liveblog
NOS NieuwsAangepast

Feest in tal van grote steden • Grote incidenten blijven uit

 • Na twee jaar vol coronabeperkingen wordt op veel plekken weer een 'normale' Koningsnacht gevierd.
 • In meerdere Nederlandse steden zijn evenementen, grote incidenten zijn vooralsnog uitgebleven.
 • Later vandaag, op Koningsdag, bezoeken koning Willem-Alexander en zijn familie Maastricht.
liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog

Dit liveblog is gesloten. Volg de actuele ontwikkelingen rond Koningsdag in het liveblog van vandaag.

Ook druk in Groningen

Ook in Groningen is het centrum vol met feestvierders. Die kunnen in terecht bij verschillende podia met live-muziek. Zo treden op de Vismarkt onder anderen Mooi Wark en Broken Bass op. De evenementen duren tot 01.00 of 02.00 uur. De temperaturen van zo'n 6 graden mogen de pret niet drukken:

Ook in Groningen wordt er vanavond met Koningsnacht feest gevierd

Meer beeld uit Den Haag

Het is al de hele avond druk In Den Haag, bij het festival The Life I Live. "Het komt allemaal eerder op gang", zei organisator Arthur Pronk eerder tegen Omroep West. "Normaal is dat pas als het gaat schemeren, maar nu gaan mensen al veel eerder los."

Zo wordt er gefeest in de Hofstad:

Na jaren afwezigheid weer feest op Koningsnacht in Den Haag

Evenementen in centrum Utrecht zijn vol

In Utrecht is het zo druk dat alle evenementen in het centrum vol zijn. De gemeente raadt mensen af om nog naar de binnenstad te komen.

Haags Koningsnacht-festival in volle gang

In Den Haag is het festival The Life I Live bezig, met acht podia in het centrum van de stad. Op het gratis muziekfestival zijn vanavond optredens van veertig bands, acts en dj's, onder wie Paul Sinha en The Cool Quest en de Oekraïense band Go_A, die vorig jaar meedeed aan het Eurovisie Songfestival.

Vol marktplein in Gouda voor Koningsnacht

Op de Markt in Gouda treden vanavond onder anderen Merol en dj Laidback Luke op

Politie en gemeente Utrecht roepen publiek op Vredenburg te mijden

Volgens de gemeente Utrecht is het Vredenburg vol. De gemeente en politie roepen bezoekers op om naar een van de andere evenementenlocaties in de Utrechtse binnenstad te gaan.

Deze foto's zijn vanavond gemaakt in de buurt van het Vredenburg in Utrecht:

 • NOS
  Het Vredenburg in Utrecht
 • NOS
  Ook de fietsenstallingen in Utrecht raken snel vol, in die bij het Vredenburg is nauwelijks meer plek
 • NOS

Vrijmarkt in Utrecht: 'Het is hier supergezellig'

Ouderwets druk en gezellig bij start Utrechtse vrijmarkt

Tachtig antimonarchie-demonstranten verwacht langs Koningsdagroute

Republiek, het voormalig Republikeins Genootschap, verwacht morgen ongeveer tachtig demonstranten op de Koningsdagroute in Maastricht. Dat laat voorzitter Floris Müller weten aan 1Limburg. Volgens Müller willen de leden van Republiek hun stem laten horen en willen ze een signaal tegen de monarchie afgeven. "Wij geven geluid aan een sterk sentiment en steeds meer mensen steunen de monarchie niet meer."

Eerder deze maand werd al bekend dat leden van de vereniging van plan waren op Koningsdag te demonstreren. Volgens hen is er voor het eerst geen meerderheid meer voor erfopvolging. De groep baseert zich daarbij op Ipsos-cijfers uit 2020, die laten zien dat nog maar de helft van de Nederlanders voor troonopvolging is.

Müller benadrukt tegenover 1Limburg dat de demonstranten morgen niet voor overlast willen zorgen: "We zijn geen mensen die het feest of de sfeer willen verpesten. Dit feestje, dat gaan we vieren, maar met een andere insteek: Willem de Laatste." De organisatie wil tijdens de demonstratie een spandoek met die tekst omhooghouden langs de Koningsdagroute. De gemeente Maastricht heeft Het Bat, in het centrum, aangewezen als de plek waar dat mag gebeuren.

Eén biertje per persoon in Amsterdam

Mensen die morgen in Amsterdam Koningsdag vieren, mogen op straat maximaal één blikje of flesje alcohol bij zich hebben. Verder mogen winkels per persoon één alcoholisch product verkopen, dat bovendien niet gekoeld mag zijn. Sixpacks en kratjes gelden als "meerdere stuks", zegt de gemeente, en mogen dus niet worden verkocht. "Winkels mogen geen alcohol verkopen aan klanten die al te veel hebben gedronken."

In de hoofdstad gelden deze alcoholregels op Koningsdag al jaren, maar omdat de viering de afgelopen twee jaar niet doorging is het voor sommige Amsterdammers weer even schrikken:

Op Koningsdag in Amsterdam mag je één lauw blikje bier bij je hebben: 'Belachelijk'

Generale repetitie in Maastricht, André Rieu is 'extra zenuwachtig'

Eerder vandaag waren de laatste repetities voor Koningsdag in Maastricht. Ook André Rieu heeft met zijn Johan Strauss-orkest geoefend in het centrum, waar het morgen allemaal gaat gebeuren.

"Nu is de eerste keer dat we echt repeteren, in onze stad", vertelt de orkestleider aan 1Limburg, met een brede lach op zijn gezicht. Rieu wil de koning en koningin morgen graag laten walsen tijdens zijn optreden op het Onze Lieve Vrouweplein. "Het is extra speciaal en ik ben ook wel extra zenuwachtig. Ik vind het zo leuk."

Een impressie van de generale repetities in Maastricht:

 • ANP
  Fans van André Rieu tijdens diens generale repetitie
 • ANP
  Burgemeester Annemarie Penn te Strake en commissaris van de koning Emile Roemer bij de repetitie van André Rieu
 • ANP
  Leden van de Maastrichtse dansgroep Oxygen repeteren voor hun optreden morgen
 • ANP
  Rowwen Hèze op het Vrijthof tijdens de generale repetitie voor Koningsdag

Vuurwerk toegestaan op Gronings festival Kingsland

Op het festival Kingsland in het Stadspark in Groningen mag morgen vuurwerk worden afgestoken, ondanks bezwaren van de vereniging Stadspark Natuurlijk!. Een verzoek van de vereniging om de toestemming voor het vuurwerk te schrappen, is vandaag in een spoeduitspraak afgewezen door de Raad van State.

Volgens Stadspark Natuurlijk! is het niet noodzakelijk om morgen vuurwerk af te steken en heeft het ontbreken daarvan geen nadelige gevolgen voor Kingsland. Vuurwerk op het festival leidt volgens de vereniging tot meer geluidsoverlast en hinder door fijnstof. Ook stelt de vereniging dat beschermde vogel- en vleermuissoorten er misschien door worden gestoord.

De voorzieningenrechter van de Raad van State gaat daar echter niet in mee. Niet alleen heeft de vereniging volgens de rechter pas op het laatste moment bezwaar gemaakt tegen het vuurwerkprogramma op Kingsland, ook zijn de nadelige gevolgen van het vuurwerk gering, staat in de uitspraak. Het zou gaan om vuurwerk dat op korte afstand van het publiek kan worden afgestoken en waarvan het 'zwaarste' vuurwerk een hoogte kan bereiken van dertig meter.

Drukte op vrijmarkt in Utrecht

 • ANP
  In de binnenstad van Utrecht is om 18.00 uur de traditionele vrijmarkt begonnen
 • ANP
  De vrijmarkt in het centrum trekt veel bezoekers
 • ANP
  Iedereen mag in het vrijmarktgebied een kleedje neerleggen met spullen
 • ANP
  De vrijmarkt duurt nog tot morgen 18.00 uur
 • ANP
  De markt gaat ook vannacht door, vanaf 01.00 uur geldt wel een 'stille periode'

Na twee jaar is Maastricht er (bijna) klaar voor

Maastricht is bijna klaar voor Koningsdag. Morgen bezoeken koning Willem-Alexander en zijn familie de Limburgse hoofdstad, nadat hun bezoek vanwege de coronacrisis twee keer was uitgesteld.

Op het Vrijthof werden vandaag de laatste werkzaamheden verricht:

'Na twee jaar is Maastricht er op (een haar na) klaar voor'

Zeeland bereidt zich voor op Koningsdag

Ook in Arnemuiden zijn de voorbereidingen voor Koningsdag in volle gang. Zo worden op de bovenverdieping van de scheepswerf in het Zeeuwse dorp nog 400 snoepzakjes gevuld voor de kinderen. Ook wordt het dorp uitbundig versierd. "Het waren twee saaie jaren in de coronatijd, dus we zijn super blij dat we het weer gewoon volop kunnen vieren", zegt voorzitter Nathalie de Groot van de plaatselijke Oranjevereniging tegen Omroep Zeeland.

Koningsdagvoorbereidingen in Arnemuiden

Terwijl de vereniging in Arnemuiden nog druk bezig is met de voorbereidingen, zijn ze er in Goes al helemaal klaar voor. Sofyan Azzagari en zijn team organiseren daar vanavond voor de vierde keer Kingsnight, een festival met optredens van onder anderen rapper Bilal Wahib, rapper Poke en dj-duo Team Peach. De grote tent op de parkeerplaats van sportcomplex Omnium, waar het evenement plaatsvindt, is bijna niet te missen: die beslaat bijna de helft van terrein.

Maastrichtse bakker: 'Ik weet dat ze houden van een stuk vlaai'

Bakkerij Hermans wordt gezien als een van de beste vlaaienbakkers van Maastricht. Daarom mag het bakkersbedrijf morgen op Koningsdag vlaaien bakken op het Onze Lieve Vrouweplein in de Limburgse hoofdstad, als de koninklijke familie langskomt.

Eigenaar Carmen Hermans weet uit ervaring dat Willem-Alexander en Máxima graag vlaai eten:

De koninklijke familie mag een vlaai bakken, maar ook proeven natuurlijk

Koningsnacht-podium in Gouda

Op de Markt in Gouda wordt de laatste hand gelegd aan de Koningsnacht-voorbereidingen. Vanavond treden daar onder meer dj Laidback Luke en zangeres Merol op.

Volgens Laidback Luke worden er enkele duizenden mensen verwacht:

In beeld: voorbereidingen voor Koningsnacht- én dag in volle gang

 • Maarten Hartman
  Inwoners van Maastricht hangen een lange vlag op aan het begin van de route die de koninklijke familie morgen loopt
 • ANP
  Ook de Sint Servaasbrug in de Limburgse hoofdstad is versierd
 • NOS
  De gevel van een café in de Jordaan in Amsterdam wordt aangekleed voor Koningsnacht en Koningsdag
 • Novum RegioFoto
  Oranjefan Johan Vlemmix geeft prinses Amalia morgen dit 3D-geprinte standbeeld cadeau
 • Novum RegioFoto
  Op de Markt in Eindhoven worden cafés en andere horecagelegenheden versierd
 • NOS
  André Rieu oefent met zijn orkest op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht

Vrijmarkt in Utrecht begonnen

In de binnenstad van Utrecht is zojuist de traditionele vrijmarkt begonnen. Vanaf 18.00 uur mag iedereen daar een kleedje neerleggen met te verkopen spullen. De rommelmarkt duurt 24 uur en gaat dus ook vannacht door, hoewel er tussen 01.00 uur en 11.00 uur wel een stille periode geldt.

Welkom!

Nu de coronabeperkingen zijn verdwenen, wordt vanavond weer een 'normale' Koningsnacht gevierd, voorafgaand aan Koningsdag morgen. Door het hele land zijn er vanavond en vannacht festiviteiten.