NOS NieuwsAangepast

Twee agenten vervolgd voor geweld tijdens uit de hand gelopen coronademonstratie

Het Openbaar Ministerie gaat twee agenten vervolgen voor het geweld dat ze hebben gebruikt tijdens een coronaprotest op 14 maart op het Malieveld in Den Haag. Het OM vindt "het geweld waarmee zij een demonstrant aanhielden niet proportioneel".

Het slachtoffer liep meerdere verwondingen op, onder meer aan het hoofd. Ook had hij een bijtwond van een politiehond.

Het coronaprotest op 14 maart liep flink uit de hand. Op bevel van de burgemeester werd het protest ontbonden. Veel demonstranten gaven geen gehoor aan de politie om het Malieveld te verlaten. Daarop ging de politie over op gedwongen ontruiming van het veld.

Het politieoptreden is gefilmd door omstanders en gedeeld op Twitter. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Het OM stelt dat het overgrote deel van het door de politie gebruikte geweld rechtmatig is geweest. Maar het geweld tegen dat ene slachtoffer wil het OM nu aan de rechter voorleggen.

De demonstrant zwaaide met een startkabel en weigerde die te laten vallen. Hij rende vervolgens achter politiepaarden aan en gooide de kabel richting een ME'er. Een hondengeleider wilde de man aanhouden en gebruikte daarbij zijn wapenstok. Ook een ME'er gebruikte zijn wapenstok op de demonstrant die ondertussen op de grond lag en een politiehond bij de oren greep.

Daags na het protest reageerde de politie op het geweld. De Haagse politiechef Paul van Musscher zei toen dat er veel geweld werd gebruikt door de demonstranten. Ook zouden agenten oog- en gehoorschade hebben opgelopen doordat demonstranten zwaar verboden vuurwerk afstaken en met laserpennen schenen. "Er is fors geweld tegen de politie gebruikt. En daar trekken we dus een grens", zei Van Musscher.

Verschillende demonstranten deden aangifte tegen de politie van het geweld. Het OM heeft al deze aangiftes onderzocht en per geval beoordeeld.

'Agenten staan goed bekend'

Voorzitter Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt achter de twee agenten te staan die volgens hem met "zeer veel agressief geweld werden geconfronteerd". "We hopen oprecht dat de hele context goed wordt meegenomen", zegt hij.

"De politie krijgt steeds vaker te maken met bedreigingen en geweld, het is geen gemakkelijke taak." Hij stelt dat agenten regelmatig moeten optreden bij tientallen demonstraties "en de ene keer moet er forser doorgepakt worden dan de andere. Het wegen daarvan hoort bij de democratie." Hij zegt dat de twee agenten als goed bekend staan en hoopt dat alles wordt meegewogen door de rechter.

De initiatiefnemer van de demonstratie zegt blij te zijn dat "er eindelijk een keer wordt ingezien dat er buitenproportioneel geweld is gebruikt". Michel Reijinga zegt er wel een dubbel gevoel aan over te houden omdat naar zijn mening meer dan twee agenten vervolgd zouden moeten worden voor het geweld van die dag. "Maar dit is een begin."

Derde agent verdachte

Er is nog geen datum vastgesteld wanneer de agenten zich voor de rechter moeten verantwoorden. Het OM beslist later nog of het de demonstrant in kwestie gaat vervolgen.

Het OM verhoort ook een derde agent als verdachte. Dat gaat om een hondengeleider die zijn diensthond inzette tegen een demonstrant die verdacht wordt van het gooien van een blik bier richting de ME. Het OM besluit later of deze agent ook wordt vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl