pro-Russische regering tot val brachten in 2014. Naderhand zette hij zich ook in als milieuactivist. Als militair kwam hij vorige week om het leven bij de stad Izjoem.

Bekijk hier foto's van de afscheidsceremonie:

Oekraïne meldt raketaanvallen op gasinstallatie en brandstofdepot

Op ten minste twee plekken in Oekraïne worden Russische raketaanvallen gemeld. Onder meer een gasinstallatie bij de stad Izjoem en een brandstofdepot in Novomoskovsk zijn volgens de lokale autoriteiten gebombardeerd.

In beide gevallen wordt er gesproken over grootschalige brand. Reddingswerkers proberen de vlammen te doven, maar dat is ingewikkeld omdat het gaat om licht ontvlambare stoffen.

Izjoem ligt in de noordoostelijke oblast Charkov. Bij de veronderstelde raketaanval op de gasinstallatie zouden ook omliggende gebouwen zijn beschadigd. Novomoskovsk ligt centraal in het oosten van Oekraïne. Zeker drie mensen raakten gewond bij het Russische bombardement op het brandstofdepot, stelt Oekraïne.

'Rusland stuurt grote groepen reservisten naar Severodonetsk'

Volgens Oekraïne stuurt Rusland grote groepen reservisten naar Severodonetsk om de stad volledig in te nemen. "Vandaag, morgen en overmorgen gooien ze alle reserves die ze hebben in de strijd", zegt de gouverneur van de regio Loegansk op sociale media.

Severodonetsk is een van de laatste grote steden van de Loegansk die nog niet volledig onder Russische controle staan. Het Oekraïense leger heeft nog een klein deel in het zuiden in handen. Volgens experts is het een kwestie van tijd voordat Oekraïne de strijd hier verliest, maar de Oekraïense strijdkrachten blijven vooralsnog doorvechten.

De gouverneur zei twee dagen geleden dat er nog zo'n 10.000 burgers in de stad zijn. Een deel van hen heeft zich verscholen op het industriële complex van de Azot-fabriek. Ook Oekraïense strijdkrachten hebben zich hier verschanst.

President Zelensky deelt onderscheidingen uit in Mykolajiv

De Oekraïense president Zelensky heeft vandaag Mykolajiv bezocht, in het zuiden van Oekraïne. Wekenlang waren er zware gevechten en als gevolg is er veel schade. Maar het lukte Russische militairen niet om de stad in te nemen.

Zelensky was gekomen om de bewoners een hart onder de riem te steken. Ook gaf hij onderscheidingen aan mensen die gevochten hebben voor de stad.

Deze beelden zijn gemaakt en vrijgegeven door de Oekraïense overheid:

Zelensky bezoekt zwaar getroffen Mykolajiv

Rusland laat Oekraïense arts vrij die de ellende in Marioepol filmde

Een onder Oekraïners zeer geliefde arts is vrijgelaten door het Russische leger. Met haar bodycam legde Joelia Pajevska het menselijk leed vast tijdens de belegering van Marioepol. Ze was drie maanden geleden gearresteerd in de havenstad.

Het is onduidelijk waarom ze is vrijgelaten. Volgens haar man is Pajevska onderweg naar een ziekenhuis in Kiev. Het is niet bekend hoe ze er medisch aan toe is. Haar man is vooral blij dat ze niet meer vastzit. "Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen", zei hij geëmotioneerd tegen persbureau AP.

De arts had deze videobeelden over het behandelen van gewonden in Marioepol gemaakt:

Meekijken via bodycam: het werk van een arts aan het front in Oekraïne

'Duitsland onderzoekt honderden aanwijzingen voor oorlogsmisdaden'

De Duitse politie onderzoekt vermoedelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Russische militairen in Oekraïne. Honderden tips en aanwijzingen worden onder de loep genomen, zegt het hoofd van de Duitse federale politie in een interview met de krant Welt am Sonntag.

De meeste informatie is afkomstig van naar Duitsland gevluchte Oekraïners. Op basis van hun getuigenissen gaat de politie op zoek naar aanvullend bewijs. Behalve tegen Russische militairen lopen er ook onderzoeken naar functionarissen, die mogelijk medeplichtig zijn aan wandaden in Oekraïne. Uit het interview wordt niet duidelijk of er ook mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Oekraïense militairen worden onderzocht.

Duitsland kan daders vervolgen op basis van van zogenoemde universele jurisdictie. Zo werd er begin dit jaar een Syrische kolonel van de geheime dienst veroordeeld tot levenslang, onder meer wegens marteling.

Johnson vindt dat Oekraïne volgend jaar het Songfestival moet organiseren

De Britse premier Johnson vindt dat Oekraïne het Eurovisie Songfestival van volgend jaar toch moet organiseren. Het is gebruikelijk dat het winnende land de volgende editie van het evenement organiseert. Songfestival-organisator European Broadcasting Union wil daarvan afwijken, omdat vanwege de oorlog in Oekraïne de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

In plaats daarvan zou het muziekfestival kunnen worden gehouden in het Verenigd Koninkrijk, dat in mei achter Oekraïne tweede werd. "Ik zou het natuurlijk heel mooi vinden om het hier te houden, maar Oekraïne heeft gewonnen en zij verdienen het om dit te organiseren", zegt Johnson tegen de Britse pers.

"Ik geloof dat Kiev of een andere veilige Oekraïense stad een fantastische locatie zou zijn", zegt de Britse premier. "We hebben nog een jaar te gaan en tegen die tijd komt het goed."

Asscher adviseert Europese Commissie over Oekraïense vluchtelingen

Oud PvdA-leider Asscher gaat de Europese Commissie adviseren over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Als 'speciaal adviseur' van Eurocommissaris Nicolas Schmit gaat hij onder meer in kaart brengen hoe de vluchtelingen na de eerste noodopvang op een goede manier kunnen integreren in Europese landen, zonder dat dat tot sociale ontwrichting leidt.

De oud-minister zal verder onderzoeken hoe de gevluchte Oekraïners het best hun eerder opgedane werkervaring of opleiding kunnen gebruiken en ook hoe ze kunnen worden begeleid als ze later eventueel worden teruggestuurd naar Oekraïne.

Het is een onbetaalde functie, die hij vervult naast zijn baan. Asscher is sinds een paar maanden consultant bij een organisatiebureau.

Oekraïne: vredesonderhandelingen hervatten in augustus

Kiev wil de vredesonderhandelingen met Moskou eind augustus hervatten. Dat zei de Oekraïense hoofdonderhandelaar David Aratchamia tegen de Amerikaanse omroep Voice of America. In de tussentijd zal Oekraïne tegenaanvallen op de Russen uitvoeren, zei de onderhandelaar. Daardoor krijgt zijn land volgens hem een betere onderhandelingspositie.

Kort na de Russische inval in Oekraïne begonnen vredesonderhandelingen. De laatste onderhandelingsronde zonder resultaat was eind maart in Turkije. Rusland zei eerder bereid te zijn om opnieuw te onderhandelen en zei dat het uitblijven van een doorbraak de schuld was van Oekraïne.

VK: Russisch offensief ten zuiden van stad Izjoem

Russische troepen proberen waarschijnlijk opnieuw op te rukken in het gebied ten zuiden van de oostelijke stad Izjoem. De aanval is sinds 48 uur gaande, meldt het Britse ministerie van Defensie in een update over de oorlog in Oekraïne op basis van inlichtingendiensten.

Volgens het Britse ministerie willen de Russen hiermee dieper doordringen in de Donbas en de druk opvoeren op de zwaar belegerde stad Severodonetsk.

VN: zeker 4500 burgers gedood in Oekraïne

Volgens tellingen van de Verenigde Naties zijn meer dan 10.000 mensen gewond geraakt of gedood door de oorlog in Oekraïne. Zeker 4509 burgers zijn omgekomen en 5585 burgers zijn gewond geraakt. Bij dit aantal horen ook de 294 kinderen die zijn omgekomen.

"De meeste vastgestelde burgerslachtoffers zijn veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens, waaronder beschietingen met zware artillerie en raket- en luchtaanvallen", staat in het bericht van de VN. Daar voegt de organisatie aan toe dat het werkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk veel hoger ligt.

Zelensky noemt Oekraïne waardevol lid voor de EU

"Dit is de grootste bijdrage aan de toekomst van Europa in vele jaren". Dat heeft de Oekraïense president Zelensky gezegd over de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Zelensky deed die uitspraak gisteren in een videoboodschap. Volgens hem is de toetreding niet alleen goed voor Kiev, maar ook voor Brussel en de lidstaten zelf. Volgens de president heeft de EU Oekraïne nodig om zijn macht en onafhankelijkheid te waarborgen.

De Europese Commissie beval gisteren aan Oekraïne en Moldavië aan te merken als kandidaat-leden van de EU, maar verbond hieraan wel specifieke voorwaarden. Zo moet het land onder meer de corruptiebestrijding verbeteren. Het advies betekent overigens niet dat Kiev nu al kandidaat-lid is; daar moeten de lidstaten nog een knoop over doorhakken. De regeringsleiders van de 27 EU-landen nemen naar verwachting volgend week donderdag een besluit.

'Verkoop drones aan Oekraïne op losse schroeven'

Een plan van de Amerikaanse regering om vier grote drones aan Oekraïne te leveren die bewapend kunnen worden met raketten, staat volgens ingewijden op losse schroeven. Het plan zou zijn gepauzeerd uit bezorgdheid dat de geavanceerde apparatuur in Russische handen kan vallen.

Het gaat om vier MQ-1C Gray Eagle-drones. De surveillance- en radarapparatuur op de drones zou - wanneer Rusland ze in handen krijgt - een veiligheidsrisico voor de VS kunnen vormen. Dit zou over het hoofd zijn gezien toen de deal werd gesloten.

Persbureau Reuters meldde eerder deze maand dat de verkoop al was goedgekeurd door het Witte Huis. Of de deal alsnog doorgaat, wordt momenteel besproken binnen de top van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De drones in kwestie kosten volgens overheidsdocumenten zo'n tien miljoen dollar (ruim 9,5 miljoen euro) per stuk.

Goedemorgen

Welkom in het liveblog van zaterdag 18 juni over de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.