NOS Voetbal

Rampscenario dreigt voor Heracles, Sparta handhaaft zich in eredivisie

Na de derde nederlaag in een week tijd moet Heracles Almelo het vege lijf zien te redden via de nacompetitie. Sparta Rotterdam zegevierde juist voor de derde keer in zeven dagen en speelde zich op de laatste speeldag knap veilig in Overijssel: 1-3.

Bekijk hier de samenvatting van Heracles Almelo - Sparta Rotterdam

Heracles promoveerde in 2005 naar de eredivisie, maar moet na zeventien seizoenen op het hoogste niveau nu serieus gaan vrezen voor degradatie. Komende woensdag en zaterdag treft het in de tweede ronde van de nacompetitie Excelsior.

In de openingsfase op het kunstgras trok Heracles het initiatief naar zich toe en dat resulteerde na een kwartier spelen in de eerste kans. Nikolai Laursen kopte uit een voorzet van Luca de la Torre over het doel van Maduka Okoye.

Goal nodig

Sparta had tot dat moment nog niets gecreëerd, maar had wel een goal nodig om de nacompetitie te ontlopen, omdat concurrenten Willem II en Fortuna Sittard op voorsprong stonden. Vito van Crooij, die even later zou uitvallen, kwam dichtbij na een lage voorzet van Aaron Meijers.

Toch was het Heracles dat meer aanspraak maakte op de openingstreffer. Anas Ouahim trof de onderkant van de lat en kopkansen waren niet aan Sinan Bakis en Lucas Schoofs besteed.

Zo leken beide ploegen met een 0-0 stand de kleedkamers in te gaan, maar Sparta dacht daar anders over. Nadat Younes Namli met een schot van afstand keeper Koen Bucker aan het werk had gezet, sloeg Arno Verschueren kort daarop toe uit een pass van Namli: 0-1.

Bekijk hieronder de reacties van Frank Wormuth (Heracles Almelo) en Maurice Steijn en Adil Auassar (Sparta).

Voor Heracles een rampscenario, aangezien de tussenstanden op de andere velden in het nadeel van de Almeloërs waren. Zodoende stond de ploeg virtueel op de zestiende plaats, die nacompetitie als gevolg zou hebben.

Heracles had dus nog 45 minuten om de schade te repareren, viel ook hartstochtelijk aan, maar tot uitgespeelde kansen kwam het nauwelijks. Wel was er een penaltyclaim na een handsbal van Meijers, maar omdat de bal via het bovenbeen van de verdediger op diens hand belandde, wuifde scheidsrechter Danny Makkelie de Almelose protesten weg.

Succesvolle uitbraak

Zo'n twintig minuten voor tijd ebde het geloof bij Heracles vrijwel helemaal weg na de tweede Rotterdamse treffer. Een uitbraak aan de linkerkant leverde succes op. Joeri de Kamps stelde Lennart Thy in staat te scoren: 0-2.

In de slotfase nam Heracles logischerwijs risico's. Mario Engels strooide met de 0-3 extra zout in de Almelose wonden. Bakis redde vijf minuten voor tijd nog de eer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl