liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zelensky: 'Moskou is lessen uit WO II vergeten' • Evacuatie uit Azovstal-fabriek gaat moeizaam

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.

Evacués vertellen over leefomstandigheden in Azovstal-fabriek

De eerste burgers zijn afgelopen weekend geëvacueerd uit de Azovstal-staalfabriek, het laatste verzetsbolwerk in Marioepol. Nu komen ook meer verhalen naar buiten over de leefomstandigheden daar. In de video vertellen twee vrouwen over de barre omstandigheden onder de grond, waar ze zo'n twee maanden hebben gezeten.

De groep evacués zit nu nog in de buurt van Marioepol. Hun evacuatie naar Zaporizja, een stad die door Oekraïne wordt gecontroleerd, is de afgelopen dag niet doorgegaan.

Evacués vertellen over vreselijke leefomstandigheden in de Azovstal-fabriek

Zelensky over Hitler-uitspraak Lavrov: 'Moskou is lessen uit WO II vergeten'

De Oekraïense president Zelensky heeft in een videoboodschap gereageerd op de Russische buitenlandminister Lavrov, die stelde dat Hitler Joods bloed had. "Ik heb hier geen woorden voor. Niemand in Moskou heeft deze uitspraak weerlegd of gerechtvaardigd", zegt Zelensky.

Volgens de president laat deze uitspraak zien dat Moskou "alle lessen uit de Tweede Wereldoorlog is vergeten, of ze misschien nooit geleerd heeft".

In een interview met een Italiaans tv-station werd Lavrov gevraagd hoe Rusland Oekraïne weg kan zetten als nazistisch land, terwijl president Zelensky zelf Joods is. Lavrov antwoordde: "Dat zegt niets. Adolf Hitler had ook Joods bloed, geloof ik." Daarmee haalde hij ook de woede van Israël op de hals.

Dode en gewonde door Russische raketaanval op Odessa

Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense havenstad Odessa zijn een flatgebouw en een kerk geraakt. Het stadsbestuur van Odessa meldt op Telegram dat bij de aanval een tiener is omgekomen en een kind gewond is geraakt. Ook door landelijke autoriteiten wordt dit bevestigd.

"Als gevolg van de raketaanval is een gebouw met vijf mensen erin beschadigd geraakt", schrijft het stadsbestuur. "Een 15-jarige jongen is overleden. Een ander kind is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, daar wordt ze behandeld."

Over de andere drie aanwezigen is niets bekend.

Oekraïners betalen soms veel geld om hun belegerde stad te kunnen verlaten

Om de belegerde stad Melitopol te ontvluchten en de Russische controleposten te passeren moeten burgers soms een flink bedrag in dollars betalen.

Door veel dollars te betalen kun je soms de stad verlaten

Russische schepen met olie blijven naar Rotterdam varen

Het Russische dieselschip Sunny Liger dobbert sinds dit weekend voor de Nederlandse kust. Havenarbeiders in Rotterdam weigerden het schip uit solidariteit met hun Zweedse collega's, die het schip eerder weigerden.

Minstens acht andere tankers met Russische olie varen richting Rotterdam. Maar deze zullen waarschijnlijk wel gewoon binnengelaten worden, omdat er voorlopig geen sancties staan op Russische olieproducten.

Lees verder:

Nog honderden burgers vast in Azovstal-fabriek, evacuatie verloopt moeizaam

Honderden burgers zitten nog steeds vast in de Azovstal-fabriek in de zuidelijke stad Marioepol. Gisteren werden ongeveer honderd burgers geëvacueerd vanuit de fabriek, nadat ze daar twee maanden vast hadden gezeten. Deze burgers zijn in bussen onderweg naar de veilige stad Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne.

De evacuees zijn daar nog altijd niet aangekomen. De viceburgemeester van Marioepol zegt tegen de BBC dat de evacuatie maar weinig vooruitgang boekt en dat ze waarschijnlijk vandaag niet meer zullen aankomen. De autoriteiten zeggen niet wat de oorzaak is van het oponthoud, maar de bussen moeten ruim 200 kilometer afleggen op een moeilijk begaanbare weg. Ook moeten de evacuees langs verschillende Russische checkpoints.

De evacuees kwamen gisteren aan in de plaats Bezimenne, ruim dertig kilometer ten oosten van Marioepol, in door Rusland bezet gebied. Vanuit daar moet een deel van de burgers overgedragen worden aan de VN en het Rode Kruis, en uiteindelijk naar Zaporizja worden gebracht.

Op zondag werden vanuit de Azovstal-fabriek in Marioepol zo’n honderd burgers geëvacueerd met bussen

Rusland niet welkom op EK vrouwenvoetbal

Aan het EK voor vrouwen dat komende zomer in Engeland gehouden wordt, mag Rusland niet deelnemen. Dat is een van de nieuwe maatregelen die de UEFA tegen Rusland heeft afgekondigd.

Rusland was ingedeeld in groep C samen met Nederland, Zweden en Zwitserland. Het team wordt vervangen door Portugal, dat in de kwalificatie werd uitgeschakeld door Rusland. De Oranjevrouwen hadden eerder al aangekondigd niet tegen Rusland of Belarus te willen spelen.

Ook mag het vrouwenteam van Rusland niet deelnemen aan de kwalificatie voor het WK in 2023. Verder meldt de UEFA dat het voorgenomen bid van Rusland voor de organisatie van het EK voetbal in 2028 of 2032 als ongeldig wordt beschouwd.

Ook Zweden en Hongarije heropenen ambassade in Kiev

Zweden heropent vanaf morgen zijn ambassade in Kiev. Net als veel andere landen sloot het zijn ambassade toen de oorlog uitbrak. Hongarije heeft de ambassade afgelopen weekend terugverhuisd van Lviv naar Kiev nu de veiligheidssituatie dat toelaat.

De VS is van plan om eind mei zijn ambassade in Kiev te heropenen. De Nederlandse ambassade in Kiev is sinds afgelopen vrijdag open.

Energieministers in EU verdeeld over boycot Russische olie

Europese energieministers zijn verdeeld over een boycot op de import van Russische olie en het betalen van Russisch gas in roebels. Duitsland zei bereid te zijn om in de EU de import van Russisch olie te verbieden. Wel moet er dan rekening gehouden worden met de afhankelijkheid van sommige landen. Hongarije voelt tot nu toe niets voor een boycot en lijkt niet van plan er mee in te stemmen.

Volgens ingewijden komt de Europese Commissie nu met een zesde sanctiepakket waarin de import van ruwe aardolie voor het einde van het jaar in de EU wordt afgebouwd. Om Hongarije over de streep te trekken zou dat land pas later hoeven stoppen met de import van olie. Ook voor Slowakije zou een voorlopige vrijstelling worden voorgesteld.

Ook zijn EU-ministers verdeeld over de betaling van Russisch gas in roebels. Vorige week draaide Rusland de gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht omdat ze weigerden om in roebels af te rekenen. Andere EU-landen, die ook niet in roebels betalen, krijgen nog wel gas.

De Europese Commissie keurt de betaling in roebels af, maar Hongarije heeft al gezegd Rusland in roebels in plaats van euro's te willen betalen. De energieminister van Italië zei in een interview er open voor te staan om tijdelijk in roebels te betalen. Beide landen zijn sterk afhankelijk van Russisch gas.

Vrouw die benen verloor door explosief, trouwt in ziekenhuis

In een ziekenhuis in Lviv zijn de Oekraïense Viktor en Oksana met elkaar getrouwd. De 23-jarige verpleegkundige verloor eind maart haar benen toen ze op een Russische mijn liep. Ze komt uit het dorpje Lysytsjans in de zelfverklaarde volksrepubliek Loegansk in de Donbas. Na het jawoord danst het koppel een openingsdans in de ziekenhuiskamer.

VN: ruim 3000 burgerdoden vastgesteld

Sinds het begin van de oorlog zijn in Oekraïne zeker 3000 burgers gedood. Volgens de Verenigde Naties is van 3153 mensen de dood vastgesteld.

Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Veel plekken zijn niet toegankelijk en daardoor duurt het soms lang voordat een oorlogsdode officieel wordt bevestigd. De meeste burgers kwamen om door lucht- en raketaanvallen.

Oekraïne zegt dat er veel meer burgerslachtoffers zijn. Alleen al in de door de Russen verwoeste havenstad Marioepol zijn volgens de lokale autoriteiten meer dan 20.000 burgers omgekomen.

VS: ambassade Kiev eind mei weer open

Als de omstandigheden het toelaten gaat de Amerikaanse ambassade in Kiev aan het eind van de maand weer open. Dat zegt de Amerikaanse zaakgelastigde in Oekraïne Kristina Kvien: "We luisteren naar de veiligheidsexperts. Als zij zeggen dat we terug kunnen, gaan we terug.'

De Amerikanen verplaatsten hun ambassade, net als veel andere landen, vlak voor de Russische invasie naar het westelijker gelegen Lviv. Toen het ook daar te onveilig werd, verhuisde het overgebleven personeel naar de Poolse hoofdstad Warschau, om van daaruit voor zover mogelijk het diplomatieke werk voort te zetten.

Meerdere landen hebben hun ambassades alweer geopend in Kiev, nu er voornamelijk gevochten wordt in de Donbas in het oosten. Afgelopen vrijdag ging de Nederlandse ambassade in Kiev weer open. Volgens minister Hoekstra was dat niet zonder risico, maar toch "verstandig en acceptabel".

Beelden van evacués uit Marioepol

Gisteren werden er zo'n honderd burgers geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek in Marioepol. Ze kwamen aan in Bezimenne, ruim dertig kilometer oostelijker, in door Rusland bezet gebied. Bij hun aankomst werden ze vergezeld door Russische militairen, is te zien op beelden die door de NOS zijn geverifieerd.

Vandaag zijn er voor zover bekend nog geen burgers uit Marioepol geëvacueerd.

Russisch leger heeft fors aan kracht ingeboet, zeggen de Britten

Het Britse ministerie van Defensie zegt dat een kwart van de 120 gevechtseenheden (battalion tactical groups) die Rusland in de oorlog in Oekraïne heeft ingezet op dit moment niet meer in staat zijn om te vechten. Dat komt doordat veel manschappen gewond zijn geraakt of zijn gesneuveld. Verder is in de strijd veel materieel verloren gegaan.

Een aantal elite-eenheden, waaronder een van parachutisten, zou het zwaarst zijn getroffen. Het gaat Rusland volgens de Britten jaren kosten om deze eenheden weer op sterkte te brengen.

Fins energiebedrijf bestelt Russische kernreactor af

Een Fins energiebedrijf heeft het contract verscheurd met het Russische staatsenergiebedrijf Rosatom voor de bouw van een kernreactor. Die had vanaf 2029 in 10 procent van de Finse elektriciteitsbehoefte moeten voorzien.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de risico's van het project vergroot, zegt energiebedrijf Fennovaima. Zo zou het project aanzienlijke vertraging kunnen oplopen of mogelijk zelfs niet voltooid kunnen worden.

De bouw van de reactor op het schiereiland Hanhikivi, in de Botnische Golf, zou volgend jaar beginnen.

Oekraïense luchtmacht bekent: superheld bestaat niet

De Oekraïense luchtmacht bekent dat de piloot die onder de de schuilnaam "de Geest van Kiev" tientallen Russische vliegtuigen zou hebben neergehaald, niet bestaat. De heldhaftige verhalen over hem werden door officiële accounts van de overheid verspreid. Oud-president Porosjenko schreef op de tweede dag van de oorlog dat hij zes overwinningen zou hebben behaald en plaatste zelfs een foto waarop hij te zien zou zijn.

De aanleiding voor de bekentenis is de dood op 13 maart van een werkelijk bestaande Oekraïense piloot. Stepan Tarabalka. Hij ontving postuum de onderscheiding 'Held van Oekraïne'. Meerdere media speculeerden dat dit de piloot was die schuilging achter de nom de guerre de Geest van Kiev.

Zaterdag maakte de luchtmacht een eind aan de speculaties. "Stepan Tarabalka is NIET de Geest van Kiev en hij heeft geen veertig vliegtuigen geraakt", schreef de luchtmacht op zijn Facebookpagina. "De Geest van Kiev is een superheldenlegende wiens karakter door Oekraïners is gecreëerd! Hij staat voor de vliegers van de tactische luchtvaartbrigade van de 40e luchtmacht, die het luchtruim van de hoofdstad beschermen. Want ze verschijnen ineens daar waar ze niet verwacht worden!"

Ironisch genoeg sluit de bekentenis af met de mededeling: "Blijf kalm en gebruik officiële informatiebronnen".

Woede in Israël over Hitler-uitspraak Russische minister Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft zich de woede op de hals gehaald van Israël. In een interview met een Italiaanse tv-station zei Lavrov zoals vaker dat Rusland Oekraïne is binnengevallen om het van nazi's te ontdoen. Op de vraag hoe Rusland Oekraïne weg kan zetten als nazistisch land als de president Zelensky Joods is, antwoordde Lavrov: "Dat zegt niets, Adolf Hitler had ook Joods bloed, geloof ik."

"Dit is een onvergeeflijke en schandalige opmerking, een verschrikkelijke historische blunder en we verwachten excuses", zegt Lavrovs Israëlische collega Lapid. "De Joden hebben zichzelf niet vermoord tijdens de Holocaust. De allerlaagste vorm van racisme tegen Joden is Joden zelf de schuld geven van antisemitisme."

Lapid heeft de Russische ambassadeur in Israël ter verantwoording geroepen. Israël heeft goede banden met zowel Oekraïne als Rusland, onder meer omdat veel Israëlische Joden van Russische of Oekraïense afkomst zijn.

Lavrov: 'Volgens mij had Hitler had ook Joods bloed'

Oekraïne geeft beeld van 'vernietiging' Russische schepen vrij

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven waarop de vernietiging te zien zou zijn van twee patrouilleschepen van de Russische marine.

Volgens het Twitter-account van het ministerie voeren de Raptor-patrouilleschepen vanmorgen bij zonsopgang in de Zwarte Zee in de buurt van Slangeneiland. De schepen zouden door Oekraïense drones onder vuur zijn genomen.

Rusland heeft nog niet gereageerd. Het Russische ministerie van Defensie liet wel weten dat het Russische leger in de buurt van Slovjansk, in de Donbas, een Oekraïens gevechtsvliegtuig heeft neergehaald. Ook zouden 38 Oekraïense doelen, waaronder munitiedepots en commandocentra, zijn beschoten.

EU-energieministers praten over boycot Russische olie en gas en hoge energieprijzen

De EU-ministers die over energie gaan, praten in Brussel over een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. "We hebben Russische kolen al uitgefaseerd", zegt EU-correspondent Sander van Hoorn, maar olie is waarschijnlijk het volgende product dat op de lijst komt te staan." Mogelijk wil de EU daar aan het einde van het jaar helemaal van af zijn.

De EU wil eensgezind reageren op de stopzetting door Rusland van gasleveranties aan Polen en Bulgarije, vorige week. Hongarije heeft al laten weten niets voor een boycot van Russische olie en gas te voelen en dat het zo'n voorstel niet zal steunen. "Zijn ze principieel tegen omdat ze op de hand zijn van Rusland of zijn ze dat omdat ze niet zonder Russische gas kunnen? En kunnen andere EU-lidstaten ze daarbij helpen?", zegt Van Hoorn. "Daar zal het over gaan."

De ministers praten ook over de hoge energiekosten die voor veel Europeanen niet meer op te brengen zijn.

Wachten op aankomst van vluchtelingen uit Marioepol

De burgers die gisteren zijn weggehaald uit de Azovstal-fabriek in Marioepol moeten naar verwachting vandaag aankomen in Zaporizja, een stad die in Oekraïense handen is. Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn het er meer dan honderd. Op beelden is te zien dat het vooral om ouderen, vrouwen en kinderen gaat die onder toezicht van Russische militairen in bussen stappen. Het konvooi wordt begeleid door VN-waarnemers.

Zelensky hoopt dat er vandaag meer evacuaties volgen. Het uitgestrekte terrein is zwaar gebombardeerd en grotendeels verwoest. Volgens Zelensky zitten er nog zo'n duizend burgers vast in tunnels onder de fabriek, die nog uit de Tweede Wereldoorlog dateren. Ze leven daar onder erbarmelijke omstandigheden. Er is een tekort aan water, voedsel en geneesmiddelen. Volgens een commandant van de Oekraïense Nationale Garde zitten daar ook 500 gewonde Oekraïense militairen die niet weg kunnen.

"Het is een puinhoop", zegt een andere Oekraïense officier. "We hebben geen speciaal materieel. Het is voor soldaten moeilijk om betonplaten op te tillen die tonnen wegen. We horen stemmen van mensen die nog in leven zijn". Ook liggen er lijken van omgekomen militairen. Persbureau AP schat het aantal Oekraïense strijders in de fabriek op zo'n 2000.

Dit weekend konden ongeveer honderd mensen de staalfabriek verlaten, dankzij een staakt-het-vuren:

Evacuatie uit Marioepol klauterend over puin

Lavrov: herdenkingsdatum WO II niet van belang voor strijd in Oekraïne

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat de datum van 9 mei geen betekenis heeft voor de strijd in Oekraïne. "Onze militairen stemmen hun acties niet af op een bepaalde datum", zei hij tegen de Italiaanse televisiezender Mediaset.

Op 9 mei viert Rusland de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. In de westerse wereld wordt die datum vaak aangeduid als de dag dat president Poetin in de strijd in Oekraïne een belangrijke overwinning moet kunnen presenteren, bijvoorbeeld de verovering van de Donbas.

Op de vraag van de interviewer of 9 mei een keerpunt in het conflict zal zijn, antwoordde Lavrov: "We herdenken de overwinning (op nazi-Duitsland red.) op een sobere manier. De timing en de snelheid van wat in Oekraïne gebeurt, wordt bepaald door de noodzaak om de risico's te minimaliseren voor burgers en Russische militairen".

Problemen voor apothekers bij uitgifte geneesmiddelen aan Oekraïners

Apothekers lopen tegen problemen aan bij het uitgeven van medicijnen aan Oekraïense vluchtelingen. Door de taalbarrière weten apothekers niet altijd precies wat de klachten zijn. Daar komt bij dat recepten vaak in het Oekraïens zijn geschreven, schrijft NH Nieuws.

"We hebben meestal geen enkele medische informatie van de patiënt", zegt apotheker Tineke Kats uit Wervershoof. "Het is voor ons belangrijk om te weten of iemand bijvoorbeeld allergisch is voor bepaalde medicijnen. Dat moeten we ter plekke vragen aan de patiënt. Sommigen kunnen best goed Engels, maar lang niet allemaal."

Ook levert hulp aan deze vluchtelingen veel papierwerk op. Apothekers moeten kosten van medicijnen declareren bij het CAK, dat namens het ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk is voor ziektekosten van onverzekerden in Nederland. Dat proces neemt soms wel een half uur per patiënt in beslag. Dat zorgt, in combinatie met het hoge aantal declaraties, voor veel extra werk volgens apothekers.

Brandweer IJsselmuiden brengt overtollige brandweerauto's naar Oekraïne

Leden van het brandweerkorps van IJsselmuiden zijn onderweg naar Oekraïne om daar oude brandweervoertuigen af te leveren. Het transport bestaat uit vijftankautospuiten en een ladderwagen. Ze zijn vannacht vertrokken en hopen morgen in West-Oekraïne aan te komen.

Het korps van IJsselmuiden is al jarenlang bevriend met brandweerlieden in Kiev. Door de oorlog is er een groot tekort aan brandweerspullen en wagens en daarom startten ze een inzamelingsactie onder brandweerkorpsen in Nederland. Eerder gingen al vier trailers met onder meer Nederlandse bluspakken en ander materiaal richting Oekraïne.

Brandweerauto's voor Oekraïne

'Hoofd Russische generale staf vertrok voor Oekraïense aanval'

Een anonieme Oekraïense bron spreekt in The New York Times tegen dat het hoofd van de Russische generale staf zaterdag bij een bezoek aan het front gewond is geraakt. Generaal Valeri Gerasimov bezocht vorige week een Russisch commandocentrum in de stad Izjoem, dicht bij het front. Amerikaanse bronnen van de krant bevestigen dat. Gerasimov was daar om het haperende Russische offensief op de rails te krijgen.

Oekraïense inlichtingendiensten hadden lucht gekregen van het bezoek. Het leger opende daarna het vuur op de school waarin het commandocentrum was ondergebracht. Via bronnen bij het Oekraïense leger kwam gisteren naar buiten dat Gerasimov bij de aanval gewond was geraakt, maar de anonieme Oekraïense bron van The New York Times zegt dat hij al naar Rusland was teruggekeerd. Wel zou een andere Russische generaal en ook 200 andere Russische militairen zijn omgekomen. Een tweede Oekraïense bron meldt dat niet Gerasimov maar het commandocentrum zelf de reden voor de aanval was.

Oekraïne meldt arrestatie Russische spionnen, 'doel was vliegtuig neerhalen'

De Oekraïense autoriteiten hebben verschillende Russische spionnen opgepakt, meldt een adviseur van president Zelensky. Een van hen zou werkzaam zijn geweest binnen de generale staf van het Oekraïense leger.

Volgens de adviseur hadden de spionnen onder meer als doel om een passagiersvliegtuig boven Rusland of Belarus neer te halen. "En dan zou Oekraïne de schuld moeten krijgen", zegt hij. Voor die actie zouden Oekraïense luchtafweerraketten gebruikt moeten worden.

Naast deze spion zijn er ook nog andere spionnen opgepakt, zo meldt adviseur Oleksi Arestovytsj. Het is niet direct duidelijk hoeveel mensen er zijn aangehouden.

Oekraïense troepen in Kramatorsk, Oost-Oekraïne, eergisteren

Hongaarse minister: we zullen EU-ban op Russische olie vetoën

Ieder voorstel van de EU om de invoer van Russische energiebronnen te beperken kan rekenen op een veto van Hongarije. Dat heeft een minister gisteren gezegd tegen het Hongaars tv-station Hír TV.

"We hebben duidelijk gezegd dat we het nooit zullen steunen", zei minister Gulyas, verwijzend naar Europese sancties gericht tegen Russische energiebronnen. "Dergelijke besluiten vereisen unanimiteit. Het heeft het dus geen zin voor de Europese Commissie om sancties gericht tegen gas en olie voor stellen."

Eergisteren meldde persbureau Bloomberg dat de EU aan het einde van het jaar af wil van de import van olie uit Rusland. De Duitse zender ZDF meldde gisteren juist dat een verbod op de import van Russische olie binnen de EU dichterbij komt. Dat zou juist betekenen dat Hongarije zijn veto zou laten vallen.

Evacué vertelt over het leven in de Azovstal-fabriek: 'Twee maanden in duisternis'

Gisteren werden de eerste burgers geëvacueerd uit de Azovstal-staalfabriek in Marioepol. De groep bestaat volgens de Oekraïners uit vrouwen en kinderen.

Een van hen vertelt in deze video over hoe het leven was op het omsingelde fabrieksterrein, de laatste verzetshaard in Marioepol:

Evacué vertelt over het leven in de Azovstal-fabriek: 'Twee maanden in duisternis'

'Russen in Nederland telefonisch geïntimideerd'

Russen in Nederland krijgen telefoontjes met de vraag waar hun loyaliteit ligt. Universiteiten hebben daar meldingen over ontvangen, zegt koepelorganisatie Universiteit Nederland tegen het Financieele Dagblad. Volgens de krant zeggen de bellers dat ze van de Russische overheid zijn, en vragen ze of de gebelde de Russische invasie van Oekraïne steunt.

Onduidelijk is om hoeveel meldingen het gaat. Ook willen universiteiten er verder niets over kwijt. Inlichtingendienst AIVD zegt tegen het FD de praktijken te kennen en een directe link met de Russische invasie te zien. "Russen in Nederland hebben toegang tot vrije media en contact met familie of kennissen in Rusland. Die kritische blik die zij overbrengen, ziet de Russische overheid als niet wenselijk", zegt een woordvoerder.

Het ministerie van Onderwijs zegt de signalen zeer kwalijk te vinden. Een Russin zegt tegen het FD dat ze vlak na de inval werd gebeld, omdat zij op Facebook een Oekraïense vlag had geplaatst. "Hij vroeg of ik voor Oekraïne ben. Hij was vriendelijk, maar ik vond dat in de context van de oorlog ongemakkelijk en een beetje intimiderend."

Rusland: spoorbrug beschadigd door explosie

Rusland zegt dat een spoorbrug in de Russische regio Koersk is beschadigd door een explosie. De brug is deels ingestort. Volgens de autoriteiten was er sprake van een sabotage. "We zijn een onderzoek gestart", zegt de regionale gouverneur volgens persbureau TASS. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Ook in de Russische regio Belgorod zijn explosies gemeld, zegt de regionale gouverneur. Volgens hem is er geen schade aangericht.

De afgelopen weken zijn er vaker explosies en branden geweest op Russisch grondgebied. Zo brandde een munitiedepot in de regio Belgorod af na een luchtaanval. Begin april beschoten militaire helikopters een oliedepot in dezelfde regio. In het noordelijker gelegen Brjansk stond een week geleden een oliedepot in brand.

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne van maandag 2 mei. De laatste ontwikkelingen van gisteren teruglezen? Het vorige liveblog vind je hier.