Pro Shots
NOS Voetbal

Voetballers Belenenses blijken besmet met omikron, eerste gevallen in Portugal

Het was een absurde vertoning, zaterdagavond in Lissabon. Negen voetballers van Belenenses - waaronder twee doelmannen - op een kluitje rond de eigen goal, met als enig doel om de schade te beperken tegen topclub Benfica. Vergeefs, want bij rust stond het al 7-0 voor de bezoekers.

In de rust bleven nog twee spelers van de thuisclub achter in de kleedkamer en toen kort na rust ook de als veldspeler opgestelde doelman João Monteiro geblesseerd op het gras ging zitten, werd de wedstrijd gestaakt. De regels schrijven namelijk voor dat een team met minimaal zeven spelers op het veld moet staan.

Dat Belenenses slechts met negen spelers aantrad, kwam doordat liefst dertien spelers en een groot deel van de staf besmet bleken met het coronavirus. Uit onderzoek van de Portugese gezondheidsraad is nu gebleken dat de dertien het omikronvirus onder de leden hebben.

Portugese farce krijgt vervolg: spelers Belenenses blijken besmet met omikronvirus

Tot nu waren geen gevallen van de omikronvariant aangetoond in Portugal.

Zuid-Afrikaanse bron

De Zuid-Afrikaanse verdediger Thibang 'Cafu' Phete is waarschijnlijk de bron van de besmettingen bij de Portugese middenmoter. Hij testte positief op het coronavirus, nadat hij vorige week teruggekeerd was van de interlandperiode.

Op 11 november nam Phete het in Durban op tegen Zimbabwe (1-0 winst). Daarna verloor hij in het Ghanese Kumasi door een discutabele strafschop met 1-0 van Ghana en werd zo uitgeschakeld voor het WK in Qatar. Phete speelde in Ghana op het middenveld als directe tegenstander van Ajacied Mohammed Kudus.

  • Pro Shots
    Een blessure bij gelegenheidsspeler João Monteiro zorgde ervoor dat Belenses-Benfica gestaakt werd.
  • Pro Shots
    Thibang 'Cafu' Phete eerder dit seizoen in actie voor Belenenses tegen FC Porto.

In totaal zijn 44 spelers en medewerkers van Belenenses in quarantaine gegaan, zo liet de club weten in een verklaring. Enkele spelers en stafleden hebben milde klachten.

Ook de spelers van Benfica zullen in isolatie moeten en getest worden op het nieuwe virus. Dat was nog niet het geval, omdat de spelers van Belenenses die zaterdag op het veld stonden niet beschouwd werden als 'hoogrisicocontacten.'

Na het duel verklaarden de voorzitters van beide clubs overigens dat ze het duel eigenlijk niet hadden willen spelen. Onder druk van de Portugese voetbalbond, die dreigde met sancties, zouden beide ploegen toch het veld zijn opgestapt.

Portugal kent met 98 procent van de bevolking een opvallend hoge vaccinatiegraad. Desondanks lopen de besmettingscijfers in het land de laatste weken op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl