NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zelensky: 'Moskou is lessen uit WO II vergeten' • Evacuatie uit Azovstal-fabriek gaat moeizaam

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.

 • Evacués vertellen over leefomstandigheden in Azovstal-fabriek

  De eerste burgers zijn afgelopen weekend geëvacueerd uit de Azovstal-staalfabriek, het laatste verzetsbolwerk in Marioepol. Nu komen ook meer verhalen naar buiten over de leefomstandigheden daar. In de video vertellen twee vrouwen over de barre omstandigheden onder de grond, waar ze zo'n twee maanden hebben gezeten.

  De groep evacués zit nu nog in de buurt van Marioepol. Hun evacuatie naar Zaporizja, een stad die door Oekraïne wordt gecontroleerd, is de afgelopen dag niet doorgegaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Evacués vertellen over vreselijke leefomstandigheden in de Azovstal-fabriek
 • Zelensky over Hitler-uitspraak Lavrov: 'Moskou is lessen uit WO II vergeten'

  De Oekraïense president Zelensky heeft in een videoboodschap gereageerd op de Russische buitenlandminister Lavrov, die stelde dat Hitler Joods bloed had. "Ik heb hier geen woorden voor. Niemand in Moskou heeft deze uitspraak weerlegd of gerechtvaardigd", zegt Zelensky.

  Volgens de president laat deze uitspraak zien dat Moskou "alle lessen uit de Tweede Wereldoorlog is vergeten, of ze misschien nooit geleerd heeft".

  In een interview met een Italiaans tv-station werd Lavrov gevraagd hoe Rusland Oekraïne weg kan zetten als nazistisch land, terwijl president Zelensky zelf Joods is. Lavrov antwoordde: "Dat zegt niets. Adolf Hitler had ook Joods bloed, geloof ik." Daarmee haalde hij ook de woede van Israël op de hals.

 • Dode en gewonde door Russische raketaanval op Odessa

  Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense havenstad Odessa zijn een flatgebouw en een kerk geraakt. Het stadsbestuur van Odessa meldt op Telegram dat bij de aanval een tiener is omgekomen en een kind gewond is geraakt. Ook door landelijke autoriteiten wordt dit bevestigd.

  "Als gevolg van de raketaanval is een gebouw met vijf mensen erin beschadigd geraakt", schrijft het stadsbestuur. "Een 15-jarige jongen is overleden. Een ander kind is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, daar wordt ze behandeld."

  Over de andere drie aanwezigen is niets bekend.

 • Oekraïners betalen soms veel geld om hun belegerde stad te kunnen verlaten

  Om de belegerde stad Melitopol te ontvluchten en de Russische controleposten te passeren moeten burgers soms een flink bedrag in dollars betalen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Door veel dollars te betalen kun je soms de stad verlaten
 • Russische schepen met olie blijven naar Rotterdam varen

  Het Russische dieselschip Sunny Liger dobbert sinds dit weekend voor de Nederlandse kust. Havenarbeiders in Rotterdam weigerden het schip uit solidariteit met hun Zweedse collega's, die het schip eerder weigerden.

  Minstens acht andere tankers met Russische olie varen richting Rotterdam. Maar deze zullen waarschijnlijk wel gewoon binnengelaten worden, omdat er voorlopig geen sancties staan op Russische olieproducten.

  Lees verder:

 • Nog honderden burgers vast in Azovstal-fabriek, evacuatie verloopt moeizaam

  Honderden burgers zitten nog steeds vast in de Azovstal-fabriek in de zuidelijke stad Marioepol. Gisteren werden ongeveer honderd burgers geëvacueerd vanuit de fabriek, nadat ze daar twee maanden vast hadden gezeten. Deze burgers zijn in bussen onderweg naar de veilige stad Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne.

  De evacuees zijn daar nog altijd niet aangekomen. De viceburgemeester van Marioepol zegt tegen de BBC dat de evacuatie maar weinig vooruitgang boekt en dat ze waarschijnlijk vandaag niet meer zullen aankomen. De autoriteiten zeggen niet wat de oorzaak is van het oponthoud, maar de bussen moeten ruim 200 kilometer afleggen op een moeilijk begaanbare weg. Ook moeten de evacuees langs verschillende Russische checkpoints.

  De evacuees kwamen gisteren aan in de plaats Bezimenne, ruim dertig kilometer ten oosten van Marioepol, in door Rusland bezet gebied. Vanuit daar moet een deel van de burgers overgedragen worden aan de VN en het Rode Kruis, en uiteindelijk naar Zaporizja worden gebracht.

  Op zondag werden vanuit de Azovstal-fabriek in Marioepol zo’n honderd burgers geëvacueerd met bussen AFP
 • Rusland niet welkom op EK vrouwenvoetbal

  Aan het EK voor vrouwen dat komende zomer in Engeland gehouden wordt, mag Rusland niet deelnemen. Dat is een van de nieuwe maatregelen die de UEFA tegen Rusland heeft afgekondigd.

  Rusland was ingedeeld in groep C samen met Nederland, Zweden en Zwitserland. Het team wordt vervangen door Portugal, dat in de kwalificatie werd uitgeschakeld door Rusland. De Oranjevrouwen hadden eerder al aangekondigd niet tegen Rusland of Belarus te willen spelen.

  Ook mag het vrouwenteam van Rusland niet deelnemen aan de kwalificatie voor het WK in 2023. Verder meldt de UEFA dat het voorgenomen bid van Rusland voor de organisatie van het EK voetbal in 2028 of 2032 als ongeldig wordt beschouwd.

 • Ook Zweden en Hongarije heropenen ambassade in Kiev

  Zweden heropent vanaf morgen zijn ambassade in Kiev. Net als veel andere landen sloot het zijn ambassade toen de oorlog uitbrak. Hongarije heeft de ambassade afgelopen weekend terugverhuisd van Lviv naar Kiev nu de veiligheidssituatie dat toelaat.

  De VS is van plan om eind mei zijn ambassade in Kiev te heropenen. De Nederlandse ambassade in Kiev is sinds afgelopen vrijdag open.

 • Energieministers in EU verdeeld over boycot Russische olie

  Europese energieministers zijn verdeeld over een boycot op de import van Russische olie en het betalen van Russisch gas in roebels. Duitsland zei bereid te zijn om in de EU de import van Russisch olie te verbieden. Wel moet er dan rekening gehouden worden met de afhankelijkheid van sommige landen. Hongarije voelt tot nu toe niets voor een boycot en lijkt niet van plan er mee in te stemmen.

  Volgens ingewijden komt de Europese Commissie nu met een zesde sanctiepakket waarin de import van ruwe aardolie voor het einde van het jaar in de EU wordt afgebouwd. Om Hongarije over de streep te trekken zou dat land pas later hoeven stoppen met de import van olie. Ook voor Slowakije zou een voorlopige vrijstelling worden voorgesteld.

  Ook zijn EU-ministers verdeeld over de betaling van Russisch gas in roebels. Vorige week draaide Rusland de gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht omdat ze weigerden om in roebels af te rekenen. Andere EU-landen, die ook niet in roebels betalen, krijgen nog wel gas.

  De Europese Commissie keurt de betaling in roebels af, maar Hongarije heeft al gezegd Rusland in roebels in plaats van euro's te willen betalen. De energieminister van Italië zei in een interview er open voor te staan om tijdelijk in roebels te betalen. Beide landen zijn sterk afhankelijk van Russisch gas.

 • Vrouw die benen verloor door explosief, trouwt in ziekenhuis

  In een ziekenhuis in Lviv zijn de Oekraïense Viktor en Oksana met elkaar getrouwd. De 23-jarige verpleegkundige verloor eind maart haar benen toen ze op een Russische mijn liep. Ze komt uit het dorpje Lysytsjans in de zelfverklaarde volksrepubliek Loegansk in de Donbas. Na het jawoord danst het koppel een openingsdans in de ziekenhuiskamer.

 • VN: ruim 3000 burgerdoden vastgesteld

  Sinds het begin van de oorlog zijn in Oekraïne zeker 3000 burgers gedood. Volgens de Verenigde Naties is van 3153 mensen de dood vastgesteld.

  Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Veel plekken zijn niet toegankelijk en daardoor duurt het soms lang voordat een oorlogsdode officieel wordt bevestigd. De meeste burgers kwamen om door lucht- en raketaanvallen.

  Oekraïne zegt dat er veel meer burgerslachtoffers zijn. Alleen al in de door de Russen verwoeste havenstad Marioepol zijn volgens de lokale autoriteiten meer dan 20.000 burgers omgekomen.

 • VS: ambassade Kiev eind mei weer open

  Als de omstandigheden het toelaten gaat de Amerikaanse ambassade in Kiev aan het eind van de maand weer open. Dat zegt de Amerikaanse zaakgelastigde in Oekraïne Kristina Kvien: "We luisteren naar de veiligheidsexperts. Als zij zeggen dat we terug kunnen, gaan we terug.'

  De Amerikanen verplaatsten hun ambassade, net als veel andere landen, vlak voor de Russische invasie naar het westelijker gelegen Lviv. Toen het ook daar te onveilig werd, verhuisde het overgebleven personeel naar de Poolse hoofdstad Warschau, om van daaruit voor zover mogelijk het diplomatieke werk voort te zetten.

  Meerdere landen hebben hun ambassades alweer geopend in Kiev, nu er voornamelijk gevochten wordt in de Donbas in het oosten. Afgelopen vrijdag ging de Nederlandse ambassade in Kiev weer open. Volgens minister Hoekstra was dat niet zonder risico, maar toch "verstandig en acceptabel".

 • Beelden van evacués uit Marioepol

  Gisteren werden er zo'n honderd burgers geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek in Marioepol. Ze kwamen aan in Bezimenne, ruim dertig kilometer oostelijker, in door Rusland bezet gebied. Bij hun aankomst werden ze vergezeld door Russische militairen, is te zien op beelden die door de NOS zijn geverifieerd.

  Vandaag zijn er voor zover bekend nog geen burgers uit Marioepol geëvacueerd.

 • Russisch leger heeft fors aan kracht ingeboet, zeggen de Britten

  Het Britse ministerie van Defensie zegt dat een kwart van de 120 gevechtseenheden (battalion tactical groups) die Rusland in de oorlog in Oekraïne heeft ingezet op dit moment niet meer in staat zijn om te vechten. Dat komt doordat veel manschappen gewond zijn geraakt of zijn gesneuveld. Verder is in de strijd veel materieel verloren gegaan.

  Een aantal elite-eenheden, waaronder een van parachutisten, zou het zwaarst zijn getroffen. Het gaat Rusland volgens de Britten jaren kosten om deze eenheden weer op sterkte te brengen.