liveblog
NOS NieuwsAangepast

OMT-lid Bonten: Maatregelen kunnen nog niet afgebouwd • Lufthansa schrapt 33.000 vluchten

liveblog gesloten

OMT-lid Marc Bonten: ‘Nee, we kunnen maatregelen niet afbouwen’

Berichten over het mildere ziekteverloop van omikron zijn hoopgevend, maar voor het afschalen van maatregelen is het veel te vroeg. Dat zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten in Nieuwsuur.

Bonten: "Als de vraag aan het OMT is of we nu veilig maatregelen kunnen afbouwen omdat we uit de gevarenzone zijn, dan is het antwoord nog steeds heel duidelijk: nee."

Het risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis met de omikronvariant lijkt volgens Brits onderzoek een stuk lager dan bij de deltavariant. "De kans op het hele zwarte scenario, met duizenden patiënten tegelijk op de IC, is nu een stuk kleiner geworden", zegt Bonten. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat we uit de gevarenzone zijn.

"In Engeland verdubbelt het aantal besmettingen op dit moment om de twee dagen. Er komen nog heel veel infecties bij. Als het totaal aantal infecties zo snel blijft doorstijgen, is er een reële kans dat het Engelse zorgsysteem vastloopt met patiënten. En dat geldt in Nederland natuurlijk ook."

Italië stelt mondkapje op straat verplicht

In Italië wordt het dragen van een mondkapje in de buitenlucht verplicht. Wanneer deze nieuwe maatregel ingaat is nog niet bekend. Verder zijn in het land alle feesten en partijen rond de jaarwisseling afgeblazen.

Clubs en discotheken moeten tot 31 januari de deuren sluiten en in bioscopen en theaters wordt het dragen van de beter beschermende FFP2-mondmaskers verplicht.

Het aantal besmettingen in het land is naar recordhoogte gestegen. In de afgelopen 24 uur werden ruim 44.500 nieuwe besmettingen in Italië vastgesteld. Dat is een stijging van 70 procent in vergelijking met vorige week.

Spanje besloot gisteren ook mondmaskers buiten te verplichten en ook Griekenland neemt strengere coronamaatregelen. Daar wordt het dragen van FFP2-mondkapjes verplicht in supermarkten en in het openbaar vervoer. Als alternatief hiervoor mogen ook twee gewone mondkapjes over elkaar worden gedragen.

Militairen in voorbereiding op inzet moeten zich laten vaccineren

Militairen die zich voorbereiden op inzet of daarvoor gereed staan moeten vanaf vandaag ook gevaccineerd zijn tegen covid-19. Tot nu toe gold dat alleen voor een aantal militairen in het buitenland waarbij het niet gevaccineerd zijn een verhoogd risico oplevert voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht.

In de overige gevallen blijft (booster)vaccinatie tegen covid-19 vrijwillig. Bezwaar maken kan op basis van gewetensbezwaren, bijvoorbeeld om religieuze redenen, of van aantoonbare medische gronden.

Vanwege corona extra lekker kerstdiner voor daklozen

Dak- en thuislozen krijgen jaarlijks een kerstmaaltijd van het Leger des Heils. Dit jaar is het bijzonder: veel restaurants hebben eten gedoneerd, dat ze door de lockdown en de sluiting van de horeca over hadden. In Amsterdam worden in twee dagen tijd 2500 maaltijden bereid.

Driegangenmenu voor daklozen: 'Je zou het in een restaurant kunnen opdienen'

Lufthansa schrapt 33.000 vluchten vanwege omikron

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt begin volgend jaar zo'n tien procent van zijn winterdienstregeling, circa 33.000 vluchten, vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant. Het bedrijf neemt die maatregel vanwege een scherpe daling in het aantal boekingen in januari en februari. Vooral passagiers uit thuismarkt Duitsland en Zwitserland, Oostenrijk en België laten het afweten.

Ook op korte termijn voert Lufthansa al minder vluchten uit. Dat heeft te maken met een groot aantal zieken onder de piloten die intercontinentale vluchten uitvoeren. Tot en met zondag kunnen zes vluchten met bestemmingen als Chicago, Boston, Houston en Washington niet doorgaan.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars sluiten akkoord over corona

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben een akkoord gesloten waarmee de financiële risico's voor de ziekenhuizen door corona verkleind zijn. In het akkoord stat dat UMC's en algemene ziekenhuizen een gelijkwaardige vergoeding krijgen voor de zorg aan coronapatiënten, beschermingsmiddelen en het opschalen van bedden op de intensivecareafdelingen. Ook zijn afspraken gemaakt om gemiste inkomsten te compenseren die ontstaan doordat veel andere zorg vanwege de coronapandemie niet verleend kan worden.

Nu het landelijke akkoord er is, hopen de ziekenhuizen dat de laatste contractonderhandelingen met zorgverzekeraars snel worden afgerond. De deadline daarvoor ligt op Oudejaarsdag.

Britse gezondheidsdienst: kans op ziekenhuisopname met omikron 50 tot 70 procent lager

Na een besmetting met de omikronvariant lijken mensen beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname dan na een besmetting met de deltavariant van het coronavirus. Tot die conclusie komt de Britse gezondheidsdienst UKHSA.

De kans dat mensen met de omikronvariant opgenomen worden in het ziekenhuis, ligt volgens voorlopige cijfers 50 tot 70 procent lager. UKHSA-topvrouw Jenny Harries noemde het een "bemoedigend signaal dat mensen die de omikronvariant oplopen mogelijk relatief minder risico lopen op ziekenhuisopname dan mensen die besmet raken met andere varianten".

Gisteren kwam uit een ander Brits onderzoek een vergelijkbaar resultaat. Volgens lopend onderzoek van Imperial College is de kans om met een besmetting door de omikronvariant minimaal een dag in het ziekenhuis te worden opgenomen zo'n 45 procent lager dan bij de deltavariant.

Lees in het artikel hieronder meer over dat onderzoek:

Lange rijen bij vaccinatielocaties Amsterdam

Bij de GGD in Amsterdam merken ze dat de interesse in de boosterprik groot is. Eén op de tien mensen komt zonder afspraak naar de vaccinatie-locatie, wat leidt tot lange rijen en chaotische taferelen.

"We zien de rijen gedurende de dag steeds langer worden, terwijl we werken met specifieke tijdslots en daar ook onze medewerkerscapaciteit op hebben ingericht", zegt teamleider vaccineren bij de GGD Mariska Poel in het radioprogramma Nieuws en Co. "Het blijkt toch dat heel veel mensen om verschillende redenen alvast naar de vaccinatielocatie komen, maar niet altijd een afspraak hebben."

Ze denkt dat er nu veel mensen zijn die snel een boosterprik willen om op vakantie te kunnen gaan. Maar ook veel vrachtwagenchauffeurs en rijschoolinstructeurs melden zich zonder afspraak bij de GGD. Zij vallen onder de essentiële beroepen en hebben veel klantcontacten, en krijgen vanuit hun beroepsorganisaties de opdracht een prik te gaan halen. Maar dat kan nu niet als ze niet vallen in de leeftijdsgroep die is uitgenodigd.

"We kijken nu nog echt naar de jaartallen en daarbij is het voor ons belangrijk dat we de ouderen en de zwakkeren in de samenleving als allereerste de boosterprik kunnen geven. Zonder afspraak naar de vaccinatielocatie komen heeft op dit moment gewoon geen zin", zegt Poel.

Niet iedereen reageert daar even sportief op. "Er is helaas een gering aantal mensen dat ook echt agressie vertoont en waar we onze beveiligers bij moeten halen." De GGD in Amsterdam heeft de beveiliging opgeschaald, maar dat is niet vanwege de agressie, maar om mensen buiten al uit de rij te kunnen halen als ze daar niet in horen.

Denemarken en Zweden scherpen inreisregels aan

Denemarken en Zweden gaan alle buitenlanders die het land in willen verplichten om bij aankomst een negatieve PCR- of antigeentest laten zien. De regel geldt ook voor reizigers die gevaccineerd zijn of hersteld van een besmetting.

In Denemarken gaat de regel 27 december in. De PCR-test moet maximaal 72 uur en de antigeentest hooguit 48 uur voor aankomst zijn afgenomen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

In Zweden gaat de maatregel een dag later in en mogen beide testen niet ouder zijn dan 48 uur.

De Jonge bestelt 1300 zuurstofapparaten voor thuisbehandeling

Demissionair minister De Jonge heeft met spoed 1300 zuurstofapparaten besteld waarmee coronapatiënten thuis behandeld kunnen worden. De mogelijke aanschaf van de apparaten was al door hem aangestipt in de persconferentie van 14 december.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat het "vanwege de recente piek in het aantal coronabesmettingen, de aankomende feestdagen en de opkomst van de omikronvariant" dringend gewenst is om meer van deze apparaten beschikbaar te hebben. Coronapatiënten kunnen dan meer thuis worden opgevangen. "Elk beschikbaar bed in een ziekenhuis of instelling telt immers", aldus De Jonge.

Op dit moment maken al circa 2200 coronapatiënten thuis gebruik van de zuurstofapparaten.

De apparaten geeft De Jonge in bruikleen aan Nederlandse zuurstofleveranciers. Hij verwacht dat ze de laatste week van dit jaar en de eerste week van volgend jaar inzetbaar zijn.

13.400 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 13.400 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 41 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.104 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 15 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

40 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 40 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 45 doden per dag, tegen 56 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

Rutte en Duitse collega: Ga niet de grens over om te winkelen

Demissionair premier Rutte roept samen met minister-president Wüst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Nederlanders en Duitsers op thuis te blijven en drukte te vermijden. "Ga dus niet de grens over om te winkelen of uit eten te gaan."

Nu de omikronvariant in de twee landen oprukt is het "nog belangrijker is onze contacten te beperken", staat in een gezamenlijke verklaring. De grenzen tussen Nederland en Duitsland blijven open omdat "onze samenlevingen en economieën, zeker in de grensregio, sterk verweven zijn." "Als goede buren en vrienden doen wij een beroep op u om verantwoord om te gaan met onze open grenzen."

Mensen die toch de grens over moeten, bijvoorbeeld vanwege werk, vragen ze zich aan de lokale maatregelen te houden.

Advies Gezondheidsraad: stel Novavaxvaccin beschikbaar

De Gezondheidsraad adviseert om het coronavaccin van fabrikant Novavax beschikbaar te stellen aan wie geen mRNA-vaccin wil. Het vaccin werd maandag al goedgekeurd door Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Het vaccin genaamd Nuvaxovid is een zogeheten subunit-eiwitvaccin. Er zitten onder meer nagemaakte deeltjes in van het spike-eiwit, waar het coronavirus deels uit bestaat. Na een prik ermee maakt het lichaam antistoffen aan.

Er zijn twee prikken van nodig, met drie weken ertussen. Zeven dagen na de tweede prik is de bescherming tegen ziekte maximaal. Of het vaccin ook beschermt tegen de omikronvariant is nog niet duidelijk, dat wordt nu onderzocht door de fabrikant. Zo nodig wordt de samenstelling van het vaccin aangepast.

2240 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 162 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 25 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2275), van wie 583 op de IC (gisteren: 601), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de IC-patiënten liggen er 19 patiënten in Duitse ziekenhuizen.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Gesprekken over langetermijnstrategie van start

Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met gesprekken over een langetermijnstrategie voor de coronacrisis. De brainstormsessies worden gehouden met kleine groepen mensen uit diverse sectoren. In een brief aan potentiële deelnemers staat dat de bijeenkomsten bedoeld zijn om vanuit de praktijk te bekijken hoe de samenleving zo veilig en open mogelijk kan blijven.

In de brief worden vragen gesteld als: "Hoe kunnen we het seizoenseffect benutten in de zin dat er in de zomer meer kan dan in de winter? In hoeverre zijn we bereid ons gedrag (langdurig) aan te passen om besmettingen te voorkomen? Hoe kunnen we de vaccinatiegraad nog verder verhogen?" Volgens De Telegraaf is een van de ideeën die in de sessies zijn besproken dat het beter is om met veel familie in de zomer samen te komen dan in de winter.

Rutte zei deze week in de Kamer dat de visie onder meer antwoord moet geven op de vraag: "Hoe houden we zicht op het virus op de langere termijn en wat is er periodiek nodig aan contactbeperkende maatregelen". Hij en demissionair minister De Jonge hopen voor het eind van volgende maand een heel eind verder met de langetermijnstrategie te zijn.

Alle volwassenen uit Panningen en Weert kunnen boosterprik halen

Huisartsen in Panningen en Weert zetten vandaag en morgen boosterprikken bij alle volwassen inwoners die jonger zijn dan 60 jaar. Mensen kunnen zonder afspraak langskomen in buurthuizen en sporthallen als ze bij een van de 30 deelnemende praktijken staan ingeschreven. De actie is in samenwerking met de regionale GGD, die 52.000 vaccins aan de artsen heeft geleverd.

De huisartsen hebben speciale tijdvakken gemaakt om mensen per leeftijdscategorie te prikken. Mensen boven de 60 moeten een afspraak maken bij de GGD voor een boosterprik, schrijven de huisartsenpraktijken. Het initiatief komt van twee huisartsen uit Panningen, waarbij de andere huisartsen uit de omgeving zich hebben aangesloten.

GGD ontlasten

Dat iedereen in Panningen en Weert vanaf 18 jaar deze twee dagen een boosterprik kan halen bij de huisartsen is opmerkelijk, omdat op dit moment alleen mensen met het geboortejaar 1967 of eerder een afspraak voor een booster bij de GGD kunnen maken. De huisartsen zeggen dat hun initiatief bedoeld is om de GGD te ontlasten.

In andere delen van het land hadden huisartsen ook al initiatieven opgezet om inwoners in hun eigen praktijk de boosterprik te geven, maar dat gaat tegen het advies van de overheid in. Het ministerie van Volksgezondheid ziet liever dat mensen hun derde prik bij de GGD's halen, omdat er anders problemen kunnen ontstaan in het registratiesysteem dat nodig is voor een coronatoegangsbewijs of een digitaal reiscertificaat (DCC).

Alleen huisartsen die met regionale GGD's hebben afgesproken om zelf boosters toe te dienen, kunnen dat nog doen. De voorwaarde van het ministerie is daarvoor wel dat mensen binnen twee weken goed geregistreerd moeten staan.

Onderzoekers Hongkong: Chinees vaccin werkt slechter tegen omikron

Het Chinese Sinovac-coronavaccin biedt onvoldoende bescherming tegen de omikronvariant. Ook na drie doses maakt het lichaam onvoldoende antistoffen aan om de nieuwe variant te lijf te gaan, zeggen onderzoekers uit Hongkong.

Het vaccin van Pfizer-BioNTech werkt volgens hen beter. Drie doses van dat vaccin leiden tot een "beschermende hoeveelheid" antistoffen tegen de omikronvariant. De farmaceut kwam zelf eerder ook al tot die conclusie. De onderzoekers uit Hongkong hebben niet bekendgemaakt hoe veel mensen ze hebben onderzocht voor hun studie.

Hongkong gebruikt zowel het Pfizer- als het Sinovac-vaccin om burgers tegen het coronavirus in te enten. China gebruikt alleen vaccins van eigen makelij, ook al wezen eerdere onderzoeken ook al op de lage effectiviteit van Sinovac.

Geboortejaren 1966 en 1967 aan de beurt voor boosterafspraak

Wie geboren is in 1966 of 1967 mag nu een afspraak maken voor een boosterprik. Het is niet nodig om te wachten op een uitnodigingsbrief.

Bulgarije geeft gevaccineerde pensionado bonus

Bulgarije geeft gepensioneerden een financiële beloning als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Elke gepensioneerde Bulgaar krijgt het komende halfjaar omgerekend bijna 40 euro bovenop het pensioen als ze zich voor de eerste of tweede keer laten prikken. Ook ouderen die al een derde dosis hebben gekregen komen met terugwerkende kracht voor de bonus in aanmerking.

Met de geldbeloning wil de zojuist aangetreden minister-president Kiril Petkov de vaccinatiegraad in zijn land opkrikken. 27 procent van de volwassenen in Bulgarije is volledig gevaccineerd, een van de laagste percentages in de Europese Unie.

Omikron nu meest voorkomende variant in Amsterdam

De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels de meest voorkomende variant in Amsterdam. Bij testuitslagen van afgelopen dinsdag die zijn geanalyseerd, is in 59 procent van de gevallen (63 van de 106 onderzochte testresultaten) de omikronvariant aangetroffen, meldt Argos Amsterdam, een samenwerkingsverband van de GGD en het Amsterdam UMC.

De twee partijen voeren sinds 2 december steekproeven uit om zicht te houden op de verspreiding van de nieuwe virusvariant in de stad. Het aantal omikronbesmettingen bleek in korte tijd hard op te lopen, van drie procent vorige week naar bijna 60 procent gisteren. Het RIVM verwacht dat omikron nog voor de jaarwisseling in het hele land dominant is.

Hooggerechtshof VS komt terug van reces voor oordeel over coronaregels

Het Amerikaanse Hooggerechtshof komt begin volgend jaar eerder terug van vakantie om te bepalen of twee coronamaatregelen van president Biden in strijd zijn met de grondwet. De rechters wegen een vaccinverplichting in de zorg en de vraag of de overheid en werkgevers ongevaccineerde werknemers kunnen verplichten wekelijks een test te doen en een mondkapje te dragen.

Lagere rechters oordeelden verschillend over beide maatregelen: het vaccinatie-of-testbeleid voor werkenden werd toegestaan, de vaccinatieverplichting in de zorg is door rechters in ongeveer de helft van de staten naar de prullenbak verwezen. De regels raken circa 17 miljoen zorgmedewerkers die betaald worden met federaal geld, en 84 miljoen werknemers van bedrijven met honderd of meer mensen in dienst.

De hoorzitting over beide onderwerpen staat gepland voor 7 januari, enkele dagen nadat de regels in werking zijn getreden. Een uitspraak wordt op korte termijn verwacht.

ME'ers krijgen voorrang bij boostercampagne

ME'ers die komende jaarwisseling moeten werken krijgen voorrang bij het halen van een boosterprik. "We proberen zo snel mogelijk iedereen de boosters te laten halen om ze inzetbaar te houden", zegt politiechef Willem Woelders, die bij de politie aan het hoofd staat van de crisisstaf die de jaarwisseling voorbereidt.

Volgens Woelders heeft het demissionaire kabinet opnieuw toestemming gegeven voor de voorrang voor ME'ers. "We hebben wel belang bij zo snel mogelijk boosteren en gelukkig is die prioritering opnieuw gehonoreerd door de minister."

Het ziekteverzuim bij de verschillende politie-eenheden ligt volgens hem momenteel hoger dan aan het begin van de coronacrisis. "Toen bedroeg het ziekteverzuim 5 tot 6 procent. Dat was redelijk uniek en lager dan vóór corona. We zitten bij sommige eenheden nu rond de 10 procent."

Bij het begin van de vaccinatiecampagne kregen ME'ers, ruiters en arrestatieteams ook prioriteit bij het halen van een coronaprik.

Tientallen mensen uren in de rij voor overgebleven booster

Tientallen mensen hebben gisteravond tevergeefs gewacht op een boosterprik bij de vaccinatielocatie bij de Rai in Amsterdam. Volgens stadszender AT5 deelt de GGD overgebleven boosterprikken aan het eind van de dag uit en dat trok gisteren rond de 60 mensen, onder hen veel wintersporters die naar Oostenrijk willen. Het land besloot gisteren dat Nederlanders die geen booster hebben gehad, vanaf zaterdag in quarantaine moeten.

Volgens AT5 stonden sommige mensen uren in de rij, maar zonder resultaat. "Mijn man en ik waren al naar Aken gegaan voor een booster, maar nu heeft mijn dochter er ook een nodig om te kunnen skiën, zonder dat ze eerst in quarantaine hoeft. Maar helaas, vandaag is het niet gelukt een prik te krijgen. Echt heel vervelend, die maatregelen die Oostenrijk op het laatste moment nog neemt. Maar we geven niet op."

Van Ranst: De glühwein heeft gewonnen van de cultuur

De Belgische viroloog Marc van Ranst is kritisch over de keuzes die de Belgische overheid heeft gemaakt bij de nieuwe coronamaatregelen. Vanaf zondag gaan in België onder meer theaters en bioscopen dicht, tot minimaal eind januari. De horeca blijft echter open. Die beslissing begrijpt Van Ranst niet. "Wanneer je ziet dat de kerstmarkten wel openblijven, dan kan je zeggen dat de glühwein het gewonnen heeft van de cultuur", zegt hij tegen de VRT.

De viroloog noemt de nieuwe maatregelen "behoorlijk streng". Volgens hem was de inschatting van de experts dat theaters en bioscopen open konden blijven, omdat er goed wordt geventileerd en de situatie daardoor goed beheersbaar is. In de horeca bestaan volgens Van Ranst per café en restaurant grote verschillen in het naleven van de coronamaatregelen. Hij pleit daarom voor strengere handhaving in die sector.

Omdat horeca en winkels in Nederland gesloten zijn, vreest Van Ranst ook dat steeds meer Nederlanders naar Belgische cafés en restaurants zullen trekken. "Wanneer ik de taferelen in Antwerpen zag met die grote terrassen die overdekt zijn. Wanneer je onder zo'n overkapping zit, begint dat heel erg op een binnenruimte te lijken. Als je de lijst van maatregelen bekijkt, dan zie je dat de horeca niet verder gelimiteerd wordt. Het is ook heel uitnodigend om Nederlanders te ontvangen wanneer de horeca tot 23 uur open blijft."

Ook nieuwe maatregelen op Curaçao

Curaçao heeft vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen nieuwe maatregelen ingevoerd. Evenementen met meer dan honderd personen zijn verboden, dansfeesten zijn niet langer toegestaan en mensen mogen maar met maximaal vier personen bij elkaar komen. Mondkapjes op openbare plaatsen blijven verplicht. Ook blijft de huidige avondklok tussen 03.00 uur en 04.30 uur van kracht.

Hoewel de omikronvariant het eiland voor zover bekend nog niet bereikt heeft, steeg het aantal nieuwe besmettingen van 23 op zondag naar 181 op woensdag. Elf patiënten liggen in het ziekenhuis, van wie vijf op de intensive care.

De regering maakte verder bekend dat mensen boven de achttien jaar op korte termijn hun boosterprik moeten kunnen halen. Zestigplussers mogen dat sinds kort al. Nederland stuurt later vandaag nieuwe vaccins, zei premier Pisas.

Miljoenen minder bezoekers Nederlandse podia

De Nederlandse podia trokken vanwege corona vorig jaar in totaal 5,3 miljoen bezoekers. Dat zijn er ruim 14 miljoen minder dan in 2019, meldt het CBS. Het aantal voorstellingen en concerten was gehalveerd. De inkomsten uit onder meer kaartverkoop en eten en drinken daalden met 69 procent.

De totale omzet van de sector was 663 miljoen, 27 procent minder dan in 2019. Dat er ook bijna een derde minder aan kosten was, maakte de terugval in inkomsten niet goed, zegt het CBS. Er kwamen vooral veel minder mensen af op popconcerten: 1,8 miljoen in 2020 tegenover 7,5 miljoen een jaar eerder.

Het CBS schrijft dat de meeste podia geen verlies leden door de steunpakketten van de overheid. De professionele podia kregen 119 miljoen euro aan steun. Daarvan ging twee derde naar grote podia die meer dan duizend bezoekers aankunnen. Die hadden over het algemeen ook de hoogste personeelskosten.

'Bij omikron minder snel in het ziekenhuis, maar besmettelijkheid blijft zorgelijk'

Het risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis met de omikronvariant lijkt volgens Brits onderzoek een stuk lager dan bij de deltavariant. Volgens het onderzoek van Imperial College, vandaag gepresenteerd in Londen, is de kans tot 45 procent kleiner om ten minste één dag opgenomen te worden in een ziekenhuis. Wat dat betekent voor de belasting van zorg is nog onduidelijk.

"Wat je hieruit kunt opmaken, is dat deze variant een stuk minder ziekmakend is dan de deltavariant. In dat opzicht is het goed nieuws", zegt epidemioloog Alma Tostmann. "Dat zagen we al een beetje met data uit Zuid-Afrika." Ze stelt dat het niet betekent dat de variant tot minder ziekenhuisopnames leidt. "Het slechte nieuws dat je ertegenover moet zetten is dat je met hoge aantallen besmettingen nog steeds met veel ziekenhuisopnames komt te zitten."

Lees hier meer:

Nieuw liveblog

Welkom in het coronaliveblog van donderdag 23 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.