liveblog
NOS NieuwsAangepast

Evenementenbranche voelt zich 'bewust vergeten' • Denemarken laat alle coronaregels los

liveblog gesloten

In Denemarken gelden vanaf volgende week geen coronaregels meer

De Deense regering heeft besloten om alle nog geldende coronaregels in het land volgende week op te heffen. Dat betekent dat Denen vanaf 1 februari geen mondkapjes meer hoeven te dragen, zonder beperkingen naar horeca en nachtclubs kunnen, en zonder capaciteitsbeperkingen kunnen winkelen. "We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden", zegt premier Frederiksen.

Denemarken kampt net als andere Europese landen met hoge besmettingscijfers, waarbij de omikronvariant dominant is. Toch heeft het Deense parlement ingestemd met de versoepelingen. Op dit moment zijn bioscopen en musea al open, en gelden er beperkte openingstijden voor horeca.

Reden voor de versoepelingen zijn volgens de premier de "solide verdediging" van de vaccinaties. Daardoor wordt corona niet meer als gevaar voor de samenleving gezien. Ook blijft het aantal ziekenhuisopnames dalen, ondanks de stijging in het aantal coronabesmettingen. Op dit moment liggen er 44 mensen op de Deense IC's; op 6 januari waren dat nog 82 mensen.

Kabinet met nachthoreca in gesprek over mogelijkheden 1G

Minister Kuipers gaat met de nachthoreca in gesprek over mogelijkheden om de sector weer te openen, zoals met een 1G-beleid. Dat zei hij in het coronadebat in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Kuiken vroeg zich af of er manieren waren waarop clubs en bars 's nachts hun deuren weer konden openen, bijvoorbeeld door van alle bezoekers een testbewijs te vragen.

De nachthoreca is al bijna twee jaar gesloten, op een korte periode afgelopen najaar na. Toen mochten de deuren tot middernacht open zijn.

Boetes voor deelnemers illegaal pokerfeest

In het Brabantse dorp Ulvenhout is gisteravond een illegaal pokerfeest beëindigd in een café. De politie ging langs op controle, nadat er meldingen waren binnengekomen over mensen die via de zijdeuren van het café naar binnen waren gelopen, schrijft Omroep Brabant. Ook zou het geluid van pokerfiches te horen zijn geweest.

Bij het café zag de politie veel auto's voor de deur staan. De agenten troffen binnen een groep aan van vijftien mensen die met elkaar aan het pokeren waren. Zij hebben boetes gekregen voor het overtreden van de coronamaatregelen.

Evenementenbranche voelt zich 'bewust vergeten' door kabinet

Vertegenwoordigers van de evenementenbranche zijn "ernstig teleurgesteld" over de versoepelingen die gisteravond door premier Rutte en minister Kuipers zijn aangekondigd. Dat schrijven zij in een brandbrief aan het kabinet. De brief is ondertekend door onder meer de KNVB, festivalorganisators Mojo en ID&T en de bestuurders van de evenementenzalen Afas Live en Rotterdam Ahoy.

De vertegenwoordigers voelen zich "bewust vergeten" en "niet serieus genomen". Evenementen kunnen weliswaar weer worden georganiseerd, maar daarvoor gelden nog beperkingen zoals een maximaal aantal bezoekers. Ook zijn evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, voorlopig nog niet toegestaan.

"Deze versoepeling is geen helpende hand, maar een klap in het gezicht", staat in de brief. "Wij zijn inmiddels twee jaar verder zonder enige vorm van realistisch perspectief." De vertegenwoordigers roepen het kabinet op om een helder plan te maken voor het heropenen van de evenementensector.

Artiesten annuleren shows

Ook verschillende artiesten hebben hun onvrede over de versoepelingen geuit. Zo hebben zangers Nick Schilder en Simon Keizer besloten hun tour voorlopig uit te stellen, omdat de capaciteits- en afstandsregels "niet werkbaar" zijn, aldus het duo op Instagram.

Bioloog en televisiepresentator Freek Vonk heeft besloten zijn theatertour, die al twee keer eerder was uitgesteld door de coronamaatregelen, helemaal niet meer te doen. "In de huidige beperkingen en onzekere omstandigheden kunnen wij niet anders", schrijft hij op Instagram. "Wij zijn straks drie jaar verder als we deze reeks zouden inhalen, en met de blijvende onzekerheid hebben we besloten de shows niet meer te verplaatsen."

Celstraffen voor relschoppers bij persconferentie

De politierechter heeft celstraffen opgelegd aan twee mannen vanwege de rellen op 12 november op de Turfmarkt in Den Haag. De rellen vonden plaats tijdens en na een coronapersconferentie van het demissionaire kabinet. Demonstranten gooiden toen met zwaar vuurwerk en stenen naar agenten.

Een 48-jarige Rotterdammer kreeg een celstraf van vier maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het gooien van zwaar vuurwerk naar een groep mensen. De man verklaarde dat hij niet doorhad dat hij vuurwerk in zijn handen had, en dacht dat het een fakkel was. De officier van justitie geloofde niet dat de man zich had vergist. "Op een fakkel staat niet in grote letters 'Cobra 6' geschreven", aldus de officier.

Bedreigen journalist

De andere man die voor de politierechter stond, was een 53-jarige Amsterdammer die een journalist had bedreigd. De journalist had een filmpje op Twitter geplaatst waarop de schade te zien was die door de rellen was aangericht. De man schold de journalist in een reactie uit voor NSB'er, en schreef: "we weten je te vinden kankerhond". Hij kreeg een celstraf van vier weken opgelegd, waarvan 25 dagen voorwaardelijk. Ook is hem een contactverbod opgelegd.

Niet alle horecazaken konden vandaag deuren openen

Niet alle horecaondernemers konden vandaag gasten in hun cafés en restaurants ontvangen, ondanks de versoepelingen. De sector kampt met personeelstekort en ziekteverzuim door het hoge aantal coronabesmettingen.

Zo bleven de deuren van restaurant Gewoon Lekker in Wervershoof gesloten vanwege een corona-uitbraak onder het personeel. "In totaal hebben we zo'n 130 man in dienst, waarvan bijna een derde besmet is met het coronavirus of thuis moet blijven wegens de quarantaineregels", zegt eigenaar Peter Spruit tegen NH Nieuws.

In Den Haag bleef restaurant Cottontree-City dicht, omdat de eigenaren corona hebben en in quarantaine zitten. "We hebben er bewust voor gekozen om de deuren gesloten te houden", zegt een van hen tegen Omroep West. "We willen het ons personeel niet alleen op laten knappen. We openen liever samen."

Minister Kuipers waarschuwde er in de persconferentie gisteravond voor dat dit soort situaties vaker kan voorkomen. "De kans is groot dat er weliswaar steeds meer open mag, maar dat door personeelsgebrek lang niet alles open zal zijn."

EK zaalvoetbal uitverkocht op vier avonden na aangekondigde versoepelingen

Een dag nadat het kabinet bekend heeft gemaakt dat er - zij het in beperkte mate en onder voorwaarden - publiek bij sportwedstrijden zijn toegestaan, zijn bij het EK zaalvoetbal in Nederland al vier avonden uitverkocht. Zo zal Oranje tijdens de beslissende groepswedstrijd tegen Servië in de Ziggo Dome door 1.250 toeschouwers aangemoedigd worden. Dat is wel minder dan normaal, de Amsterdamse hal biedt plaats aan dik 10.000 mensen.

Sluitingstijd voor horeca en cultuur blijft 22.00 uur

Premier Rutte voelt er niets voor om de sluitingstijden voor horeca en cultuur verder te versoepelen door ze nog een uurtje langer te laten openblijven.

Hij wijst erop dat het kabinet nu al veel verder gaat dan het OMT heeft geadviseerd. Daarmee worden al flinke risico's genomen, aldus Rutte, die er nog eens op wijst dat de besmettingsaantallen enorm hoog zijn en de komende weken nog veel meer zullen oplopen. Hij wijst er ook op dat vanuit het Veiligheidsberaad is gezegd dat één eindtijd beter te handhaven is.

Een deel van de Kamer wil wel langere openingstijden en stelt voor de sluitingstijd te verlengen van 22.00 naar 23.00 uur. De mailbox van de Groep van Haga "explodeert" volgens Van Haga met mails van ondernemers en mensen uit de cultuur die zeggen niet uit de voeten te kunnen met 22.00 uur. Volgens Rutte valt het wel mee. "Ik hoor echt niet uit de horecasector: wij kunnen niets." Van Haga zegt de signalen juist wel te krijgen en noemt het "onbegonnen werk".

Alhoewel meer partijen die zorgen delen, is er geen meerderheid in de Kamer die het kabinet gaat oproepen de latere sluiting echt te regelen.

Kwetsbare groepen steeds afhankelijker van eigen inspanningen om zichzelf te beschermen

De versoepelingen die gisteravond zijn aangekondigd, worden niet door iedereen met luid gejuich ontvangen. Honderdduizenden Nederlanders hebben door wat voor oorzaak dan ook last van een verminderde afweer, waardoor vaccinaties hen minder goed beschermen tegen ernstige ziekte bij een coronabesmetting.

Dat Nederland van het slot gaat en de besmettingscijfers nog verder zullen oplopen, is voor deze kwetsbare groepen spannend. "Zij worden steeds afhankelijker van hun eigen inspanningen om zich te beschermen", zegt epidemioloog Alma Tostmann van het Nijmeegse Radboudumc. Dat heeft ook consequenties voor de omgeving van kwetsbaren.

Lees er meer over in onderstaand stuk:

Het is nog de vraag of omikron het einde van de pandemie inluidt

Met de nieuwe versoepelingen die vandaag zijn ingegaan, rijst de vraag of omikron de laatste coronavariant is die leidt tot lockdowns of andere stevige maatregelen. Dat hangt er onder meer van af hoe goed en hoelang onze bestaande immuniteit beschermt tegen de huidige en nieuwe varianten, zeggen experts.

Viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC: "Het gaat om evenwicht. De eerste twee jaar van een pandemie zijn eigenlijk het begin. Dat gaat gepaard met grote en kleine rimpelingen. Het is moeilijk om te zeggen of we na deze golf al dat evenwicht bereikt hebben."

In onderstaand stuk lees je er meer over:

58.666 positieve tests, 12 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 58.666 nieuwe positieve tests gemeld.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 55.217 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 55 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het RIVM grote achterstanden heeft. Er zijn 78.000 positieve testen van de afgelopen negen dagen die nog verwerkt moeten worden. In werkelijkheid zijn er dus meer positieve testen dan nu uit de cijfers blijkt. Betrouwbaarder is om naar de weekcijfers te kijken.

12 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 12 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

  • covidcijfers.nl
  • covidcijfers.nl

Meer vraag naar horecapersoneel door heropening na lockdown

De vraag naar horecapersoneel neemt toe nu cafés en restaurants weer tot 22.00 uur open mogen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende uitzendbureaus voor horecapersoneel.

"De horeca heeft de laatste tijd veel personeel moeten laten gaan, dus de vraag naar uitzendkrachten is groot", zegt directeur Selma Rana van horeca-uitzendbureau Skanna. Volgens Rana is de horecasector vanwege de sluiting tijdens de coronapandemie een onzekere bijbaan geworden voor uitzendkrachten die daar voor langere tijd willen werken. Er zal tijd nodig zijn om het vertrouwen in werken in de horeca terug te winnen.

Volgens Teun ten Have van Horeca Uitzend Groep (HUG) is er nog geen explosieve toename te zien. Veel horecaondernemers zijn nog voorzichtig met het aannemen van extra mensen en proberen het voorlopig vooral met het bestaande personeelsbestand te doen.

De grootste drukte wordt door de uitzendbureaus verwacht in het voorjaar als de terrassen weer openen en het toerisme op gang komt.

Vandaag mocht de horeca voor het eerst weer open. In Amsterdam ging dat zo:

Horeca open in Amsterdam: 'Lekker bediend worden'

1154 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 133 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 15 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1154 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1163), van wie 249 op de IC (gisteren: 252), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Minder bussen en trams in Amsterdam vanwege besmette chauffeurs

In Amsterdam rijden minder bussen van het GVB. Reden is het grote aantal met corona besmette chauffeurs en medewerkers die in quarantaine zitten. Vanaf zaterdag rijden er ook minder trams. Reizigers krijgen het advies om voor hun reis de reisplanner te raadplegen, meldt NH Nieuws.

Eerste commerciële coronatesters helpen GGD

Vandaag beginnen de eerste commerciële testbedrijven met het uitvoeren van testen ter ondersteuning van de GGD's. Tot nu toe doen ruim tien testers mee op ongeveer vijftig locaties. Tegen het einde van de week kunnen ze zo'n 50.000 testen per dag uitvoeren, verwacht de Stichting Open Nederland (SON), waarbij de commerciële testbedrijven zich hebben aangesloten.

Een test bij deze bedrijven is net als bij de GGD gratis. Een afspraak maken gebeurt nog steeds via de GGD.

De commerciële teststraten kunnen volgens SON "straks naar verwachting door vrijwel heel Nederland extra capaciteit bieden".

De GGD's kunnen nu zo'n 150.000 tests per dag doen, en dat is bij lange na niet genoeg. De capaciteit kan niet worden uitgebreid omdat de laboratoria niet meer PCR-teststaafjes kunnen analyseren dan ze op dit moment al doen. De commerciële testers gebruiken antigeentesten. Die geven sneller een uitslag, maar zijn wel iets minder betrouwbaar.

Voetbalclubs willen duidelijke criteria voor opschalen naar volle stadions

De clubs uit het betaald voetbal willen vanuit 'Den Haag' een heldere einddatum en duidelijke criteria wanneer er opgeschaald kan worden naar volle stadions. "Wij hopen dat het kabinet snel tot andere inzichten komt. Net als de cultuursector zijn we voor een sluitingstijd van 23.00 uur in plaats van 22.00 uur. Met verschillende wedstrijden in de Nederlandse en Europese competities dreigen we anders in de knoop te komen", aldus een woordvoerder van de KNVB.

Gisteren na de persconferentie lieten de 34 clubs in het betaald voetbal, voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie al direct weten teleurgesteld te zijn over het besluit van het kabinet dat de clubs slechts een derde van hun stadioncapaciteit mogen gebruiken.

"Wij dringen aan op twee derde, omdat we bij aanvang van het huidige seizoen hebben aangetoond dat dit veilig en verantwoord mogelijk is", stelt de KNVB=woordvoerder. "Voetballen voor grotendeels lege tribunes kost de clubs heel veel extra geld, terwijl zij het al twee jaar lang financieel heel zwaar hebben vanwege de overheidsbeperkingen. We kunnen niet weer zonder enig perspectief een traject ingaan dat wekenlang of maandenlang gaat duren."

Van Dissel: 'Modellen zijn zo goed als de aannames die je erin stopt'

RIVM-directeur Van Dissel ging in de technische briefing in de Tweede Kamer ook in op kritiek dat de modellen die het RIVM gebruikt niet kloppen. "U wil dat we de laatste aannames op realistische getallen baseren, maar ik wil illustreren dat dat ingewikkeld ligt en dat dat afhankelijk is van naar welk land je kijkt."

Hierbij liet hij zien dat het RIVM gebruikmaakt van data uit verschillende landen en dat op basis daarvan aannames moeten worden gemaakt. Zo worden er aannames gemaakt over vaccineffectiviteit, de boostercampagne en ziekenhuisopnames. Data over ziekenhuisopnames worden voornamelijk uit andere landen gehaald, maar die data verschillen, liet hij zien.

Zo gaf hij aan dat op basis van Spaanse gegevens je zou kunnen afleiden dat het meevalt met de ziekenhuisopnames na een coronabesmetting. Maar in de Verenigde Staten gaan de ziekenhuisopnames juist omhoog. En in Israël, een land waar snel met een boostercampagne is begonnen, zie je een met de VS vergelijkbaar beeld. "Als je te snel hebt geboosterd, heb je de deltavariant gedrukt, maar voor omikron was het te vroeg", verklaarde Van Dissel de Israëlische cijfers.

"Modellen zijn net zo goed als de aannames die je erin stopt, maar de aannames verschillen per land. Er zitten keuzes in de modellen, en die probeer ik te duiden."

Van Dissel: omikron lijkt niet op de griep

De omikronvariant van het coronavirus is niet vergelijkbaar met griep. Dat benadrukt OMT-voorzitter Jaap Van Dissel op vragen in de Tweede Kamer tijdens de technische briefing. "Als je nu kijkt in welk scenario we verkeren, dan is dit niet bepaald het beeld van een griep."

Na vragen van Kamerleden stelt Van Dissel dat het niet te vergelijken is met een griepgolf, ook niet met ernstige griepgolven zoals in de winter van 2017-2018. "Dat was ook een ernstige situatie, maar de aantallen infecties die gaan komen zijn veel hoger. Dat maakt die vergelijking een beetje mank." Ook zegt hij dat coronapatiënten vaker naar het ziekenhuis moeten met andere complicaties.

Van Dissel ziet het niet als griep, maar erkent wel dat we moeten leren leven met omikron. "Dat betekent ook dat de basisregels des te belangrijker zijn. Dan komen de infecties niet allemaal tegelijkertijd en kunnen we het uitsmeren." Hij toonde in zijn presentatie dat een nieuwe piek vergelijkbaar kan zijn met de deltapiek, al zijn er onzekerheden. In de modellen is uitgegaan van sluitingstijden van 17.00 uur tot 5.00 's ochtends en niet vanaf 22.00 uur. Een andere factor die meespeelt is dat er nog drie miljoen boosterprikken gezet moeten worden. "Gebeurt dat niet, dan zijn de prognoses te optimistisch."

Geen nieuw hart voor Amerikaan die geen vaccinatie wil

Een Amerikaan die dringend een nieuw hart nodig heeft, komt daarvoor niet in aanmerking, mede omdat hij niet tegen corona is ingeënt.

De vader van de 31-jarige David Ferguson zei tegen CBS Boston dat zijn zoon bovenaan de wachtlijst van een ziekenhuis in Boston stond, maar daarvan is afgehaald. "Het is tegen zijn principes, hij gelooft er niet in. Je wordt ertoe gedwongen en omdat hij geen injectie wil, hebben ze hem eraf gehaald. Hij zou te zwak zijn om verplaatst te worden".

Het ziekenhuis bevestigt dat het weigeren van het vaccin een rol heeft gespeeld. Gevaccineerd zijn is een van eisen die aan transplantatiekandidaten worden gesteld, om de kans op een succesvolle operatie en de overlevingskans zo groot mogelijk te maken.

Een medisch ethicus zei tegen CBS Boston. "Na een transplantatie is je immuunsysteem uitgeschakeld. Een griep, verkoudheid of coronabesmetting kan dodelijk zijn. Organen zijn schaars, we geven ze niet aan iemand met een slechte overlevingskans als anderen die gevaccineerd zijn een grotere kans hebben om in leven te blijven."

63 procent van de Amerikanen heeft twee vaccinaties gehad, 40 procent kreeg ook de booster.

Strenge lockdown ongevaccineerden Oostenrijk maandag voorbij

Maandag komt er in Oostenrijk na ruim twee maanden een einde aan de lockdown voor ongevaccineerden. Dat is volgens de regering mogelijk omdat nu de druk op de ziekenhuizen is afgenomen.

De coronamaatregel werd halverwege november ingevoerd. Sindsdien mochten ongevaccineerden alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, sport, werk of bezoek aan een arts. De rest van de bevolking moest later ook in lockdown, maar die duurde maar enkele weken.

Door de strenge regels daalde het aantal besmettingen, maar sinds begin deze maand stijgen die weer door de omikronvariant. De Oostenrijkse autoriteiten denken dat de piek van de huidige besmettingsgolf ergens in de komende twee weken zal zijn.

Ondernemers krijgen twee weken langer voor indienen TVL

Ondernemers hebben twee weken langer de tijd gekregen om een aanvraag in te dienen voor een tegemoetkoming in hun vaste lasten (TVL). Het loket sluit nu op 11 februari om 17.00 uur, meldt het ministerie van Economische Zaken.

De langere openstelling heeft te maken met de verruiming van de TVL-regeling. Aanvankelijk kwamen ondernemers er pas voor in aanmerking als zij in het vierde kwartaal minstens 30 procent van hun omzet kwijt waren door de coronamaatregelen. Dat is, met instemming van de Europese Commissie, verlaagd naar 20 procent.

Duitsland meldt hoogste aantal nieuwe besmettingen tot nu toe

Duitsland meldt vandaag 164.000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal tot nu toe. De afgelopen maand nam het aantal besmettingen door de omikronvariant explosief toe in Duitsland.

Bondskanselier Olaf Scholz wil een algemene vaccinatieplicht invoeren. "Ik ben er nu van overtuigd dat we zonder vaccinatieplicht de vaccinatiegraad niet op het niveau kunnen krijgen dat nodig is om uit de pandemie te komen", zei hij afgelopen week. Het parlement debatteert vandaag over die vaccinatieplicht. Maandag gingen tienduizenden mensen de straat op om er tegen te protesteren.

In Duitsland is bijna 74 procent van de bevolking volledig gevaccineerd en ruim 51 procent is ook al geboosterd. De vaccinatiegraad is in Duitsland iets lager dan in landen als Frankrijk en Italië, maar ligt wel boven die van de Europese Unie als geheel. In de EU is bijna 70 procent van de bevolking volledig ingeënt.

Canadese chauffeurs protesteren tegen vaccinatieplicht bij oversteken Amerikaanse grens

De chauffeurs rijden in een konvooi vanuit het westen naar de hoofdstad Ottawa. Onderweg sluiten steeds meer vrachtwagenchauffeurs zich bij de stoet aan.

Canadese chauffeurs protesteren tegen vaccinatieplicht bij oversteken Amerikaanse grens

Na booster vervalt quarantaine na terugkeer uit zeerhoogrisicoland

Reizigers die een boosterprik hebben gehad, hoeven vanaf 2 februari niet langer in quarantaine als ze terugkomen uit een 'zeerhoogrisicoland' als de Verenigde Staten, Canada of Zuid-Afrika. Voor deze groep gaat dezelfde regel gelden als voor 'geboosterden' die nauw contact hebben gehad met bijvoorbeeld een huisgenoot die besmet is met het coronavirus. Die hoeven, als zij geen klachten hebben, ook niet binnen te blijven.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid dat er voor reizigers die langer dan een week geleden een boosterprik hebben gehad, een uitzondering wordt gemaakt. Mensen met alleen de zogenoemde 'primaire vaccinaties' moeten na terugkeer uit een zeerhoogrisicoland nog wel tien dagen in isolatie. Zij kunnen de duur van de quarantaine verkorten, als zij op de vijfde dag een negatieve testuitslag van de GGD kunnen laten zien.

NZa: ook aandacht nodig voor zorg buiten ziekenhuis

De directeur van de Nederlandse Zorgautoriteit, Karina Raaijmakers, vraagt bij de technische briefing in de Tweede Kamer aandacht voor zorg buiten het ziekenhuis. "Het bredere perspectief is ontzettend belangrijk." Zo wijst ze bijvoorbeeld op de toegenomen verwijzingen van jongeren naar de ggz. "We zien dat sinds de zomer van 2020 de verwijzingen vanuit de huisarts fors boven het niveau van voor de pandemie liggen. Dat betekent zowel extra druk voor de huisarts als op de ggz-instelling."

Ook in verpleeghuishuizen en thuis is de zorg opgeschaald in de laatste golf: "Wekelijks zaten er meer dan 2000 patiënten met zuurstof thuis, die vragen aandacht van de huisarts en wijkverpleegkundige."

Raaijmakers laat in de briefing zien dat de reguliere ziekenhuiszorg langzaam weer op gang komt, maar de ziekenhuizen moeten nog vele operaties inhalen. Er wachten naar schatting nog zo'n 130.000 mensen op een uitgestelde operatie.

Zorgverzuim stijgt naar 7,3 procent in 2021

Het verzuim onder zorgmedewerkers was in 2021 het hoogst in 20 jaar, meldt pensioenbelegger PGGM op basis van cijfers van verzuimnetwerk Vernet. Het verzuim steeg afgelopen jaar naar 7,3 procent. In 2020 was dit 6,8 procent. Het langdurig verzuim nam afgelopen jaar het meest toe, zieke zorgmedewerkers zaten gemiddeld bijna 29 dagen thuis.

Vooral in het laatste kwartaal waren er veel zieken in de zorgsector: 8,2 procent tegenover 7,5 procent in 2020. In december werd in Nederland de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus dominant, maar volgens een woordvoerder van PGGM is er niet direct een verband te leggen tussen omikron en de stijging van de verzuimcijfers. Wel constateert PGGM een duidelijk verband met het coronavirus. "Het langdurige verzuim is ook een resultaat van de druk waar de zorgsector al zo lang onder staat."

Zorgmedewerkers die thuis in afwachting van de uitslag van hun coronatest in quarantaine zaten, zijn in deze cijfers niet meegeteld. De cijfers gaan over echte ziekmeldingen, dus pas als iemand een positieve test terugkrijgt, wordt diegene meegeteld bij de verzuimcijfers.

Persconferentie trok ruim 5,5 miljoen kijkers

De tweede coronapersconferentie van het nieuwe kabinet heeft gisteren ruim 5,5 miljoen kijkers getrokken. Dat zijn er ongeveer 200.000 minder dan de vorige persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. De persconferentie werd op NPO1, RTL4 en SBS6 live uitgezonden.

In de persconferentie kondigde het kabinet weer een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Die zijn om 05.00 uur vanochtend ingegaan.

Omzetverlies voor ondernemers van een paar miljard door lockdown

De harde lockdown die eind vorig jaar begon en halverwege deze maand eindigde, heeft ondernemers in de horeca, detailhandel en cultuur een paar miljard euro gekost. Dat zeggen economen van de ING en Rabobank tegen De Telegraaf. De avondlockdown en daarna de harde lockdown hebben ertoe geleid dat banken hun economische ramingen moesten bijstellen, schrijft de krant. ING rekent erop dat in het laatste kwartaal van 2021 en het eerste van 2022 de gevolgen van de lockdowns in de economische cijfers zullen zijn terug te zien.

"Nederlanders hebben in die maanden aanzienlijk minder geconsumeerd dan voor de omikrongolf werd gedacht. Dat gaat om serieuze bijstellingen", zegt ING-econoom Marcel Klok.

Websites bioscoopketens weer bereikbaar na problemen gisteren

De websites van de grote bioscoopketens, zoals Pathé en Vue, zijn weer goed bereikbaar. Gisteravond klaagden veel mensen op sociale media dat de websites slecht bereikbaar waren door een stormloop op kaartjes, met lange wachttijden als gevolg.

Het kabinet kondigde gisteravond aan dat bioscopen en filmzalen onder voorwaarden tot 22.00 uur open mogen.

Britse politiek wacht met spanning op 'feestrapport' Sue Gray, waar gaat het om?

Sue Gray is momenteel een van de beroemdste namen in Engeland - een opmerkelijke positie voor een ambtenaar die normaal ethische kwesties binnen de overheid onderzoekt. Haar rapport over de 'lockdownfeestjes' in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier Johnson, komt een dezer dagen uit en kan cruciaal zijn voor het lot van de premier.

Vier vragen en antwoorden over het rapport, waarvan nog steeds niet duidelijk is wanneer het precies verschijnt.

Excuses van Kennedy-telg voor opmerkingen over Anne Frank

De Amerikaanse schrijver en milieuactivist Robert Kennedy Jr. heeft zijn excuses aangeboden voor opmerkingen die hij onlangs maakte over Anne Frank. De in Amerika bekende antivaxer, complotdenker én neef van de doodgeschoten president John F. Kennedy sprak zich tijdens een betoog in Washington afgelopen weekend uit tegen verplichte vaccinatie. Daarbij maakte hij een vergelijking tussen nazi-Duitsland en de coronapandemie.

"Zelfs in Hitlers Duitsland kon je de Alpen oversteken naar Zwitserland", zei hij in een speech bij het Lincoln Memorial in de Amerikaanse hoofdstad. "Je kon je verstoppen op een zolder zoals Anne Frank deed. Ik bezocht in 1962 Oost-Duitsland met mijn vader en ontmoette mensen die de Muur hadden beklommen en waren ontsnapt, dus het was mogelijk. Velen stierven, maar het was mogelijk."

De uitlatingen leidden tot stevige kritiek van onder ander het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum, dat sprak van een "grove belediging". Ook werd erop gewezen dat Anne Frank in Nederland ondergedoken zat en niet in Duitsland, zoals Kennedy leek te suggereren. En overigens hoef je de Alpen niet over als je van Duitsland naar Zwitserland reist.

Op Twitter heeft Kennedy inmiddels zijn excuses aangeboden:

"Ik verontschuldig me voor mijn verwijzing naar Anne Frank, vooral richting families die hebben geleden onder de Holocaust-gruwelen. Het was mijn bedoeling om voorbeelden van barbaarsheid in het verleden te gebruiken om de gevaren van nieuwe controletechnologieën te laten zien. Als ik mensen pijn heb gedaan met mijn opmerkingen, spijt me dat oprecht en diep."

Eerste dag van versoepelingen

Vandaag is de eerste dag van de versoepelingen van de coronamaatregelen die gisteren werden aangekondigd door premier Rutte en minister Kuipers (Volksgezondheid). Restaurants, cafés, theaters, bioscopen en musea mogen weer tot 22.00 uur open. Wel is een coronatoegangspas vereist en moet een mondkapjes worden gedragen bij verplaatsingen.

Op scholen hoeven leerlingen als ze klachtenvrij zijn niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon.

Ook mag er weer publiek bij sportwedstrijden aanwezig zijn. Een derde van het maximale aantal bezoekers is toegestaan bij buitenevenementen en buitensport. Binnen mogen maximaal 1250 bezoekers aanwezig zijn.

Enkele maatregelen blijven van kracht, zoals de anderhalve meter afstand, het gebruik van mondkapjes in onder meer het ov en winkels, en thuis mogen maximaal vier gasten worden ontvangen.

Rutte: 'We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke op'

Welkom in het liveblog

Welkom in het coronablog van woensdag 26 januari. Het blog van gisteren lees je hier terug.