Max Verstappen na de winst
NOS Sport

Verstappen sluit lange en historische dag af: 'Niet goed voor mijn hart'

Hij is de kersverse wereldkampioen, toch waren de afgelopen uren na de race nog enorm spannend voor Max Verstappen. "Het was niet goed voor mijn hart", vertelt hij zichtbaar opgelucht in een interview met de NOS.

Dat kwam omdat Mercedes, de renstal van rivaal Lewis Hamilton, twee protesten had aangetekend bij de wedstrijdleiding. Uren en diverse gesprekken tussen beide teams en de wedstrijdleiding kwamen er aan te pas. De spanning bij Verstappen en zijn team Red Bull Racing nam duidelijk toe.

Maar rond 20.00 uur Nederlandse tijd kwam het verlossende woord: de protesten werden door de wedstrijdleiding afgewezen. Kort daarna verscheen de 24-jarige Nederlander voor de camera van NOS-verslaggever Martin Vriesema.

Tegen hem vertelt de eerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1 over de spanning die hij de hele dag voelde. Naast het urenlange wachten op de beslissingen van de wedstrijdleiding was de apotheose van het Formule 1-seizoen, tijdens de allesbeslissende Grand Prix van Abu Dhabi, er een die zijn weerga niet kende.

"Al vanaf vanmorgen was ik nerveus, natuurlijk. Omdat het zo dicht op elkaar zat", zegt Verstappen. "Al die emotie in de laatste ronde, het gekkenhuis en dan nog die beslissing die moet vallen. Dat was even niet fijn. Uiteindelijk is het een ongelooflijke dag."

Beetje geluk

Lang leek het erop dat Verstappen de wereldtitel aan zich voorbij moest laten gaan. Hamilton lag bijna de hele race op kop, maar in de Formule 1 kan van alles gebeuren. Bovendien komt opgeven sowieso niet voor in het woordenboek van de Nederlander.

"Ik had zoiets van: ik geef niet op, ga tot het laatste rondje vol gas en dan zien we wel waar we eindigen. Je moet een beetje geluk hebben, dat hebben we gehad, maar dan moet je de kans ook pakken. Dat hebben we uiteindelijk gedaan."

Mooi moment met mijn vader. Heel emotioneel.

Max Verstappen

En dus was zondag 12 december 2021 de dag waarop de grote droom van Max en zijn vader Jos Verstappen uitkwam. En dus kwamen ook de emoties van alles wat er de afgelopen twintig jaar was gebeurd, naar boven. "Je denkt na over alles wat je tot nu toe hebt gedaan."

"Van het karten door heel Europa met mijn vader tot aan nu. Altijd was het kampioenschap de droom. Nu is alles natuurlijk gelukt en dan komen al die momenten, al die honderdduizenden kilometers die we hebben afgelegd, terug."

"Het was een mooi moment met mijn vader, na de overwinning. Dat we samen zaten. Heel emotioneel."

Het moment waarop Max Verstappen doelt: samen met vader Jos, kort na het winnen van de wereldtitel

Terwijl in Abu Dhabi de nacht aanbrak - een die Verstappen ongetwijfeld vol feesten zal doorbrengen - verscheen ook zijn teambaas Christian Horner voor de NOS-microfoon. "Het is een fenomenaal resultaat. We zijn heel trots op Max en op het team", vertelde de Brit van Red Bull Racing.

Op de vraag wat nerveuzer was, de race of alles wat er daarna was gebeurd, antwoordde Horner: "We wilden niet dat de strijd beslist zou worden bij de wedstrijdleiding. We voelden dat Max het op baan gewonnen had. We hadden een goede strategie gedaan tijdens de safety car-situatie. De laatste ronde was super intens, maar dat was het hele jaar."

"Natuurlijk waren we teleurgesteld", vervolgt Horner over het feit dat Mercedes protest aantekende. "Maar dat is hun keuze."

Beroep Mercedes

Mercedes liet later op de avond weten een voornemen om in beroep te gaan tegen de beslissing van de wedstrijdleiding te hebben ingediend. "Dat is hun beslissing", zegt Horner.

"Max Verstappen is vanavond gekroond als wereldkampioen. Niets zal deze titel weghouden bij Max."

Bekijk in de videocarrousel hieronder diverse reacties van prominenten uit de autosport op de wereldtitel van Max Verstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl