NOS NieuwsAangepast

'Tattoo Mick' en zijn gezin vingen Oekraïense vluchtelingen op

Duizenden vluchtelingen uit Oekraïne krijgen onderdak in Nederland. Een deel van hen verblijft bij mensen thuis. Michel van Zanten woont met zijn vrouw Karin en drie kinderen in Dordrecht, waar hij al veertig jaar Tattooshop Mick runt. Toen collega Artjom uit Oekraïne vroeg of hij zijn vrouw Iryna en 11-jarige dochter Alisa naar Nederland mocht sturen zodat ze veilig waren voor de oorlog, zeiden Michel en Karin meteen ja. De NOS volgde hen een tijdje.

Deel 1: vier dagen reizen

In de eerste aflevering zijn Iryna en haar dochter Alisa net aangekomen in Nederland. Samen met een schoolvriendin van Iryna en haar kinderen hebben ze vier lange dagen gereisd en ze zijn doodmoe. Bij Michel en zijn gezin vinden Iryna en Alisa een warm welkom.

Iryna opgevangen bij Tattoo Mick: 'Ze stellen hun ziel voor mij open'

Deel 2: vriendschap

In de tweede aflevering zijn Iryna en Alisa precies een week in Nederland. Iryna voelt zich veilig in Nederland, wel maakt ze zich grote zorgen om haar in Dnipro achtergebleven man Artjom. Gelukkig kunnen ze facetimen.

Ook de 11-jarige Alisa mist haar vader. Ze vindt afleiding in de vriendschap met de eveneens 11-jarige Salina, dochter van Tattoo Mick en Karin.

Gevluchte Iryna nu week in Dordrecht: 'Dochters worden vriendinnen'

Deel 3: hechtere band, minder privacy

Na twee weken in Nederland zijn niet alleen de meisjes dikke vriendinnen, ook Iryna en Karin worden steeds closer. In aflevering drie vertelt Michel dat die klik heel fijn is, want een gezin in huis betekent wel wat privacy opgeven.

Tattoo Micks gezin steeds closer met Oekraïners: 'Wel wennen om niet bloot rond te lopen'

Deel 4: passie voor vechtsport

Een maand vluchtelingen in huis. Dat is niet niks, merken Michel en zijn gezin. Ze worden wel steeds hechter met Iryna en Alisa. Die laatste blijkt Michels passie voor vechtsport te delen en gaat daarom mee naar karate.

Oekraïense Iryna en Alisa maand bij tattoo Mick: 'Hoop dat we kunnen blijven'

Deel 5: naar school gaan

Na vijf weken in Dordrecht vinden Iryna en Alisa uit Oekraïne steeds meer hun draai. Alisa is al gewend op school, moeder Iryna probeert de taal te leren met hulp van Michels zoon Mitchell.

Oekraïense Alisa (11) gaat naar school: 'eerste dagen waren beetje moeilijk'

Deel 6: Koningsdag

Niets Nederlandser dan Koningsdag natuurlijk. Michel en Karin nemen Iryna en Alisa mee naar Arnhem om daar feest te vieren. Met gemengde gevoelens, dat wel.

Bitterzoete Koningsdag voor Oekraïense Iryna en dochter Alisa

Deel 7: afscheid

Een onverwacht afscheid: hoewel het maandenlang goed ging en de gezinnen steeds closer werden, kwam er eind mei een omslag met grote gevolgen. Iryna en Alisa zijn inmiddels niet meer in Nederland. Bekijk hier wat er is gebeurd:

Spanningen liepen op bij Tattoo Mick met Oekraïners in huis: 'Hele verdrietige afloop'

Deel 8: terugblik

Mick, Karin en Iryna blikken terug op hun maandenlange samenzijn in Dordrecht. Zouden Michel en Karin dat met de kennis van nu weer doen? En hoe gaat het met Iryna, terug in Oekraïne?

Hoe de opvang van Oekraïners hun leven veranderde

Deel 9: Kerstgroet aan Oekraïne

Iryna en haar dochter Alisa sluiten 2022 thuis af, in Oekraïne. De stroom en het mobiele netwerk vallen vaak uit, maar de kerstgroet uit Nederland komt wel aan.

Koude kerst voor Iryna in Oekraïne, Tattoo Mick en zijn gezin leven mee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl