NOS NieuwsAangepast

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen en versoepelingen

Vanaf 05.00 uur morgenochtend wordt weer een aantal coronamaatregelen versoepeld. Dat hebben premier Rutte en minister Kuipers bekendgemaakt op de tweede persconferentie van het kabinet-Rutte IV. De maatregelen gelden in ieder geval tot 8 maart.

Hieronder een overzicht van de veranderingen:

Horeca en cultuur

De horeca en de cultuursector kunnen, onder voorwaarden, van 05.00 uur tot 22.00 uur weer open. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren.

Voor toegang tot een restaurant of theater zal 3G weer gaan gelden: moet je een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie binnen rondloopt moet een mondkapje op. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als je zit, het mondkapje af kan.

Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter tot maximaal 1250 personen per ruimte. Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van ongeveer een derde van de capaciteit.

Sport en evenementen

Bij sportwedstrijden is weer publiek welkom, zowel bij binnen- als buitensporten. Er geldt wel een maximum aan het aantal bezoekers: binnen wordt dat hooguit 1250 bezoekers. Voor wedstrijden buiten gaat het om een derde van de capaciteit.

Ook evenementen worden weer mogelijk onder voorwaarden. Daarvoor gelden dezelfde maxima: binnen maximaal 1250 bezoekers, buiten een derde van de capaciteit.

Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn voorlopig nog niet toegestaan.

Onderwijs en quarantaine

Voor scholieren worden de regels versoepeld. Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon als ze zelf geen klachten hebben. Ze moeten alleen thuis blijven bij klachten en zich dan meteen laten testen. Dat geldt ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die 18 jaar of ouder zijn.

Tot nu toe moest een hele schoolklas in quarantaine als drie kinderen besmet zijn. Die regel vervalt vanaf morgen. Alleen kinderen die klachten hebben of positief zijn getest blijven thuis.

De lokale GGD kan altijd aanvullende adviezen geven aan een school, bijvoorbeeld bij een grote uitbraak van het virus.

Voor onderwijspersoneel gelden de quarantaineregels voor volwassenen. Zij hoeven niet in quarantaine als zij in de afgelopen 8 weken positief getest zijn en geen klachten hebben, of meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebben gehad en geen klachten hebben.

Andere regels blijven van kracht: leerlingen vanaf groep 6 moeten 2 keer per week een zelftest doen en mondkapjes dragen in de gangen van de school.

Wat verandert er niet?

De basisregels blijven gelden. Daaronder valt de verplichte anderhalve meter afstand. Ook blijft het advies gelden om mondkapjes te dragen overal waar het niet mogelijk is 1,5 meter afstand te houden. In publieke binnenruimtes zoals winkels en in het OV blijven mondkapjes verplicht.

Het advies voor het aantal thuis te ontvangen gasten blijft op 4 en daarnaast blijft het advies gelden maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek te gaan. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken blijft gelden.

De quarantaineregels voor volwassenen blijven hetzelfde. Na een positieve test moet je in isolatie. Wie in contact is geweest met een besmet persoon maar minimaal een week geleden een boosterprik heeft gekregen of korter dan acht weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet in quarantaine (tenzij mensen klachten ontwikkelen). Ook als uit overleg met de werkgever blijkt dat iemand zonder klachten onmisbaar is en voldoet aan de voorwaarden van werknemers in essentiële bedrijfsprocessen, hoeft die niet in quarantaine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl