liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nachtclubs open op 12 februari, horecasluiting of niet • Truckers nog niet weg uit Ottawa

liveblog gesloten

Nachtclubs openen op 12 februari de deuren, horecasluiting of niet

Nachtclubs die zich verzetten tegen de horecasluiting om 22.00 uur, willen vanaf zaterdag 12 februari weer de normale openingstijden hanteren. Aan de actie doen clubs uit heel het land mee. Ze hebben zich verenigd onder de noemer 'De nacht staat op', een initiatief van 24 Amsterdamse nachtclubs.

"Onze onvrede is tot een kookpunt gekomen na de laatste persconferentie, waarin we wederom helemaal niet genoemd zijn en ons geen enkele perspectief is geboden", zei Pieter de Kroon van de Chicago Social Club in Amsterdam tegen NPO 3FM. "Toen zijn clubeigenaren bij elkaar gekomen om te kijken wat we moesten doen. Dit schiet niet op zo."

De Kroon denkt de clubs veilig open kunnen. De bezoekers zal om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd en de clubs beschikken over goede afzuiginstallaties. Volgens hem is dat veiliger dan wat er nu gebeurt. "Onze doelgroep zoekt elkaar toch al op. Die gaan naar huisfeestjes, illegale feestjes. Bij ons kunnen ze gewoon veilig uitgaan."

De actie is ook een poging om gehoord te worden. "We willen natuurlijk om de tafel. Om te kijken of dit de goede manier is om open te gaan. We hebben dat telkens aangeboden, maar het is nooit gebeurd. Nu hopen we dat op deze manier maar te creëren.

Truckers in Ottawa: we zijn hier en we blijven hier

De truckers die voor de zesde opeenvolgende dag het centrum van de Canadese hoofdstad Ottawa blokkeren, zeggen daar te blijven zolang de vaccinatieplicht voor chauffeurs die op de VS rijden en andere coronamaatregelen niet van tafel gaan. Om escalatie te voorkomen, grijpt de politie niet in.

Bewoners klagen over geluidsoverlast, vervuiling en het gedrag van sommige chauffeurs. "We begrijpen jullie frustratie, maar de verantwoordelijkheid voor jullie ongemak ligt bij de politici", zei de leider van het protest tegen de inwoners van de stad. "We zijn hier en we gaan nergens heen totdat we ons doel hebben bereikt: het einde van alle verplichte vaccinaties en het herstel van vrijheid voor alle Canadezen."

Wat als een chauffeursprotest begon, is uitgegroeid tot een veel breder protest tegen het coronabeleid van de regering van premier Trudeau. Het richt zich bijvoorbeeld ook tegen de vaccinatieplicht voor kinderen die indoor aan sport willen doen, zoals het zeer populaire ijshockey. Trudeau zegt dat het protest de meeste Canadezen met walging vervult en dat hij zich niet laat intimideren.

Nieuwsuur maakte zaterdag deze reportage over het protest:

Boze truckers bereiken Ottawa en eisen vertrek Trudeau

Minister vermoedt fraude met subsidie voor 'coronabanen' in de zorg

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de subsidieregeling voor coronabanen in de zorg tijdelijk stopgezet. Deze regeling, de COZO, is ingesteld om tijdens de pandemie mensen aan te kunnen nemen die het zorgpersoneel ontlasten.

De opsporingsdienst van de arbeidsinspectie heeft vorige week een melding gedaan van mogelijk misbruik, schrijft minister Helder voor Langdurige Zorg aan de Tweede Kamer. Ze wil eerst weten wat er precies aan de hand is en of de regeling kan worden uitgevoerd "met een beperkt risico op misbruik".

De inspectie stelde vast dat er mogelijk 2,9 miljoen euro naar een buitenlandse bankrekening is overgemaakt. Minister Helder sluit niet uit dat er met de fraude een hoger bedrag dan 2,9 miljoen euro is gemoeid.

67.045 positieve tests, gemiddelde stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 67.045 nieuwe positieve tests gemeld. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 76.911 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 39 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het RIVM grote achterstanden heeft. Er zijn nog 104.000 positieve testen van de afgelopen 16 dagen die nog verwerkt moeten worden. In werkelijkheid zijn er dus meer positieve testen dan nu uit de cijfers naar voren komt.

10 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 10 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

Bezetting ziekenhuizen neemt toe, 215 patiënten op de intensive care

In de ziekenhuizen is het aantal nieuwe coronapatiënten opnieuw toegenomen. Er liggen nu 1372 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1343), van wie 215 op de IC (gisteren: 206), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdeling zijn 193 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op de IC's kwamen er 19 nieuwe patiënten bij.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Franse en Oostenrijkse coronagevallen voor aanvang Olympische Winterspelen

Frankrijk reist naar de Winterspelen in Peking zonder voorzitter van het Franse olympisch comité Brigitte Henriques en chef de mission Nathalie Péchalat. De twee zijn vlak voor vertrek naar China positief getest op corona. Henriques en Péchalat willen de Franse ploeg achterna reizen zodra dat mogelijk is. De Winterspelen beginnen vrijdag.

Voor Oostenrijk is opnieuw een skispringster afgevallen voor de Winterspelen. Jacqueline Seifriedsberger testte kort voor vertrek naar China positief en moet net als Sara Marita Kramer, die eerder afviel, thuisblijven. Ook vrouwencoach Harald Rodlauer kan niet naar China kan omdat hij het afgelopen weekend nog in nauw contact is geweest met beide skispringsters.

Ministerie van Economische Zaken waarschuwt voor nepberichten verplichte vaccinatie

Het ministerie van Economische Zaken waarschuwt voor nepberichten over verplichte vaccinaties voor ondernemers. In een bericht dat is opgemaakt in de stijl van Rijksoverheid staat dat ondernemers een boete krijgen van 895,50 euro als ze zich niet laten vaccineren.

Oldenzaalse carnavalsverenigingen willen grote optocht verplaatsen naar april

Carnavalsverenigingen in Oldenzaal willen de grote carnavalsoptocht verplaatsen naar het weekeinde van 10 april. Ook alle andere activiteiten die deze maand stonden gepland willen ze verplaatsen naar het voorjaar, meldt RTV Oost.

"Alle Oldenzaalse verenigingen staan aan, zijn wagens aan het bouwen en alle hoogheden staan te trappelen om weer los te gaan. We hebben gezamenlijk besloten om binnen iedere vereniging alle commissies vol aan te zetten met als doel met elkaar het grootste carnaval boven de rivieren uit te dragen in de periode van begin maart tot en met de optocht van 10 april", aldus een woordvoerder van de Kadolstermennekes.

Eerder bleek dat veel carnavalsverenigingen in het land er niets voor voelen om de carnavalsactiviteiten te verzetten naar een later moment. Prinsenbeek doet dat wel: daar wordt carnaval in het Pinksterweekend gevierd.

Onderzoek: 'Meer vertrouwen in overheid leidt tot minder besmettingen'

Het aantal coronabesmettingen in een land hangt nauw samen met de mate van vertrouwen van de bevolking in de overheid en elkaar. Dat zeggen onderzoekers in een studie die in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. Vertrouwen of een gebrek daaraan is een betere graadmeter dan inkomensgelijkheid, de kwaliteit van de gezondheidszorg of hoe een land zich heeft voorbereid op de pandemie, zeggen de onderzoekers.

Voor de studie werd gekeken naar data uit 177 landen. Onderzoekers van de universiteit van Washington en de Council on Foreign Relations concluderen dat wanneer de mate van vertrouwen in de overheid in alle landen zo hoog was geweest als in Denemarken, er wereldwijd bijna 13 procent minder coronabesmettingen geweest zouden zijn.

Het vertrouwen in andere mensen speelt een nog grotere rol, betogen de onderzoekers. Als dat wereldwijd op het Deense niveau zou hebben gezeten zouden er wereldwijd 40 procent of in absolute getallen 440 miljoen minder infecties geweest zijn, in de periode van 21 maanden die het onderzoek beslaat.

De onderzoekers concluderen daarom dat autoriteiten moeten streven naar meer vertrouwen van de bevolking om ziektes en pandemieën in de toekomst te bestrijden.

Nachtclubs komen vanavond met aankondiging

Uitbaters van nachtclubs komen vandaag om 19.00 uur met een aankondiging. Ze willen vooraf niet al te veel details prijsgeven. Mogelijk wil een aantal clubs met de actie onder de noemer De nacht staat op uit protest de deuren opengooien.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn de clubs gesloten en onduidelijk blijft wanneer ze weer open kunnen. Momenteel mag de horeca tot 22.00 uur open, maar voor clubs zijn die openingstijden niet werkbaar, hebben verschillende eigenaren al aangegeven. Daarom blijven veel clubs nog altijd dicht.

Minister Ernst Kuipers heeft vorige week gezegd dat hij wil onderzoeken of de nachthoreca met een zogenoemd 1G-beleid open kan. In dat geval zouden alle bezoekers getest moeten worden. Kuipers zei daarover met de nachthoreca te gaan praten, maar volgens de actievoerders is daarvoor nog geen afspraak gemaakt.

Door vulkaanuitbarsting getroffen Tonga gaat in lockdown

Het door een onderzeese vulkaanuitbarsting getroffen Tonga gaat in lockdown, nadat bij twee reddingswerkers covid-19 is vastgesteld. Voor de noodhulp arriveerde, telde de eilandengroep nog maar één coronageval. Het ging om een reiziger die in oktober was aangekomen vanuit Nieuw-Zeeland. De situatie wordt elke 48 uur opnieuw bekeken, heeft de premier aangekondigd.

De twee reddingswerkers die besmet zijn, zijn in de haven van hoofdstad Nuku'alofa aan het werk geweest. In de haven arriveerde de voorbije weken noodhulp vanuit verschillende landen, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. Om te voorkomen dat corona uit zou breken op de eilanden, werd bij het lossen van de hulpgoederen geen fysiek contact gemaakt tussen reddingswerkers. De twee gevallen werden ontdekt doordat Tonga sinds het arriveren van de noodhulp meer coronatesten uitvoert.

Tweede Kamer steunt verlenging spoedwet

Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat vrijwel zeker akkoord met een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronaspoedwet. Morgen stemt de Kamer erover en tijdens het debat gisteravond zeiden VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks dat ze de spoedwet voor de vierde keer willen verlengen.

De steun is wel een stuk minder dan toen de Kamer zich voor het eerst over de coronaspoedwet boog. PVV, SP, Forum voor Democratie, SGP, DENK, Partij voor de Dieren, de Groep Omtzigt en de Groep Van Haga zeggen tegen verlenging te stemmen, onder meer omdat ze vinden dat de spoedwet niet meer past bij de huidige fase van de coronapandemie.

Welkom

Welkom in dit coronablog. Het blog van dinsdag kun je hier teruglezen.