NOS Nieuws Binnenland Koningshuis Aangepast

Amsterdam stroomt langzaam weer leeg • NS: evenveel reizigers als pre-corona

 • Amsterdam stroomt langzaam weer leeg

  Op het Damrak in Amsterdam is er een bonte stoet mensen onderweg naar het Centraal Station voor de terugreis naar huis, nu de laatste straatfeesten in de hoofdstad om 20.00 uur zijn beëindigd. Op het station is geen sprake van chaos, schrijft persbureau ANP. Voor het station staat een groot ledscherm met daarop vertrektijden. In het stationsgebouw staan rijen voor de vele kaartjesautomaten.

  De NS liet eerder weten dat de eerste Koningsdagvierders rond 17.00 uur de stad verlieten met de trein. De gemeente spreekt op Twitter van een "ouderwetse Koningsdag" na twee jaren van corona.

 • Van Dalfsen tot Maastricht: zo vierde Nederland weer Koningsdag

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Schagen tot Maastricht: zo viert Nederland weer Koningsdag
 • Timelapse in Amsterdam

 • Politie trekt wapen op vrijmarkt in Arnhem, man aangehouden

  De politie heeft vandaag in Arnhem een man aangehouden die voor onrust zorgde op een drukke vrijmarkt. Hij zou daar mogelijk met een vuurwapen hebben rondgelopen.

  Het incident vond rond het middaguur plaats in de wijk Malburgen. De politie kreeg signalen van omstanders dat de man daar met een vuurwapen rondliep. Of dat ook echt het geval was, is nog onderdeel van onderzoek, zo laat een woordvoerder van de politie aan Omroep Gelderland weten.

  De politie heeft de man met getrokken wapens aangehouden. Hij zit nog vast. Veel mensen zijn getuige geweest van het incident, onder wie ook kinderen. Slachtofferhulp is ingeschakeld om hen op te vangen.

 • Koningsdag in Amsterdam: 'Dit is de meest geweldige dag van het jaar'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vrijmarkt in Amsterdam: 'Dit is de meest geweldige dag van het jaar'
 • NS: aantal reizigers naar Amsterdam vergelijkbaar met pre-corona

  Het aantal mensen dat vandaag de trein heeft gepakt naar Amsterdam is vergelijkbaar met Koningsdagen in de jaren voor corona, zegt een woordvoerder van de NS. Dat komt neer op zo'n 200.000 treinreizigers. "Het is allemaal goed verlopen. We hebben in het hele land wel te maken gehad met drukke treinen, met name naar Amsterdam-Zuid en Breda. Op dit moment, rond 17.30 uur, zijn de eerste groepen mensen weer op weg naar huis."

 • Drukte in onder meer Amsterdam, Eindhoven, Breda en Utrecht

  Veel Koningsdagfeesten zijn nog in volle gang en in meerdere binnensteden is het gezellig druk. In onder meer Amsterdam, Eindhoven, Breda en Utrecht waarschuwen politie en gemeente wel om bepaalde delen van de stad te mijden. Zo zijn de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat en Westerstraat volgens de politie overvol. De gemeente Breda, waar zo'n 40.000 mensen bij het Koningsdagsfeest van Radio 538 zijn, roept feestvierders op niet meer naar de stad te komen "om het gezellig te houden".

  In Eindhoven is het Stadhuisplein, waar het Koningsdagfeest bezig is, tijdelijk gesloten voor nieuwe bezoekers. Alleen als mensen het plein verlaten, mogen er nieuwe bezoekers binnenkomen, schrijft Omroep Brabant. Volgens de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is de sfeer nog steeds gemoedelijk en is het er "gezellig druk".

  Het Stadhuisplein in Eindhoven is oranje gekleurd:

 • Koningsdag in beeld

  1/6 Feestvierders in de Jordaan in Amsterdam ANP
  2/6 Koningsdag op Terschelling NOS / Omrop Fryslân
  3/6 Vrijmarkt in Voorburg NOS Ooggetuige/Saskia van der Linden
  4/6 Feestvierders bij het Koningsdagfeest van Radio 538 in Breda ANP
  5/6 Kermis in Alphen aan den Rijn NOS Ooggetuige/Michel Looyenstein
  6/6 Honden in stijl voor Koningsdag NOS Ooggetuige/Gerdien Kleine
 • Maastrichtse brug kan niet meer dicht

  De Sint Servaasbrug in Maastricht kan na het bezoek van de koninklijke familie even niet meer dicht. Koning Willem-Alexander en zijn familie begonnen hun bezoek aan de Limburgse hoofdstad vanmorgen op die brug, de oudste van Nederland. Na afloop ging het stalen brugdeel open om schepen door te laten, maar de brug wilde daarna niet meer goed sluiten.

  Volgens Rijkswaterstaat is de Sint Servaasbrug ontzet geraakt doordat alle voetgangers van hetzelfde looppad gebruik moesten maken. Het andere pad was namelijk afgesloten voor onderhoud. Naar verwachting is de brug vanavond om 22.00 uur weer te gebruiken voor al het verkeer.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Terugkijken: interview met Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Alexia

  Tijdens hun bezoek aan Maastricht beantwoordden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia en Alexia een aantal vragen over de toekomst, de populariteit van het koningshuis en het - in de woorden van Máxima - bijna empty nest van het koninklijk gezin.

  Kijk hieronder het interview terug van de NOS en de regionale omroep L1:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bekijk hier het hele interview met koning Willem-Alexander, koningin Maximà en prinses Amalia
 • Amsterdamse Jordaan is druk

 • Gemeente Utrecht: Vredenburg en Domplein zijn vol

  De gemeente Utrecht waarschuwt dat het Vredenburg en het Domplein vol zijn. Op het Vredenburg wordt evenement Dutch Kings gehouden, met Hollandse muziek. De gemeente raadt feestvierders aan om ergens anders heen te gaan. "Er zijn nog een heleboel andere leuke plekken in de stad."

  Drukte bij Dutch Kings in Utrecht RTV Utrecht
 • 'Gezellig druk' in Amsterdam

  Gemeente en politie zeggen halverwege de middag dat het "gezellig druk" is in Amsterdam. Voorgaande jaren werd er 's middags wel eens opgeroepen om niet meer naar de stad te komen omdat het overal vol was. Daarvan is op dit moment nog geen sprake, zegt de woordvoerder van de gemeente.

  Op de grachten is het wel erg druk. De politie riep eerder op om niet meer naar Amsterdam te komen met de boot, omdat het te druk is op het water. Op een aantal grachten is eenrichtingsverkeer ingevoerd, om opstoppingen te voorkomen.

 • Republikeinen demonstreren langs route koning

  Leden van Republiek, het voormalig Republikeins Genootschap, hebben in Maastricht gedemonstreerd langs de route waar koning Willem-Alexander liep.

  Volgens persbureau ANP waren er ongeveer veertig mensen aanwezig. Volgens voorman Floris Müller werden de demonstranten tegengewerkt door de gemeente, waardoor een deel van de betogers niet aanwezig kon zijn. "Ze hebben geprobeerd ons driehoog achter weg te zetten. En op weg hiernaartoe ben ik door de politie meegenomen naar het Vrijthof, waar ik werd gefouilleerd en mijn mededemonstranten ook." Müller gaat morgen een klacht indienen bij de gemeente.

  De leden van de protestgroep demonstreren tegen de erfopvolging, zei Müller eerder. "Ik geloof niet dat er in de toekomst weer meer mensen voor erfopvolging zullen zijn. Daarom is het thema Willem de Laatste en gaan we hem in Maastricht met zoveel mogelijk mensen uitzwaaien."

 • Terugkerend thema: gooien naar Poetin

  Dit jaar lijkt er een terugkerend thema te zijn op de vrijmarkten: op de Koningsmarkt in Gouda kun je voor 1 euro Poetin slaan, in Bilthoven kan je ballen naar zijn hoofd gooien en ook in Amsterdam is Poetin te zien.

  1/3 Ballen gooien op de vrijmarkt in Bilthoven NOS
  2/3 "Sla voor 1 euro Poetin" in Gouda Omroep West
  3/3 Het Vondelpark in Amsterdam ANP