Oud-PvdA-leider Asscher
NOS NieuwsAangepast

Asscher adviseert Europese Commissie over Oekraïense vluchtelingen

Oud PvdA-leider Asscher gaat de Europese Commissie adviseren over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Hij wordt 'speciaal adviseur' van Nicolas Schmit, Europees Commissaris van Werkgelegenheid en Sociale Rechten.

Asscher moet onder meer in kaart brengen hoe de vluchtelingen na de eerste noodopvang op een goede manier kunnen integreren in Europese landen, zonder dat dat tot sociale ontwrichting leidt. De oud-minister zal verder onderzoeken hoe de gevluchte Oekraïners het best hun eerder opgedane werkervaring of opleiding kunnen gebruiken en ook hoe ze kunnen worden begeleid als ze later eventueel worden teruggestuurd naar Oekraïne.

Gesprekken met verschillende landen

Ascher gaat gesprekken voeren met vertegenwoordigers van verschillende Europese landen. Als in bepaalde landen iets goed werkt, zouden andere daarvan kunnen profiteren, is het idee. Hij kan de Europese Commissie ook adviseren over het beschikbaar stellen van financiële middelen.

De oud-minister gaat binnenkort in zijn nieuwe rol aan de slag. Het is een onbetaalde functie, die hij vervult naast zijn baan. Asscher is sinds een paar maanden consultant bij een organisatiebureau. Hij trok zich begin vorig jaar terug als PvdA-leider in de nasleep van de toeslagenaffaire. Asscher vindt het een eer dat hij door Schmit is gevraagd om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de grote problemen rond Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl