ANP

De kanshebbers op de titel Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporter en Coach van 2020 en 2021 zijn bekend.

Sportkoepel NOC*NSF, de NOS en Bas van de Goor, de voorzitter van de vakjury, hebben voor elke categorie een shortlist opgesteld met sporters die vanwege hun prestaties in de afgelopen twee jaar kans maken op een eretitel.

Uit de shortlist kiest de vakjury de definitieve nominaties die op 12 december aanstaande bekend worden gemaakt. Omdat er vorig jaar vanwege het coronavirus geen Sportgala was, gaat het om de afgelopen twee jaar en niet de gebruikelijke twaalf maanden.

Bekijk hieronder wie er op de shortlist van Sportman en Sportvrouw van het Jaar staan.

Vanwege de huidige coronamaatregelen is een Sportgala in de oorspronkelijke vorm ook dit jaar nog niet mogelijk. Niettemin wordt de 62-jarige traditie van sportverkiezingen op gepaste wijze zonder publiek voortgezet.

Live tv-uitzending

Tijdens een live tv-uitzending wordt er teruggeblikt op de mooiste sportmomenten van de afgelopen twee jaar en worden de beste sporters en coach geëerd.

Bekijk hieronder wie er op de shortlist van Sportploeg van het Jaar en Coach van het Jaar staan.

De live-uitzending van het NOS | NOC*NSF Sportgala wordt omlijst met muziek en entertainment. Ook is er aandacht voor de Young Talent Award en de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs, waarmee Nederlandse sportlegendes worden onderscheiden voor hun hele oeuvre.

Bekijk hieronder wie er op de shortlist van Paralympiër van het Jaar staan.

De daadwerkelijke stemming vindt dit jaar digitaal plaats op maandag 20 en dinsdag 21 december. Topsporters kiezen in de sporterscategorieën, coaches brengen hun stem uit voor de allerbeste coach.

De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden bepalen de overige 50 procent.

STER reclame