Tweede Kamer luistert naar president Zelensky
NOS Nieuws

Zelensky tegen Kamer: stop alle handel met Rusland en geef ons meer wapens

Nederland moet alle handel met Rusland stoppen en ook bereid zijn tot een boycot van Russisch gas. Dat heeft de Oekraïense president Zelensky gezegd tegen de Tweede Kamer. Hij sprak de politici toe via een videoverbinding.

Hij wees erop dat Nederland door Russisch gas te kopen miljarden bijdraagt aan de oorlog die door Poetin gevoerd wordt. "Er zijn sterkere sancties nodig, zodat Rusland geen kans heeft de oorlog verder in Europa te voeren."

Ook riep Zelensky de Nederlandse regering op om meer wapens te leveren aan Oekraïne, boven op de middelen die al gestuurd zijn. "Jullie zijn leiders in de steun aan ons, maar we hebben meer wapens nodig om de bezetter te verjagen."

MH17

In zijn speech verwees de Oekraïense president naar verschillende gebeurtenissen in het Nederlandse verleden, zoals het bombardement op Rotterdam in 1940 en het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. "Die daad is niet te vergeven. Degenen die de bevelen hebben gegeven moeten ter verantwoording worden geroepen."

Zelensky verwees ook naar 1 april 1572, toen de watergeuzen de Spanjaarden verdreven uit Den Briel. "Morgen herdenken jullie de verdrijving van de tirannie, 450 jaar geleden. De tolerantie en verscheidenheid in Europa die daardoor ontstaan is, wordt nu aangevallen."

Zelensky haalde de Tweede Wereldoorlog aan:

Zelensky: 'Schaduw Rotterdam hangt over Europese steden'

Hij richtte zich ook direct tot premier Rutte en vroeg om steun voor de Oekraïense wens om lid te worden van de Europese Unie. "Ons lidmaatschap hangt van jou af, vriend Mark." Nederland verzet zich tegen een versnelde toetreding van het land. Eerder deze maand zei Rutte dat een EU-lidmaatschap van Oekraïne "nu niet aan de orde is", maar dat het land wel "tot de Europese familie behoort".

Zelensky vroeg ook aandacht voor de herbouw van zijn land als de oorlog voorbij is. Ook daar heeft Oekraïne hulp bij nodig. "Kies een stad die je wilt herbouwen", zei de president.

Unicum

Het is in korte tijd het veertiende parlement dat Zelensky toespreekt. Eerder hield hij redes voor de volksvertegenwoordigingen in onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en in het Europees Parlement. Vanmorgen nog sprak hij het Australische parlement toe via een videoverbinding.

Er zijn wel eerder buitenlandse staatshoofden of regeringsleiders geweest die het woord voerden in het Nederlandse parlement, maar nog nooit in een plenaire vergadering van de Tweede Kamer. Premier Rutte en de ministers Hoekstra en Ollongren woonden de speech als gast bij.

Na zijn toespraak kreeg Zelensky applaus van de Kamerleden. Forum voor Democratie was niet bij de verklaring van Zelensky aanwezig: de partij is het er niet mee eens dat een buitenlands staatshoofd de Kamer toespreekt.

Ons EU-lidmaatschap hangt van jou af, vriend Mark.

president Zelensky richt zich tot premier Rutte

Premier Rutte gaf direct na de toespraak een reactie aan verslaggevers. Hij noemde de speech "indrukwekkend". Ondanks de oproep van Zelensky ziet hij geen mogelijkheid om op korte termijn een volledige energieboycot in te stellen tegen Rusland. "Het is ook belangrijk dat we onze mensen kunnen blijven verwarmen en dat onze basisindustrieën blijven draaien."

"Ik zie het als een oproep om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen en dat doen we ook. Zelensky wil meer en wil het sneller. Dat begrijp ik, maar we gaan het doen op een manier waarbij we alle belangen meewegen."

Rutte blijft erbij dat een versnelde toetreding van Oekraïne tot de EU geen goede zaak is. Dat kan volgens hem leiden tot instabiliteit in gebieden in het voormalig Joegoslavië, waar ook landen zijn die lid van de Europese Unie willen worden.

Bekijk hier de volledige toespraak van Zelensky:

Kijk hier de volledige toespraak van Zelensky in Tweede Kamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl