Mensen staan in de rij voor een corona-vaccinatie bij een ziekenhuis in Londen
NOS Nieuws

Wankelende Johnson komt met spierballen-campagne: miljoen boosterprikken per dag

  • Fleur Launspach

  • Fleur Launspach

Met een miljoen prikken per dag belooft de Britse premier Boris Johnson zijn land te beschermen tegen de nieuwe, snel oprukkende covid-variant omikron.

Onder Johnsons 'omikron-noodplan' worden voetbalstadions weer omgetoverd tot vaccinatiecentra en wordt medisch personeel van niet-urgente ziekenhuisafdelingen gehaald om te helpen met prikken zetten. Ook krijgt het Britse leger de opdracht om de operatie logistiek te ondersteunen.

De spierballen-campagne rondom de boosterprik van Johnson komt op het moment dat hij een kritieke week in zijn premierschap tegemoet gaat. Hij wordt geteisterd door schandalen - van kerstfeestjes tot aan verzwegen donaties voor zijn ambtswoning - en vandaag staat hem de tot nu toe grootste Tory-rebellie te wachten, bij een stemming over coronamaatregelen in het Lagerhuis.

Precies twee jaar geleden haalde Johnson zijn verpletterende overwinning van 363 zetels. Hij werd gezien als het 'geheime wapen' van de conservatieven. Geprezen als de showman die iedereen wist te bereiken: de zogenoemde 'Heineken-politician' - naar het biertje dat iedereen kan drinken. Zelfs de Labour-regio's in het noorden vielen voor de chaotische, grappenmakende blonde haardos.

Al kleefden er toen al talloze schandalen aan Johnson: - niemand wist of hij vijf of meer kinderen had, inmiddels zijn het er waarschijnlijk zeven - en werd hij toen óók regelmatig betrapt op het vertellen van onwaarheden. Destijds werd hem dat vergeven maar nu lijkt het zich toch tegen hem te keren. Afgelopen week schreef Johnsons meest loyale krant, The Daily Telegraph: 'Beginning of the end for Boris?'

Kerstmis en luxe behang

Op dinsdag dook een gelekte video op, waarin persvoorlichter Allegra Stratton grappen maakt over een kerstfeestje dat op 18 december 2020 in Downing Street gehouden zou zijn. Het land was toen in lockdown, Britten kregen van hun regering te horen dat ze hun kerstplannen moesten afzeggen. De inmiddels (huilend) afgetreden voorlichter oefende in de video hoe ze eventuele vragen over een kerstfeestje gaat 'spinnen' tegenover de pers: namelijk dat het alleen een 'werkoverleg' was met wat kaas en wijn.

"Dat 'fictieve' feestje was een zakelijke bijeenkomst. Er werd geen afstand gehouden", grapte Stratton:

Premier Johnson onder vuur vanwege deze uitgelekte video

Deze video was het begin van een mediastorm die op dit moment nog niet is uitgeraasd. Zondag verscheen er een foto waarop Johnson vragen stelt bij een online kerstquiz voor zijn personeel in Downing Street. Al was deze quiz online, de foto draagt bij aan het beeld dat Johnson en zijn medewerkers (die dicht bij elkaar zitten) het niet zo nauw namen met hun eigen coronaregels.

Inmiddels kijkt een onderzoek van de kabinetssecretaris welke kerstevenementen op Johnsons werkadres hebben plaatsgevonden in de kerstperiode van 2020. Johnson blijft volhouden dat er geen regels zijn overtreden. Naast mogelijke kerstfeestjes kwam er in de afgelopen week ook nieuwe informatie uit over niet opgegeven donaties voor de renovatie van Johnson's ambtswoning, waarover hij gelogen zou hebben.

Omikron en Tory-muiterij

De onvrede over de schandalen is groot binnen de Tory-partij. Het verdeelt het conservatieve machtsblok. Vandaag gaat het Lagerhuis stemmen over nieuwe coronamaatregelen: het advies om thuis te werken, mondkapjes te dragen in winkels en treinen, en een verplicht coronabewijs bij grote evenementen zoals nachtclubs en voetbalwedstrijden.

Verwacht wordt dat zo'n zestig tot zeventig leden van de Tory partij tegen Johnson's plannen gaan stemmen, al wordt het voorstel met steun van Labour waarschijnlijk wel aangenomen. De stemming in het Lagerhuis wordt grappend 'Super Tuesday' genoemd: sinds het begin van zijn premierschap is Johnson's positie nog nooit zo wankel geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl