NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kabinet wil boostercampagne in maand voltooien • Onbegrip scholen over laat besluit

Liveblog gesloten
 • ‘Scholen pas maandag sluiten ondermijnt doel van maatregel’

  De scholen sluiten is vanuit epidemiologisch oogpunt een verstandig besluit, zegt Alma Tostmann, epidemioloog van het Radboudumc in Nijmegen. Maar het besluit om scholen nog tot en met maandag coulance te geven om dicht te gaan, begrijpt ze niet. "Dat vind ik ongelofelijk", zegt Tostmann in Nieuwsuur.

  De sluiting is bedoeld om te voorkomen dat er met Kerst veel besmettingen zijn. "Sluit je op vrijdag, dan heb je een buffer van acht dagen tot Kerst. Stop je op maandag, dan duurt die periode maar vijf dagen. Al die besmettingen die je dan nog krijgt, presenteren zich met Kerst. Dus die coulance ondermijnt het hele doel van dit verhaal."

  Tostmann vertrouwt erop dat een lange vakantie effect gaat hebben. "Wat we zien is dat de besmettingen in de vakantieperiode dalen." Als de scholen op 10 januari opengaan, moet er wat haar betreft goed gekeken worden naar hoe dat veiliger kan. Ze noemt als opties mogelijk strengere quarantainemaatregelen en het zelftesten uitbreiden naar de middenbouw.

 • GGD: versnelde boosterprikcampagne is grote opdracht

  In het tweede deel van januari moeten alle 18-plussers een boosterprik aangeboden hebben gekregen. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid wil het tempo van de vaccinatiecampagne fors opschroeven. De GGD spreekt van een grote opdracht en kan nog niets zeggen over de haalbaarheid van dat plan.

  "We zullen nu sneller en meer prikken moeten zetten dan we hiervoor deden", zegt een woordvoerder. "Hoe we dat gaan aanpakken, daarover zijn we nu nog in beraad." Morgenochtend komt de GGD met een verklaring over het plan.

  De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) roept aangesloten huisartsen op te helpen bij de boostervaccinatie tegen het coronavirus. Maar die hulp is vrijwillig, er komen geen landelijke afspraken over, laat de organisatie weten.

  De eerste groep militairen is inmiddels begonnen met de opleiding om te mogen vaccineren, laat een woordvoerder van Defensie weten. Morgen kan deze groep ook beginnen met prikken. "We hebben in totaal zo'n 750 mensen klaarstaan om te helpen bij het prikken en testen", zegt de woordvoerder.

 • Italië voert testverplichting in voor reizigers uit EU

  Vanaf donderdag geldt een testverplichting voor EU-burgers die naar Italië reizen. Ook gevaccineerden moeten een negatief testresultaat kunnen tonen. Wie niet is ingeënt tegen covid-19, moet na aankomst in Italië ook nog vijf dagen in quarantaine.

  Premier Mario Draghi heeft de maatregelen vanavond bekendgemaakt. De aanvullende coronaregels gelden minimaal tot 31 januari. Daarnaast heeft de regering de noodbevoegdheden in verband met de pandemie tot 31 maart verlengd. Daarmee kan het kabinet makkelijker nieuwe wetgeving invoeren.

  Zowel antigeen- als PCR-tests zijn toegestaan om Italië binnen te raken. Ze mogen respectievelijk niet ouder dan dan 24 of 48 uur oud zijn. In november voerde Portugal ook al een testverplichting in om het land binnen te komen.

 • Nieuwe coronamaatregelen in Verenigd Koninkrijk goedgekeurd door Lagerhuis

  In het Britse Lagerhuis zijn de nieuwe coronamaatregelen van premier Boris Johnson goedgekeurd. Daarvoor had hij wel de steun nodig van leden van de oppositie.

  Er werd vandaag gestemd over strengere maatregelen, zoals het advies om thuis te werken, mondkapjes dragen in winkels en treinen, een verplicht coronabewijs bij grote evenementen zoals nachtclubs en voetbalwedstrijden en een vaccinatieplicht voor een deel van het zorgpersoneel.

  Ondanks het verzet in zijn eigen conservatieve partij, heeft Johnson zijn coronamaatregelen door de Britse Tweede Kamer weten te loodsen. De afgevaardigden in het Lagerhuis moesten over elke maatregel apart stemmen. Voor alles was er uiteindelijk een meerderheid.

  Minister Sajid Javid (Volksgezondheid) bij het debat voor de stemming AFP
 • Teleurstelling, maar ook opluchting bij ondernemers na persconferentie

  De verlenging van de huidige coronaregels leidt tot teleurstelling bij ondernemers in diverse sectoren, maar er is ook opluchting dat de steunpakketten worden verlengd. Zo trekt het kabinet nog eens 4,4 miljard euro uit om de teruggelopen inkomsten door de avondlockdown bij ondernemingen te compenseren.

  "Goed dat het compensatiepakket wordt doorgetrokken en ondernemers voor de komende maanden in elk geval die zekerheid hebben", zeggen belangenorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. De ondernemersorganisaties noemen de maatregelen triest voor de getroffen sectoren, maar wel begrijpelijk vanwege de oprukkende omikronvariant. Ook lopen er gesprekken met vakbonden, het kabinet en de ondernemers voor een langetermijnstrategie.

  FNV noemt het verstandig dat het demissionaire kabinet de maatregelen verlengt om de druk op zorgwerkers te beperken. De vakbond is bezorgd over de situatie voor zzp'ers en flexwerkers. "De NOW-regeling is ook bedoeld voor mensen met een flexcontract, dus wij doen wederom een klemmend beroep op werkgevers om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden."

  Koninklijke Horeca Nederland vindt de verlenging van de maatregelen "uitermate teleurstellend". Ook deze belangengroep roept op tot een langetermijnstrategie in Den Haag.

 • 'Voorkom langs elkaar heen werken, veiligheidsregio's moet in crisisstructuur'

  De veiligheidsregio's moeten officieel worden opgenomen in de nationale crisisstructuur, adviseert de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV). Dit moet voorkomen dat het Rijk en de regio's langs elkaar heen werken bij de handhaving van de coronaregels, zoals in de zomer van 2020 is gebeurd volgens de IJV.

  De inspectie heeft de samenwerking van nationale en regionale crisisorganisaties tijdens de pandemie geëvalueerd. De veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor het handhaven van crisismaatregelen. Als zij een vaste plek hebben in het nationaal crisisoverleg, kunnen maatregelen vooraf met de veiligheidsregio's worden afgestemd, adviseert de IJV aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

  In de zomer van 2020 werd de nationale crisisstructuur afgeschaald, omdat de situatie onder controle leek. Omdat regio's vooraf niet meer konden meedenken over de uitvoerbaarheid van kabinetsmaatregelen, ontstonden er volgens de inspectiedienst problemen. In het najaar van 2020 zijn de veiligheidsregio's weer direct betrokken bij de besluitvormingsstructuur.

 • Kabinet wil boostercampagne in maand voltooien

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Boostercampagne afgerond in tweede helft van januari'
 • De Jonge: zorg herorganiseren tegen volgende besmettingsgolven

  We moeten ook de volgende winter rekening houden met een nieuwe besmettingsgolf en daarom moet de zorg anders worden georganiseerd, zegt demissionair minister De Jonge. "We moeten bedenken hoe we de capaciteit van de zorg flexibeler uit kunnen breiden."

  Hij sprak van het concentreren van de covidzorg, zodat de reguliere zorg niets steeds moet worden afgeschaald. Concrete voorstellen deed de demissionaire minister niet.

  Het plan om de IC-capaciteit in Nederland te verhogen door buitenlandse verpleegkundigen aan te trekken, is volgens de De Jonge niet wenselijk. "Het is sowieso geen oplossing voor de lange termijn. En daarnaast haal je dus verpleegkundigen weg uit landen waar zij die zelf ook nodig hebben."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Volgende winter ook een coronagolf, dan moeten we de zorg anders inrichten'
 • Avondlockdown blijft, scholen eerder dicht: dit zijn de coronamaatregelen

  De besmettingscijfers en ziekenhuisbezetting dalen niet hard genoeg, en dan is er nog de dreiging van de opkomende omikronvariant. Binnen weken kan dat de dominante coronavariant zijn in Nederland: het lijkt erop dat omikron besmettelijker is en dat de vaccins er minder goed tegen beschermen.

  Al met al reden voor het nu nog demissionaire kabinet om de geldende maatregelen voort te zetten, tot zeker 14 januari. Dan wordt het pakket heroverwogen. Ook wordt de boostercampagne versneld, werd aangekondigd.

  We zetten alle maatregelen en informatie uit de persconferentie voor je op een rij:

 • PO-Raad: late besluitvorming zorgt voor onrust

  De PO-Raad, de brancheorganisatie voor het primair onderwijs, vindt dat de late besluitvorming van het kabinet "onnodig veel onrust met zich meebrengt voor scholen, onderwijspersoneel, ouders en leerlingen". "Het beleid van het kabinet stuit bij de scholen echt op onbegrip", zegt voorzitter Freddy Weima. "Het water staat scholen en onderwijspersoneel aan de lippen. Bij heldere en tijdige besluitvorming was het mogelijk geweest alles goed te regelen."

  Volgens Weima hebben de scholen daar vorige week op aangedrongen. "Scholen zetten zich in om de noodopvang te organiseren voor kwetsbare kinderen en voor kinderen van wie ouders een cruciaal beroep hebben, omdat we weten hoe belangrijk dit is. Maar van scholen kan niet het onmogelijke worden verwacht."

 • Kabinet werkt aan langetermijnstrategie corona

  Het kabinet gaat werken aan verschillende strategieën om met het coronavirus en mogelijke toekomstige epidemieën om te gaan. In een brief aan de Tweede Kamer presenteert het kabinet de plannen voor de korte en middellange termijn.

  Het kabinet houdt daarbij rekening met verschillende vraagstukken. Zoals: hoe wegen de rechten van het ene individu op tegen rechten van de ander als het gaat om zorg en vrije toegang tot voorzieningen in de samenleving. En: wat is er permanent nodig aan voorzieningen om als samenleving corona-oplevingen of nieuwe virussen op te vangen. Ook wil het kabinet onderzoeken of er maatregelen mogelijk zijn waarbij er geen constante financiële ondersteuning van de overheid nodig is.

  Op de korte termijn, in het eerste kwartaal van 2022, kijkt het kabinet of de huidige werkwijze en de maatregelen die het kabinet nu inzet, nog voldoen. Dit noemt het kabinet een herijking. Ook voor de komende winters is het kabinet op zoek naar "innovatieve en creatieve ideeën". Daarvoor worden gesprekken georganiseerd met wetenschappers, het onderwijs, de zorg, jongeren, ouderen, kwetsbare groepen en "creatieve en kritische denkers".

  De langetermijnplannen voor de zorg richten zich op behoud van verpleegkundig personeel door betere arbeidsvoorwaarden, het opleiden van nieuwe verpleegkundigen voor onder meer de IC's, een constante reserve aan mensen die een zorgopleiding hebben en in tijden van nood kunnen bijspringen en het bevorderen van de volksgezondheid zodat epidemieën minder impact hebben.

  Over de effectiviteit van de communicatie van de overheid over coronamaatregelen en het naleven van de basisregels worden meer (gedrags)deskundigen geraadpleegd. Uiteindelijk moet de uitwerking van de plannen ertoe leiden dat het coronabeleid in de loop van volgend jaar niet meer als 'crisis' wordt behandeld maar onderdeel wordt van het normale overheidsbeleid.

 • Onder deze omstandigheden geen 2G, zegt kabinet

  Demissionair premier Rutte zegt dat het kabinet op dit moment niet denkt aan invoering van een 2G-beleid. Dat wil zeggen dat een coronatoegangsbewijs alleen geldig is voor mensen die volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van corona. "Op dit moment hebben we veel te veel besmettingen voor het invoeren voor 2G", zegt hij.

 • Extra miljoenen voor culturele sector, miljarden voor ondernemers

  Het kabinet trekt extra geld uit voor de culturele sector, en nieuwe steun aan ondernemers in het algemeen. Nog eens 4,4 miljard euro wordt vrijgemaakt voor steun aan ondernemers, bedrijven en werkenden. Het geld is bedoeld om de impact van de beperkende coronamaatregelen op te vangen.

  Los daarvan wordt er voor de cultuurbranche in totaal 84,5 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 59,5 miljoen bedoeld is voor compensatie van maatregelen. Verder is nog eens 25 miljoen bestemd voor leenplatform Cultuur+Ondernemen, meldt het demissionaire kabinet.

 • De Jonge: booster is niet ‘nice to have’, maar 'need to have'

  Vanwege de snelheid waarmee de omikronvariant zich verspreidt, is een versnelde boosteroperatie echt nodig. Dat zei demissionair minister De Jonge. Volgens hem is de booster echt nodig om de bescherming weer op peil te krijgen.

  "Deze booster is niet nice to have, deze booster is need to have om te beschermen tegen infectie."

  Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser in januari de mogelijkheid van een boosterprik. De Jonge noemde het een "maximale versnelling van de boostercampagne".

  "We zullen ermee moeten leven", zei De Jonge over het coronavirus. Ook is niet te zeggen "hoelang we van booster naar booster moeten", zei de minister. "Daar hebben we helaas geen antwoord op."

 • De Jonge over omikron: 'Schrap zetten voor nieuwe besmettingsgolf'

  Het kabinet verwacht een nieuwe besmettingsgolf door de omikronvariant. Demissionair premier Rutte wijst op de ontwikkelingen in andere Europese landen, waar die ontwikkeling al duidelijk te zien is.

  "Kijk naar de website van de BBC in Groot-Brittannië, die gaat bijna nergens anders meer over. Het virus gaat als een golf over Europa heen." Ook in Denemarken en Duitsland is de situatie zorgwekkend, zegt Rutte. Ook in die landen worden de effecten van de nieuwe variant in kaart gebracht, zegt hij. Het kabinet kan daarom volgende maatregelen op de korte termijn niet uitsluiten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge over omikronvariant: 'Schrap zetten voor een nieuwe golf'