Teambaas Christian Horner en Max Verstappen van Red Bull Racing op het podium na het winnen van het wereldkampioenschap
NOS Sport

Intens gelukkige Verstappen: 'Het is ongelooflijk, ik weet niet wat te zeggen'

"Het is ongelooflijk, echt insane. Ik weet niet wat ik moet zeggen." Het zijn de woorden van de intens gelukkige Max Verstappen nadat hij als eerste Nederlander wereldkampioen Formule 1 is geworden.

De brede lach op zijn gezicht spreekt boekdelen en de adrenaline spat overduidelijk van top tot teen uit het lijf van de 24-jarige coureur. "Het is ongelooflijk. Ik vocht de hele race en zocht een mogelijkheid in de laatste ronde. Ik heb nog steeds kramp."

Dat komt ook vanwege de knotsgekke manier waarop Verstappen de wereldtitel greep. Door een crash, een aantal rondes voor het einde, kwam de safety car de baan op. Verstappen snelde vervolgens de pitstraat in voor een bandenwissel.

Keiharde schreeuw van geluk

Met de snellere, 'rode' softbanden kwam hij weer de baan op, kort achter Lewis Hamilton, die op dat moment nog aan kop reed en niet voor een bandenwissel was gegaan. Met nog één ronde te gaan ging de safety car van de baan en passeerde Verstappen zijn directe concurrent om de titel. Met een keiharde schreeuw van geluk kwam hij als eerste en dus als wereldkampioen over de finish.

Met grote dank dus aan de strategie van zijn ploeg Red Bull Racing. "De jongens van het team verdienen het. Ik hou zoveel van ze", aldus Verstappen. "Ik geniet echt van het werken met ze. Al sinds 2016, maar dit jaar is ongelooflijk."

"Ik hoop dat we dit nog tien, vijftien jaar kunnen doen. Ik wil voor de rest van mijn leven bij ze blijven. Ik ben zo blij", vervolgt hij. "Het doel was wereldkampioen worden en dat zijn we nu."

Jos met zijn emotionele zoon Max Verstappen na diens wereldtitel

Verstappen erkende dat hij andermaal een emotionele race is geweest in een bijzonder racejaar. "Deze race somde misschien wel het seizoen op: onvoorspelbaar."

Behalve Abu Dhabi benoemde Verstappen ook de overwinningen in Monaco, Zandvoort en Oostenrijk als hoogtepunten van het seizoen.

"Mijn dieptepunt was toen ik in het ziekenhuis belandde, dat iets natuurlijk nooit iets wat je wilt", zei Verstappen over de Grand Prix van Groot-Brittannië, waar hij in juli na een crash met Hamilton medisch moest worden onderzocht.

Vader Jos 'enorm blij'

Jos Verstappen kon zondag na afloop van de bizarre ontknoping in de Formule 1 nog maar moeilijk geloven dat zijn zoon Max de wereldtitel had veroverd. "Ik ben enorm blij. Dit is een enorme gekte", zei hij direct na afloop tegen Ziggo Sport.

De manier waarop de titelstrijd werd beslist, deed Jos Verstappen goed. Het kwam aan op een direct racegevecht tussen Hamilton en Verstappen. "Alleen door tactische dingen weten ze te winnen. Tactisch zijn ze zo sterk", aldus de oud-coureur over Mercedes.

"Het was voor ons hopen dat de safety car zo snel mogelijk van de baan ging. Gelukkig konden we nog een rondje racen op de zachte banden. Max doet het."

Vervolgens kwam Verstappen met de rood-wit-blauwe vlag boven zijn hoofd het podium op om als eerste Nederlander gehuldigd te worden tot wereldkampioen. Terwijl hij het Wilhelmus aanhoorde, stonden de tranen in de ogen van zijn toekijkende vader Jos.

Daarna bouwde Max Verstappen nog een feestje met de Nederlandse dj Martin Garrix. "Dat hebben Martijn en ik vaker gedaan. Supermooi dat iedereen erbij is", vertelde Verstappen vervolgens voor de camera van Ziggo. "Achter het podium hebben we mooie momenten gehad. Ongelooflijk."

Door Checo ben ik wereldkampioen.

Max Verstappen over teamgenoot Sergio Pérez

Hij bedankte ook zijn teamgenoot Sergio Pérez: "Door hem ben ik wereldkampioen geworden." Daarmee doelde Verstappen op het racen van zijn Mexicaanse teamgenoot, bijgenaamd 'Checo'.

Die lag tijdens de race vanwege pitstops van Verstappen en Hamilton even op kop en verdedigde die positie op de Britse Mercedes-coureur met verve. Zodoende kon Verstappen zijn achterstand van bijna acht seconden inlopen. "Checo is een legende", zei de Nederlander daarover tijdens de race over de boardradio.

Bonus

Verstappen heeft nu zijn grootste racedoel afgevinkt. "Mijn leven gaat nu niet veranderen, maar alles wat nu komt is een bonus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl