NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Beelden van Amerikaanse krijgsgevangenen' • Bodycam filmt gevechten in Severodonetsk

 • Welkom in het liveblog van vrijdag 17 juni over de oorlog in Oekraïne.
 • Bodycambeelden van gevechten in Severodonetsk.
 • Verenigd Koninkrijk wil Oekraïense militairen trainen.
 • 'Beelden van Amerikaanse krijgsgevangenen'.
 • Oekraïne is voorgesteld als kandidaat-lid EU, maar heeft nog werk te doen.
Liveblog gesloten
 • Kazachstaanse president Tokajev kritisch over oorlog Oekraïne

  De Kazachstaanse president Tokajev heeft zich op het Internationale Economische Forum in Sint-Petersburg kritisch uitgelaten over de oorlog in Oekraïne en de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loegansk.

  "In Kazachstan denkt men anders over de 'speciale operatie' van Rusland in Oekraïne", zei Tokajev. "Er bestaat zoiets als territoriale integriteit van staten en het recht van naties op zelfbeschikking. Kazachstan erkent de onafhankelijkheid van Taiwan, Kosovo, Abchazië en Zuid-Ossetië niet. Het erkent ook de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk niet - dit zijn quasi-staatsgebieden."

  Op het forum waren de Chinese president Xi Jinping en de Egyptische president Sisi uitgenodigd om naast Poetin plaats te nemen op het podium. Beide leiders waren er niet, waardoor Tokajev naast Poetin op het podium zat.

  Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd als snel duidelijk dat Kazachstan geen troepen naar Oekraïne zou sturen om het Russische offensief te ondersteunen. Andersom zond Rusland begin dit jaar wel 2000 militairen naar Kazachstan om op verzoek van Tokajev hevige protesten in Kazachstan neer te slaan.

  Lees in dit artikel meer over de cruciale rol die Kazachstan speelt in de ambities van Poetin in de Centraal-Aziatische regio.

 • 'Beelden van Amerikaanse krijgsgevangenen'

  Russische media hebben beeldmateriaal getoond waarop de gevangengenomen Amerikaanse militairen Andy Huynh en Alexander Drueke te zien zouden zijn. De krant Izvestia publiceerde een videoclip van een kort interview met Huynh en RT toonde een foto van een man waarvan gezegd wordt dat het Drueke is. De twee mannen waren al enige tijd vermist en er werd al gevreesd dat ze krijgsgevangen genomen waren door de Russische strijdkrachten.

  Er circuleren op sociale media ook beelden van twee mannen van wie gezegd wordt dat het Huynh en Drueke zijn. Beide mannen zeggen in een korte verklaring in het Russisch dat ze tegen oorlog zijn.

  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder de berichten te onderzoeken dat Russische troepen of pro-Russische rebellen twee Amerikanen krijgsgevangen genomen hebben. President Joe Biden zei vandaag nog dat hij niet weet waar in Oekraïne vermiste Amerikanen zijn. Hij benadrukte dat Amerikanen niet naar Oekraïne moeten afreizen.

  Als het inderdaad om Huynh en Drueke gaat, dan zouden ze de eerste Amerikaanse krijgsgevangenen zijn in de oorlog in Oekraïne. Eerder werden twee Britten en een Marokkaan krijgsgevangen genomen in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk. Een rechtbank veroordeelde hen ter dood.

 • Verenigd Koninkrijk wil Oekraïense militairen trainen

  De Britse premier Johnson heeft bij zijn bezoek aan Kiev gezegd dat het Verenigd Koninkrijk duizenden nieuwe en bestaande Oekraïense militairen kan opleiden in een speciaal trainingsprogramma. De Britten kunnen volgens een verklaring van de Britse regering in potentie elke 120 dagen tot 10.000 militairen trainen. Mocht Oekraïne het aanbod accepteren, dan worden mogelijk ook westerse bondgenoten uitgenodigd om aan het programma deel te nemen.

  In zijn toespraak in Kiev prees Johnson nog eens de heldhaftigheid van de Oekraïense strijdkrachten. Daarbij zei hij dat de oorlog ook Rusland veel kost. "Want als Oekraïne lijdt, als Oekraïense troepen lijden, dan kan ik je zeggen dat alles erop wijst dat de troepen van Poetin zelf onder acute druk staan en zware verliezen lijden. Hun uitgaven voor munitie, granaten en andere wapens zijn kolossaal. En 114 dagen na de aanval op Oekraïne, hebben ze nog steeds niet de doelen bereikt die ze in de eerste week hadden willen bereiken."

 • Rusland doet ontmaskering 'strafhofspion' af als bangmakerij

  Rusland doet de ontmaskering door de AIVD van een Russische spion af als een poging om mensen bang te maken voor zogenaamde "sluwe machinaties" van de Russen. Daarnaast zou Nederland hiermee de aandacht willen vestigen op het onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag naar vermeende misdaden die Russische militairen in Oekraïne hebben gepleegd.

  Verder zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland herhaaldelijk heeft gewaarschuwd dat de anti-Russische campagne die in Nederland gaande is de onderlinge relatie schaadt. Die is door de schuld van Den Haag toch al verslechterd, zei ze.

  Lees het artikel hier

 • Bodycambeelden van gevechten in Severodonetsk

  Er zijn beelden opgedoken van gevechten in Severodonetsk. De beelden zijn gedeeld door een Amerikaanse marinier die met het vreemdelingenlegioen vecht in Oekraïne. "We hebben grote strijders verloren, maar we hebben de Russen en de Tsjetsjeense Spetsnaz (speciale troepen, red.) aanzienlijke schade toegebracht", zegt hij op Twitter over de gevechten in Severodonetsk. "Niets wat de moeite waard is, is gemakkelijk."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bodycam filmt gevechten in Severodonetsk
 • Poetin: 'Westen pompte Oekraïne vol met wapens en militair adviseurs'

  De Russische president sprak op een uitgekleed Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg. Veel westerse landen hebben daarvoor hun delegaties teruggetrokken. Poetin haalde ook veelvuldig uit naar het Westen, dat hij "russofobie" verweet.

  Zijn toespraak begon twee uur later dan gepland vanwege een cyberaanval, meldden Russische staatsmedia.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Poetin: 'Het Westen pompt geld in agressie en Russofobie'
 • Boris Johnson in Kiev

  De Britse premier Johnson heeft vandaag een ontmoeting met de Oekraïense president Zelensky in Kiev. Het is zijn tweede bezoek aan de Oekraïense hoofdstad sinds het begin van de Russische invasie. Johnson, die veelvuldig zijn steun aan Zelensky heeft uitgesproken, plaatste een foto van zichzelf samen met de Oekraïense president, met de woorden "Meneer de president, Volodymyr, het is goed om weer in Kiev te zijn."

  De afspraak tussen de twee regeringsleiders was niet aangekondigd.

 • Rusland: 12 Nederlandse 'huurlingen' gedood

  Het Russische ministerie van Defensie heeft een lijst vrijgegeven met hoeveel 'huurlingen' er uit welke landen naar Oekraïne zijn gekomen. Sinds het begin van de invasie eind februari zouden er 42 huurlingen uit Nederland in Oekraïne in actie zijn geweest.

  Op de door staatspersbureau Ria Novosti gepubliceerde lijst staat dat twaalf van deze personen zijn gesneuveld in de strijd. Dertien uit Nederland afkomstige 'huurlingen' zouden het land zijn ontvlucht.

  De grootste groep uit het buitenland afkomstige strijdkrachten komt volgens het Russische ministerie van Defensie uit Polen. Het zou gaan om 1831 'Oekraïnegangers', waarvan er 378 zouden zijn gedood door het Russische leger. De een na grootste groep komt uit Roemenië, het Verenigd Koninkrijk staat op de derde plek van de lijst. Hoe de Russen aan deze cijfers komen is niet duidelijk.

 • Poetin hekelt 'russofobie' in door cyberaanval verlate speech

  De Russische president Poetin heeft in een toespraak opnieuw hard uitgehaald naar het Westen. Hij beschuldigt de VS bijvoorbeeld van kolonialisme en 'roofdiergedrag' en stelt dat Europese leiders hun eigen economieën een zware klap toedienen door de sancties tegen Rusland.

  Poetins sprak op het Economisch Forum in Sint-Petersburg. Zijn toespraak begon twee uur later dan gepland vanwege een cyberaanval, melden Russische staatsmedia.

  De president benadrukte wederom dat het leger alle doelen van de "speciale militaire operatie" in Oekraïne zal behalen. Verder verweet hij het Westen "russofobie", door het instellen van diverse strafmaatregelen. De wereldwijde voedselcrisis is volgens hem de schuld van de VS en zijn bondgenoten. "Rusland treft geen blaam, terwijl westerse landen ons overal de schuld van willen geven."

 • Denemarken: Russisch oorlogsschip voer tweemaal door territoriale wateren

  Volgens het Deense ministerie van Defensie is gisteravond een Russisch oorlogsschip twee keer door territoriale wateren gevaren. Dat gebeurde in de Oostzee, iets ten noorden van het Deense eiland Bornholm.

  Het incident gebeurde om 01.30 uur en enkele uren later voer het schip nogmaals langs het eiland, meldt Denemarken. De marine heeft per marifoon het Russische schip verzocht onmiddellijk de Deense wateren te verlaten, waar gehoor aan werd gegeven.

  De territoriale watergrens loopt op 12 zeemijl, oftewel zo'n 22 kilometer, uit de kust. Alles erbinnen is officieel onderdeel van in dit geval het koninkrijk Denemarken.

 • Dronebeelden van verwoest tramdepot in Charkov

  Op het terrein stonden oudere trams in het veld. Maar ook een hangar vol trams werd herhaaldelijk geraakt. Van de 147 trams op het terrein zijn slechts 20 niet getroffen, aldus de directeur van het depot.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tramdepot in Charkov verwoest door Russische aanval
 • Burgemeester Marioepol: omstandigheden 'middeleeuws'

  De burgemeester van Marioepol, Petro Andrjoesjtsjenko, zegt op de Oekraïense televisie dat er in de stad maar bij 2 of 3 procent van de huishoudens stromend water is. "Mensen wassen hun kleren in plassen op straat." Hij noemde de omstandigheden middeleeuws, schrijft CNN, en zei verder dat Rusland bezig is om een militair kamp te bouwen in de strategisch gelegen havenstad.

  Marioepol is sinds de stad op 20 mei gevallen is in Russische handen. Andrjoesjtsjenko waarschuwt dat er een grote kans bestaat dat ziektes zich snel verspreiden door de slechte omstandigheden. Volgens hem zijn er al mensen bij de dokter geweest die symptomen van cholera of dysenterie (hevige diarree) hebben.

  De burgemeester adviseerde mensen om te vertrekken, maar om dat niet via de aangewezen routes te doen omdat die in Rusland eindigen. Hij zegt dat het beter is om alleen op weg te gaan en door te rijden naar Georgië of de Baltische staten.

  Inwoners Marioepol laden hun elektronische apparaten op Reuters
 • Europese Commissie adviseert voor kandidaat-lidmaatschap Oekraïne

  De Europese Commissie adviseert om Oekraïne kandidaat-lid te maken van de EU. Het land heeft flinke stappen gezet om te voldoen aan de eisen voor kandidaat-lidmaatschap, zegt Commissievoorzitter Von der Leyen, maar het land heeft nog belangrijk werk voor de boeg.

  Zo moet er bijvoorbeeld op het gebied van corruptiebestrijding nog verbetering plaatsvinden. De organen om dit te kunnen doen zijn er, maar ze moeten nog volledig in werking worden gesteld, zei Von der Leyen.

  De regeringsleiders van de 27 EU-landen nemen naar verwachting volgend week donderdag een besluit over het advies.

 • Songfestival volgend jaar niet gehouden in Oekraïne

  Het Eurovisiesongfestival wordt volgend jaar niet in Oekraïne gehouden. Dat laat de European Broadcasting Union (EBU) weten, die verantwoordelijk is voor de organisatie.

  Dit jaar won de Oekraïense band Kalush Orchestra het Songfestival met het nummer Stefania. Het is traditie dat het winnende land de volgende editie organiseert. Maar gezien de omstandigheden is onder meer de veiligheid tijdens het evenement niet te garanderen, is de conclusie van de EBU.

  Er zijn nu gesprekken met het Verenigd Koninkrijk, dat de afgelopen editie op de tweede plek eindigde. "Het is onze volledige bedoeling dat de overwinning van Oekraïne wordt weerspiegeld in de shows van volgend jaar. Dit zal een prioriteit voor ons zijn in onze besprekingen met de uiteindelijke gastheren", meldt de EBU verder.

  De clip van Stefania is gefilmd in de verwoeste voorsteden van Kiev:

 • Lavrov over aanval op Oekraïne: 'We schamen ons niet om te laten zien wie we zijn'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lavrov verdedigt aanval op Oekraïne: 'We schamen ons niet om te laten zien wie we zijn'