NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Voorzitter Europarlement onderweg naar Kiev • Jetten: wij betalen niet in roebels

 • Dit is het liveblog van donderdag 31 maart over de oorlog in Oekraïne.
 • Ruim 21.000 Oekraïners opgevangen in Nederland
 • Poetin: gas vanaf morgen in roebels betalen
 • Kamerleden geïrriteerd over trage aanpak Russische bezittingen.
 • Spionagebureau: 'Russische soldaten weigeren orders uit te voeren'.
Liveblog gesloten
 • Voorzitter Europees Parlement op weg naar Kiev

  De voorzitter van het Europees Parlement, de Maltese Roberta Metsola, is op weg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Met de hashtag StandWithUkraine twittert ze een foto van zichzelf op het station. Haar reis was niet van tevoren aangekondigd.

  Half maart gingen de laatste westerse leiders naar Kiev. De premiers van Tsjechië, Slovenië en Polen reisden toen naar de Oekraïense hoofdstad. Ook zij gingen per trein.

 • IAEA: Tsjernobyl overgedragen aan Oekraïne

  Het Internationaal Atoomagentschap IAEA meldt de Russische strijdkrachten de kerncentrale van Tsjernobyl die ze hadden ingenomen "schriftelijk hebben overgedragen" aan het Oekraïense personeel.

  Het agentschap staat in nauw contact met de Oekraïense autoriteiten over het sturen van een eerste hulp- en ondersteuningsmissie naar Tsjernobyl de komende dagen.

  Verder zei het agentschap dat ze op dit moment geen berichten kunnen bevestigen over Russische troepen die stralingsziekte opliepen op het terrein van Tsjernobyl.

 • Pentagon: onduidelijk of konvooi op weg naar Kiev nog bestaat

  Volgens het Pentagon is het niet duidelijk of het konvooi met Russische militaire voertuigen in de buurt van Kiev, nog bestaat. Het konvooi, dat ooit zo'n 60 kilometer lang was, heeft volgens een woordvoerder van het Pentagon "zijn missie nooit volbracht".

  Het vastgelopen konvooi op weg naar Kiev staat symbool voor Ruslands moeilijkheden in de oorlog in Oekraïne. Het werd meerdere keren aangevallen door Oekraïense troepen en zou te kampen hebben gehad met logistieke problemen, waardoor er geen brandstof meer geleverd kon worden voor de voertuigen en geen voedsel voor de militairen.

 • Oekraïense vluchtelingen over toespraak Zelensky: 'Hij zei veel belangrijke dingen'

  Oekraïense vluchtelingen die in een oud kantoorpand in Deventer zijn opgevangen, keken vandaag samen naar de toespraak die hun president hield in de Tweede Kamer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïense vluchtelingen over toespraak Zelensky: 'Hij zei veel belangrijke dingen'
 • Biden geeft recordhoeveelheid olie vrij uit Amerikaanse reserves

  President Biden heeft aangekondigd dat hij een recordhoeveelheid olie uit de Amerikaanse olievoorraad gaat vrijgeven om de prijzen aan de pomp laag te houden voor de Amerikanen. Het gaat om 1 miljoen vaten per dag in de komende zes maanden. Ook wil hij oliemaatschappijen met ongebruikte oliebronnen dwingen om die aan te boren. Als ze dat niet doen moeten ze gaan betalen voor de ongebruikte bronnen.

  De torenhoge prijzen aan de pomp zorgen voor veel onvrede onder de Amerikaanse bevolking. Tegelijkertijd spekken de hoge prijzen de Russische oorlogskas. Het vrijgeven van oliereserves zou de prijs omlaag moeten brengen en daarmee dus ook de inkomsten van Rusland doen teruglopen. Biden heeft twee keer eerder reserves vrijgegeven. Toen had dat slechts een kortstondig effect op de oliemarkt.

 • Dode bij beschietingen op hulpkonvooi Tsjernihiv

  Bij beschietingen door Russische troepen op een humanitair hulpkonvooi vlak buiten de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv zijn een dode en vier zwaargewonden gevallen, melden Oekraïense functionarissen op Telegram.

  De slachtoffers zijn burgervrijwilligers die in vijf bussen probeerden de door Russische troepen omsingelde stad te bereiken. Daar hoopten ze burgers te kunnen evacueren.

  Rusland beloofde dinsdag de militaire activiteiten rond Tsjernihiv en de hoofdstad Kiev "radicaal" terug te schroeven, maar daarvan is volgens Oekraïne nog geen sprake.

 • Kabinet: voor bijna 516 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren

  In Nederland is bijna 516 miljoen euro aan Russische tegoeden en contracten bevroren, melden betrokken bewindspersonen in een brief aan de Tweede Kamer. De meeste meldingen kwamen bij banken en trustkantoren vandaan. Ook zijn er transacties tegengehouden van bij elkaar bijna 155 miljoen euro.

  De Kamer had om deze informatie gevraagd, na de toespraak van president Zelensky in de Tweede Kamer eerder vandaag. In het debat na de toespraak werden veel vragen gesteld over de sancties en de volgens veel Kamerleden te trage aanpak van banktegoeden, huizen en boten van Russen in Nederland.

 • Ruim 21.000 Oekraïners opgevangen in Nederland

  Tot nu toe zijn ruim 21.000 Oekraïners opgevangen door Nederlandse gemeenten, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal hoger omdat er ook mensen zijn die thuis Oekraïners opvangen. In Nederland zijn nu zo'n 32.000 opvangplekken beschikbaar.

  Oekraïners die hier willen blijven, moeten straks toch een soort van asielaanvraag doen om in aanmerking te komen voor opvang en ondersteuning. Het gaat om een uitgeklede versie van de normale asielprocedure. "Het is feitelijk gewoon een administratieve handeling. Ze gaan niet naar Ter Apel, we gaan geen hele procedure starten", aldus staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg.

  Ook blijven de Oekraïense vluchtelingen gewoon het geld en de ondersteuning houden die nu is toegezegd. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de asielaanvraag verplicht wordt.

 • Zelensky: Kyiv en niet Kiev!

  "Hoog tijd om eindelijk de verouderde Sovjetspelling van plaatsnamen af te schaffen", schrijft president Zelensky op Twitter onder de hashtag #KyivNotKiev. In Japan gebeurt dat al en daar is Zelensky dankbaar voor, twittert hij.

  De NOS gebruikt de lijst van aardrijkskundige namen van de Taalunie. Daarin worden de namen gegeven die in Nederland zijn ingeburgerd, zoals Kiev, de Krim, Odessa en Charkov. De herkenbaarheid van woorden en begrippen voor het publiek is daarbij een zwaarwegende factor.

  Wel maakt de NOS al sinds 2014 een uitzondering voor de stad Lviv in het westen van het land. Die heet in het Russisch Lvov, maar er wonen in tegenstelling tot andere delen van Oekraïne nauwelijks etnische Russen.

 • Waarnemingsmissie OVSE niet verlengd door veto Rusland

  De waarnemingsmissie in Oekraïne van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) komt ten einde. De jaarlijkse verlenging van de missie is door Rusland geblokkeerd. De circa 500 waarnemers werden begin deze maand uit veiligheidsoverwegingen al uit Oekraïne weggehaald.

  De waarnemers hielden sinds maart 2014 toezicht op het staakt-het-vuren dat in dat jaar werd gesloten tussen pro-Russische separatisten en Oekraïne in de Oost-Oekraïense Donbas-regio. Het was de grootste veiligheidsmissie in de geschiedenis van de in Wenen gevestigde OVSE, waarbij 57 landen zijn aangesloten. Moskou had destijds ingestemd met de missie.

  De OVSE was de enige internationale instantie die de situatie in dat gebied documenteerde en had gehoopt terug te kunnen keren zodra de veiligheid van het personeel kon worden gegarandeerd.

 • Zelensky spreekt België aan op diamanthandel met Rusland

  Enkele uren nadat Zelensky vanochtend het Nederlandse parlement had toegesproken, deed hij hetzelfde bij het Belgische federale parlement. Hij sprak de Belgen rechtstreeks aan op de diamanthandel met Rusland. Hij vindt het onverteerbaar dat die doorgaat. "Die inkomsten zijn blijkbaar veel belangrijker dan de strijd die wij voeren", zei hij.

  Volgens correspondent Sander van Hoorn werd Zelensky zelf in het Belgische parlement veel warmer ontvangen dan in de Tweede Kamer. Zo werd voorafgaand aan de speech door twee violistes het Oekraïense volkslied gespeeld en ging daarbij iedereen staan. "Zelensky ging daarop ook staan, naast dat bureautje dat we ook kennen uit de Tweede Kamer. Naast diezelfde Oekraïense vlag in datzelfde T-shirt, hand op het hart."

  Na zijn toespraak werd Zelensky te woord gestaan door premier Alexander de Croo, die meteen antwoord gaf op de vragen die Zelensky aan de Belgen stelde.

 • Oekraïne opent klokkenluiderswebsite voor het melden van Russische bezittingen

  Oekraïne opent een klokkenluiderswebsite waar mensen over de hele wereld meldingen kunnen doen over de buitenlandse bezittingen van betrokkenen bij de invasie van Oekraïne. Het gaat dan bijvoorbeeld over Russische en Belarussische functionarissen, oligarchen en opiniemakers en hun bezittingen zoals appartementen en huizen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en andere landen, goudstaven in Zwitserland en jachten in Europese havens.

  "Door het rapporteren van deze informatie draag je bij aan het beëindigen van de oorlog, omdat het helpt economische druk uit te oefenen op degene die de oorlog aanwakkeren", staat op de site te lezen.

 • Minister Jetten: wij gaan niet betalen in roebels

  "Wij gaan niet betalen in roebels, want onderdeel van de sancties is geen zaken doen met Russische banken. Dat blijft zo", zegt een woordvoerder namens minister Jetten voor Klimaat en energie.

  "Marktpartijen kopen het gas in, dus is het allereerst aan hen. Maar wij zeggen als Nederland ook dat marktpartijen die gas kopen zich aan de sancties moeten houden. Dus dat betekent geen zaken doen in roebels." Daarnaast staan er volgens de woordvoerder in de contracten ook valuta vastgesteld, "dus daar moet Rusland zich aan houden".

 • 'Meeste strijdkrachten vertrokken uit Tsjernobyl'

  Het Oekraïense nucleaire staatsbedrijf meldt dat de meeste Russische strijdkrachten zijn vertrokken bij de kerncentrale van Tsjernobyl. Volgens het bedrijf zijn ze naar de grens met Belarus gegaan. Er zouden nog een paar troepen zijn gebleven.

  Eerder meldden bronnen rond de kerncentrale dat veel van de vertrekkende militairen acute stralingsziekte hebben en behandeld moeten worden in een speciaal medisch centrum in Belarus.

  Volgens een voormalige tourguide in Tsjernobyl liepen ze de stralingsziekte op toen ze loopgraven groeven in de omgeving van de ontplofte kerncentrale. "Er zijn regels voor het werken in dit gebied. Daar moet je je aan houden want straling is een natuurkundig fenomeen. Straling houdt geen rekening met status of opdrachten", zei de man op Facebook.

 • Opec+ houdt vast aan hogere olieproductie

  Opec+, het kartel van dertien olieproducerende landen met een paar tijdelijke bondgenoten als Rusland, is voornemens de olieproductie weer iets op te voeren. Het is de verwachte uitkomst van het Opec+beraad. In mei zullen elke dag 432.000 vaten olie meer opgepompt worden dan nu, om zo aan de vraag naar olie te voldoen en de olieprijs af te remmen.

  De Opec is al maanden bezig de olieproductie op te voeren, na eerder de olieproductie ingeperkt te hebben. Uit productiecijfers blijkt echter dat het toegezegde aantal extra vaten bij lange na niet gehaald wordt. Sommige landen slagen er niet in de productie vast te houden of op te voeren en dus wordt minder olie opgepompt dan gezegd.

  Rusland, geen Opec-lid maar een partner, is momenteel 's werelds grootste olie-exporteur, goed voor 12 procent van de hele oliemarkt. Russische olie is goed voor een kwart van de Europese olieconsumptie.