NOS Sport

Twee sportjaren in één: dit zijn de nominaties voor het Sportgala

Twee sportjaren in één: dit zijn de nominaties voor het Sportgala

Het NOS | NOC*NSF Sportgala is in aantocht. Na uitvoerig beraad heeft de vakjury de namen van de genomineerde sporters en coaches bekendgemaakt. Van de lijst met voorgeselecteerde namen zijn in de categorie Sportvrouw en Sportman van het Jaar drie genomineerden overgebleven.

Nominaties Sportvrouw van het Jaar: Sifan Hassan, Suzanne Schulting, Annemiek van Vleuten.

Nominaties Sportman van het Jaar: Niek Kimmann, Harrie Lavreysen, Max Verstappen.

Bij de vrouwen zijn de nominaties hetzelfde als bij het laatste Sportgala, in 2019. Vorig jaar was er - vanwege het coronavirus - geen gala. Daarom gaat het bij deze verkiezing om de prestaties in de afgelopen twee jaar en niet de gebruikelijke twaalf maanden.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Atlete Sifan Hassan - Sportvrouw van 2019 - baarde afgelopen zomer opzien door bij de Olympische Spelen twee gouden en een bronzen medaille te winnen. Suzanne Schulting domineerde begin dit jaar bij de WK shorttrack (ze won alle onderdelen), terwijl wielrenster Annemiek van Vleuten bij de Spelen de tijdrit op haar naam schreef en zilver pakte in de wegwedstrijd.

Ook twee van de drie genomineerde mannen keerden met eremetaal terug uit Tokio. Niek Kimmann werd - ondanks een kniebreuk - olympisch kampioen op de BMX, terwijl baanwielrenner Harrie Lavreysen goed was voor twee keer goud en één keer brons. Beiden mogen zich ook nog wereldkampioen noemen. En Max Verstappen werd voor het eerst wereldkampioen in de Formule 1. Voor de slotrace van vandaag was al besloten hem te nomineren.

Ten opzichte van de voorselectie bij de vrouwen ontbreken onder anderen Shanne Braspennincx, Anna van der Breggen, Jutta Leerdam en Ireen Wüst. Bij de mannen hebben onder anderen Rico Verhoeven, Kiran Badloe, Jeffrey Herlings en Abdi Nageeye de schifting van shortlist naar nominatie niet overleefd.

Vijf criteria

Oud-topvolleyballer Bas van de Goor is voorzitter van de vakjury, die bestaat uit vertegenwoordigers van sportkoepel NOC*NSF (onder wie voormalig sporters en coaches) en de NOS. De jury hanteert vijf criteria op basis waarvan de nominaties worden bepaald.

Van de Goor: 'Kan niet anders dan dat je goede prestaties niet nomineert'

Van de Goor: "We kijken hoe groot een sport wereldwijd is, of het in de top dicht bij elkaar zit, wat voor soort evenement het is, welke impact de prestatie heeft op het Nederlands publiek en tot slot of het een hoofd- of bijnummer in de sport betreft."

"We moeten veel verschillende sporten met elkaar vergelijken en dus blijft het altijd lastig", erkent Van de Goor. "Alleen al dit jaar hebben we 85 Europees kampioenen, 60 wereldkampioenen, 60 paralympische en 36 olympische medailles. Dus het kan niet anders dan dat je mensen die heel goed hebben gepresteerd, niet nomineert."

Drie gouden sportploegen genomineerd

Bij de ploegen zijn de mannen-baanwielrenners (die op de teamsprint de olympische, Europese en wereldtitel veroverden), de hockeyvrouwen (die met een Europese titel en wereldtitel op zak in Tokio olympisch kampioen werden) en de roeiploeg mannen-dubbelvier (eveneens olympisch goud na een wereldtitel) genomineerd.

Rolstoeltennisster Diede de Groot won in 2021 alle grandslamtoernooien en twee keer goud bij de Paralympische Spelen. Ze maakt net als handbiker Jetze Plat (paralympisch kampioen in Tokio) en de vrouwen-rolstoelbasketballers (ook goud bij de Spelen) kans op de titel Paralympisch sporter van het Jaar.

In de categorie Coach van het Jaar gaat het tussen Hugo Haak, Laurent Meuwly en Eelke van der Wal. Haak oogstte succes als bondscoach van de baansprinters, Meuwly begeleidde de Nederlandse atleten op de 400 en 4x400 meter en Van der Wal was de motor achter het succes van de para-cyclingploeg.

Sporters en coaches mogen stemmen

Vanwege de huidige coronamaatregelen is een Sportgala in de oorspronkelijke vorm ook dit jaar niet mogelijk. Er wordt - zonder publiek - in een live-uitzending op woensdag 22 december teruggeblikt op de mooiste sportmomenten van de afgelopen twee jaar.

De daadwerkelijke stemming vindt digitaal plaats op maandag 20 en dinsdag 21 december. Topsporters kiezen in de sporterscategorieën, coaches brengen hun stem uit voor de beste coach. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag. De stemmen van de vakjuryleden bepalen de overige 50 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl