NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Waarschijnlijk zaterdag extra persconferentie • Koopmans: nu handelen en boosteren

Liveblog gesloten
 • Waarschijnlijk zaterdag al extra persconferentie met nieuwe maatregelen

  Het is waarschijnlijk dat er zaterdag al een nieuwe persconferentie gehouden wordt om de nieuwe coronamaatregelen bekend te maken, zeggen Haagse bronnen tegen de NOS. In de ochtend heeft het demissionaire kabinet overleg met de burgemeesters, in de middag is er extra kabinetsberaad over het laatste OMT-advies om zo snel mogelijk een harde lockdown in te voeren. Het is ook aannemelijk dat eventuele nieuwe maatregelen al in het weekend ingaan, om een stormloop op winkels en restaurants voor te zijn.

  "Het is de verwachting dat het demissionaire kabinet dit ingrijpende advies gaat overnemen", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Ze kunnen ook moeilijk anders, gezien de grote zorgen over hoe snel deze variant zich verspreidt. 'Het is alle hens aan dek', hoor je in kabinetskringen. Dit zou ook de eerste keer zijn dat ze al maatregelen nemen vóór er een nieuwe golf is."

  "Het wordt wel een lastige boodschap voor het kabinet, want er is natuurlijk een hoop moedeloosheid bij veel Nederlanders. Zij denken: we zijn een jaar verder sinds de vorige lockdown, veel mensen zijn inmiddels gevaccineerd. En dan zijn we toch weer terug bij af, vlak voor de feestdagen."

 • Koopmans: nu handelen en boosteren

  Het is volgens OMT-lid Marion Koopmans belangrijk zo snel mogelijk aanvullende maatregelen te nemen en de boosterprikcampagne op te voeren. Op die manier kan de verwachte impact van de besmettelijkere omikronvariant worden beperkt, tot er meer duidelijkheid is in hoeverre de variant wel of niet ziekmakender is.

  "Bij alle vaccins die in Nederland gebruikt worden zie je dat de aangemaakte antistoffen tegen omikron duidelijk lager zijn", zegt Koopmans in talkshow Op1. Uit onderzoek is volgens haar inmiddels duidelijk dat de huidige vaccins veel minder goed werken om verspreiding van het virus te voorkomen. Mede daarom adviseert het Outbreak Management Team het demissionair kabinet een strenge lockdown in te voeren.

  "We verwachten nog wel effect van vaccinatie op de ziekenhuisopnames, zeker na de booster", zegt Koopmans. Ze verwacht dat er pas over een week of twee echt duidelijkheid is. "Maar als je tot dan wacht, zit je mogelijk al volop in een stijgende lijn." De viroloog adviseert mensen zich te laten testen voordat ze in de kerstperiode op bezoek gaan, en de kring van mensen waar je nauw contact mee hebt zo klein mogelijk te houden. "Het is heel verstandig om daar serieus rekening mee te houden."

 • Outbreak Management Team adviseert harde lockdown: bijna alles dicht

  Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet een strenge lockdown in te stellen om de opmars van de omikronvariant af te remmen. De deskundigen willen dat vrijwel alles sluit: alleen essentiële winkels zoals supermarkten zouden open mogen blijven. Dat bevestigen Haagse bronnen. Eerder vandaag werd al duidelijk dat er bij de experts grote zorgen zijn over de snelle verspreiding van de variant.

 • Topfunctionaris van Johnson die kerstschandaal onderzoekt weg om eigen kerstfeest

  De Britse topambtenaar Simon Case heeft zich teruggetrokken als leider van het onderzoek naar de kerstfeesten die vorig jaar zouden zijn gehouden op 10 Downing Street en in andere overheidsgebouwen. Hij deed dat nadat berichten naar buiten kwamen dat er ook in zijn kantoor een kerstfeest werd gehouden terwijl strenge lockdownregels van kracht waren.

  Volgens de BBC werden uitnodigingen verstuurd voor een kerstfeest op het kantoor van Case, maar kwam uiteindelijk niemand opdagen. Ook werd een quiz gehouden voor mensen op kantoor. Volgens een woordvoerder van de regering deed het personeel dat echter vanachter hun werkcomputer en kwam het personeel niet samen.

  Het onderzoek naar de kerstborrels van de medewerkers van premier Johnson wordt overgenomen door de topambtenaar Sue Gray.

 • Frankrijk kondigt 2G-beleid aan

  Het Franse kabinet komt met een wetsvoorstel om de Franse vaccinatiepas strenger te maken. Op dit moment kan de pas ook worden gebruikt door ongevaccineerden die een PCR-test hebben gedaan. De regering wil dat op korte termijn alleen gevaccineerde en van corona genezen mensen de pas kunnen gebruiken, meldde de Franse premier Jean Castex in een toespraak.

  Daarnaast wil de premier dat harder wordt opgetreden tegen mensen met valse coronapassen. Castex kondigde eveneens aan dat vanaf 3 januari ook mensen een boostervaccin mogen krijgen als ze vier maanden geleden een coronavaccin hebben ontvangen. Op dit moment is de tijd die tussen twee prikken moet zitten in Frankrijk nog vijf maanden.

  Een andere maatregel die de premier aankondigde was dat vanaf maandag ziekenhuispersoneel twee keer zo veel loon krijgt voor overwerk.

 • Pfizer: coronacrisis mogelijk pas voorbij in 2024

  Pfizer denkt dat de coronacrisis pas in 2024 voorbij is. Dat liet de geneesmiddelenfabrikant weten in een telefonisch overleg met beleggers. Het bedrijf verwacht dat in 2024 het coronavirus wereldwijd een endemie zal worden. Dit betekent dat het aantal besmettingen constant blijft, en dat het virus zich niet verder verspreidt.

  De fabrikant maakte vandaag eveneens bekend dat twee vaccinaties bij kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud minder effect hebben op het afweersysteem dan verwacht. In het onderzoek kregen deze kinderen een lage dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Het bedrijf werkt nu aan een vaccinatie, verdeeld over drie prikken, voor kinderen van 2 tot 16 jaar.

 • Man met vervalst vaccinatiebewijs loopt in Duitsland tegen de lamp

  Een 33-jarige man die zijn vaccinatiebewijs had vervalst, is in Duitsland tegen de lamp gelopen door zijn eigen mobiele telefoon, meldt de Duitse zender ZDF. De man vloog vanuit Kiev naar Frankfurt en toonde de Duitse politie een vaccinatiebewijs met een onjuiste stempel.

  De man, wiens nationaliteit niet wordt vermeld, werd volgens de ZDF bij zijn controle steeds nerveuzer en vroeg de politie herhaaldelijk zijn vaccinatiebewijs terug te geven. Omdat een agent de zaak niet vertrouwde, belde hij met het nummer van de arts die op het vaccinatiebewijs stond vermeld. Hierop begon de mobiele telefoon van de verdachte te rinkelen. De man werd aangehouden en zijn telefoon is in beslag genomen. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

 • Venlo schrapt alle activiteiten rond carnaval

  Venlo heeft alle activiteiten rond carnaval geschrapt, meldt 1limburg. "De actuele nog steeds hoge besmettingscijfers, de onophoudelijke druk op de zorg, maar zeker ook de sombere verwachtingen voor de eerste weken van het nieuwe jaar als gevolg van de omikronvariant laten ons geen andere keuze", schrijven de organisatoren.

  Het is andermaal een streep door de rekening voor carnavalsvierders. Op veel plekken in Noord-Brabant en Limburg ging 11 november ook al de viering van het begin van het carnavalsseizoen niet door vanwege de vele coronabesmettingen en de druk op de zorg. Het is komend jaar carnaval van 26 februari tot en met 1 maart.

 • Nederland heeft al coronapillen gereserveerd bij fabrikant

  Nederland heeft via een Europees inkoopprogramma en ook direct bij farmaceut Merck al orders geplaatst voor de coronapillen die half november zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Dat laat het ministerie van VWS weten. Om hoeveel pillen het gaat kan het ministerie niet zeggen, want er wordt nog gesproken over de prijs. Hoeveel er nodig zijn, is ook nog niet zeker.

  Het gaat om het middel Molnupiravir (ook bekend als Lagevrio) van Merck. Een andere pil, Paxlovid van fabrikant Pfizer, koopt Nederland samen met een aantal andere EU-landen in. Antwoorden op de belangrijkste vragen daarover hebben we op een rij gezet.

 • Morgen spoedoverleg over dringend OMT-advies omikronvariant

  Morgen vindt er spoedoverleg plaats naar aanleiding van het OMT-advies over de omikronvariant van het coronavirus, melden ingewijden. Daarbij schuiven de meest betrokken ministers, gedeeltelijk online, aan. Tijdens deze bijeenkomst wordt besloten wat er moet worden gedaan met het dringende advies van het OMT.

  Er is een mogelijkheid dat dat meteen al leidt tot besluiten over nieuwe maatregelen, die dan mogelijk ook worden aangekondigd. Ook kan afgesproken worden om zondag of na het weekend in een Catshuisoverleg het advies eerst nog verder te bespreken.

 • OMT: extra maatregelen vanwege omikron noodzakelijk

  Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd om snel extra maatregelen te nemen vanwege de opmars van de omikronvariant. Dat zeggen bronnen rondom het OMT tegen de NOS. De deskundigen van het OMT maken zich grote zorgen over de snelle verspreiding van de variant in Nederland.

  Om welke maatregelen het gaat is niet duidelijk. Begin volgende week volgt naar verwachting een nieuwe persconferentie van het kabinet.

  Uit cijfers uit Amsterdam, dat waarschijnlijk vooroploopt in Nederland, blijkt dat het aantal mensen met de omikronvariant elke twee à drie dagen verdubbelt. Volgende week zal de variant naar verwachting dominant zijn in de hoofdstad.

 • 15.433 positieve tests, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 15.433 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 990 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 15.202 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 24 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

  61 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM werden 61 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 53 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • Vrijwel alle profvoetballers in hoogste Italiaanse divisie zijn dubbel gevaccineerd

  Vrijwel alle profvoetballers in de Serie A, de hoogste voetbalcompetitie van Italië, zijn dubbel gevaccineerd. De profcompetitie deelde vrijdag mee dat 98 procent van alle spelers twee prikken heeft gehad.

  Hoeveel voetballers ook een boostershot hebben gehad, is niet bekendgemaakt. Tot nu toe zijn er dit seizoen nog weinig coronagevallen in de Italiaanse competitie. In de afgelopen weken werden echter wel enkele positieve gevallen bekendgemaakt. Zo testten AS Roma-middenvelders Bryan Cristante en Gonzalo Villar positief en ook Diego Demme en Matteo Politano van Napoli.

  Midden oktober maakte ook de Premier League, de hoogste Engelse competitie, bekend hoeveel spelers gevaccineerd zijn. Toen bleek dat 81 procent eenmaal is ingeënt en dat 68 procent een tweede prik heeft gehad. In de English Football League, de lagere profniveaus, ligt dat aantal flink lager. Daar liet 25 procent van de spelers van de 72 aangesloten clubs weten geen plannen te hebben om zich te laten vaccineren, meldde de competitie gisteren.

 • De Jonge maakt zich zorgen om omikron, maar loopt niet vooruit op maatregelen

  Demissionair minister De Jonge wil niet vooruitlopen op eventuele nieuwe maatregelen in verband met de omikronvariant van het coronavirus. "Maar als het nodig is om dat virus scherp af te remmen, te vertragen - om die golf die verwacht wordt te vertragen dan zullen we die nemen. Of dat nodig is, horen we van het OMT", aldus De Jonge, die benadrukt dat hij zich grote zorgen maakt over de omikronvariant.

  Het OMT is vandaag bijeen en werkt aan een advies dat ook hierover zal gaan. Afhankelijk van de aanbevelingen wordt bepaald of er opnieuw een Catshuisoverleg volgt over extra maatregelen.

  "Wat we in ieder geval weten is dat de mensen die wel hun eerste en tweede prik hebben gehad, onvoldoende beschermd zijn tegen de nieuwe variant." De Jonge roept mensen daarom op om een boosterafpraak te maken als ze kunnen. "Haal hem nou, het is echt nodig."

  Hij ziet dat het erg druk is bij de callcenters van de GGD. Mensen die moeite hebben met het maken van een afspraak, bijvoorbeeld omdat er geen plek lijkt te zijn, vraagt hij om het later opnieuw te proberen. "Er wordt ongelooflijk hard opgeschaald. Als het nu niet lukt: morgen zijn er weer nieuwe slots en een dag later weer." In de tweede helft van januari moet iedereen volgens De Jonge aan de beurt zijn geweest.

 • 2472 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen zijn 186 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 38 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2472 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2568), van wie 638 op de IC (gisteren: 645), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 16 patiënten in Duitsland op de IC.

  In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS