Minister Helder voor Langdurige Zorg
NOS NieuwsAangepast

Kabinet zet subsidie corona-zorgbanen stop na vermoeden van fraude

Minister Helder voor Langdurige Zorg zet de subsidieregeling voor 'coronabanen in de zorg' tijdelijk stop vanwege een vermoeden van fraude. Het lijkt erop dat er een bedrag van ten minste 2,9 miljoen euro is weggesluisd naar een buitenlandse bankrekening.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Helder dat de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie vorige week melding heeft gedaan van mogelijk misbruik van de COZO, zoals de subsidieregeling heet. Dat is voor haar de aanleiding om de regeling stil te leggen. "Eerst moet duidelijk zijn wat de aard en de omvang van de signalen zijn en op welke wijze de regeling in 2022 kan worden uitgevoerd met een beperkt risico op misbruik of oneigenlijk gebruik."

De arbeidsinspectie ontdekte dat 25 zorgondernemingen in totaal 2,9 miljoen aan COZO-subsidiegeld hebben overgeboekt naar een Nederlandse onderneming met een buitenlandse bankrekening. Vanuit deze onderneming is een deel van het bedrag in kleinere bedragen teruggestort naar Nederlandse bankrekeningen van mensen "met een buitenlandse nationaliteit/naam", zoals de inspectie het verwoordt in een rapport.

"Beperkt nader onderzoek" heeft uitgewezen dat de 25 ondernemingen in totaal een bedrag van 6,3 miljoen euro hebben ontvangen. "Mogelijk gaat het dus om een hoger bedrag dan 2,9 miljoen dat aan andere doeleinden is besteed."

De inspectie heeft nog zeven bedrijven in het vizier, die aan de 25 ondernemingen gelieerd zijn. Die kregen vorig jaar samen in totaal ruim 4,7 miljoen aan COZO-gelden. Ook hier zijn "afwijkende en opvallende zaken" geconstateerd. Alles bij elkaar opgeteld zou het misbruik dus kunnen oplopen tot zo'n 11 miljoen euro, staat in het rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl