liveblog
NOS SportAangepast

Mercedes overweegt beroep na afgewezen protesten • Verstappen viert feest

Het liveblog van de Grand Prix van Abu Dhabi: de laatste en allesbeslissende race van dit Formule 1-seizoen.

liveblog gesloten

Slotwoord is aan Max Verstappen

We sluiten dit liveblog af met de woorden van de kersverse wereldkampioen, die ongetwijfeld een nacht vol feesten in Abu Dhabi ingaat. Ook omdat de spanning van de afgelopen uren ná de race er eindelijk uit kan. "Het was niet goed voor mijn hart", vertelt de Nederlander zichtbaar opgelucht in een interview met de NOS.

Dat had te maken met de protesten die Mercedes had aangetekend. Maar het was hoe dan ook een spannende dag met een weergaloze apotheose. "Al vanaf vanmorgen was ik nerveus, natuurlijk. Omdat het zo dicht op elkaar zat", vertelt Verstappen.

"Al die emotie in de laatste ronde, het gekkenhuis en dan nog die beslissing die moet vallen. Dat was even niet fijn. Uiteindelijk is het een ongelooflijke dag."

Lees hier het hele interview met Max Verstappen:

Mercedes heeft de intentie om in beroep te gaan

Vanuit Abu Dhabi komen nu de berichten door dat Mercedes het er niet bij laat zitten.

Het team van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas is naar verluidt van plan om in beroep te gaan tegen de uitspaak van de wedstrijdleiding.

Complimenten voor Verstappen

Oud-coureur Albers: 'Max heeft het verdiend, hij was zo constant'
Van Kalmthout: 'Max had een wonder nodig en dat is gebeurd'

Fans van Hamilton dachten dat de buit binnen was

Nog even terug naar vanmiddag...

Op het Britse circuit Silverstone reageerden fans van Mercedes-coureur Hamilton vol ongeloof toen Verstappen de wereldtitel in de laatste ronde veroverde op hun idool.

Hamilton-fans van euforie naar wanhoop in 3 seconden

Verstappen blijft wereldkampioen

Het hoge woord bij de FIA is eruit. Max Verstappen blijft wereldkampioen, nadat de autosportfederatie beide protesten van Mercedes heeft afgewezen.

Opnieuw feestje bij Red Bull

Vertegenwoordigers van Mercedes komen naar buiten

De afvaardiging van de renstal van Mercedes weigert enig commentaar te geven, zo valt uit tweets van journalisten ter plaatse op te maken.

Verstappen genomineerd voor Sportman van het jaar

Het is wachten op de uitspraak van de wedstrijdleiding over het tweede protest van Mercedes.

In de tussentijd kunnen we melden dat Max Verstappen door een vakjury is genomineerd voor de titel Sportman van het jaar, net als BMX'er Niek Kimmann en baanwielrenner Harrie Lavreysen.

Bij de verkiezing gaat het om de prestaties in de afgelopen twee jaar en niet van het afgelopen jaar. Dat komt omdat vorig jaar het NOS | NOC*NSF Sportgala niet kon doorgaan, het moment waarop de winnaars bekend worden gemaakt.

Bij de vrouwen zijn genomineerd: atlete Sifan Hassan, shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten.

Alle nominaties zijn te lezen in dit verhaal:

Een van de twee protesten afgewezen

Autosportfederatie FIA heeft laten weten dat een van de twee protesten van Mercedes is afgewezen.

Het protest van Mercedes, dat Max Verstappen tijdens de safety car een inhaalactie bij Lewis Hamilton zou hebben gemaakt, werd door de wedstrijdleiding van tafel geveegd.

De FIA buigt zich nu over het tweede protest dat zich concentreert op de achterliggende auto's die Verstappen tijdens de safety car moesten laten passeren vlak voordat de safety car de baan zou verlaten.

'Feestvreugde bij Red Bull Racing is verdwenen'

Het is nog altijd wachten op een uitspraak van de wedstrijdleiding over de protesten van Mercedes.

Een ding lijkt duidelijk: bij Red Bull Racing is de feestvreugde over de wereldtitel van Max Verstappen verdwenen.

"De blikken van Christian Horner (Red Bull-teambaas, red.) en Adrian Newey (hoofdontwerper) stonden strak toen zij zich bij de wedstrijdleiding moesten melden", vertelt verslaggever Louis Dekker vanuit Abu Dhabi.

"Ik heb van diverse kanten gehoord dat Mercedes van plan is om grof juridisch geschut te gaan gebruiken om zijn gelijk te halen. Ze zijn hier in Abu Dhabi zelfs met een team van juristen. We hoeven niet uit te sluiten dat ze dit desnoods bij het CAS (sporttribunaal, red.) willen laten voorkomen als het nodig is."

De verwachting is dat autosportfederatie FIA omstreeks 20.00 uur Nederlandse tijd met een verklaring komt.

Optreden van Martin Garrix, vriend van Verstappen

Na afloop van de race in Abu Dhabi was er een optreden van dj Martin Garrix, net als Rico Verhoeven een goede vriend van Verstappen. In een filmpje van Garrix op Instagram is te zien hoe hij uit zijn dak gaat na de winst van de Nederlandse coureur.

Dj Martin Garrix met Verstappen na afloop van de race

Seedorf: Max heeft de kans gegrepen

"Max heeft het verdiend, hij is er tot het einde in blijven geloven", aldus Clarence Seedorf na afloop. De oud-profvoetballer volgde de race vanaf de tribunes in Abu Dhabi, waar hij woont. "Wanneer je de kans krijgt moet je 'm pakken", aldus Seedorf tegen het ANP. "Dat heeft Verstappen gedaan. Echt complimenten."

"Het is alweer een tijdje geleden dat een Nederlander goed presteerde in deze sport. Wie weet wat de volgende jaren gaan brengen. Het is een zwaar jaar geweest voor Verstappen. Dit is zijn eerste kampioenschap. Het gaat nu een andere wereld voor hem worden."

Rico Verhoeven: Verstappen deed wat hij moest doen

Kickbokser Rico Verhoeven was een van de Nederlanders die in Abu Dhabi de WK-winst van Verstappen van nabij meemaakte. De twee zijn bevriend en Verhoeven zette na de race een filmpje op Instagram waarin te zien is hoe hij Verstappen knuffelt na zijn overwinning. "Ik kan niet trotser zijn", schrijft de kickbokser erbij.

"Dit scenario hadden we niet kunnen schrijven", aldus Verhoeven tegen persbureau ANP. "Het was spannend tot het laatste moment. Letterlijk in de laatste ronde pakt Max 'm. Dit is een historisch moment, ik ben ontzettend trots op hem. Ik ben zelf ook superdruk met trainingen en het is altijd lastig om de agenda's te combineren, maar als je maatje kampioen kan worden, dan wil ik daarbij zijn om hem te steunen. En hij heeft het gewoon gedaan."

'Red Bull Racing zit 45 minuten bij de stewards'

Teambaas Christian Horner en ontwerper Adrian Newey van Red Rull Racing hebben ongeveer 45 minuten bij de stewards gezeten voor hun verweer naar aanleiding van twee protesten van Mercedes.

Dat blijkt uit tweets van de Spaanse journalist Albert Fabrega, die ter plaatse is in Abu Dhabi.

Mercedes was voor Red Bull al langs de stewards geweest.

Het is verder nog onduidelijk wanneer de wedstrijdleiding met een uitspraak komt.

Waar het protest om gaat: artikelen 48.8 en 48.12

  • FIA
    FIA-regel 48.8
  • FIA
    FIA-regel 48.12

FIA-steward Oord schijnt licht over situatie

"Het is heel moeilijk om te bedenken wat er nu gaat gebeuren", vertelt FIA-steward Peter Oord, die in september nog steward was bij de GP van Zandvoort, in NOS Langs de Lijn over het door Mercedes aangetekende protest bij de FIA. "Ik denk dat Mercedes op allerlei manieren probeert om de titel te redden."

In de ogen van Mercedes haalde Verstappen Hamilton in, terwijl de safety car op de baan was. Dat is verboden volgens artikel 48.8. "Ik verwacht niet dat dat wordt teruggedraaid", aldus Oord.

Ook protesteerde Mercedes tegen het besluit van wedstrijdleider Michael Masi dat de auto's tussen Hamilton en Verstappen de Nederlander moesten laten passeren vlak voordat de safety car de baan zou verlaten.

Oord: "De safety car-procedure is niet helemaal volgens het boekje uitgevoerd, maar aan andere kant denk ik wel dat het de meest faire manier was om het op te lossen. Om de strijd op de baan voor elkaar te krijgen."

Verstappen moet zich melden bij stewards

Max Verstappen moet zich nog melden bij de stewards na protesten van Mercedes. De renstal van Lewis Hamilton beweert dat Verstappen artikels 48.8 en 48.12 van het FIA-reglement heeft gebroken.

In de ogen van Mercedes heeft Verstappen Hamilton ingehaald, terwijl de safety car vlak voor het ingaan van de laatste ronde op de baan was (artikel 48.8). Dat is verboden.

Ook tekende Mercedes protest aan tegen de beslissing van de wedstrijdleiding dat de vijf auto's tussen Hamilton (op dat moment nummer één) en Verstappen (toen nummer twee) de Nederlander voorbij moesten laten gaan (artikel 48.12), zodat Verstappen achter Hamilton zou rijden zodra de safety car vlak voor het ingaan van de slotronde van de baan zou gaan.

Op de persconferentie werd Verstappen gevraagd naar het protest: "Ik wil er niet te veel over zeggen. Dit zegt genoeg over hoe dit seizoen is verlopen", aldus de Nederlander.

Zijn teambaas Christian Horner tegenover Ziggo: "Ik ben teleurgesteld dat er een protest is, maar we vertrouwen erop dat de stewards de juiste beslissing nemen."

Het incident met de safety car zorgde volgens een Britse journalist ter plaatse zelfs voor verwarring bij een aantal coureurs.

Vader Hamilton feliciteert Max en Jos Verstappen

Veel respect bij de vader van Lewis Hamilton voor Max Verstappen.

Fans gaan uit hun dak in een café in Montfort (Limburg)

Oud-coureur Michael Bleekemolen emotioneel: 'Fantastisch en uniek'

Emotionele Bleekemolen: 'Max moet binnengehaald worden net als een voetbalteam'

Tranen van blijdschap bij racefans in Zandvoort

'Waanzinnig, zo mooi, zo mooi'

Herbeleef de euforie bij Verstappen en Red Bull

Een video vol euforie: de laatste momenten voordat Max Verstappen de wereldtitel binnenhaalt.

Verstappen heeft record van meeste podiumplaatsen in een seizoen

Verstappen is met zijn succes in Abu Dhabi voor de achttiende keer dit jaar op het podium geëindigd en dat is een record. De Nederlander passeerde met die prestatie Michael Schumacher, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, die ieder zeventien keer in een seizoen het podium haalden. Hamilton lukte dat zelfs meerdere keren.

Over alle seizoenen bekeken was het de zestigste keer dat Verstappen op het podium stond. Daarmee staat hij nu op een gedeelde tiende plaats op de eeuwige ranglijst. Die plek deelt hij met de Braziliaan Nelson Piquet, de vader van de vriendin van Verstappen, Kelly Piquet. In dit rijtje staat Hamilton bovenaan met 182 podiumplekken in zijn carrière. Michael Schumacher haalde er 155.

Mercedes wint voor de achtste keer op rij constructeurstitel

Een schrale troost voor Mercedes is dat het team voor het achtste jaar op rij de wereldtitel pakt bij de constructeurs.

Hamilton en Bottas reden dit seizoen 613,5 punten bij elkaar, de Red Bull-coureurs Verstappen en Pérez sluiten het seizoen af met 585,5 punten.

Horner: 'Zo hard gevochten'

Red Bull-teambaas Christian Horner komt woorden tekort om Max Verstappen te complimenteren met diens wereldtitel.

"We hebben zo hard gevochten, het hele jaar al", aldus Horner. "Ik dacht: wat moet ik in die laatste tien ronden tegen Max zeggen? We waren gelukkig met die safety car en uiteindelijk slaapt hij het eruit. Ongelooflijk. Hij is een geweldige coureur."

Trotse Jos feliciteert zoon Max

Jos met zijn emotionele zoon Max Verstappen na diens wereldtitel

Wereldkampioen

Het dak gaat eraf in Zandvoort als Verstappen Hamilton inhaalt

Café in Zandvoort staat op stelten na Verstappens inhaalactie

Hamilton feliciteert Verstappen

Lewis Hamilton heeft in een eerste reactie Max Verstappen gefeliciteerd met zijn wereldtitel en stond ook stil bij zijn eigen prestaties en die van Mercedes.

"Allereerst de felicitaties voor Max en zijn team. Maar ik ben ook trots op mijn team, ook in de fabriek. We hebben in dit laatste gedeelte van het seizoen alles gegeven."

Het moment dat Verstappen over de finish komt

Op de achtergrond is Hamilton te zien

Verstappen emotioneel: 'Dit is ongelooflijk'

Een zichtbaar emotionele Max Verstappen kan het niet geloven dat hij zich tot wereldkampioen heeft gekroond.

"Dit is ongelooflijk, Ik weet niet wat ik moet zeggen", aldus de Nederlander. "Mijn team, ze verdienenen. Ik houd ervan om met ze samen te werken. Ik hoop dat we nog tien of 15 jaar samen kunnen werken. Ik wil bij dit team blijven.

Verstappen erkende dat in de race het nodige heeft meegezeten. "Eindelijk heb ik een beetje geluk. Ik moet ook Checo bedanken, een ontzettend goede teamgenoot."

Jos Verstappen: 'Enorm blij, maar wat een gekte'

"Ik ben enorm blij, wat een enorme gekte." Het zijn de woorden van Jos Verstappen voor de camera van Ziggo Sport nadat hij zijn zoon Max wereldkampioen had zien worden. Hij sprak ze nog relatief rustig uit, terwijl zijn zoon dolblij over het circuit rende en constructeurs knuffelde

"Ik ben enorm blij, maar wat een enorme gekte."

MAX VERSTAPPEN IS WERELDKAMPIOEN!

MAX VERSTAPPEN IS WERELDKAMPIOEN!

Verstappen haalt Hamilton in!

Max Verstappen grijpt de leiding!

57/58 - Verstappen krijgt nog een kans

Safety car voorbij! Verstappen en Hamilton achter elkaar!

56/58 - safety car nog steeds op de baan

De rijders hebben nog geen permissie om verder te racen.

54/58 - safety car op de baan, nieuwe banden Verstappen

De wedstijd krijgt een nieuwe wending als de safety car de baan opkomt na een een crash van Nicholas Latifi.

Max Verstappen reageert meteen door een pitstop te maken te gaan voor snellere banden.

Hamilton blijft buiten.

51/58 - Hamilton lijkt stand te houden

Lewis Hamilton verdedigt met hand en tand zijn voorsprong op Max Verstappen, die maar mondjesmaat het verschil met zijn rivaal kan dichten.

De tijd dringt voor Verstappen.

48/58 - nog tien ronden

Hamilton is er nog steeds niet gerust op, zo laat hij over de boordradio merken.

Verstappen zit nu op 11 seconden van de Brit en krijgt nu net zoals Hamilton ook te maken met de achterliggers.

46/58 - Hamilton krijgt met achterliggers te maken

Lewis Hamilton krijgt nu met een groepje achterliggers te maken. Gaat dat Verstappen wellicht nog helpen?

Het gat tussen Hamilton en Verstappen is nu een seconde of 12.

44/58 - Verstappen duikt onder de 14 seconden

Nog minder dan 14 seconden is het gat tussen wedstrijdleider Hamilton en nummer twee Verstappen.

Is het genoeg voor de Nederlander om op tijd bij de Brit te zijn?

Samen kijken in Amsterdam

39/58 - Verstappen begint aan inhaalrace

Met de nieuwe banden is Max Verstappen begonnen aan een inhaalrace.

Ondertussen veel communicatie tussen Hamilton en zijn monteurs. Toch wat nervositeit bij Mercedes.

Hopen op een comeback van Verstappen

In het racecafé in Zandvoort hopen ze dat Verstappen kan terugkomen

38/58 - Red Bull valt aan: pitstop tijdens VSC

Max Verstappen voert tijdens een virtual safety car een bandenwissel door en hoopt nu met de verse banden naar Hamilton toe te rijden.

Het gat tussen de twee is 17 seconden in het voordeel van Hamilton.

34/58 - voorsprong Hamilton loopt telkens stukje op

Hamilton loopt telkens een stukje verder weg van Verstappen. De Mercedes van de wereldkampioen is simpelweg sneller momenteel.

Het verschil tussen de twee is ongeveer 5,5 seconden.

32/58 - ook Russell ligt uit de race

George Russell is de volgende die de race moet staken vanwege een probleem aan zijn versnellingsbak.

De Brit neemt in 2022 het stoeltje over van Valtteri Bottas bij Mercedes.

29/58 - F1-loopbaan Räikkönen is voorbij

Kimi Räikkönen moet de strijd staken, nadat hij door een remprobleem schade heeft opgelopen bij bocht 6.

Daarmee zit de imposante Formule 1-loopbaan van de wereldkampioen uit 2007 erop.

28/58 - Mercedes doet beklag bij wedstrijdleiding

Mercedes klopt bij de wedstrijdleiding aan of het racegedrag van Pérez wel rechtmatig was.

De renstal krijgt nul op het rekest.

25/58 - Hamilton leidt, Verstappen jaagt

Lewis Hamilton houdt het gat met Max Verstappen op een seconde of drie.

Ver daarachter rijden Valtteri Bottas (P3) en Sergio Pérez (P4).

21/58 - Pérez vervult weer glansrol

Sergio Pérez is in gevecht met Lewis Hamilton voor de eerste plaats en zorgt daardoor dat de Brit wordt opgehouden.

Dat geeft Max Verstappen de gelegenheid om dichter naar Hamilton te rijden.

Pérez moet daarna alsnog capituleren bij Hamilton en geeft daarna snel P2 aan Verstappen.

"Checo is een legende", bedankt Verstappen over de boordradio zijn teamgenoot.

19/58 - stand in de wedstrijd

  1. Pérez
  2. Hamilton *
  3. Verstappen *
  4. Sainz *
  5. Tsunoda

= pistop geahd

17/58 - Verstappen verliest tijd door stuurfout

Verstappen heeft het moeilijk. Door een stuurfout raakt hij even buiten de baan en verliest hij opnieuw tijd op Hamilton.

15/58 - Hamilton reageert direct met pitstop

Lewis Hamilton gaat een ronde na Verstappen later ook naar binnen voor een pitstop en komt eveneens met de witte band terug op het circuit.

Sergio Pérez neemt hierdoor de leiding en wellicht een belangrijke rol gaan spelen voor Verstappen.

14/58 - vroege pitstop Verstappen

Red Bull kiest voor een snelle pitstop en gaat nu verder op de witte, duurzame band.

12/58 - Verstappen: ''Achterbanden voelen niet goed'

Max Verstappen klaagt over de boordradio over de matige prestaties van zijn achterbanden.

Hamilton gaat ondertussen stevig door en verbetert telkens de snelste raceronde.

11/58 - Hamilton heeft de snelheid

Lewis Hamilton neemt afstand van Verstappen en laat de voorsprong oplopen naar ongeveer vijf seconden.

Het moment van Hamilton in de eerste ronde

7/58 - Hamilton zit in een goede positie

Lewis Hamilton rijdt nu in een goede positie en met een gat van een seconde of 2 op nummer twee Max Verstappen.

De Brit heeft bovendien het voordeel van de gele, duurzamere band. Verstappen rijdt op de rode band, die sneller aan slijtage onderhevig is.

Inventieve oplossing in Utrecht

4/58 - Verstappen baalt

De wedstrijdleiding heeft laten weten dat er geen onderzoek komt naar de actie van Hamilton, die bij de inhaalactie van Verstappen buiten de baan was geraakt.

"Dit is ongelooflijk, waar zijn ze mee bezig", moppert Verstappen over de beslissing van de wedstrijdleiding.

De tussenstand: Hamilton op P1, Verstappen P3 en Pérez op P3.

1/58: Hamilton beleeft ijzersterke start!

Lewis Hamilton heeft een ijzersterke start en is als eerste bij de bocht voor Verstappen.

In dezelfde ronde schiet Hamilton van de baan bij een inhaalactie van Verstappen en komt vervolgens weer als eerste terug op het circuit.

Verstappen vindt dat hij dat de eerste plaats moet krijgen. "Hij moet die positie teruggeven", roept Verstappen over de boordradio.

Oranje op de tribune in Abu Dhabi

Duizenden fans zijn afgereisd naar de Verenigde Arabische Emiraten

58 ronden

De Grand Prix van Abu Dhabu neemt 58 ronden (5,2 kilometer per ronde) in beslag.

Rijders begonnen aan opwarmronde

Voor de 22ste en laatste keer in 2021 zijn de coureurs begonnen aan hun opwarmronde voor een grand prix.

Fans in Zandvoort: 'Max verdient het gewoon om te winnen'

Fans in een café in Zandvoort

Opmars van Verstappen richting de Formule 1 in beeld

Een overzicht van de jaren waarin Max Verstappen en zijn omgeving op de radar van de Formule 1 kwamen.

Hoe een piepjonge Verstappen ooit toewerkte naar zijn Formule 1-debuut

Aftellen naar de start

  • L1
    Formule 1-fans zitten er klaar voor in een café in Maastricht
  • Omroep Brabant
    Formule 1-fans in Nuenen
  • Eigen foto
    Fans in hun 'racekeet' in Egchel

Hamilton kan zich vasthouden aan deze statistiek

Een mooie statistiek waaraan Lewis Hamilton zich kan vastklampen.

In alle zeven races waarin de Brit zijn zeven wereldtitels binnenhaalde, begon hij niet van polepostion.

Ook in Abu Dhabi zal Hamilton niet van poleposition beginnen. Een voorteken?

'Abu Dhabi is een soort Zandvoort in het klein geworden'

"De verwachting dat er 5000, misschien wel 6000 fans bij de race zijn", zegt NOS-verslaggever Martin Vriesema vanuit Abu Dhabi. "Die waren hier de afgelopen dagen ook al om te kijken naar de kwalificatie en de vrije trainingen. Sommige mensen logeren in Dubai, die komen met bussen hier."

"Er is natuurlijk veel oranje te zien, bijvoorbeeld mannen in de bekende leeuwenpakken. Met deze temperaturen denk je: waar begin je aan, maar met Verstappen die het zo goed doet is het ook wel begrijpelijk."

'Abu Dhabi is een soort Zandvoort in het klein geworden'

Kijken met de handen voor de ogen

Twaalf vrouwen zitten op dit moment in een gehuurd huisje in Zuid-Limburg om de ontknoping van het Formule 1-seizoen op de voet te volgen. Het gaat om de vriendinnenclub Formule 1 Vrouwen en een van hen is Svenja Tillemans uit Alphen aan den Rijn. Vooral de start is zenuwslopend, vertelt ze tegen Omroep West.

"Ik kijk met mijn handen voor mijn ogen en dan tussen mijn vingers door. Het is het mooiste stuk van de race, maar ik vind hem ook verschrikkelijk. Er gebeurt zo ontzettend veel tijdens de start en dat maakt het eng. Voor de eerste bocht bij de kwalificatie van zaterdag heb ik niet geademd."

De vrouwen kijken in samen een huisje in Zuid-Limburg

'The class of 2021'

Officiële groepsfoto

Hamilton: 'Ik moet gewoon mezelf zijn'

Lewis Hamilton kijkt net als Max Verstappen ontspannen naar de climax van dit Formule 1-seizoen, maar houdt logischerwijs de kaken op elkaar over de bandenstrategie.

"We weten nog niet of we een keer of twee keer een pitstop gaan doen", aldus Hamilton. "Het komt er nu vooral op neer dat ik hetgeen doe waar ik vooral van houd, dat mezelf moet blijven en dat ik alles zal moeten geven."

Fans juichen voor Verstappen tijdens de rijdersparade

Verstappen wordt toegejuicht tijdens de rijdersparade

De coureurs maken voor de race een rondje op het circuit op een open wagen, ook wel de rijdersparade genoemd. Duizenden Nederlanders met vlaggen en oranje uitdossingen juichen Verstappen toe vanaf de tribunes.

Eerst een zelftest, daarna met vrienden kijken in de mancave

Waar gaan fans in Nederland de allesbeslissende race volgen? Omroep Brabant vroeg het aan drie Formule 1-liefhebbers:

Marco Kleij: "Ik kijk thuis in mijn mancave met vrienden. Mijn garage heb ik omgebouwd. Er staat een tafel in waar we aan kunnen praten en eten. Er zitten toiletten in, een kachel en een beamer. Iedereen doet een zelftest van tevoren, dat hebben we afgesproken want we willen elkaar niet besmetten met corona."

Fiona Adriaansen: "Zoals al het hele seizoen kijk ik thuis in de bank met mijn zoon en drie vrienden. We begonnen vrijdag al met de vrije trainingen. Het hele weekend staat in het teken van de Formule 1."

Nick Ho: "Ik kijk gewoon thuis. Normaal kijk ik met mijn vader, maar hij is het weekend weg. Nu kijk ik met een vriend en met mijn opa en oma."

Formule 1-fans: Marco Kleij, Fiona Adriaansen, Nick Ho

Verstappen ontspannen richting apotheose

Max Verstappen kijkt met een ontspannen blik richting de race, die om 14.00 uur start.

"We voelen ons goed. We zullen nu gaan zien wat de banden tijdens de race gaan doen, maar we hebben er vertrouwen in. Er kan tijdens de race van alles gebeuren, maar we hebben in ieder geval voor de start de juiste banden", zei Verstappen ruim een uur voor de start.

De laatste race voor Honda

Motorleverancier Honda zet na dit seizoen een punt achter de betrokkenheid in de Formule 1.

Wordt het voor de Japanners een afscheid met een knal met de titel van Verstappen? Honda verzorgt sinds 2019 de motoren van Red Bull Racing en AlphaTauri.

Spoedcursus Formule 1 kijken: hier moet je op letten tijdens de race

De Formule 1 telt veel nieuwe Nederlandse fans nu Max Verstappen vanmiddag wereldkampioen kan worden. Maar waar moet je op letten tijdens de race en wat is sectortijd, DRS en safety car?

Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte:

De constructeurstitel: Mercedes heeft nog 17 punten nodig

Behalve bij Hamilton en Verstappen is ook de strijd om de constructeurstitel nog springlevend, al ligt het voordeel wel bij Mercedes.

De renstal van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas heeft een voorsprong van 28 punten op Red Bull Racing en heeft in Abu Dhabi nog 17 nodig om de titel binnen te halen.

De voorspellingen van Pirelli

De bandenleverancier maakt voor elke race weer een voorspelling over de te voeren bandenstrategie. Welke keuzes gaan de teams maken?

Verstappen begint op de rode band en het ligt daarmee in de lijn der verwachting dat hij maximaal 20 ronden op die band kan rijden, om vervolgens op de witte, duurzame band te race af te maken.

Er is ook een scenario mogelijk dat Verstappen voor een strategie gaat met twee pitstops.

Hamilton begint op de gele band, die duurzamer, maar minder snel is dan de rode band van Verstappen. Het is de verwachting dat Hamilton maximaal 26 ronden op die band kan rijden, om daarna op de witte band over te gaan.

Via de onderstaande tweet zijn de scenario's van Pirelli te bekijken.

De feiten en cijfers van Hamilton

Wat staat er vandaag allemaal op het spel voor Lewis Hamilton? We nemen een duik in de cijfers.

  • Hamilton kan vandaag een indrukwekkend record pakken door voor de achtste keer wereldkampioen te worden, waarmee hij Michael Schumacher voorbijgaat.
  • De Brit won in 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 en 2020 eerder de wereldtitel.
  • Hamilton staat op het punt om voor de vijfde keer op rij kampioen te worden. Alleen Michael Schumacher lukte het ooit vijf keer op rij te WK-titel te pakken.
  • De Mercedes-coureur weet hoe hij met dit bijltje moet hakken. Twee van zijn zeven wereldtitels werden in de laatste race van het seizoen beslist (2008 in Brazilië en 2014 in Abu Dhabi).
Lewis Hamilton viert zijn eerste wereldtitel in de Formule 1

Duizenden Nederlanders moedigen Verstappen aan

Max Verstappen zal in Abu Dhabi worden toegejuicht door duizenden Nederlandse fans. Alleen al op donderdag vertrokken acht chartervluchten naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Gistermiddag konden ze al een klein feestje vieren, toen Verstappen in de kwalificatie poleposition pakte.

Fans van Verstappen vieren zijn poleposition

De feiten en cijfers van Verstappen

Wat staat er vandaag allemaal op het spel voor Max Verstappen? We nemen een duik in de cijfers.

  • Verstappen (24 jaar en 73 dagen) wordt bij een titel de op drie na jongste kampioen in de F1. Alleen Sebastian Vettel (23 jaar-134 dagen), Lewis Hamilton (23 jaar-300 dagen) en Fernando Alonso (24 jaar-58 dagen) waren jonger toen ze hun eerste wereldtitel grepen.
  • Verstappen kan er vandaag voor zorgen dat Nederland het vijftiende land wordt dat in de Formule 1 de wereldtitel grijpt. Spanje was in 2005 met Fernando Alonso het veertiende land dat ooit de titel heeft gewonnen.
  • De Limburger kan de eerste coureur sinds Ayrton Senna in 1991 worden die met een Honda-motor wereldkampioen wordt.
  • Verstappen kan vandaag de eerste rijder worden die voor achttiende keer op het podium finisht. Hij deelt nu het record van 17 met Michael Schumacher (2002), Sebastian Vettel (2011) en Lewis Hamilton (2015, 2016, 2018 en 2019).
  • Hij reed dit seizoen tot nu toe 651 ronden aan de leiding bij een grand prix, meer dan alle andere coureurs bij elkaar (588). Hamilton is de nummer twee op de lijst met 246 ronden.
Max Verstappen

Ricciardo kan het niet laten

McLaren-coureur Daniel Ricciardo is altijd in voor een geintje.

De voormalig ploeggenoot van Max Verstappen bij Red Bull Racing ziet dan ook zijn kans schoon als het team van Aston Martin met elkaar op de foto gaat.

Verstappen vs. Hamilton: wordt de bandenstrategie bepalend?

Gaat de bandenstrategie vandaag de doorslag geven in de titelrace tussen Verstappen en Hamilton? Beide rijders starten immers op een verschillende type band.

"Het zal draaien om de banden, om geel en om rood", zegt Formule 1-watcher Louis Dekker. "Maar het is ingewikkeld om op voorhand de juiste bandenstrategie te bepalen."

Dekker en Jan Lammers nemen je in het onderstaande artikel mee over alle ins en outs over de banden in de Formule 1.

Mercedes zwaait Bottas uit in stijl uit

Valtteri Bottas rijdt vandaag in Abu Dhabi zijn laatste race voor Mercedes. De Fin stapt in 2022 over naar het team van Alfa Romeo.

Mercedes wilde het afscheid van Bottas niet in stilte voorbij laten gaan en zette de coureur op het circuit in Abu Dhabi in het zonnetje door hem te verrassen met een 'Valtteri-masker' en een speciale outfit.

Bottas reed sinds 2017 in dienst van Mercedes en won sindsdien tien grand prixs. Hij beleefde in 2019 en 2020 zijn beste jaren door in het WK twee keer als tweede te eindigen achter kampioen en teamgenoot Lewis Hamilton.

Hamilton en Verstappen arriveren op het circuit

Lewis Hamilton komt aan
Max Verstappen arriveert met zijn vriendin op het circuit

Haas-rijder Mazepin mist de race na positieve coronatest

De Rus Nikita Mazepin zal niet starten in de Grote Prijs van Abu Dhabi. De coureur van Haas is positief getest op het coronavirus, meldt de organisatie achter de Formule 1. Mazepin is in quarantaine gegaan.

De wedstrijd op het Yas Marina Circuit staat geheel in het teken van de titelstrijd tussen Max Verstappen (Red Bull) en de Brit Lewis Hamilton van Mercedes. Verstappen begint van poleposition.

Er starten nu negentien in plaats van twintig rijders. Het is volgens de Formule 1-regels niet toegestaan op zo kort voor de race nog een reserverijder in te zetten.

De rivaliteit tussen Verstappen en Hamilton in cijfers

De strijd tussen Verstappen en Hamilton van dit seizoen wordt de vele kenners gezien als de grootste rivaliteit in de historie van de Formule 1. Die kenners hebben de statistieken in ieder geval aan hun zijde.

In 13 van de tot nu 21 verreden grand prixs eindigden Hamilton en Verstappen op de eerste of tweede plaats. Het is nooit eerder gebeurd dat een duo zo vaak de eerste twee plekken bezetten na een race.

Nico Rosberg en Hamilton hadden het oude record van 12 grand prixs in handen, waarin zijn op de eerste of tweede plaats finishten.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo in november 2016 na de Grand Prix van Abu Dhabi

Indrukwekkende poleposition Verstappen

Max Verstappen bewees zichzelf een enorme goede dienst door zaterdag in de kwalificatie poleposition te pakken, mede dankzij een fraai staaltje teamwork met ploeggenoot Sergio Pérez.

De pole kwam voor menigeen als een verrassing, aangezien Lewis Hamilton tot nu toe in Abu Dhabi een sterke en zeer solide indruk in zijn Mercedes had gemaakt.

Het is voor de tiende keer in 2021 dat Verstappen van poleposition gaat vertrekken.

De voortekenen wat betreft Abu Dhabi zijn goed. De laatste zes grand prixs werden hier telkens gewonnen door de coureur die van poleposition vertrok, waaronder Verstappen in 2020.

Een herhaling van het seizoen in 1974

Het is voor de tweede keer in de historie van de Formule 1 dat twee coureurs met hetzelfde puntenaantal aan de laatste race van het seizoen beginnen.

In 1974 hadden de Braziliaan Emerson Fittipaldi en de Zwitser Clay Regazzoni de primeur.

De NOS zocht de immer goedlachse Fittipaldi op in Dubai. De Braziliaan is nog altijd een graag geziene gast bij de Formule 1.

Racelegende Fittipaldi geniet van 'jonge leeuw' Verstappen en 'ervaren' Hamilton

369.5 - 369.5

Max Verstappen en Lewis Hamilton beginnen aan hun allesbeslissende race met exact hetzelfde puntenaantal in de WK-tussenstand: 369.5-369.5.

De coureur die de grand prix wint is wereldkampioen.

Als Verstappen en Hamilton ook na deze race in punten op gelijkstaan, is de titel voor de Nederlander op basis van het aantal gewonnen grand prixs dit seizoen: 9-8 in het voordeel van Verstappen.

In de onderstaande afbeelding staan de scenario's waarin Max Verstappen zeker van de wereldtitel.

Welkom!

De grote dag is aangebroken voor Lewis Hamilton en Max Verstappen. Wie pakt vandaag in Abu Dhabi de wereldtitel?

Regerend kampioen Hamilton kan zijn achtste WK-titel grijpen, waarmee hij Michael Schumacher (zeven titels) achter zich zou laten.

Verstappen kan in zijn zevende Formule 1-seizoen de kroon op het werk zetten met zijn eerste titel.

Volg de strijd op de voet via ons liveblog!

Max Verstappen en Lewis Hamilton