Max Verstappen viert zijn poleposition ANP

Max Verstappen heeft bij de Grand Prix van Abu Dhabi zijn eerste slag geslagen in aanloop naar de allesbeslissende race (zondag om 14.00 uur) voor het wereldkampioenschap.

De Nederlander reed in de kwalificatie verrassend naar zijn tiende poleposition van 2021 en verwees WK-rivaal Lewis Hamilton naar de tweede startplaats. Lando Norris reed naar de derde tijd.

Slipstream Pérez bepalend

Verstappen legde in de eerste run van de derde kwalificatiesessie de basis voor zijn poleposition door in zijn ronde gebruik te maken van de slipstream van teamgenoot Sergio Pérez en reed naar 1.22,109.

De in vorm verkerende Hamilton kon niet op tegen het tactische hoogstandje van Red Bull en eindigde op 0,371 seconde achter Verstappen. De verrassend snelle Norris werd derde op 0,822 van Verstappen.

Lando Norris en Max Verstappen (rechts) ANP

De pole van Verstappen is verrassend omdat Hamilton dit raceweekend het momentum naar zich toe had getrokken met snelle tijden en de betrouwbare indruk die hij in zijn Mercedes had gemaakt.

Technisch malheur

Daarnaast had Verstappen in de derde vrije training nog met technisch malheur te maken gehad (problemen met achtervleugel), waardoor in het Red Bull-kamp het vertrouwen in een poleposition niet groot was.

"Het is een geweldig gevoel. We hebben de auto in de kwalificatie kunnen verbeteren", zei een zichtbaar opgetogen Verstappen, die zijn poleposition ook even goed met zijn monteurs vierde.

"Dit is iets wat we dolgraag wilden, vooral als je ziet hoe de vorm van Mercedes de afgelopen weken is geweest. Maar het gaat uiteindelijk om de race. We zullen een goede start moeten hebben."

Volgens Verstappen waren er bij Red Bull voor de kwalificatie wel twijfels over de te voeren tactiek. "Het team was een klein beetje nerveus", zei Verstappen tegen Ziggo Sport.

"Ze vroegen: 'willen jullie dit niet oefenen?' Toen hadden we afgesproken: nee, we doen dit in een keer en dat heeft goed uitgepakt."

Hamilton: 'Geweldige ronde van Max'

Hamilton legde zich na afloop snel neer bij zijn tweede kwalificatietijd. "Max reed een geweldige ronde, we konden er niet tegenop", zei de Brit, die moed erin hield: "We zitten in een goede positie, ook met betrekking tot de banden. Ik sta nog steeds op de eerste startrij."

Pérez was blij dat hij zijn steentje heeft kunnen bijdragen in de poleposition van Verstappen. "Zoiets is heel moeilijk te timen, maar gelukkig pakte het allemaal goed uit.", zei de Mexicaan tegen Ziggo Sport.

Christian Horner loofde de poleposition van Max Verstappen. "Dit was een van zijn beste polepositions van het seizoen", zei de teambaas van Red Bull Racing. Volgens Horner was de slipstream-tactiek met Pérez niet eens doorslaggevend. "Max was echt alles aan het geven, hij reed met heel zijn hart."

Statistieken GP Abu Dhabi - kwalificatie

STER reclame