liveblog
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam stroomt langzaam weer leeg • NS: evenveel reizigers als pre-corona

 • Welkom op het Koningsdagblog van de NOS
 • Koningsdagevenementen in volle gang, bekijk hier een sfeerimpressie
 • Drukte in onder meer Amsterdam, Eindhoven en Utrecht
 • Terugkijken: interview met Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Alexia
 • Stuur je mooiste foto van Koningsdag 2022 naar noskoningsdag@nos.nl of deel 'm via #noskoningsdag

Amsterdam stroomt langzaam weer leeg

Op het Damrak in Amsterdam is er een bonte stoet mensen onderweg naar het Centraal Station voor de terugreis naar huis, nu de laatste straatfeesten in de hoofdstad om 20.00 uur zijn beëindigd. Op het station is geen sprake van chaos, schrijft persbureau ANP. Voor het station staat een groot ledscherm met daarop vertrektijden. In het stationsgebouw staan rijen voor de vele kaartjesautomaten.

De NS liet eerder weten dat de eerste Koningsdagvierders rond 17.00 uur de stad verlieten met de trein. De gemeente spreekt op Twitter van een "ouderwetse Koningsdag" na twee jaren van corona.

Van Dalfsen tot Maastricht: zo vierde Nederland weer Koningsdag

Van Schagen tot Maastricht: zo viert Nederland weer Koningsdag

Politie trekt wapen op vrijmarkt in Arnhem, man aangehouden

De politie heeft vandaag in Arnhem een man aangehouden die voor onrust zorgde op een drukke vrijmarkt. Hij zou daar mogelijk met een vuurwapen hebben rondgelopen.

Het incident vond rond het middaguur plaats in de wijk Malburgen. De politie kreeg signalen van omstanders dat de man daar met een vuurwapen rondliep. Of dat ook echt het geval was, is nog onderdeel van onderzoek, zo laat een woordvoerder van de politie aan Omroep Gelderland weten.

De politie heeft de man met getrokken wapens aangehouden. Hij zit nog vast. Veel mensen zijn getuige geweest van het incident, onder wie ook kinderen. Slachtofferhulp is ingeschakeld om hen op te vangen.

Koningsdag in Amsterdam: 'Dit is de meest geweldige dag van het jaar'

Vrijmarkt in Amsterdam: 'Dit is de meest geweldige dag van het jaar'

NS: aantal reizigers naar Amsterdam vergelijkbaar met pre-corona

Het aantal mensen dat vandaag de trein heeft gepakt naar Amsterdam is vergelijkbaar met Koningsdagen in de jaren voor corona, zegt een woordvoerder van de NS. Dat komt neer op zo'n 200.000 treinreizigers. "Het is allemaal goed verlopen. We hebben in het hele land wel te maken gehad met drukke treinen, met name naar Amsterdam-Zuid en Breda. Op dit moment, rond 17.30 uur, zijn de eerste groepen mensen weer op weg naar huis."

Drukte in onder meer Amsterdam, Eindhoven, Breda en Utrecht

Veel Koningsdagfeesten zijn nog in volle gang en in meerdere binnensteden is het gezellig druk. In onder meer Amsterdam, Eindhoven, Breda en Utrecht waarschuwen politie en gemeente wel om bepaalde delen van de stad te mijden. Zo zijn de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat en Westerstraat volgens de politie overvol. De gemeente Breda, waar zo'n 40.000 mensen bij het Koningsdagsfeest van Radio 538 zijn, roept feestvierders op niet meer naar de stad te komen "om het gezellig te houden".

In Eindhoven is het Stadhuisplein, waar het Koningsdagfeest bezig is, tijdelijk gesloten voor nieuwe bezoekers. Alleen als mensen het plein verlaten, mogen er nieuwe bezoekers binnenkomen, schrijft Omroep Brabant. Volgens de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is de sfeer nog steeds gemoedelijk en is het er "gezellig druk".

Het Stadhuisplein in Eindhoven is oranje gekleurd:

Koningsdag in beeld

 • ANP
  Feestvierders in de Jordaan in Amsterdam
 • NOS / Omrop Fryslân
  Koningsdag op Terschelling
 • NOS Ooggetuige/Saskia van der Linden
  Vrijmarkt in Voorburg
 • ANP
  Feestvierders bij het Koningsdagfeest van Radio 538 in Breda
 • NOS Ooggetuige/Michel Looyenstein
  Kermis in Alphen aan den Rijn
 • NOS Ooggetuige/Gerdien Kleine
  Honden in stijl voor Koningsdag

Maastrichtse brug kan niet meer dicht

De Sint Servaasbrug in Maastricht kan na het bezoek van de koninklijke familie even niet meer dicht. Koning Willem-Alexander en zijn familie begonnen hun bezoek aan de Limburgse hoofdstad vanmorgen op die brug, de oudste van Nederland. Na afloop ging het stalen brugdeel open om schepen door te laten, maar de brug wilde daarna niet meer goed sluiten.

Volgens Rijkswaterstaat is de Sint Servaasbrug ontzet geraakt doordat alle voetgangers van hetzelfde looppad gebruik moesten maken. Het andere pad was namelijk afgesloten voor onderhoud. Naar verwachting is de brug vanavond om 22.00 uur weer te gebruiken voor al het verkeer.

Terugkijken: interview met Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Alexia

Tijdens hun bezoek aan Maastricht beantwoordden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia en Alexia een aantal vragen over de toekomst, de populariteit van het koningshuis en het - in de woorden van Máxima - bijna empty nest van het koninklijk gezin.

Kijk hieronder het interview terug van de NOS en de regionale omroep L1:

Bekijk hier het hele interview met koning Willem-Alexander, koningin Maximà en prinses Amalia

Gemeente Utrecht: Vredenburg en Domplein zijn vol

De gemeente Utrecht waarschuwt dat het Vredenburg en het Domplein vol zijn. Op het Vredenburg wordt evenement Dutch Kings gehouden, met Hollandse muziek. De gemeente raadt feestvierders aan om ergens anders heen te gaan. "Er zijn nog een heleboel andere leuke plekken in de stad."

Drukte bij Dutch Kings in Utrecht

'Gezellig druk' in Amsterdam

Gemeente en politie zeggen halverwege de middag dat het "gezellig druk" is in Amsterdam. Voorgaande jaren werd er 's middags wel eens opgeroepen om niet meer naar de stad te komen omdat het overal vol was. Daarvan is op dit moment nog geen sprake, zegt de woordvoerder van de gemeente.

Op de grachten is het wel erg druk. De politie riep eerder op om niet meer naar Amsterdam te komen met de boot, omdat het te druk is op het water. Op een aantal grachten is eenrichtingsverkeer ingevoerd, om opstoppingen te voorkomen.

Republikeinen demonstreren langs route koning

Leden van Republiek, het voormalig Republikeins Genootschap, hebben in Maastricht gedemonstreerd langs de route waar koning Willem-Alexander liep.

Volgens persbureau ANP waren er ongeveer veertig mensen aanwezig. Volgens voorman Floris Müller werden de demonstranten tegengewerkt door de gemeente, waardoor een deel van de betogers niet aanwezig kon zijn. "Ze hebben geprobeerd ons driehoog achter weg te zetten. En op weg hiernaartoe ben ik door de politie meegenomen naar het Vrijthof, waar ik werd gefouilleerd en mijn mededemonstranten ook." Müller gaat morgen een klacht indienen bij de gemeente.

De leden van de protestgroep demonstreren tegen de erfopvolging, zei Müller eerder. "Ik geloof niet dat er in de toekomst weer meer mensen voor erfopvolging zullen zijn. Daarom is het thema Willem de Laatste en gaan we hem in Maastricht met zoveel mogelijk mensen uitzwaaien."

Terugkerend thema: gooien naar Poetin

Dit jaar lijkt er een terugkerend thema te zijn op de vrijmarkten: op de Koningsmarkt in Gouda kun je voor 1 euro Poetin slaan, in Bilthoven kan je ballen naar zijn hoofd gooien en ook in Amsterdam is Poetin te zien.

 • NOS
  Ballen gooien op de vrijmarkt in Bilthoven
 • Omroep West
  "Sla voor 1 euro Poetin" in Gouda
 • ANP
  Het Vondelpark in Amsterdam

'Politiek getinte uitspraak van koning opvallend'

Dat de koning een politiek getinte uitspraak doet, zoals hij tijdens Koningsdag verwees naar president Poetin, komt zelden voor. Verslaggever koningshuis Jozephine Trehy noemt het op NPO Radio 1 dan ook opvallend. Ze verwijst daarbij naar de beruchte foto uit 2014, waarop Poetin, Willem-Alexander en Máxima samen een biertje drinken tijdens de Olympische Winterspelen in Rusland.

De koning zei dat kritiek kunnen geven en krijgen essentieel is voor een democratie. "Als je dat niet hebt, dan kan je eindigen als Poetin en dat wil niemand."

Festivals in hele land van start

Aan het begin van de middag zijn de grote festivals en feesten begonnen, zoals Kingsland in Rotterdam, Groningen en Amsterdam. In Breda is het druk bij het koningsdagfeest van 538. Daar treden onder anderen Afrojack, Antoon en Davina Michelle op.

538-feest in Breda

Code oranje in het land: 'Willem raast over Nederland'

Code oranje geldt vandaag voor het hele land, alleen gaat het deze keer niet over gevaarlijk of slecht weer. Rijkswaterstaat heeft ook nog een advies voor iedereen die Koningsdag viert: "Ga je op pad? Bereid je dan goed voor en zorg voor een bijpassende outfit!"

In beeld: vrijmarkten door het land

In veel steden zijn vrijmarkten. Het is druk in onder meer in Almere, Harderwijk en Gouda.

 • NOS/Marvin Hop
  Drukte op de Grote Poortstraat in Harderwijk
 • Jules van Bohemen
  Badeendjes vissen in Gouda
 • NOS/Marnix Amperse
  Vrijmarkt in Ede
 • NOS/Wilco Tielemans
  Vrijmarkt in Bilthoven
 • NOS/Arnoud Staal
  Vrijmarkt in Almere
 • ANP
  Vrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam

Bezoek koninklijke familie aan Maastricht ten einde

De koninklijke familie sluit hun bezoek aan Maastricht af op het Vrijthof. Ze worden onder meer toegezogen door de Limburgse band Rowwen Hèze. Met het Wilhelmus en enkele dankwoorden is het bezoek van de koninklijke familie ten einde. Maar de vrijmarkten en andere festiviteiten in het land gaan uiteraard door. Wij blijven je in dit blog op de hoogte houden.

Bekijk hieronder de slottoespraak van Willem-Alexander:

Koning Willem-Alexander: 'Twee lange jaren coronaleed en collectief chagrijn achter ons gelaten'

Oproep: stuur je mooiste foto van Koningsdag 2022 naar de NOS

Nederland viert vandaag Koningsdag 2022 als vanouds. Stond jij langs de route die de koninklijke familie aflegde in Maastricht? Of vier je het elders in het land op een vrijmarkt, in je eigen straat of bij een evenement? Of juist helemaal anders dan anders?

Stuur jouw mooiste of grappigste foto van Koningsdag 2022 naar noskoningsdag@nos.nl of deel hem via social media met #noskoningsdag. De allermooiste inzendingen laten we zien in de avonduitzending op Koningsdag, om 19.00 uur op NPO 1.

Politie Amsterdam roept mensen op: 'Vaar niet meer naar Amsterdam'

De Amsterdamse politie waarschuwt voor 'extreme drukte' op de Amsterdamse grachten en roept mensen op niet meer per boot naar de hoofdstad te komen.

Amalia heeft nog geen beslissing genomen over studie

Prinses Amalia is bezig aan een tussenjaar, waarin ze onder meer stage liep bij het Oranje Fonds en vrijwilligerswerk doet bij andere organisaties.

Wat ze komend studiejaar gaat doen weet ze nog niet. Ze vertelt een aantal opties te hebben. "Ik hoop volgende maand meer te kunnen zeggen". Of een studie in Maastricht tot de mogelijkheden hoort, wil ze niet zeggen. Wel vindt ze het "een prachtige stad. Wat ze hier hebben neergezet is echt prachtig."

Amalia poseert met haar vader en een zojuist geslagen munt

Koning noemt opbouwende kritiek goed: 'Anders kun je eindigen als Poetin'

Koning Willem-Alexander reageerde in een interview met de NOS op de enquête, die uitwijst dat het vertrouwen in hem onder de bevolking verder is gedaald.

"Ik heb altijd gezegd dat peilingen mij niet zo veel doen", zegt de koning. "Maar wat ik wel heel goed vind is opbouwende kritiek. Met andere woorden: als je dat niet hebt, dan kan je eindigen als Poetin en dat wil niemand."

De koning vertelde verder dat hij dankbaar is dat Koningsdag "in vrede en vrijheid" gevierd wordt. "We leven heel erg mee met de mensen in Oekraïne, maar juist daarom is het extra belangrijk dat we in vrede en vrijheid dit feest kunnen vieren".

Koning: 'Als je geen opbouwende kritiek krijgt, kun je eindigen als Poetin'

Amalia en Willem-Alexander slaan gouden tientje

De koning en de kroonprinses sloegen een gouden tientje ter ere van dertig jaar Verdrag van Maastricht. Daarbij moesten ze uitkijken niet door de zware slinger geraakt te worden.

Willem-Alexander en Amalia slaan munt en moeten uitwijken voor slinger

Koninklijke familie danst mee

Bij een optreden van dj's Lucas & Steve in Maastricht danste de koninklijke familie mee. Met name koningin Máxima leek zich uitstekend te vermaken.

Koninklijke familie danst mee

Prins Maurits: 'We gaan met gemengde gevoelens de dag in'

Prins Maurits vindt het mooi dat we weer Koningsdag mogen vieren. Maar hij heeft wel een dubbel gevoel vanwege de gebeurtenissen in Oekraïne, zei hij:

Prins Maurits: 'We gaan met gemengde gevoelens de dag in'

Koning, koningin en prinsessen begroeten publiek op Sint Servaasbrug

Koning Willem-Alexander werd op de brug verwelkomd met een 'Lang zal hij leven'.

Koninklijke familie aangekomen in Maastricht

Deze leden van het koninklijk huis zijn aanwezig in Maastricht

Tot op het laatst blijft ieder jaar geheim welke leden van het koninklijk huis de koning en koningin vergezellen tijdens Koningsdag.

Dit jaar zijn dat: de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Naast de drie dochters van Willem-Alexander zijn ook zijn broer Constantijn en zijn vrouw Laurentien in Maastricht. Daarnaast zijn ook Bernhard junior en zijn vrouw Anette, Maurits en Marilène en Pieter-Christiaan en Anita aanwezig.

Koning Willem-Alexander op de Sint Servaasbrug

Koninklijke familie in Maastricht

De koninklijke familie is bezig aan de tocht door Maastricht. Ze kwamen per bus aan op de Sint Servaasbrug. De koning deelde boksen uit aan het publiek, hij wordt gevolgd door onder anderen Máxima, zijn dochters, prinses Laurentien, prins Constantijn en prins Bernhard junior.

Vrijmarkt in Groningen: 'Het koningsdaggevoel is samen feestvieren'

Voor veel mensen in Groningen draait Koningsdag vooral om gezelligheid en samen feestvieren. Sommigen hebben niet zoveel met koning Willem-Alexander, anderen noemen hem een leuke kerel.

'Het koningsdaggevoel is samen feestvieren'

Tim Coronel op pad

Ook bekende Nederlanders gaan eropuit tijdens Koningsdag. Zo is autocoureur en sportcommentator Tim Coronel aanwezig op een vrijmarkt waar zijn dochters staan.

Koninklijke familie klaar voor de festiviteiten in Maastricht

De koninklijke familie is klaar voor de festiviteiten in Maastricht. Prinses Alexia is ook aanwezig. Zij gaat in Wales naar school, maar is naar Nederland gekomen voor de verjaardag van haar vader.

NS: nog overal vrij rustig, grootste drukte tussen 11.00 en 13.00 uur verwacht

Het is tot nu toe nog vrij rustig op de stations, laat de NS weten. "De stroom komt overal langzaam op gang", zegt een woordvoerder. Alleen op station Maastricht is het wat drukker vanwege het bezoek van de koning. Daar is de sfeer volgens de woordvoerder "goed en feestelijk".

De grootste drukte verwacht de NS tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Dat geldt met name voor Amsterdam. De NS schat dat daar zo'n 200.000 mensen per trein naartoe komen. Vanwege de verwachte drukte zijn de stations RAI en Science Park gesloten voor treinen en metro's. Reizigers die in de buurt van de RAI moeten zijn, kunnen reizen via Amsterdam Zuid. Reizigers die bij Science Park moeten zijn, kunnen uitstappen op Amsterdam Amstel.

Treinreizigers op Amsterdam Centraal tijdens een vorige Koningsdag

Als eerste langs de route in Maastricht: 'Twee jaar geleden al plannen gemaakt'

In Maastricht waren sommigen er al vroeg bij om een plek te bemachtigen langs de route die de koninklijke familie gaat volgen.

Als eerste langs de route in Maastricht: 'Twee jaar geleden al plannen gemaakt'

Burgemeester Maastricht: 'Ook voor demonstratie tegen koningshuis moet aandacht zijn'

Actievoerders van de Republiek protesteren op Koningsdag in Maastricht tegen de monarchie. De burgemeester van Maastricht vindt dat geen probleem, als ze zich aan de afspraken houden.

Burgemeester Maastricht: 'Ook voor demonstratie tegen koningshuis moet aandacht zijn'

Maximaal één blikje bier per persoon in Amsterdam, extra controle op boten

De gemeente Amsterdam heeft extra maatregelen genomen voor de verkoop en het drinken van alcohol. Zo mogen mensen op straat maar 1 alcoholische consumptie bij zich hebben en mogen winkels ook niet meer dan 1 blikje bier per persoon verkopen. De gemeente verwacht net als in de jaren voor de coronapandemie grote drukte in de stad en stelt dat overmatig alcoholgebruik onveilige situaties en problemen kan opleveren.

Ook gaat de politie extra controleren op de grachten. Schippers mogen niet varen onder invloed van alcohol, maar in de praktijk gebeurde dat toch regelmatig op Koningsdag.

In de stad zijn veel feesten. Onder meer op de Nieuwmarkt, de Reguliersdwarsstraat en het Amstelveld kunnen feestgangers terecht. Aan de rand van de stad zijn grotere evenementen, zoals Kingsland (bij de RAI) en Oranjebloesem in het Olympisch Stadion. In het Vondelpark is de traditionele kindervrijmarkt.

Drukte op de grachten tijdens een eerdere Koningsdag

Rutte feliciteert Willem-Alexander

Premier Rutte feliciteert de koning en wenst iedereen een fijne Koningsdag.

Aandacht voor Oekraïne op route van de koning

Op de route van de koning in Maastricht wordt aandacht besteed aan de situatie in Oekraïne, bevestigt burgemeester Annemarie Penn-te Strake in het NOS Radio 1 Journaal.

"Er komen een aantal accenten. Een soort verwijzing naar de situatie", vertelt ze. De koninklijke familie zou eigenlijk Maastricht al bezoeken in 2020, maar dat ging toen door corona niet door. Het jaar erna werd er niet voor Maastricht gekozen omdat de stad geen beperkte viering wilde. Ook in 2022 werd gesproken over het mogelijk niet houden van het evenement, dit keer vanwege de oorlog in Oekraïne, vertelt de burgemeester.

"Bij de eerste bommen dachten we echt: hier kun je geen feest bij vieren. Maar na verloop van tijd realiseer je dat dit niet zomaar voorbij is. En bovendien hebben wij in Nederland wel vrijheid en die verbondenheid. Dat moet je je niet laten afnemen."

In de hele stad vinden activiteiten plaats, maar wat mensen volgens de burgemeester echt niet moeten missen is de afsluiting op het Vrijthof. "Ik vind persoonlijk het allermooiste als we op het eind met zijn allen op het Vrijthof staan te zingen. Daar moet je bij zijn."

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake

Politie waarschuwt voor zakkenrollers

Met het opheffen van de coronamaatregelen belooft het op veel plekken flink druk te worden. De politie waarschuwt daarom alvast voor zakkenrollers.

Oproep: stuur je mooiste foto van Koningsdag 2022 naar de NOS

Nederland viert vandaag Koningsdag 2022 als vanouds. Sta jij langs de route die de koninklijke familie aflegt in Maastricht? Of vier je het elders in het land op een vrijmarkt, in je eigen straat of bij een evenement? Of juist helemaal anders dan anders?

Stuur jouw mooiste of grappigste foto van Koningsdag 2022 naar noskoningsdag@nos.nl of deel hem via social media met #noskoningsdag. De allermooiste inzendingen laten we zien in de avonduitzending op Koningsdag, om 19.00 uur op NPO 1.

Vrijmarkt in Maastricht al vroeg bezocht

De koning komt op bezoek, maar er is ook 'gewoon' vrijmarkt in Maastricht. Hoewel die officieel pas om 07.00 uur begint, waren rond 06.30 uur uur al de eerste kopers te zien.

Vrijmarkt in Maastricht

Koninklijke familie viert Koningsdag in Maastricht: dit kun je verwachten

De koninklijke familie is dit jaar in Maastricht. De NOS is erbij en doet live verslag: online, op de radio en op tv. De livestream en het speciale Koningsdagprogramma op NPO 1 beginnen om 10.50 uur. Dit kun je verwachten:

 1. De jarige Willem-Alexander en zijn familie komen aan op de Sint Servaasbrug, de oudste brug van Nederland. Ze worden daar welkom geheten door de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, en de gouverneur van Limburg, Emile Roemer. Vanaf daar volgt een wandeltocht door Maastricht.
 2. Op de straat die parallel loopt aan de Maasboulevard volgt het eerste inhoudelijke deel van het programma: het Maastrichtse Leven. Hier zijn optredens.
 3. Daarna loopt het gezelschap verder naar de Graanmarkt. Daar staat op Koningsdag een enorme Poort naar Europa en treedt onder meer het Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve op.
 4. Vanaf de Graanmarkt gaat het koninklijk gezelschap richting Onze Lieve Vrouweplein. Onder leiding van de bekende Maastrichtse acteur Jon van Eerd moet een proeve van bekwaamheid in het Maastrichts worden afgelegd. Op het voorplein van de Onze Lieve Vrouwe 'Sterre der Zee' Basiliek wordt onder meer zoervleis gemaakt, een typisch Limburgs gerecht. Ook kan de koninklijke familie zien hoe vlaaien worden gebakken. Aan de andere kant van het plein treedt André Rieu op.
 5. In de Bredestraat wordt stilgestaan bij 'het Vijfde Seizoen', het carnavalsseizoen. Even verderop wordt aandacht besteed aan het verenigingsleven.
 6. Via de Bredestraat komt de koninklijke familie terecht op het Vrijthof. Op een podium brengt Rowwen Hèze een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd lied ten gehore. Daarna zingt het publiek het Wilhelmus en nemen de koning en zijn familie afscheid.

Na twee jaar weer ouderwets drukke Koningsnacht in steden

Na twee jaar vol coronabeperkingen werd gisteravond en vannacht een 'normale' Koningsnacht gevierd. In meerdere steden waren grote evenementen en was veel publiek op de been. Voor zover bekend zijn er geen grote incidenten geweest.

In en rondom het centrum van Apeldoorn werd de ME preventief ingezet, omdat het te druk was in de stad, melden regionale media. De gemeente raadde bezoekers voor middernacht dan ook af om nog naar het centrum te komen.

Welkom!

Welkom!

Welkom in het liveblog over Koningsdag Hier houden we je de hele dag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het liveblog van Koningsnacht lees je hier terug.