NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Laat gemeenten boosterprik organiseren' • Burgemeester: vertrokken stel kwam in opstand

Liveblog gesloten
 • Veiligheidsberaad over polarisatie door corona

  Demissionair minister Grapperhaus van Justitie heeft met de burgemeesters van de veiligheidsregio's gesproken over de polarisatie die er door corona in de samenleving is ontstaan. Het ging niet zozeer over concrete maatregelen, maar meer om een strategie voor de langere termijn.

  De voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Bruls, erkende dat er zorgen zijn over de toenemende spanningen in de samenleving. Tegelijk constateerde hij dat de overgrote meerderheid van de bevolking zich heeft laten vaccineren en dat de meeste mensen snappen dat er vorige week strengere maatregelen zijn genomen.

  Bruls noemt het belangrijk om te voorkomen dat mensen met extreme standpunten het debat domineren. "Staar je niet blind op diegenen die het meeste lawaai maken." In plaats daarvan is het volgens hem zaak om aandacht te geven aan de middengroepen.

  "Mensen die begrijpen dat corona er is, die niet alleen maar 'ja' of 'nee' roepen, en zich niet afsluiten voor argumenten. Richt je op mensen met twijfels, ga met hen in gesprek en reageer niet alleen op mensen met de sterkste mening." Volgende week spreekt het Veiligheidsberaad verder over polarisatie.

 • Burgemeester Westland: laat gemeenten boostervaccinaties organiseren

  Gemeenten zouden zelf de boostervaccinatiecampagne moeten organiseren. "Bij de huidige aanpak gaat de vaccinatie uitermate lang duren", zegt burgemeester Arends van Westland in een brief aan demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge.

  "In tijden van crisis gaat het om handelingssnelheid", schrijft Arends in zijn brief. Hij zegt te constateren dat de snelheid ontbreekt als het om boosterprikken gaat. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat er per leeftijdscategorie wordt gevaccineerd en dat er maar een beperkt aantal locaties voor is.

  Arends stelt dat de boostercampagne onder leiding van de burgemeesters moet vallen. "Als crisismanager zijn zij toegerust om deze taak adequaat op te pakken", schrijft hij. "De burgemeester kan vaccinatielocaties aanwijzen of vorderen." Volgens hem kan gemeentepersoneel in overleg met de GGD de administratieve taken uitvoeren.

  Hij denkt dat zo de hele bevolking snel een boosterprik kan krijgen, "laagdrempelig, effectief en met weinig bureaucratie".

 • Uren wachten op coronatest in Utrecht vanwege personeelstekort en storing

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Uren wachten op coronatest in Utrecht vanwege personeelstekort en storing
 • Corona-protest in gevangenis Westzaan

  In de gevangenis van Westzaan is aan het eind van de middag een opstand uitgebroken, meldt NH Nieuws. De directie zegt tegen de omroep dat er onvrede is over beperkende coronamaatregelen. Het is de tweede dag op rij onrustig in de gevangenis.

  Vanwege corona geldt er een beperkt dagprogramma, zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). "Zo konden gedetineerden van de betreffende afdeling vandaag niet naar de sportzaal en fitnessruimte", aldus een woordvoerder.

  Op een van de luchtplaatsen werd door tientallen gevangenen geschreeuwd en werden medewerkers met eieren bekogeld. De DJI-woordvoerder zegt tegen de omroep dat het om 'wat ongeregeldheden' en 'protesten' ging en wil niet van rellen spreken.

 • Deel gevangenen Lelystad mag niet douchen vanwege corona

  Een deel van de gedetineerden van de gevangenis in Lelystad die op dit moment in quarantaine zitten, mag tijdelijk niet douchen. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt dat aan Omroep Flevoland.

  Vrijdag werd duidelijk dat ongeveer 250 gevangenen in quarantaine moesten nadat er 18 coronabesmettingen waren vastgesteld. Volgens de directie is het besluit genomen omdat er te veel risico's kleven aan allerlei bewegingen van mensen binnen de insteling. Dit moeilijke besluit is genomen op basis van advies van de covid-artsen." De directie zegt "het ongemak zoveel mogelijk te beperken door onder meer washandjes uit te delen".

  De groep mag niet douchen, geen bezoek ontvangen en niet deelnemen aan het dagprogramma.

 • Burgemeester Haarlemmermeer: vertrokken stel kwam in opstand

  De Portugese vrouw en Spaanse man die uit een vliegtuig werden gehaald omdat de vrouw uit een quarantainehotel in Badhoevedorp was vertrokken, hebben zich vanaf het begin af aan tegen de quarantaineregels verzet. Dat zegt burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer voorafgaand aan het Veiligheidsberaad tegen persbureau ANP.

  Schuurmans zegt dat het stel meteen in opstand kwam. "Maar onze regels gelden", zei de burgemeester. "Ze gaven aan dat zij zich daarbij niet wilden neerleggen. Wij hebben ze verzocht dat toch alsjeblieft wel te doen." De burgmeester legde een beschikking op omdat ze een gevaar voor de volksgezondheid vormden. Het stel zit nu in isolatie in een ziekenhuis in Groningen.

 • Deel competitiewedstrijden amateurvoetval komend weekend afgelast

  De KNVB heeft vanwege de coronamaatregelen voor komend weekend de competitiewedstrijden in de A-categorie stilgelegd. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland, om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken. De duels in de B-categorie (recreatieve competities) kunnen wel gewoon doorgaan.

 • Uit quarantainehotel vertrokken vrouw: we zijn als honden behandeld

  De Portugese vrouw die gisteren met haar Spaanse vriend uit een vertrekkend vliegtuig op Schiphol werd gehaald na hun vertrek uit het quarantainehotel heeft geen goed woord over voor hun behandeling. In een gesprek met RTL Nieuws zegt ze dat zich "als honden" voelen behandeld. Volgens eigen zeggen kregen ze nauwelijks informatie. "De suggestie dat we ontsnapt zouden zijn uit quarantaine is te belachelijk voor woorden. Niemand heeft ons verteld wat de regels zijn."

  Het stel, dat in de Spaanse regio Catalonië woont, kwam zaterdag op Schiphol aan op een vlucht vanuit Zuid-Afrika. Bij een test vanwege de opmars van het omikronvirus werd de vrouw positief getest, waarna ze in het hotel werden ondergebracht. De vrouw twijfelde aan het testresultaat en vroeg daarom in het hotel om een nieuwe test, maar ondanks herhaald aandringen wilde de GGD daar volgens haar niet toe over gaan.

  Ze heeft toen aan een bewaker gevraagd: "Wat zouden jullie doen?" Daarop zouden de bewakers hebben gezegd: "Als wij in jullie positie zouden verkeren, zouden we gewoon vertrekken". Daarop zijn de vrouw en haar vriend naar Schiphol gegaan, waar ze kort voor vertrek uit een vliegtuig werden gehaald door de marechaussee.

  Vandaag schetste burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer een ander beeld van het vertrek van de twee. Volgens haar hebben beveiligers juist geadviseerd om niet weg te gaan, maar werden ze niet tegengehouden omdat daar geen juridische grondslag voor was. De GGD Kennemerland kan nog niet reageren op het verhaal van de Spaanse vrouw bij RTL Nieuws.

 • Eerste omikronbesmetting in Spanje bij man die via Schiphol vloog

  In Spanje is de eerste besmetting met de omikronvariant vastgesteld, melden Spaanse media. Een 51-jarige man kwam op 28 november vanuit Zuid-Afrika het land binnen na een tussenstop op Schiphol. Hij werd positief getest na een antigeentest op het vliegveld van Madrid.

  De gezondheidsraad in Madrid zegt dat de man milde klachten heeft en in isolatie zit. De Spaanse gezondheidsdienst zegt epidemiologisch toezicht te houden op de nauwe contacten van mensen die op de vlucht vanuit Schiphol zaten.

 • Zuid-Afrika woedend om reisrestricties door omikronvariant

  Stank voor dank, zo beschouwt Zuid-Afrika de vliegverboden die talloze landen hebben ingesteld vanwege de omikronvariant. Die restricties zijn oneerlijk, niet wetenschappelijk onderbouwd en gaan onze al zwaar getroffen economie nog verder verzwakken, zei president Cyril Ramaphosa gisteravond.

  Hij kreeg bijval van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die prijst de snelheid en transparantie van Zuid-Afrika, waar de nieuwe coronavariant voor het eerst werd vastgesteld. Het land maakte vrijwel meteen wereldkundig dat de variant was aangetroffen.

 • Fransen eisen boosterprik bij ‘oude’ vaccinatie

  Toeristen die naar Frankrijk gaan, moeten rekening houden met een aanscherping van de eisen. Vanaf 15 december geldt voor mensen van 65 jaar of ouder dat ze een boosterprik moeten hebben gehad als hun tweede vaccinatie langer dan zeven maanden geleden was.

  Vanaf 15 januari volgend jaar gaat dit voor iedereen vanaf 18 jaar gelden. Mensen zonder booster, waarbij de tweede vaccinatie meer dan zeven maanden oud is, gelden als ongevaccineerd. Zij moeten als ze naar bijvoorbeeld een restaurant of een museum willen een negatieve testuitslag laten zien van maximaal 24 uur oud.

  Lees hier het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Frankrijk.

 • Boosterprik beschikbaar voor alle volwassenen in VK

  Het Verenigd Koninkrijk gaat de boosterprik aan iedereen boven de 18 jaar aanbieden. Tot nu toe kwamen alleen mensen boven de 40 in aanmerking voor de extra prik. De overheid heeft ertoe besloten op advies van het vaccinatiecomité JCVI om de verspreiding van de omikronvariant in te dammen.

  Dat betekent dat 13 miljoen inwoners meer in aanmerking komen voor de boosterprik. Tot nu toe is de booster 17,5 miljoen keer gezet in het VK.

  Er zijn elf omikronbesmettingen in het land vastgesteld. Het vaccinatiecomité verwacht dat Britten na een boostershot beter beschermd zijn tegen deze nieuwe variant. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt nog zeker twee weken nodig te hebben om te onderzoeken of de bestaande vaccins effectief genoeg zijn.

 • Filipijnen vaccineren 9 miljoen mensen in drie dagen tijd

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Filipijnen vaccineren 9 miljoen mensen in drie dagen tijd
 • Deze week bijna 400 militairen opgeleid om te testen bij GGD's

  Bijna 400 militairen worden deze week opgeleid om de GGD's te helpen met het afnemen van coronatests, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht tegen persbureau ANP. De training duurt een dag. Woensdag, donderdag, vrijdag en volgende week maandag volgen telkens honderd militairen de training.

  Na de opleidingsdag kan een groot deel hen meteen door naar een GGD-locatie om verder te worden ingewerkt. Nadat zij onder begeleiding van een GGD-medewerker ongeveer vijftig coronatests hebben afgenomen, kunnen zij zelfstandig aan de slag.

  De 400 militairen worden drie weken ingezet. "Gaandeweg kijken we of dit verlengd, eerder gestopt of met extra taken aangevuld moet worden", zegt de woordvoerder.

  In de coronapersconferentie van vrijdag zei demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid dat hij hulp aan Defensie had gevraagd om zoveel mogelijk ouderen een boosterprik te kunnen geven voor het einde van het jaar.

 • Topman Ryanair: omikron geen reden om vluchten te annuleren

  Topman Michael O'Leary van vliegmaatschappij Ryanair ziet geen reden om vluchten te annuleren vanwege de omikronvariant. De vluchten zijn de komende weken volgeboekt, zegt hij.

  Hij vindt omrikon "geen gerechtvaardigde reden" om mensen die zich hebben laten vaccineren of een negatieve test kunnen overleggen te weerhouden van vliegen. "Eerlijk gezegd denken we niet dat er door die mensen risico's zijn voor vliegreizen binnen Europa", zei hij op een persconferentie in Lissabon.

  Hij maakt zich wel zorgen over het besluit van sommige landen om geen buitenlandse vluchten meer toe te laten.