Sparta en Fortuna blijven in eredivisie • Willem II degradeert • Heracles naar nacompetitie

Sparta en Fortuna winnen en blijven in eredivisie. Willem II wint ook, maar degradeert. Heracles naar nacompetitie.

Bekijk hieronder de uitslagen:

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Straks om 19.00 uur kun je op NPO 1 kijken naar alle lange samenvattingen van de negen wedstrijden vandaag. Vanaf 23.05 uur nemen Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay, Theo Janssen en Arno Vermeulen in Studio Voetbal de laatste speeldag van de eredivisie door.

Cambuur grijpt naast play-offs ondanks zege bij tam FC Groningen

SC Cambuur heeft het seizoen afgesloten met een zege, de eerste sinds februari. Het won bij FC Groningen met 3-2. Beide ploegen hadden de play-offs nog binnen handbereik, maar waren ook van de uitslagen elders afhankelijk. Cambuur begon sterk met Michael Breij die opdook voor doelman Peter Leeuwenburgh.

Onder 17-vrouwen grijpen naast EK-brons en lopen ook WK-ticket mis

Sterre Kroezen en Isa Kardinaal balen

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar is er niet in geslaagd om een WK-ticket in de wacht te slepen. Op het EK in Bosnië en Herzegovina bleek Frankrijk in de strijd om de derde plek te sterk: 0-2.

PEC-PSV | Wedstrijdverslag

Yvon Mvogo

PSV op tandvlees langs Zwolle en dankt uitblinkende Mvogo (elf reddingen)

PSV heeft zijn eredivisieseizoen afgesloten met een moeizame 2-1 overwinning bij PEC Zwolle. Met name doelman Yvon Mvogo onderscheidde zich bij de Eindhovenaren met een flink aantal reddingen. De Zwitserse keeper verrichtte liefst elf reddingen in één duel. Dat is het meeste aantal voor een PSV-doelman sinds 2010/2011, toen dit soort statistieken voor het eerst werden geregistreerd.

FEY-TWE | Wedstrijdverslag

Limnios viert de 1-0 tegen Feyenoord

Matige generale Feyenoord in aanloop naar AS Roma: 1-2 verlies tegen Twente

Het ging nergens meer om in De Kuip. Niet meer om de punten, hooguit om het zelfvertrouwen. En dat heeft bij Feyenoord misschien wel een klein deukje opgelopen na een 1-2 nederlaag thuis tegen FC Twente. Geen ideale voorbereiding op de Conference League-finale tegen AS Roma.

Eindstand eredivisie

Na 34 wedstrijden zit de reguliere competitie van de eredivisie erop. Ajax is kampioen, PEC Zwolle en Willem II degraderen en Heracles moet zich op gaan maken voor de nacompetitie.

De einduitslag heeft deze gevolgen:

1. Ajax: groepsfase van de Champions League (vanaf 6 september)

2. PSV: derde voorronde Champions League (2/3 en 9 augustus)

3. Feyenoord: vierde voorronde Europa League (18 en 25 augustus)

4. FC Twente: derde voorronde Conference League (4 en 11 augustus)

Winnaar play-offs: tweede voorronde Conference League (21 en 28 juli)

16. Heracles Almelo: tweede ronde play-offs promotie/degradatie (18 en 21 mei tegen Excelsior)

AZ-RKC | Wedstrijdverslag

Vreugde bij de spelers van AZ

AZ weet ook niet te winnen van RKC en gaat met beroerde serie de play-offs in

AZ was voor de laatste speelronde van de eredivisie al zeker van de vijfde plaats en deelname aan de play-offs, maar de vorm is de laatste weken ver te zoeken in Alkmaar. RKC Waalwijk won met 3-1 van de ploeg van Pascal Jansen, die slechts één van de laatste zes duels wist te winnen. RKC sluit het seizoen knap af als tiende.

VIT-AJA | Wedstrijdverslag

Álvarez viert zijn doelpunt

Ajax sluit tijdperk-Ten Hag af met gelijkspel op bezoek bij Vitesse

Het tijdperk Erik ten Hag bij Ajax is ten einde. De trainer, die overstapt naar het Engelse Manchester United, speelde in zijn allerlaatste wedstrijd met Ajax gelijk tegen Vitesse: 2-2. Ajax was woensdag kampioen geworden en Vitesse had zich eerder al verzekerd van de play-offs voor Europees voetbal. Er stond in Arnhem dus niks anders op het spel dan de eer.

HEE-GAE | Wedstrijdverslag

Sydney van Hooijdonk

Van Hooijdonk kopt Heerenveen langs Go Ahead en naar de play-offs

sc Heerenveen heeft zich dankzij een 3-1 zege op Go Ahead Eagles geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal. De Friezen klimmen van de negende naar de achtste plek dankzij twee rake kopballen van Sydney van Hooijdonk en een treffer van Anthony Musaba.

NEC-FOR | Wedstrijdverslag

Zian Flemming viert zijn doelpunt

Fortuinlijk Fortuna dankt Flemming en speelt zich veilig tegen NEC

Fortuna Sittard heeft zich met kunst en vliegwerk veilig gespeeld in de eredivisie. Het was tot de laatste seconde spannend, maar mede dankzij een heldenrol van Zian Flemming werd de overwinning op NEC (0-1) over de streep getrokken.

HER-SPA | Wedstrijdverslag

Teleurstelling bij Heracles Almelo

Rampscenario dreigt voor Heracles, Sparta handhaaft zich in eredivisie

Na de derde nederlaag in een week tijd moet Heracles Almelo het vege lijf zien te redden via de nacompetitie. Sparta Rotterdam zegevierde juist voor de derde keer in zeven dagen en speelde zich op de laatste speeldag knap veilig in Overijssel: 1-3.

WIL-UTR | Wedstrijdverslag

Pol Llonch treurt na een gemiste kans

Tranen in Tilburg: Willem II degradeert uit eredivisie ondanks winst

Tilburg huilt. Willem II won thuis de alles-of-nietswedstrijd van FC Utrecht met 3-0. Maar is door de overwinning van Sparta en de zege van Fortuna Sittard toch gedegradeerd uit de eredivisie. Willem II speelde sterk, eredivisiewaardig, maar het was niet genoeg.

Heerenveen naar play-offs om Europees voetbal

Bovendien profiteert het van de nederlaag van NEC tegen Fortuna Sittard. NEC stond voor aanvang van de laatste speelronde één plaats boven Heerenveen met één punt meer, maar de promovendus wordt dus voorbij gegaan door Heerenveen, dat het in de halve finales zal opnemen tegen AZ.

Ook de Eagles maakten op voorhand nog kans op het laatste ticket voor de play-offs, maar kwamen daar gedurende de wedstrijd geen moment echt bij in de buurt.

NEC-FOR | Afgelopen

NEC dringt nog aan, maar het blijft bij 0-1. Fortuna wint, blijft ook in de eredivisie en het doek valt voor Willem II.

HER-SPA | Afgelopen!

Sparta blijft in de eredivisie door met 3-1 te winnen bij HEracles.

WIL-UTR | Afgelopen

Willem II wint met 3-0, maar weet nog niet of het is gedegradeerd. Bij NEC-Fortuna mist Semedo een levensgrote kans op de 0-2.

NEC-FOR | 90+1' Fortuna met de schrik vrij

De afgelopen minuut bij NEC-Fortuna was bizar. Meerdere keren een bal die van de lijn wordt gehaald bij de Limburgers. Een wonder dat NEC hier niet scoort.

HEE-GAE | 87' DOELPUNT HEERENVEEN!

Door geklungel van Go Ahead-keeper Andries Noppert kan Anthony Musaba de 3-0 maken voor Heerenveen.

VIT-AJA | 87' DOELPUNT AJAX!

In de slotfase in Arnhem komt de landskampioen langszij. Edson Alvarez kopt de 2-2 binnen.

PEC-PSV | 73' DOELPUNT PSV!

In een van PSV-zijde uiterst moeizame tweede helft, nemen de Eindhovenaren wat tegen de verhouding in de leiding dankzij een doelpunt van invaller Richard Ledezma: 1-2. De Amerikaan wordt weggestuurd door Jordan Teze en rondt het karwei vervolgens rustig af.

Na rust is het vooral PEC Zwolle geweest dat met veel bravoure naar de voorsprong zocht, waarbij PSV vooral doelman Yvon Mvogo, die een aantal fraaie reddingen verrichtte, moet danken dat het geen nieuwe tegentreffer incasseerde.

AZ-RKC | 79' DOELPUNT RKC!

Ruim tien minuten voor tijd komt RKC zelfs op een 3-1 voorsprong tegen AZ. Roy Kuijpers scoort met een fraaie volley op aangeven oud-AZ-speler Iliass Bel Hassani.

HER-SPA | 84' DOELPUNT HERACLES!

De thuisploeg doet wat terug, maar komt het op tijd?

HER-SPA | 79' DOELPUNT SPARTA!

Engels beslist het duel in Almelo waardoor de Rotterdammers in de eredivisie blijven.

Slotfase breken aan, stand van zaken

• NOS
    Virtuele stand
  • NOS
    Tussenstanden

FEY-TWE | 68' DOELPUNT FEYENOORD!

Wie anders dan Dessers doet wat terug voor de Rotterdammers. Op aangeven van Sinisterra maakt de spits er 1-2 van.

WIL-UTR | 73' DOELPUNT WILLEM II!

Willem II gaat wel winnen in Tilburg. Een eigen doelpunt van Van Overeem zorgt ervoor dat de Tilburgers op 3-0 komen, maar vanwege de tussenstanden op de andere velden hebben ze er voorlopig niks aan.

GRO-CAM | Cambuur op rozen

Na de vroege 0-1 van Roberts Uldriķis zorgt Mees Hoedemakers na vijftig minuten voor de 0-2 na voorbereidend werk van Issa Kallon.

Strand Larsen helpt Groningen vervolgens acht minuten later met een schot uit de draai terug in de wedstrijd, maar Kallon schiet Cambuur in de 61ste minuut op 1-3 uit een strafschop. Het was Björn Meijer die voor de penalty een overtreding op Mitchel Paulissen had gemaakt.

Stand van zaken onderin

Sparta op 2-0 tegen Heracles waardoor de Rotterdammers zeker lijken van lijfsbehoud. Heracles moet minstens 2 keer scoren tegen om de nacompetitie te ontlopen. Bij deze stand is Fortuna ook zeker van een extra jaar eredivisie.

Willem II degradeert ondanks de voorsprong tegen Utrecht.

HER-SPA | 69' DOELPUNT SPARTA!

Heracles zet aan, lijkt steeds dichter bij de gelijkmaker te komen, maar het is Sparta dat scoort. Na een snelle counter bezorgt Meijers de bal bij Thy die simpel de 0-2 kan binnen tikken.

AZ-RKC | 64' DOELPUNT RKC!

De Waalwijkers weer op voorsprong in Alkmaar. Gaari schiet na goed werk van Stokkers de 1-2 binnen.

HEE-GAE | 61' DOELPUNT HEERENVEEN!

De tweede kopbal van Van Hooijdonk vandaag. Haye stoomt op op rechts en geeft aan ragfijne voorzet waar de spits alleen maar tegenaan hoeft te lopen. Door de twee kopgoals van Van Hooijdonk, en de achterstand van NEC bij Fortuna Sittard, staan de Friezen virtueel op de achtste plek, genoeg voor de play-offs.

Ondertussen in Engeland: City in de problemen

Bij West Ham United-Manchester City is het 2-0 bij rust. Slecht nieuws voor de ploeg van Pep Guardiola, want Liverpool heeft drie punten achterstand en kan op gelijke hoogte komen wanneer het dinsdag wint van Southampton.

Tussenstanden en virtuele stand

• NOS
    Virtuele stand eredivisie
  • NOS
    Tussenstanden eredivisie

VIT-AJA | 56' DOELPUNT VITESSE!

En daar is opnieuw Openda! Vier minuten na de 1-1 zet hij Vitesse op voorsprong. Gorter redt eerst nog op een schot van de spits, maar in de herkansing schiet hij alsnog raak.

VIT-AJA | 52' DOELPUNT VITESSE!

Openda kan binnentikken en laat de debuterende Gorter kansloos. De clubtopscorer brengt Vitesse weer langszij.

WIL-UTR | 53' DOELPUNT WILLEM II!

Llonch kopt een corner hard richting goal, Utrecht-keeper Oelschlägel weet nog redding te brengen, maar Saddiki knalt vervolgens de afgeslagen bal hard in het doel. Willem II op 2-0.

HER-SPA | 50' Geen strafschop Heracles

De bal komt in het strafschopgebied tegen de hand van Meijers, maar de bal gaat niet op de stip. Volgens VAR Kevin Blom gaat de bal echter via het been van Meijers op zijn hand, waardoor het geen strafschop is.

Daar gaan we weer!

De laatste 45 minuten van dit eredivisieseizoen zijn aangebroken. De spanning stijgt!

Ondertussen in België: Schreuder met Belgische titel op zak naar Ajax

Alfred Schreuder is zondag met Club Brugge kampioen van België geworden. De aanstaande trainer van Ajax won met Club op bezoek bij Antwerp (1-3) en stelde zo de titel veilig.

Rust op alle velden

Even bijkomen. Er gebeurt van alles en vooral onderin is het spannend. Sparta, Fortuna en Willem II staan op voorsprong, dat betekent dat Willem II degradeert en Heracles zich voor het eerst in 17 jaar alsnog op moet gaan maken voor de nacompetitie.

• NOS
  • NOS

AZ-RKC | 45-+2' DOELPUNT AZ!

In de blessuretijd van de eerste helft heeft Dani de Wit AZ uit een corner langszij gekopt in de wedstrijd tegen RKC: 1-1. In Alkmaar staat weinig meer op het spel: AZ is al zeker van de play-offs om Europees voetbal, RKC weet al dat het ook volgend jaar in de eredivisie speelt.

HER-SPA | 45+1' DOELPUNT SPARTA!

Op slag van rust schiet Verschueren Sparta voorlopig even veilig. Op aangeven van Namli schiet hij raak in de verre hoek.

FEY-TWE | 37' DOELPUNT FC TWENTE!

De verdediging van Feyenoord ligt helemaal open en daar profiteert Smal optimaal van. De Twente-speler loopt op keeper Marciano af, die verwacht een balletje breed en laat zijn doel leeg. Daarna is het een koud kunstje voor Smal om te scoren.

HEE-GAE | 30' DOELPUNT HEERENVEEN!

Van Hooijdonk opent de score in Heerenveen. De spits knikt van dichtbij raak, nadat Sarr de bal met het hoofd breed legt.

WIL-UTR | 32' Hoezo gaat die er niet in?

Daar had Willem II op 2-0 moeten komen. Crowley met de voorzet waarna Svensson bij de tweede paal de bal alleen maar in hoeft te tikken. De Zweedse schiet echter van dichtbij over.

HER-SPA | 30' Tegenvaller voor Sparta, Van Crooij naar de kant

Vito van Crooij, de laatste weken de belangrijkste man aan de kant van de Spartanen, moet er na een half uur spelen al vanaf met een blessure. Een fikse aderlating voor de Rotterdammers.

FEY-TWE | 27' DOELPUNT FC TWENTE!

In De Kuip neemt Twente de voorsprong. Na een goede combinatie en zwak ingrijpen van Feyenoord-doelman Marciano kan Van Wolfswinkel de bal voor geven. Limnios staat vervolgens helemaal vrij om simpel binnen te tikken.

HER-SPA | 26' Heracles op de lat

Na een vlotte aanval krijgt Ouahim de bal voor zijn voeten. Vlak voor Sparta-keeper Okoye haalt hij uit, maar zijn inzet gaat via de onderkant van de lat het veld weer in.

PEC-PSV | Doelpunten PEC en PSV!

De momenten volgen elkaar op bij PEC Zwolle-PSV. Eerst neemt PSV na elf minuten de leiding door een doelpunt van Bruma. De Portugees krijgt de bal gelukkig voor zijn voeten na een afgeketst schot van Cody Gakpo en tikt daarna de 1-0 simpel binnen.

Gervane Kastaneer tekent vier minuten later voor PEC met een kiezelhard schot hoog in het doel voor de 1-1. De aanvaller denkt twee minuten later zelfs de 2-1 voor PEC te maken, maar zijn trefzekere kopbal wordt door de VAR afgekeurd vanwege buitenspel.

NEC-FOR | 24' Geweldige kans NEC

Okita haalt uit vanaf de rand van het strafschopgebied, ziet de bal naar de kruising gaan, maar Fortuna-keeper Van Osch houdt zijn doel schoon. Nog altijd de 1-0 voorsprong voor de Limburgers.

AZ-RKC | 18' DOELPUNT RKC!

RKC Waalwijk is op voorsprong gekomen in Alkmaar. Saïd Bakari kreeg de bal aangespeeld op de rechterflank, kom opstomen en zag zijn voorzet binnengegleden worden door Finn Stokkers.

VIT-AJA | 16' DOELPUNT AJAX!

Brian Brobbey brengt Ajax op voorsprong. De aanvaller wordt mooi weggestoken door Tadic en is oog in oog met doelman Schubert koelbloedig.

WIL-UTR | 19' Owusu redt Willem II

Daar leek Utrecht op weg naar de 1-1, maar Owusu rent zijn longen uit zijn lijf en haalt de bal van Almqvist, die de keeper wel al voorbij was, van de lijn.

Tussenstanden en virtuele stand eredivisie

• NOS
  • NOS

13' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Na een fraaie uitbraak schuift Zian Flemming op aangeven van Gladon de 0-1 erin.

GRO-CAM | 12' DOELPUNT SC Cambuur!

De Friezen op voorsprong in Groningen. De lange spits Uldrikis kopt een corner achter de Groningen-keeper.

8' DOELPUNT WILLEM II!

De ploeg die moet winnen om erin te blijven scoort als eerste vandaag. Köhn met het schot en Hornkamp die de bal binnenloopt.

1' We zijn los!

Alle 9 duels zijn inmiddels begonnen!

Rentree Martens bij Barcelona

Lieke Martens heeft tijdens de laatste speelronde in de Spaanse competitie haar rentree gemaakt bij FC Barcelona. De Limburgse linksbuiten kwam tegen Atlético Madrid in de slotfase in het veld. Martens kon zo nog wat speelminuten maken in de aanloop naar de finale van de Champions League van komende zaterdag, in Turijn tegen Olympique Lyon.

De 29-jarige aanvalster van Oranje stond wekenlang aan de kant vanwege fysieke problemen. Tijdens haar revalidatie kreeg Martens een terugslag, want ze liep een hamstringblessure op. Ze miste de duels met Real Madrid en VfL Wolfsburg in respectievelijk de kwartfinales en halve finales van de Champions League.

Volgens Franse media verhuist Martens na dit seizoen naar Paris Saint-Germain. De linksbuiten speelt sinds 2017 voor Barcelona en beschikt over een aflopend contract. Martens brak onlangs met haar management en regelt nu samen met haar vader zelf haar zaken.

Het oppermachtige Barcelona won dit seizoen alle dertig wedstrijden in de Spaanse competitie. De Catalaanse ploeg pakte de maximale score van 90 punten en eindigde op de doelcijfers 159-11. Tegen Atlético werd het 2-1 in het Johan Cruyff-stadion. Bij de Madrileense club werd Oranje-international Merel van Dongen kort na rust bij een stand van 2-0 met twee keer geel van het veld gestuurd.