NOS NieuwsAangepast

Volgende overlegronde vanaf morgen in Istanbul • Opnieuw protesten tegen oorlog

liveblog gesloten

Vicepremier Oekraïne: vandaag 1100 evacuaties

Er zijn vandaag 1100 mensen geëvacueerd uit belegerde Oekraïense gebieden. Dat zegt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Het zijn er minder dan gisteren, toen ruim 5200 mensen werden geëvacueerd uit belegerde steden via een humanitaire corridor.

Hoe kijken Russen aan tegen de oorlog in Oekraïne?

Correspondent Iris de Graaf, die in Nederland is, slaagde erin om vanuit hier Russen voor de camera te krijgen. Op die manier hoorde ze hoe moeilijk het voor hen is om in het openbaar iets te zeggen over de oorlog en over de sancties.

Kritische geluiden klinken niet voor de camera, hooguit tussen de regels door:

Hoe kijken Russen aan tegen de oorlog in Oekraïne? 'Ik kan hier geen antwoord op geven'

Zelensky geeft interview aan Russische journalisten

Oekraïne is bereid te praten over het aannemen van een neutrale status, als onderdeel van een vredesovereenkomst met Rusland. Dat heeft president Zelensky gezegd in een interview met Russische journalisten dat vandaag is gepubliceerd, ondanks een oproep van de Russische mediawaakhond om dat niet te doen. Zelensky wil wel dat de bevolking zich eerst over de kwestie kan uitspreken in een referendum en dat derde partijen veiligheidsgaranties afgeven.

Zelensky sprak de journalisten in een anderhalf uur durend videogesprek, in het Russisch. Hij zei daarin ook dat een aantal Russisch sprekende steden in Oekraïne is vernietigd door de Russische invasie en dat de schade groter is dan bij de oorlogen tegen de separatisten in Tsjetsjenië. "Veiligheidsgaranties en neutraliteit, de niet-nucleaire status van onze staat: we zijn klaar om ervoor te gaan", zei Zelensky.

Een neutrale status houdt in dat Oekraïne zich niet meer kan aansluiten bij bijvoorbeeld de NAVO. Het is een van de eisen van Rusland aan de onderhandelingstafel. De Russische buitenlandminister Lavrov stelde eerder deze maand dat de neutrale status van Oekraïne een serieus onderhandelingspunt is, waarbij het ook gaat over veiligheidsgaranties voor het land. Een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Zelensky zei toen tegen Nieuwsuur dat Oekraïne bereid is om een neutrale status te accepteren, mits de veiligheid van het land zou worden gegarandeerd.

Overigens had de Russische mediawaakhond media in Rusland van tevoren opgeroepen om vandaag geen verslag te doen van het interview met Zelensky. De toezichthouder, die de oproep niet verder heeft onderbouwd, zegt onderzoek te doen naar de mediaorganisaties die het interview hebben afgenomen.

Opnieuw protesten tegen oorlog in Oekraïne

Ook vandaag gingen in de hele wereld weer mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne:

Onder meer in Beiroet, Rome, Londen, Berlijn en Milaan waren protesten:

  • EPA
    In de Libanese hoofdstad Beiroet droegen demonstranten een grote Oekraïense vlag
  • EPA
    Ook op de Piazza della Repubblica in Rome werd gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne
  • Reuters
    In Londen kwamen enkele betogers naar de Russische ambassade
  • AFP
    In Berlijn kwamen demonstranten samen bij de Brandenburger Tor
  • EPA
    Boeren uit de omgeving van Milaan betoogden in een buitenwijk

Biden in eigen huis bekritiseerd over uitspraken over Poetin

Republikeinse politici hebben scherp gereageerd op de opvallende uitspraken van president Biden gisteren over de Russische president Poetin. De Republikeinse Senator James Risch sprak van een "verschrikkelijke stommiteit". "Mensen die zich niet met diplomatie bezighouden, beseffen niet wat deze woorden losmaken", zei hij tegen CNN. "Dit wordt een groot probleem." Senator Rob Portman, ook een Republikein, zei in een tv-programma van omroep NBC dat de Russen en Poetin de uitspraken in hun propaganda zullen uitbuiten. "Dus het was een fout."

Biden noemde Poetin gisteren tijdens een bezoek aan Polen een "slager" en zei in een live uitgezonden toespraak dat "deze man niet aan de macht" kan blijven. Met dat laatste leek hij aan te geven dat de VS actief probeert om Poetin af te zetten. Het Witte Huis haastte zich te verklaren dat het niet uit is op een machtswisseling in het Kremlin.

De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Julianne Smith, schetste vandaag nog eens de context waarin Biden tot de uitspraken kwam. Biden had die dag met Oekraïners gesproken die vanwege het Russisch oorlogsgeweld naar Polen waren gevlucht. "Ik denk dat het een principiële en menselijke reactie was op de verhalen die hij eerder die dag had gehoord." Ze herhaalde dat de VS niet aanstuurt op regime change in het Kremlin.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei vandaag in Jeruzalem dat het aan de Russen is om te bepalen wie hun leider is. Kremlin-woordvoerder Peskov zei dat gisteren in bijna precies dezelfde woorden.

Volgende ronde van besprekingen vanaf morgen in Istanbul

Oekraïne en Rusland komen deze week voor de volgende ronde van besprekingen bijeen in Istanbul in Turkije. Er zijn vanaf morgen drie dagen voor uitgetrokken.

Na het begin van de oorlog hebben onderhandelingsdelegaties elkaar drie keer in Belarus ontmoet. Die besprekingen verliepen moeizaam. Daarna volgden besprekingen via videoverbindingen. Wat de reden is dat er nu weer voor een persoonlijke ontmoeting is gekozen, is niet bekend.

Oekraïne eist dat Rusland met de oorlog stopt en zich uit Oekraïne terugtrekt. Rusland eist dat Oekraïne belooft nooit lid van de NAVO te worden, dat Kiev de onafhankelijkheid van de zelfbenoemde pro-Russische republieken Donetsk en Loegansk erkent en ook dat het de door Rusland geannexeerde Krim Russisch grondgebied is.

De Turkse president Erdogan wil in de crisis bemiddelen. Op 10 maart spraken de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba en zijn Russische collega Lavrov elkaar in Antalya. Tot concrete afspraken kwam het toen niet.

Oekraïners kijken op de Dam naar geldinzamelingsactie op Poolse tv

Oekraïners kijken op de Dam naar een geldinzamelingsactie voor Oekraïne op de Poolse tv. Musici, acteurs en sporters uit de hele wereld treden daar op om geld in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers van de Russische invasie. De tv-registratie van de actie 'Save Ukraine - # StopWar' wordt in twintig landen in Europa uitgezonden. De twee uur durende uitzending begon om 17.30 uur.

Vanmiddag demonstreerden op de Dam zo'n 300 mensen tegen de oorlog in Oekraïne. Een stichting van Oekraïners in Nederland deed een oproep aan de NAVO om in te grijpen en om strengere sancties tegen Rusland uit te vaardigen. "Rusland moet economisch en diplomatiek volledig geïsoleerd worden", stelt de stichting in een verklaring.

Alle Oekraïense tv-zenders moeten zelfde nieuws uitzenden

Alle Oekraïense nationale tv-zenders laten sinds een week verplicht 24 uur per dag dezelfde 'nieuwsmarathon' zien. In een decreet van president Zelensky staat dat een "uniform informatiebeleid" van groot belang is voor de nationale veiligheid nu het land in oorlog is. De gezamenlijke nieuwsvoorziening moet een tegenwicht bieden aan de "actieve verspreiding van desinformatie" door Rusland.

De maatregel is misschien in strijd met de persvrijheid, maar voor een land in oorlog ligt dat anders, vindt Oost-Europadeskundige Hubert Smeets. Mediawetenschapper Mark Deuze zegt dat het ook een keuze van de media en journalisten zelf kan zijn.

Het decreet van Zelensky geldt vooralsnog alleen voor tv-kanalen. Op nieuwssites, in online uitzendingen en kranten kunnen inwoners van Oekraïne dus nog terecht voor ander nieuws en informatie.

Beheerder kathedraal Kiev waarschuwt voor gevolgen van bombardementen

De manager van de Sint-Sofiakathedraal in Kiev zegt dat de schokken die door bombardementen worden veroorzaakt, de fundamenten van het monumentale bouwwerk kunnen schaden. "Wij en het gebouw voelen de trillingen. "Het is een minimale bedreiging, maar we voelen het. Als er dichtbij een aanval komt, zou dit het begin van het einde kunnen zijn, want het gebouw is erg broos en erg kwetsbaar."

De Sint-Sofiakathedraal stamt uit de 11e eeuw en is het bekendste Oekraïense monument op de Werelderfgoedlijst van de VN. Sinds het begin van de oorlog is de kerk gesloten voor bezoekers. Alleen het personeel dat voor het onderhoud verantwoordelijk is, wordt nog toegelaten.

De Sint-Sofiakathedraal in Kiev

Turkije wil 2000 Oekraïense kinderen opnemen

De Oekraïense ambassade in Turkije zegt dat in de Turkse stad Antalya 159 Oekraïense wezen zijn aangekomen. Ze zijn tussen de 4 en 18 jaar oud en afkomstig uit de regio Dnipro. Eerder waren ze per trein naar Polen overgebracht.

De Oekraïense ambassadeur in Turkije zegt dat Turkije 2000 Oekraïense kinderen wil opnemen. "We wachten op de tweede groep. De kinderen komen uit steden die door het Russische leger zijn gebombardeerd of gebombardeerd dreigen te worden."

De kinderen worden met hun begeleiders in hotels ondergebracht.

Inlichtingenchef zegt dat Rusland Oekraïne wil opdelen, zoals Korea

Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst zegt dat Rusland Oekraïne wil opdelen in twee afzonderlijke landen. Dat zou president Poetins inzet zijn nu hij inziet dat hij Kiev niet kan innemen en de regering-Zelensky niet kan wegkrijgen. Daarom wil Poetin volgens inlichtingenchef Boedanov een harde scheiding aanbrengen tussen de door Rusland bezette gebieden en de rest van Oekraïne. "Er is reden om aan te nemen dat hij een Koreaans scenario voor ogen heeft", zei Boedanov.

Noord- en Zuid-Korea zijn sinds een bloedige oorlog in het begin van de jaren 50 van elkaar gescheiden door een streng bewaakte bestandslijn met aan weerszijden gedemilitariseerde zones. Het vroegere Korea bestaat nu uit twee landen met een eigen regering en overheidsapparaat. Iets soortgelijks dreigt volgens Boedanov ook met Oekraïne te gebeuren. "We zien al pogingen om in de bezette gebieden 'parallelle' autoriteiten op te zetten en de bevolking te dwingen om de Oekraïense munt op te geven."

Boedanov voorspelt dat een "totale" guerrillaoorlog van het Oekraïense verzet de Russische plannen zal doen mislukken.

Macron vreest voor escalatie na 'slager'-opmerking Biden over Poetin

De Franse president Macron neemt afstand van uitspraken die de Amerikaanse president Biden gisteren deed. Die laatste noemde de Russische leider Poetin "een slager". Eerder noemde Biden zijn Russische ambtgenoot al een "oorlogsmisdadiger" een een "moordzuchtige dictator".

Macron werd vandaag op televisie gevraagd te reageren op het woord slager. "Dat zijn niet woorden die ik zou gebruiken, want ik ben in gesprek met Poetin", zei hij. Macron nam ook afstand van Bidens uitspraak dat Poetin niet langer aan de macht kan blijven.

De Franse president belt geregeld met de Russische president in een poging hem tot beëindiging van de oorlog in Oekraïne te bewegen. Morgen of overmorgen wil hij opnieuw bellen om te praten over de evacuatie van burgers uit de zuidelijke havenstad Marioepoel.

Macron is bang dat harde woorden olie op het vuur gooien. "Ons doel is de oorlog te stoppen zonder zelf in oorlog te raken. Om dat bereiken moet je de zaak niet laten escaleren: niet met woorden en ook niet met daden. Wij Europeanen moet elke vorm van escalatie voorkomen."

'Oekraïne begint met vervoer graan naar andere Europese landen via spoor'

Oekraïne is begonnen met het transport van graan en andere landbouwproducten naar andere Europese landen via het spoor, nu de zeehavens van het land zijn gesloten vanwege de oorlog. Dat meldt het Oekraïense landbouwonderzoeksbureau APK-Inform. Oekraïne is een zeer belangrijke exporteur van graan, mais, zonnebloemolie en andere landbouwproducten.

Volgens APK-Inform zijn de eerste ladingen van een paar duizend ton nu verstuurd via het spoor door het westen van het land naar Europa. Oekraïne grenst aan de EU-landen Roemenië, Slowakije, Hongarije en Polen. De autoriteiten denken dat maandelijks wel 600.000 ton graan met de trein naar Europa geëxporteerd kan worden. Voor de oorlog werd meer dan 5 miljoen ton graan geëxporteerd.

Toegang tot Bild beperkt in Rusland

De Russische communicatiewaakhond heeft de toegang tot de Duitse krant Bild voor lezers in Rusland beperkt. Dat deed de waakhond op verzoek van het Russische Openbaar Ministerie.

Een reden voor de beperking werd niet gegeven. De hoofdredacteur van Bild zegt dat de blokkade "het belang van ons journalistieke werk om democratie, vrijheid en mensenrechten te bevorderen" bevestigt. Verder adviseert hij de Russische lezers om het Bild-account op berichtenapp Telegram te volgen.

'Mogelijk referendum in Loegansk over aansluiting bij Rusland'

De leider van de afvallige Oekraïense regio Loegansk zegt dat er binnenkort mogelijk een referendum wordt gehouden over aansluiting bij Rusland. Leonid Pasetsjnik vindt dat de inwoners van die regio moeten kunnen bepalen of ze zich bij Rusland aansluiten of onafhankelijk blijven. Een lid van het Russische lagerhuis, de Doema, zei al snel dat het "nu niet het juiste moment is" voor een dergelijk referendum.

Rusland is het enige land dat Loegansk en buurregio Donetsk erkent als onafhankelijke staten. De regio's vechten sinds 2014 tegen het Oekraïense leger om onafhankelijkheid te bewerkstelligen. De erkenning van de Oekraïense regio's was de laatste stap die Vladimir Poetin zette voor hij eind februari Oekraïne aanviel.

Oekraïense ambassadeur onder indruk van generositeit van Nederlanders

De Oekraïense ambassadeur in Nederland Maksym Kononenko is onder de indruk van de generositeit van de Nederlandse bevolking. "Het is ongelofelijk", zegt hij tegen de NOS. Hij noemt als voorbeeld de Nederlanders die Oekraïners in huis nemen en de moeite die gemeenten doen voor Oekraïense vluchtelingen.

Hij heeft dagelijks contact met vele Oekraïners die over het land verspreid zijn. "We werken samen met de gemeenten en politie om mensen te identificeren. Want niet iedereen heeft papieren mee."

Mensen die uit Oekraïne komen, moeten zich melden bij een gemeente om ingeschreven te kunnen worden in de Basis Registratie Personen (BRP) en kunnen dan een werkvergunning krijgen. Kononenko is hier blij mee, maar benadrukt de noodzaak van een uniform soepel lopend nationaal of Europees systeem, waardoor alle Oekraïners snel aan het werk komen.

"Oekraïners zitten op dit moment in landen als Polen, maar een dezer dagen komen die ook hier. Overheden moeten hierop voorbereid zijn."

Aantal plekken op nieuwkomersscholen snel uitgebreid voor Oekraïense kinderen

Minister Wiersma voor basis- en voortgezet onderwijs wil het aantal plekken op zogenoemde nieuwkomersscholen de komende weken snel uitbreiden. Het is de bedoeling dat kinderen uit Oekraïne vooral naar deze speciale scholen gaan en niet naar het reguliere onderwijs.

Op de nieuwkomersscholen krijgen kinderen "die allemaal dezelfde ellende hebben doorgemaakt" vanaf de eerste dag Nederlandse les en is er ook aandacht voor wat ze hebben doorgemaakt. Daarom zijn deze scholen volgens Wiersma geschikter voor Oekraïense vluchtelingen dan reguliere scholen.

Wiersma zei in het tv-programma WNL dat hij het aantal klassen op de bestaande scholen wil uitbreiden en zo nodig nieuwe tijdelijke onderwijsvoorzieningen wil opzetten.

In De Harskamp in Ede wordt de komende week een tijdelijke school geopend, speciaal voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat dan ook om oudere leerlingen, die dit jaar bijvoorbeeld nog examen willen doen. In onder meer Amstelveen en Arnhem wordt inmiddels ook aan een tijdelijke school voor Oekraïners gewerkt.

Naar verwachting komen er 15.000 tot 25.000 Oekraïense kinderen naar Nederland. Wiersma houdt er rekening mee dat zij in elk geval tot de zomervakantie opgevangen moeten worden. Maar het kan ook veel langer duren. "We weten het gewoon niet", zei hij. Normaal gesproken stromen kinderen van nieuwkomerscholen na één of twee jaar door naar het reguliere onderwijs.

Giga-landbouwer Oekraïne voedt nu het eigen land, in plaats van de wereld

Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van de wereld genoemd. Maar wat doet de oorlog met de landbouw in het land? Verslaggever Wessel de Jong doet verslag in de regio rond de westelijke stad Lviv. Hij bezocht een vestiging van een van de grootste landbouwbedrijven van Oekraïne.

Rusland bevestigt raketaanval op Lviv

Het Russische ministerie van Defensie heeft bevestigd dat het raketaanvallen heeft uitgevoerd op de westelijke stad Lviv. Het ministerie zegt dat militaire doelen zijn geraakt met kruisraketten en langeafstandsraketten.

Zo'n laatste raket werd gebruikt om een brandstofdepot te raken. Met kruisraketten werd een fabriek in de stad bestookt waar luchtafweersystemen, radarstations en vizieren van tanks worden gerepareerd, stelt het ministerie.

Volgens het ministerie zijn ook langeafstandsraketten van zee afgevuurd op een wapendepot in de buurt van Kiev waar S-300-raketten en BUK-luchtafweersystemen lagen opgeslagen. Daarnaast zijn ook drones vernietigd, zegt het Russische ministerie.

Rookpluimen boven Lviv

Opnieuw humanitaire corridors ingesteld

Ook vandaag zegt de Oekraïense vicepremier Verestjsjoek dat er humanitaire corridors zijn ingesteld om burgers te evacueren. Deze vluchtroutes zijn in de oostelijke regio's Loegansk en Donetsk. Die laatste route is mede bedoeld voor de bewoners van de zuidelijke havenstad Marioepol.

Inwoners van die stad mogen ook met eigen vervoer de stad verlaten, zegt de vicepremier. Eerder werden bussen tegengehouden bij Russische checkpoints in de stad.

Gisteren werden ook vluchtroutes ingesteld. Ruim 5200 mensen zijn via die corridors geëvacueerd, zei een medewerker van het kantoor van president Zelensky.

'Brandstof- en voedseldepots vernietigd', Rusland claimt vernietiging depot bij Lviv

Rusland is begonnen met het vernietigen van Oekraïense brandstof- en voedselopslagplekken. Dat zegt een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens hem betekent dat nu dat de voorraden in de nabije toekomst over het land moeten worden verspreid. De adviseur meldt niet hoeveel en op welke plekken de depots zijn vernietigd.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat militairen een brandstofdepot in de buurt van de westelijke stad Lviv hebben vernietigd.

Raketten ingeslagen in Lviv: 'Hoe moeten we onszelf verdedigen?'

Raketten ingeslagen binnen stadsgrenzen Lviv: 'Hoe moeten we onszelf verdedigen?'

Online bewegingsruimte in Rusland beperkt

Met de vrijheid op internet in Rusland is het bedroevend gesteld. De Russische overheid is in hoog tempo de bewegingsruimte online aan het inperken. Populaire platforms als Facebook en Twitter zijn geblokkeerd. Daarmee is een gecensureerde versie van het internet ontstaan, die doet denken aan wat al jaren praktijk is in China.

Deze ontwikkeling zal grote gevolgen hebben voor de Russische bevolking, zeggen experts. Het land dat bekendstond om zijn florerende internetsector, is veranderd in een plek waar de autoriteiten volledige controle willen hebben over wat er online gebeurt.

Gezin uit Dordrecht vangt Oekraïense vluchtelingen op

Duizenden vluchtelingen uit Oekraïne krijgen onderdak in Nederland. Een deel van hen verblijft bij mensen thuis. Zo vangen Michel van Zanten, zijn vrouw Karin en hun drie kinderen de Oekraïense Iryna en haar dochter Alisa op in hun huis in Dordrecht.

Lees hier hun verhaal:

Tattoo Micks gezin steeds closer met Oekraïners: 'Wel wennen om niet bloot rond te lopen'

100.000 vluchtelingen kunnen naar Amerika

De VS wil 100.000 Oekraïense vluchtelingen opnemen. Hulp aan Oekraïense vluchtelingen is niet iets dat Polen of een ander land alleen zou moeten doen, twittert president Biden.

"Alle democratieën uit de wereld hebben een verantwoordelijkheid om te helpen. En de mensen uit Oekraïne kunnen erop rekenen dat de Verenigde Staten die verantwoordelijkheid nemen."

'Twee dorpen en een stad heroverd op Russen'

Oekraïners hebben Russen verdreven uit twee dorpen in het noordoosten die bezet werden, melden autoriteiten uit de regio Zaporizja. Daarbij hebben ze meerdere voertuigen, wapens en documenten ingenomen.

Op satellietbeelden van de NASA is te zien dat in de dorpen, Poltavka en Malynivka, zwaar wordt gevochten, meldt Kyiv Independent.

Ook de stad Trostianets, zou zijn bevrijd, maar zwaar beschadigd zijn. Er is geen water, elektriciteit of verbinding met de buitenwereld.

'Twaalf journalisten omgekomen in Oekraïne'

Twaalf journalisten zijn omgekomen in Oekraïne sinds de Russen het land een maand geleden binnenvielen. Nog eens tien journalisten raakten gewond, van wie sommigen ernstig, meldt procureur-generaal Iryna Venediktova op Facebook.

"De wereld de waarheid vertellen over Poetins agressie is dodelijk", schrijft Venediktova. Volgens haar werden de journalisten gedood door het Russische leger. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Tot nu toe zouden 56 journalisten zijn aangevallen, onder wie vijftien buitenlanders. Volgens Venediktova waren de buitenlanders Britten, Tsjechen, Denen, Amerikanen, Zwitsers en inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten. Een Amerikaan, een Ier en een Russische journalist kwamen daarbij om het leven.

Biden belt met Tichanovskaja

De Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft gebeld met president Biden, terwijl die in de Air Force One zat. Ze zei dat de Belarussen "onbevreesd" naast het Oekraïense volk staan en vroeg Biden om de situatie in Belarus "op de agenda" te houden.

Biden benadrukte de Amerikaanse steun aan het Belarussische volk bij hun verdediging van mensenrechten, zegt het Witte Huis. De Amerikaanse president hield zaterdag een toespraak in de Poolse hoofdstad Warschau.

Burgemeester Marioepol: genocide tegen Oekraïense volk

Volgens burgemeester Vadym Boychenko van Marioepol is er sprake van genocide tegen het Oekraïense volk door Rusland. Dat zei hij in een interview met Nieuwsuur. "Al 23 dagen wordt de stad aan puin geschoten."

Hij vergelijkt wat er met Marioepol gebeurt met de bombardementen op Dresden en Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. "Het is moeilijk voor te stellen dat zoiets in deze tijd kan gebeuren. Dat onze oostelijke buurman zo wreed kan zijn. We kunnen ze niet meer met goed fatsoen onze buurman noemen."

Boychenko schat dat er tot nu toe 4000 burgers zijn omgekomen in Marioepol door Russisch geweld. Rusland bombardeerde onder meer een theater in de stad, waarbij honderden mensen zijn omgekomen. Ook Boychenko's moeder en broer waren ten tijde van de aanval in het theater, waar ze schuilden in de kelder. Zij overleefden het bombardement. Boychenko zelf zit op dit moment op een veilige geheime locatie buiten de stad.

De generaal van Rusland die de leiding heeft over het beleg van Marioepol moet volgens Boychenko de "zwaarste straf" krijgen: "Hij moet levenslang in de strengste gevangenis komen. En hij moet de vaders en moeders in de ogen kijken die hij hun kinderen ontnomen heeft."

Oekraïne: 5200 mensen vertrokken via corridors

Uit Oekraïense steden zijn vandaag 5208 mensen geëvacueerd via ingestelde humanitaire corridors. Dat meldt een medewerker van het kantoor van president Zelensky. Het zijn er minder dan gisteren, toen er 7331 mensen via deze corridors konden vertrekken.

Het grootste deel van de mensen is vertrokken uit Marioepol. Dat waren er 4331. Vicepremier Veresjtsjoek zei eerder vandaag dat mensen alleen weg kunnen komen met eigen vervoer; Russische militairen zouden bussen niet doorlaten. Hoe de mensen weg zijn gekomen uit de zwaar belegerde stad is niet bekendgemaakt.

Witte Huis: Biden riep niet op tot regime change

Met zijn woorden "deze man kan niet aan de macht blijven" riep de Amerikaanse president Joe Biden niet op tot regime change in Rusland, zegt het Witte Huis. Volgens een woordvoerder bedoelde Biden niet dat Poetin verdreven moet worden. "Het punt van de president was dat Poetin niet toegestaan mag worden macht uit te oefenen over zijn buurlanden of de regio."

Het Kremlin interpreteerde Bidens woorden wel degelijk als oproep tot een ander regime in Rusland: "Dat is geen beslissing die Biden kan nemen. De Russische president wordt gekozen door het Russische volk."

Welkom

Welkom in het blog over dag 32 van de oorlog in Oekraïne. Het blog van zaterdag kun je hier teruglezen.