NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Evenementenbranche voelt zich 'bewust vergeten' • Denemarken laat alle coronaregels los

Liveblog gesloten
 • In Denemarken gelden vanaf volgende week geen coronaregels meer

  De Deense regering heeft besloten om alle nog geldende coronaregels in het land volgende week op te heffen. Dat betekent dat Denen vanaf 1 februari geen mondkapjes meer hoeven te dragen, zonder beperkingen naar horeca en nachtclubs kunnen, en zonder capaciteitsbeperkingen kunnen winkelen. "We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden", zegt premier Frederiksen.

  Denemarken kampt net als andere Europese landen met hoge besmettingscijfers, waarbij de omikronvariant dominant is. Toch heeft het Deense parlement ingestemd met de versoepelingen. Op dit moment zijn bioscopen en musea al open, en gelden er beperkte openingstijden voor horeca.

  Reden voor de versoepelingen zijn volgens de premier de "solide verdediging" van de vaccinaties. Daardoor wordt corona niet meer als gevaar voor de samenleving gezien. Ook blijft het aantal ziekenhuisopnames dalen, ondanks de stijging in het aantal coronabesmettingen. Op dit moment liggen er 44 mensen op de Deense IC's; op 6 januari waren dat nog 82 mensen.

 • Kabinet met nachthoreca in gesprek over mogelijkheden 1G

  Minister Kuipers gaat met de nachthoreca in gesprek over mogelijkheden om de sector weer te openen, zoals met een 1G-beleid. Dat zei hij in het coronadebat in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Kuiken vroeg zich af of er manieren waren waarop clubs en bars 's nachts hun deuren weer konden openen, bijvoorbeeld door van alle bezoekers een testbewijs te vragen.

  De nachthoreca is al bijna twee jaar gesloten, op een korte periode afgelopen najaar na. Toen mochten de deuren tot middernacht open zijn.

 • Boetes voor deelnemers illegaal pokerfeest

  In het Brabantse dorp Ulvenhout is gisteravond een illegaal pokerfeest beëindigd in een café. De politie ging langs op controle, nadat er meldingen waren binnengekomen over mensen die via de zijdeuren van het café naar binnen waren gelopen, schrijft Omroep Brabant. Ook zou het geluid van pokerfiches te horen zijn geweest.

  Bij het café zag de politie veel auto's voor de deur staan. De agenten troffen binnen een groep aan van vijftien mensen die met elkaar aan het pokeren waren. Zij hebben boetes gekregen voor het overtreden van de coronamaatregelen.

 • Evenementenbranche voelt zich 'bewust vergeten' door kabinet

  Vertegenwoordigers van de evenementenbranche zijn "ernstig teleurgesteld" over de versoepelingen die gisteravond door premier Rutte en minister Kuipers zijn aangekondigd. Dat schrijven zij in een brandbrief aan het kabinet. De brief is ondertekend door onder meer de KNVB, festivalorganisators Mojo en ID&T en de bestuurders van de evenementenzalen Afas Live en Rotterdam Ahoy.

  De vertegenwoordigers voelen zich "bewust vergeten" en "niet serieus genomen". Evenementen kunnen weliswaar weer worden georganiseerd, maar daarvoor gelden nog beperkingen zoals een maximaal aantal bezoekers. Ook zijn evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, voorlopig nog niet toegestaan.

  "Deze versoepeling is geen helpende hand, maar een klap in het gezicht", staat in de brief. "Wij zijn inmiddels twee jaar verder zonder enige vorm van realistisch perspectief." De vertegenwoordigers roepen het kabinet op om een helder plan te maken voor het heropenen van de evenementensector.

  Artiesten annuleren shows

  Ook verschillende artiesten hebben hun onvrede over de versoepelingen geuit. Zo hebben zangers Nick Schilder en Simon Keizer besloten hun tour voorlopig uit te stellen, omdat de capaciteits- en afstandsregels "niet werkbaar" zijn, aldus het duo op Instagram.

  Bioloog en televisiepresentator Freek Vonk heeft besloten zijn theatertour, die al twee keer eerder was uitgesteld door de coronamaatregelen, helemaal niet meer te doen. "In de huidige beperkingen en onzekere omstandigheden kunnen wij niet anders", schrijft hij op Instagram. "Wij zijn straks drie jaar verder als we deze reeks zouden inhalen, en met de blijvende onzekerheid hebben we besloten de shows niet meer te verplaatsen."

 • Celstraffen voor relschoppers bij persconferentie

  De politierechter heeft celstraffen opgelegd aan twee mannen vanwege de rellen op 12 november op de Turfmarkt in Den Haag. De rellen vonden plaats tijdens en na een coronapersconferentie van het demissionaire kabinet. Demonstranten gooiden toen met zwaar vuurwerk en stenen naar agenten.

  Een 48-jarige Rotterdammer kreeg een celstraf van vier maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het gooien van zwaar vuurwerk naar een groep mensen. De man verklaarde dat hij niet doorhad dat hij vuurwerk in zijn handen had, en dacht dat het een fakkel was. De officier van justitie geloofde niet dat de man zich had vergist. "Op een fakkel staat niet in grote letters 'Cobra 6' geschreven", aldus de officier.

  Bedreigen journalist

  De andere man die voor de politierechter stond, was een 53-jarige Amsterdammer die een journalist had bedreigd. De journalist had een filmpje op Twitter geplaatst waarop de schade te zien was die door de rellen was aangericht. De man schold de journalist in een reactie uit voor NSB'er, en schreef: "we weten je te vinden kankerhond". Hij kreeg een celstraf van vier weken opgelegd, waarvan 25 dagen voorwaardelijk. Ook is hem een contactverbod opgelegd.

 • Niet alle horecazaken konden vandaag deuren openen

  Niet alle horecaondernemers konden vandaag gasten in hun cafés en restaurants ontvangen, ondanks de versoepelingen. De sector kampt met personeelstekort en ziekteverzuim door het hoge aantal coronabesmettingen.

  Zo bleven de deuren van restaurant Gewoon Lekker in Wervershoof gesloten vanwege een corona-uitbraak onder het personeel. "In totaal hebben we zo'n 130 man in dienst, waarvan bijna een derde besmet is met het coronavirus of thuis moet blijven wegens de quarantaineregels", zegt eigenaar Peter Spruit tegen NH Nieuws.

  In Den Haag bleef restaurant Cottontree-City dicht, omdat de eigenaren corona hebben en in quarantaine zitten. "We hebben er bewust voor gekozen om de deuren gesloten te houden", zegt een van hen tegen Omroep West. "We willen het ons personeel niet alleen op laten knappen. We openen liever samen."

  Minister Kuipers waarschuwde er in de persconferentie gisteravond voor dat dit soort situaties vaker kan voorkomen. "De kans is groot dat er weliswaar steeds meer open mag, maar dat door personeelsgebrek lang niet alles open zal zijn."

 • EK zaalvoetbal uitverkocht op vier avonden na aangekondigde versoepelingen

  Een dag nadat het kabinet bekend heeft gemaakt dat er - zij het in beperkte mate en onder voorwaarden - publiek bij sportwedstrijden zijn toegestaan, zijn bij het EK zaalvoetbal in Nederland al vier avonden uitverkocht. Zo zal Oranje tijdens de beslissende groepswedstrijd tegen Servië in de Ziggo Dome door 1.250 toeschouwers aangemoedigd worden. Dat is wel minder dan normaal, de Amsterdamse hal biedt plaats aan dik 10.000 mensen.

 • Sluitingstijd voor horeca en cultuur blijft 22.00 uur

  Premier Rutte voelt er niets voor om de sluitingstijden voor horeca en cultuur verder te versoepelen door ze nog een uurtje langer te laten openblijven.

  Hij wijst erop dat het kabinet nu al veel verder gaat dan het OMT heeft geadviseerd. Daarmee worden al flinke risico's genomen, aldus Rutte, die er nog eens op wijst dat de besmettingsaantallen enorm hoog zijn en de komende weken nog veel meer zullen oplopen. Hij wijst er ook op dat vanuit het Veiligheidsberaad is gezegd dat één eindtijd beter te handhaven is.

  Een deel van de Kamer wil wel langere openingstijden en stelt voor de sluitingstijd te verlengen van 22.00 naar 23.00 uur. De mailbox van de Groep van Haga "explodeert" volgens Van Haga met mails van ondernemers en mensen uit de cultuur die zeggen niet uit de voeten te kunnen met 22.00 uur. Volgens Rutte valt het wel mee. "Ik hoor echt niet uit de horecasector: wij kunnen niets." Van Haga zegt de signalen juist wel te krijgen en noemt het "onbegonnen werk".

  Alhoewel meer partijen die zorgen delen, is er geen meerderheid in de Kamer die het kabinet gaat oproepen de latere sluiting echt te regelen.

 • Kwetsbare groepen steeds afhankelijker van eigen inspanningen om zichzelf te beschermen

  De versoepelingen die gisteravond zijn aangekondigd, worden niet door iedereen met luid gejuich ontvangen. Honderdduizenden Nederlanders hebben door wat voor oorzaak dan ook last van een verminderde afweer, waardoor vaccinaties hen minder goed beschermen tegen ernstige ziekte bij een coronabesmetting.

  Dat Nederland van het slot gaat en de besmettingscijfers nog verder zullen oplopen, is voor deze kwetsbare groepen spannend. "Zij worden steeds afhankelijker van hun eigen inspanningen om zich te beschermen", zegt epidemioloog Alma Tostmann van het Nijmeegse Radboudumc. Dat heeft ook consequenties voor de omgeving van kwetsbaren.

  Lees er meer over in onderstaand stuk:

 • Het is nog de vraag of omikron het einde van de pandemie inluidt

  Met de nieuwe versoepelingen die vandaag zijn ingegaan, rijst de vraag of omikron de laatste coronavariant is die leidt tot lockdowns of andere stevige maatregelen. Dat hangt er onder meer van af hoe goed en hoelang onze bestaande immuniteit beschermt tegen de huidige en nieuwe varianten, zeggen experts.

  Viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC: "Het gaat om evenwicht. De eerste twee jaar van een pandemie zijn eigenlijk het begin. Dat gaat gepaard met grote en kleine rimpelingen. Het is moeilijk om te zeggen of we na deze golf al dat evenwicht bereikt hebben."

  In onderstaand stuk lees je er meer over:

 • 58.666 positieve tests, 12 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 58.666 nieuwe positieve tests gemeld.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 55.217 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 55 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Hierbij moet worden opgemerkt dat het RIVM grote achterstanden heeft. Er zijn 78.000 positieve testen van de afgelopen negen dagen die nog verwerkt moeten worden. In werkelijkheid zijn er dus meer positieve testen dan nu uit de cijfers blijkt. Betrouwbaarder is om naar de weekcijfers te kijken.

  12 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM werden 12 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

  1/2 covidcijfers.nl
  2/2 covidcijfers.nl
 • Meer vraag naar horecapersoneel door heropening na lockdown

  De vraag naar horecapersoneel neemt toe nu cafés en restaurants weer tot 22.00 uur open mogen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende uitzendbureaus voor horecapersoneel.

  "De horeca heeft de laatste tijd veel personeel moeten laten gaan, dus de vraag naar uitzendkrachten is groot", zegt directeur Selma Rana van horeca-uitzendbureau Skanna. Volgens Rana is de horecasector vanwege de sluiting tijdens de coronapandemie een onzekere bijbaan geworden voor uitzendkrachten die daar voor langere tijd willen werken. Er zal tijd nodig zijn om het vertrouwen in werken in de horeca terug te winnen.

  Volgens Teun ten Have van Horeca Uitzend Groep (HUG) is er nog geen explosieve toename te zien. Veel horecaondernemers zijn nog voorzichtig met het aannemen van extra mensen en proberen het voorlopig vooral met het bestaande personeelsbestand te doen.

  De grootste drukte wordt door de uitzendbureaus verwacht in het voorjaar als de terrassen weer openen en het toerisme op gang komt.

  Vandaag mocht de horeca voor het eerst weer open. In Amsterdam ging dat zo:

  Horeca open in Amsterdam: 'Lekker bediend worden'
 • 1154 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen zijn 133 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 15 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1154 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1163), van wie 249 op de IC (gisteren: 252), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  1/3 LCPS
  2/3 LCPS
  3/3 LCPS
 • Minder bussen en trams in Amsterdam vanwege besmette chauffeurs

  In Amsterdam rijden minder bussen van het GVB. Reden is het grote aantal met corona besmette chauffeurs en medewerkers die in quarantaine zitten. Vanaf zaterdag rijden er ook minder trams. Reizigers krijgen het advies om voor hun reis de reisplanner te raadplegen, meldt NH Nieuws.

 • Eerste commerciële coronatesters helpen GGD

  Vandaag beginnen de eerste commerciële testbedrijven met het uitvoeren van testen ter ondersteuning van de GGD's. Tot nu toe doen ruim tien testers mee op ongeveer vijftig locaties. Tegen het einde van de week kunnen ze zo'n 50.000 testen per dag uitvoeren, verwacht de Stichting Open Nederland (SON), waarbij de commerciële testbedrijven zich hebben aangesloten.

  Een test bij deze bedrijven is net als bij de GGD gratis. Een afspraak maken gebeurt nog steeds via de GGD.

  De commerciële teststraten kunnen volgens SON "straks naar verwachting door vrijwel heel Nederland extra capaciteit bieden".

  De GGD's kunnen nu zo'n 150.000 tests per dag doen, en dat is bij lange na niet genoeg. De capaciteit kan niet worden uitgebreid omdat de laboratoria niet meer PCR-teststaafjes kunnen analyseren dan ze op dit moment al doen. De commerciële testers gebruiken antigeentesten. Die geven sneller een uitslag, maar zijn wel iets minder betrouwbaar.