Fans van ADO Den Haag laten met een spandoek van zich horen
NOS Voetbal

KNVB en clubs willen perspectief van kabinet; stadions komend weekeinde open

De KNVB, de clubs in het betaald voetbal, de Eredivisie CV, de Keuken Kampioen Divisie en de supportersverenigingen vinden dat het kabinet een "heldere einddatum en duidelijke criteria" moet aangeven hoe het betaald voetbal weer kan opschalen naar volle stadions.

"We gaan met de cultuur-, sport- en evenementensector in gesprek met de leden van de Tweede Kamer met de vraag of zij het kabinet om perspectief kunnen vragen dat wij als betaald voetbal, maar ook de andere sectoren nodig hebben", laten de partijen uit het betaald voetbal weten na onderling overleg op woensdagmorgen.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag met het kabinet over de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Die gaan het betaald voetbal lang niet ver genoeg.

Stadions open

De KNVB en de clubs in het betaald voetbal zijn zwaar teleurgesteld dat ze de komende weken van het kabinet maar een derde van de stadioncapaciteit voor de fans mogen gebruiken. De betrokken partijen dringen aan op het gebruik van twee derde van het aantal beschikbare plaatsen. De stadions gaan komend weekeinde, als alleen de clubs in de Keuken Kampioen Divisie in actie komen, wel open onder de nieuwe regels.

Sinds half november mocht er geen publiek meer bij de wedstrijden zijn, wat de clubs inmiddels al miljoenen heeft gekost. "We kunnen niet weer zonder enig perspectief een traject ingaan dat weken- of maandenlang gaat duren", vindt het betaald voetbal. "We hebben al bewezen dat meer fans toelaten op een veilige en verantwoorde wijze mogelijk is", valt te lezen in de verklaring.

Sluitingstijd naar 23.00 uur?

Net als de cultuursector zijn de organisaties in het betaald voetbal van mening dat er een sluitingstijd van 23.00 uur moet worden gehanteerd in plaats van de nu aangegeven 22.00 uur. "Met verschillende wedstrijden in de Nederlandse en Europese competities dreigen we anders in de knoop te komen", meldt de KNVB.

Met een bezetting van twee derde van de stadioncapaciteit kunnen de clubs over het algemeen alle trouwe fans met een seizoenkaart ontvangen. "Het betaald voetbal draait om het spelen voor publiek. Dat is niet alleen een financieel verhaal, supporters zijn in alle opzichten belangrijk. Het betaald voetbal komt met nieuwe stappen en demonstratieve en ludieke acties om hoog op de agenda te blijven staan. Daarbij blijven we ook nadrukkelijk in gesprek met het kabinet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl