liveblog
NOS NieuwsAangepast

Explosies en stroomuitval in Lviv • VN: eerste evacués uit Azovstal in Zaporizja

liveblog gesloten

Zeker zes treinstations beschoten in Oekraïne

In het midden en westen van Oekraïne zijn zeker zes treinstations beschoten, meldt het hoofd van de Oekraïense spoorwegen. De infrastructuur is hierdoor "aanzienlijk beschadigd", aldus de spoorwegleider. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Zeker 23 doden bij Russische aanvallen in Donetsk

Bij Russische aanvallen in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk zijn vandaag zeker 23 doden en 27 gewonden gevallen, meldt de gouverneur op Twitter.

In totaal zijn er in de regio sinds het begin van de Russische invasie zeker 315 burgers gedood en 942 burgers gewond geraakt, aldus de gouverneur. Dat is nog zonder het aantal burgerslachtoffers dat is gevallen in de steden Marioepol en Volnovacha. Die cijfers zijn nog niet bekend, maar volgens lokale autoriteiten zijn alleen al in Marioepol meer dan 20.000 burgers omgekomen.

Zo'n honderd evacués uit Marioepol naar Zaporizja gebracht

Zo'n honderd evacués zijn vanuit Marioepol naar Zaporizja gebracht, onder toezicht van internationale hulporganisaties. Voor het eerst in twee maanden tijd zagen de evacués daglicht, zei een humanitaire vertegenwoordiger van de VN vandaag.

Hoewel de eerste evacués uit het Azovstal-complex in veiligheid zijn gebracht, is de ellende in de laatste verzetshaard van Marioepol nog niet voorbij. Nog zeker 200 mensen zitten vast in de ruimtes onder het complex, zei de burgemeester van Marioepol vandaag. Hun lot is allerminst zeker. Er is weinig voedsel en zowel de Oekraïense autoriteiten als het extreemrechtse Azov-bataljon, dat zich eveneens ophoudt op het terrein, meldden vandaag dat Rusland opnieuw is begonnen met aanvallen.

Energievoorzieningen doelwit van raketaanvallen Lviv

Zeker drie energievoorzieningen zijn getroffen door raketaanvallen in de Oekraïense stad Lviv, meldt de burgemeester.

"De brand bij de onderstations wordt geblust", aldus de burgemeester. Een persoon zou door de explosies gewond zijn geraakt.

Johnson: 'We steunen Oekraïne net zolang tot niemand jullie meer durft aan te vallen'

De Britse premier Johnson heeft vandaag als eerste buitenlandse regeringsleider het Oekraïense parlement toegesproken via een videoverbinding. Hij deed opnieuw toezeggingen voor militaire en financiële steun.

"Net zolang tot we bereikt hebben wat we op langere termijn willen", zei hij tegen de parlementsleden. "En dat is: Oekraïne zo versterken, dat niemand jullie ooit nog durft aan te vallen":

Boris Johnson: 'We steunen Oekraïne net zolang tot niemand jullie meer aan durft te vallen'

Explosies in Lviv, stroom in delen van de stad uitgevallen

In de West-Oekraïense stad Lviv zijn meerdere explosies gemeld. "Blijf alsjeblieft in schuilkelders", schrijft de burgemeester op Twitter.

Volgens hem is de stroom op meerdere plekken in de stad uitgevallen.

Oekraïense band gaat samenwerking aan met Ed Sheeran

De Oekraïense band Antytila en de Britse artiest Ed Sheeran hebben samen een nummer uitgebracht. Gisteren verscheen de clip op YouTube. Aan de BBC vertelde de zanger van Antytila vandaag over de opnames.

Het nummer werd deels opgenomen toen de bandleden al in militaire dienst waren, schrijft de zender. Zo werkte zanger Taras Topolia als medisch assistent aan het front bij het stadje Borodjanka, in de buurt van Kiev.

Ondanks de oorlog slaagde de band er ook in een clip bij het nummer op te nemen. Ze filmden onder meer bij Charkov, waar hevig is gevochten. "We zijn gewoon midden op de weg gestopt en gaan filmen, in de middle of nowhere", vertelt zanger Topolia aan de BBC. De band zegt nu tijdelijk gestopt te zijn met muziek maken, om mee te kunnen vechten aan het front.

De opbrengsten van het nummer gaan naar slachtoffers van de oorlog.

Bekijk hieronder de video:

Evacués uit Azovstal-complex na twee maanden uit de schuilkelder

De eerste groep evacués uit het Azovstal-complex in Marioepol is aangekomen in Zaporizja, dat onder controle van Kiev staat. Enkele honderden Oekraïners houden zich nog schuil in de bunkers onder het complex.

Na twee maanden eindelijk uit de schuilkelder

Oekraïne: tien doden door Russische aanval op cokesfabriek

Bij een Russische aanval op een cokesfabriek in de Oost-Oekraïense stad Avdiivka zijn volgens de gouverneur van de regio zeker tien doden gevallen. Ook zouden vijftien mensen gewond zijn geraakt. Avdiivka ligt iets ten noorden van Donetsk, waar pro-Russische rebellen de macht in handen hebben.

"De Russen wisten precies wat hun doelwit was bij dit bombardement. De werknemers hadden hun dienst er net op zitten en stonden te wachten op de bus die hen naar huis zou brengen", zei de gouverneur.

Poetin tegen Macron: Oekraïne moet wreedheden in Donbas stoppen

De Russische president Poetin heeft vandaag opnieuw telefonisch overleg gehad met zijn Franse ambtgenoot Macron. In het gesprek benadrukte Poetin dat het Westen druk moet uitoefenen op Kiev, zodat er een einde komt aan de "wreedheden" in de Donbas. Volgens Poetin is Oekraïne daar debet aan beschietingen, met tal van burgerslachtoffers als gevolg. Ook wil Poetin dat het Westen de wapenleveranties aan Oekraïne stopzet.

Omgekeerd hamerde Macron er bij Poetin op dat de Russische president zijn verantwoordelijkheden als lid van de VN Veiligheidsraad moet nakomen. De twee spraken al vaker en hadden voor het laatst op 29 april contact.

VN: eerste evacués uit Azovstal in Zaporizja

De eerste groep evacués uit het Azovstal-complex in Marioepol is aangekomen in Zaporizja, dat onder controle van Kiev staat. Volgens de Verenigde Naties, die bij de evacuatie helpen, gaat het om 127 mensen, onder wie kinderen. "Dankzij deze operatie konden zij de bunkers onder de fabriek verlaten en zien zij na twee maanden weer daglicht", zei een vertegenwoordiger van de VN.

De Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek zei eerder vandaag dat er nog zo'n 200 burgers vastzitten op het terrein van de staalfabriek, dat volgens Oekraïne inmiddels weer onder vuur wordt genomen door Russische troepen. Het extreemrechtse Azov-bataljon, dat zich eveneens ophoudt op het terrein, heeft ook gezegd dat Rusland weer begonnen is met aanvallen.

Twee weken geleden gaf de Russische president Poetin zijn militairen de opdracht het terrein niet langer onder vuur te nemen, maar hermetisch af te sluiten. Honderden burgers zitten nog steeds vast in het industriële complex, dat geldt als laatste Oekraïense bolwerk in Marioepol. In de stad zitten volgens de burgemeester nog 100.000 Oekraïners vast.

De evacués werden gisteren al verwacht in Zaporizja, maar de operatie liep vertraging op.

Johnson tegen Oekraïens parlement: Oekraïne zal winnen

De Britse premier Johnson heeft vandaag als eerste buitenlandse regeringsleider het Oekraïens parlement toegesproken. Via een videoverbinding sprak hij zijn steun uit aan de Oekraïners en zegde hij nog eens 300 miljoen pond (358 miljoen euro) aan militaire hulp toe. "Ik heb een boodschap voor jullie", zei Johnson. "Oekraïne zal winnen en Oekraïne zal vrij zijn." De Oekraïense president Zelensky was vandaag voor het eerst sinds de invasie weer aanwezig in het parlement.

Door tegen Rusland te blijven vechten, voegde Johnson toe, heeft Oekraïne een einde gemaakt aan het beeld van de Russische onoverwinnelijkheid. "De zogenaamde onverslaanbare kracht van Poetins oorlogsmachine is stuk gelopen op de Oekraïense vaderlandsliefde."

De Britse premier presenteert zich al langere tijd als belangrijke bondgenoot van Kiev. Het VK zegde meermaals militaire steun toe, bijvoorbeeld gepantserde voertuigen en raketsystemen om schepen mee uit te schakelen.

Tatyana uit Marioepol: 'Ik word wakker met tranen en ik ga ermee naar bed'

Tatyana Bushlanova (64) zit al maanden vast in de tot puin gebombardeerde stad Marioepol. Inmiddels kijkt ze niet meer op van de explosies om haar heen. Haar huis is verwoest door de raketaanvallen, maar ze kan nergens naartoe. 'Wie zit er op mij te wachten?'

'Ik word wakker met tranen en ik ga ermee naar bed'

Duitsland staat achter toetreding tot NAVO van Finland en Zweden

Duitsland steunt Finland en Zweden als ze besluiten toe te treden tot de NAVO. Dat heeft bondskanselier Scholz gezegd na een ontmoeting met de leiders van beide landen. Finland en Zweden waren neutraal in de Koude Oorlog, al zijn er wel nauwe contacten met het Westerse militaire bondgenootschap. Sinds de Russische invasie van Oekraïne denken ze na over toetreding.

"Als deze twee landen besluiten zich bij de NAVO-alliantie aan te sluiten, kunnen ze op onze steun rekenen", zei Scholz. Hij noemde Finland en Zweden "nauwe bondgenoten en belangrijke leden van de Europese Unie".

De Noordse landen voelen zich door de oorlog in Oekraïne direct door Rusland bedreigd. Finland deelt een grens van 1300 kilometer met de Russische Federatie.

Voor Finland en Zweden ligt een lidmaatschap nu op tafel, maar kunnen ze zomaar lid worden?

Zweden en Finland willen misschien bij de NAVO, maar kan dat zomaar?

Poetin ondertekent bevel voor vergeldingsacties tegen sancties

De Russische president Poetin heeft een bevel ondertekend waarin staat dat er maatregelen worden genomen tegen landen die sancties hebben ingesteld vanwege de invasie in Oekraïne. De lijst van personen die onder de vergeldingssancties vallen, moet binnen tien dagen door de regering zijn vastgesteld.

De tegensancties zijn gericht op onder meer overheden, gemeenten, organisaties en personen. Ook wordt de export van producten naar Rusland onmogelijk gemaakt voor mensen en bedrijven tegen wie de sancties zijn ingesteld.

Intussen beraadt het Westen zich op op nieuwe sancties tegen Rusland. Onderdeel daarvan is het afbouwen van de import van ruwe olie.

Grote brand in magazijn nabij Moskou

Afgelopen nacht is er een grote brand uitgebroken in een magazijn aan de westkant van Moskou, meldt het Russische persbureau TASS. Volgens het Belarussische oppositiepersbureau Nexta hoort het gebouw bij een drukkerij. Het Russische ministerie van Noodsituaties zegt dat het om een opslagplek voor studieboeken "en ander drukwerk" gaat.

De brand was rond 07.30 uur geblust. In totaal ging 34.000 vierkante meter in vlammen op. Op het terrein staan nog meer magazijnen, waardoor de vlammenzee zich dreigde uit te breiden. Uiteindelijk is dat volgens het ministerie voorkomen door de brandweer.

Nexta publiceerde beelden van de brand:

De laatste tijd zijn er vaker meldingen over branden en explosies in Rusland, onder meer in de stad Belgorod. De NOS zocht uit of Oekraïne daarachter zit.

Oekraïense ambassadeur noemt gepikeerde Scholz 'beledigde leverworst'

Terwijl steeds meer regeringsleiders Kiev aandoen, valt een bezoek van de Duitse bondskanselier Scholz op korte termijn niet te verwachten. Gisteravond zei hij op televisie dat het Oekraïense leger door de hulp van Duitsland en andere landen het zo lang uithoudt tegen de "oppermachtige tegenstander". Maar dat Oekraïne een bezoek van de Duitse president Steinmeier eerder niet op prijs stelde, zit hem nog altijd dwars.

Het kan niet zo zijn dat de president van een land dat zoveel militaire hulp en steun verleent wordt geweigerd, aldus Scholz. De Oekraïense ambassadeur Melnyk reageerde fel op Scholz' woorden. "Een beledigde leverworst uithangen getuigt niet echt van staatsmanschap. Dit gaat om de wreedste oorlog en massavernietiging sinds de invasie van de nazi's in Oekraïne, het is geen kindercrèche."

CDU-oppositieleider Merz is intussen vandaag wel in Kiev. Op Twitter doet hij verslag vanuit de trein: "Het is fijn om in dit land te zijn."

'Poetin heeft Hongarije van te voren ingelicht over invasie'

De Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad zegt dat president Poetin Hongarije vantevoren heeft ingelicht over de invasie. Ook is Hongarije een deel van het Oekraïense grondgebied beloofd als het land ingenomen is, zegt secretaris Oleksi Danilov in een interview met Oekraïense media.

Danilov zegt dat er na de oorlog gevolgen kunnen zijn voor Hongarije. Want waar de meeste westerse landen Rusland de rug toekeren, zoekt president Orbán van Hongarije juist toenadering met Moskou.

Ruzie over Hitler-uitspraken escaleert verder

De ruzie tussen Rusland en Israël, die gisteren is ontstaan na uitspraken van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, is geëscaleerd. Het Russische ministerie heeft nu gezegd dat Israël steun verleent aan neonazi's in Oekraïne.

Lavrov beweerde dit weekend in een interview met de Italiaanse televisie dat Hitler Joods bloed had. Israël bekritiseerde hem daarop en zei dat dit een "onvergeeflijke leugen" is, die de verschrikkingen van de Holocaust bagatelliseert. Ook westerse leiders reageerden kritisch, president Zelensky zei dat Lavrov de lessen van de Tweede Wereldoorlog is vergeten. Rusland zegt dat de kritiek van Israël "anti-historisch" is en dat "dit voor een groot deel verklaart waarom de Israëlische regering het neonazistische regime in Kiev steunt".

Israël heeft Oekraïne steun betuigd na de Russische invasie. Maar het land heeft ook goede banden met Rusland, daarom heeft het de invasie niet veroordeeld en Rusland geen sancties opgelegd. Vorige maand zei Israël echter dat Rusland oorlogsmisdaden pleegt in Oekraïne, waarna de spanningen zijn opgelopen.

Opvang militaire kazerne Harskamp langer open

De militaire kazerne in Harskamp blijft in ieder geval tot eind augustus open voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is drie maanden langer dan de bedoeling was. In juli bespreekt de gemeente Ede met defensie of de locatie ook na augustus open blijft.

Op de legerplaats was sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne plaats voor 950 mensen. Dat aantal wordt nu teruggebracht naar maximaal 560, omdat het erg druk is op het terrein. Ede wil van Harskamp vooral een gezinslocatie maken, waarin gezinnen elk een eigen ruimte hebben. Voor kinderen is onderwijs geregeld, meldt Omroep Gelderland.

Op de legerplaats wonen op dit moment ook stellen en alleenstaanden. Voor hen zijn geen eigen ruimtes beschikbaar, daarom wordt ernaar gestreefd om deze groepen door te laten stromen naar andere locaties.

Opvanglocatie in Harskamp voor Oekraïense vluctelingen

Russische raketaanval op havenstad Odessa

Odessa, een belangrijke havenstad in Oekraïne, is gisteravond geraakt door een raket. Bij de aanval is een 14-jarige jongen om het leven gekomen, zegt president Zelensky.

Russische raketaanval op havenstad Odessa

Rusland: logistiek centrum waar westerse wapens worden ingevoerd vernietigd

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat een logistiek centrum voor de distributie van militaire middelen met raketaanvallen is verwoest. De locatie in Odessa, bij het militaire vliegveld, werd gebruikt om wapens vanuit het Westen in te voeren.

"Hangars met onbemande Bayraktar TB2-drones, evenals raketwapens en munitie uit de VS en Europese landen werden vernietigd", staat in de verklaring. Het Russische staatspersbureau RIA heeft beelden gedeeld waarop de lancering van de raketten te zien zou zijn.

Ook zijn er beelden gepubliceerd waarop te zien is hoe een Russische bommenwerper op "extreem lage hoogte" Oekraïense posities aanvalt. Die aanval zou een klap geweest zijn voor de strijdkrachten van Oekraïne.

In beeld: de oorlog in Marioepol

  • Reuters
    Een kat ligt voor een stalen deur waar de 'Z' op is gekalkt
  • Reuters
    Zwarte rookwolken boven de Azovstal-fabriek
  • Reuters
    Een bewoonster loopt langs een verwoest appartementencomplex
  • Reuters
    Een inwoner bereidt een maaltijd op een geïmproviseerd kookstel
  • Reuters
    Pro-Russische militairen vuren een raket af in de buurt van de Azovstal-fabriek
  • Reuters
    Een vrouw komt aan in Zaporizja, nadat ze was geëvacueerd uit Marioepol

Paus wil naar Moskou reizen voor ontmoeting met Poetin

Paus Franciscus heeft in een interview met de Italiaanse media gezegd dat hij klaar is voor een ontmoeting met president Poetin. Zijn doel is om de oorlog te beëindigen, maar volgens Franciscus heeft Moskou nog niet gereageerd op zijn verzoeken voor een gesprek.

"Zoveel bruut geweld, hoe kun je geen einde maken aan zoveel wreedheid?", vraagt de paus zich af. Hij is bang dat Poetin niet met hem wil praten, ondanks herhaaldelijk aandringen. Franciscus ziet niet direct een reden om naar Kiev te reizen, een gesprek met Poetin heeft voor hem de hoogste prioriteit.

De overval op Oekraïne heeft de relatie tussen Benedictus en en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill onder druk gezet. Kirill staat achter de oorlog en heeft zijn onvoorwaardelijke steun uitgesproken aan president Poetin. De paus zei in het interview dat Kirill "niet de misdienaar van Poetin moet worden". In maart spraken de twee kerkleiders elkaar via een beeldverbinding. Het onderhoud duurde 40 minuten. De helft daarvan gebruikte Kirill om de oorlog te rechtvaardigen, aldus de paus.

Paus Franciscus op het Sint Pietersplein in het Vaticaan

'Nog 200 burgers vast in Azovstal-fabriek'

Er zitten nog 200 burgers vast in de Azovstal-fabriek in Marioepol, zegt burgemeester Vadym Bojtsjenko. Russische troepen zijn volgens Oekraïne weer begonnen de fabriek te beschieten, waardoor evacuaties lastig zijn.

Meerdere burgers zijn het afgelopen etmaal uit de fabriek gered en met bussen naar andere plekken gebracht. Volgens Oekraïne waren dat zo'n 100 mensen, correspondent Geert Groot Koerkamp zegt dat het er volgens Rusland zeker 400 zijn. De cijfers zijn lastig te verifiëren.

Deze evacuee heeft twee maanden in het donker geleefd:

Evacué vertelt over het leven in de Azovstal-fabriek: 'Twee maanden in duisternis'

Westerse functionarissen: Poetin kan op 9 mei de oorlog verklaren

President Poetin zou op 9 mei formeel de oorlog kunnen verklaren aan Oekraïne, denken Amerikaanse en westerse functionarissen. Dat meldt CNN. Als de Russische president die beslissing neemt kan hij alle reservetroepen en dienstplichtigen inzetten om te vechten in Oekraïne.

Tot op heden houdt Rusland vol dat de strijd een "speciale militaire operatie" behelst met als doel 'denazificatie' van Oekraïne.

De paus heeft vandaag juist verklaard dat Poetin de oorlog gaat beëindigen op 9 mei. President Orbán van Hongarije zou dat tegen hem gezegd hebben.

9 mei is in Rusland een belangrijke feestdag: dan wordt de 'Dag van de Overwinning' gevierd met een militaire parade op het Rode Plein in Moskou. Russen herdenken dan de overwinning op de nazi's in 1945. Eerder werd gedacht dat Poetin die dag de verovering van de Donbas wilde aankondigen, maar de kans dat dit lukt is volgens experts klein.

Zelensky: 220 kinderen omgekomen sinds begin oorlog

Bij een aanval in de Oekraïense stad Odessa is een 14-jarige jongen om het leven gekomen. Ook is een 17-jarig meisje gewond geraakt, zegt president Zelensky in een verklaring op Facebook.

Hij stelt dat er sinds het begin van de oorlog 220 kinderen zijn vermoord. "En we weten nog niet of het er meer zijn, omdat we geen toegang hebben tot de tijdelijk bezette gebieden van ons land."

Zelensky zegt verder dat er 1570 onderwijsinstellingen zijn vernietigd of beschadigd door beschietingen van de Russen.

Zij werden vermoord in de oorlog, dit is hun verhaal:

Zij werden vermoord in de oorlog, dit is hun verhaal

VS gaat uit van annexatie Oekraïens grondgebied door Rusland

De Verenigde Staten denken dat Rusland deze maand grote delen van het oosten van Oekraïne wil annexeren. De zuidelijke stad Cherson zou Moskou willen erkennen als onafhankelijke republiek, zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Volgens ambassadeur Carpenter komen de plannen "rechtstreeks uit het draaiboek van het Kremlin". De Russen zouden schijnreferenda willen houden in Donetsk en Loegansk, gebieden die Rusland eerder erkende als onafhankelijke volksrepublieken.

De referenda zouden ertoe moeten leiden dat de gebieden bij Rusland worden gevoegd. Carpenter zegt dat de VS en bondgenoten niet van plan zijn de Russische acties te erkennen. "Zulke schijnreferenda zullen niet als legitiem worden beschouwd. Dat geldt ook voor pogingen om extra Oekraïens grondgebied te annexeren", aldus de functionaris.

Verwoestingen in Severodonetsk, in Noordwest-Loegansk

'Ruim een miljoen mensen vanuit Oekraïne naar Rusland gebracht'

Vanuit Oekraïne zijn inmiddels bijna 1,1 miljoen mensen naar Rusland overgebracht. Bijna 200.000 van hen zijn kinderen, zegt een hoge Russische militair. Alleen al gisteren werden 11.500 mensen naar Rusland overgebracht.

Moskou zegt dat de mensen naar Rusland worden overgebracht als bescherming tegen de Oekraïense regering. Oekraïne spreekt van deportatie van zijn burgers. Volgens Kiev staat het Russische leger niet toe dat mensen vluchten naar gebieden die door Oekraïne worden gecontroleerd.

Britten: honderden miljoenen extra voor Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk trekt nog eens 300 miljoen pond (ruim 350 miljoen euro) uit voor militaire hulp aan Oekraïne. Het gaat onder meer om apparatuur voor elektrische oorlogsvoering, een radarsysteem, duizenden nachtkijkers en apparatuur om GPS-satellietnavigatie te verstoren. Eerder trokken de Britten al 200 miljoen pond uit voor hulp aan Oekraïne.

De Oekraïners hebben van het VK onder meer 5000 anti-tankraketten en luchtverdedigingssystemen ontvangen, naast munitie.

Een verwoeste Russische tank in de buurt van Kiev

'Internetverkeer in Cherson niet meer via Oekraïne, maar via Rusland'

Rusland heeft het internetverkeer in de bezette Zuid-Oekraïense regio Cherson omgeleid naar Russische internetverbindingen. Dat zegt Netblocks, een in Londen gevestigde organisatie die het internetverkeer in de wereld monitort.

Volgens Netblocks lag het internetverkeer in Cherson er zaterdag bijna volledig uit. Een dag later waren de verbindingen deels hersteld, maar toen liep het internet niet meer via Oekraïense telecombedrijven, maar via Russische. "De regio is daarom waarschijnlijk nu onderworpen aan de Russische internetregelgeving, toezicht en censuur", meldt Netblocks.

Cherson werd al vroeg na het uitbreken van de oorlog veroverd door Russische troepen. De Russen hebben gezegd dat de regio sinds 1 mei de Russische munt gebruikt, de roebel. Oekraïne zegt dat het de regio probeert terug te veroveren.

Nieuwsuur besteedde zondag aandacht aan de situatie in Cherson. Bekijk dat hieronder terug:

Cherson afgesloten van de buitenwereld

Evacués vertellen over leefomstandigheden in Azovstal-fabriek

De eerste burgers zijn afgelopen weekend geëvacueerd uit de Azovstal-staalfabriek, het laatste verzetsbolwerk in Marioepol. Nu komen ook meer verhalen naar buiten over de leefomstandigheden daar. In de video vertellen twee vrouwen over de barre omstandigheden onder de grond, waar ze zo'n twee maanden hebben gezeten.

De groep evacués zit nu nog in de buurt van Marioepol. Hun evacuatie naar Zaporizja, een stad die door Oekraïne wordt gecontroleerd, is de afgelopen dag niet doorgegaan.

Evacués vertellen over vreselijke leefomstandigheden in de Azovstal-fabriek

Zelensky over Hitler-uitspraak Lavrov: 'Moskou is lessen uit WO II vergeten'

De Oekraïense president Zelensky heeft in een videoboodschap gereageerd op de Russische buitenlandminister Lavrov, die stelde dat Hitler Joods bloed had. "Ik heb hier geen woorden voor. Niemand in Moskou heeft deze uitspraak weerlegd of gerechtvaardigd", zegt Zelensky.

Volgens de president laat deze uitspraak zien dat Moskou "alle lessen uit de Tweede Wereldoorlog is vergeten, of ze misschien nooit geleerd heeft".

In een interview met een Italiaans tv-station werd Lavrov gevraagd hoe Rusland Oekraïne weg kan zetten als nazistisch land, terwijl president Zelensky zelf Joods is. Lavrov antwoordde: "Dat zegt niets. Adolf Hitler had ook Joods bloed, geloof ik." Daarmee haalde hij ook de woede van Israël op de hals.

Welkom

Goedemorgen en welkom. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.