liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ambulancedienst onder druk door coronapatiënten • Longartsen positief over nieuwe coronapil

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 5 november.
  • Verdachten van handel in valse vaccinatiebewijzen langer vast.
  • 10.949 positieve tests, gemiddeld stijging.
  • Longartsen positief over coronapil van Pfizer.
liveblog gesloten

Ambulancedienst onder druk door vervoer coronapatiënten

Het duurt zo lang om een plek in een ziekenhuis te vinden voor coronapatiënten dat de ambulancezorg voor andere noodgevallen ernstig in gevaar komt. Dat zegt directeur van de ambulancedienst in Zuid-Holland Zuid, Hans Janssen, tegen RTV Rijnmond. "Straks kunnen we iemand met een hartinfarct niet meer helpen."

Het ambulancepersoneel moet steeds meer ziekenhuizen bellen om een plek voor een coronapatiënt te vinden. En als er dan een ziekenhuis gevonden is, kan het lang duren voor de patiënt opgenomen wordt, omdat de spoedeisende hulp vol zit. In de tussentijd is de ambulance niet beschikbaar voor andere noodgevallen. "Terwijl het kan voorkomen dat we ook iemand met een hartinfarct moeten helpen. Die moet je binnen zes minuten reanimeren. Anders is het te laat", zegt Janssen.

De druk op de ambulances is het gevolg van de druk op de ziekenhuizen. "De capaciteit van ziekenhuizen in de regio om coronapatiënten op te nemen, kookt droog. Als er geen bedden beschikbaar zijn in de buurt, moeten de ambulances de patiënten naar een ziekenhuis brengen buiten de regio. Dat is helemaal funest voor de beschikbaarheid van de ambulances, want die zijn dan urenlang onderweg."

Een hogere vaccinatiegraad is volgens Janssen de enige manier om de druk van de ketel te halen. Een heikel onderwerp, zegt hij. "Maar er is geen andere optie. Gevaccineerde mensen kunnen óók in het ziekenhuis terecht komen. Maar ze komen bijna nooit op de IC."

Oostenrijkse horeca alleen nog toegankelijk met vaccinatie- of herstelbewijs

Oostenrijk scherpt de regels voor ongevaccineerde mensen aan; vanaf maandag is een herstel- of vaccinatiebewijs verplicht voor restaurants, bars, kappers, hotels en evenementen met meer dan 25 mensen. Een negatief testbewijs is dan dus niet meer voldoende.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt op. Vooral de bezetting op de IC neemt veel sneller toe dan de regering had gedacht, zei bondskanselier Schallenberg vandaag.

Oostenrijk voert wel een zogenoemde transitieperiode in; de eerste vier weken dat de regeling geldt, zijn een eerste prik en een negatief testbewijs ook voldoende om de horeca en evenementen te mogen bezoeken.

Vanaf middernacht meer valse QR-codes op zwarte lijst

Het ministerie van Volksgezondheid kan vanaf middernacht meer malafide buitenlandse coronatoegangsbewijzen blokkeren, heeft demissionair minister De Jonge aan de Tweede Kamer laten weten. Tot nu toe was dit juridisch nog niet mogelijk voor alle valse QR-codes uit het buitenland.

Onderzoek van de NOS liet eerder vandaag zien dat frauduleuze QR-codes nog altijd breed worden gedeeld via apps als Telegram. Sinds half oktober kunnen zulke neppe coronatoegangsbewijzen in principe worden geblokkeerd. Dat is tot nu toe bij 23 onechte codes gebeurd.

Bij QR-codes uit het buitenland gold echter een juridische belemmering: die konden alleen op de zwarte lijst terechtkomen als overduidelijk sprake was van een valse naam. Veelvuldig gedeelde (valse) coronatoegangsbewijzen van 'echte mensen' konden nog niet worden geblokkeerd. Het demissionaire kabinet wil de juridische blokkade nu opheffen met een spoedregeling, die morgen ingaat.

Testadvies voor gevaccineerden aangescherpt

Het demissionaire kabinet scherpt het testadvies aan. Gevaccineerden krijgen nu ook het advies om zich te laten testen als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon. Vijf dagen na het contact moet je een tweede test laten doen. Dat advies gold eerder alleen voor mensen die niet zijn gevaccineerd.

Van een nauw contact is volgens het kabinet sprake als iemand langer dan vijftien minuten binnen anderhalve meter afstand is geweest.

Duitse deelstaat Saksen voert '2G-regel' in

In de Duitse deelstaat Saksen zijn horecazaken en overdekte evenementen vanaf maandag alleen nog toegankelijk met een vaccinatie- of herstelbewijs. Met de zogenoemde '2G-regel' (gevaccineerd of genezen), worden de regels voor ongevaccineerde mensen verder aangescherpt omdat je geen toegang meer krijgt met een negatief testbewijs.

Saksen heeft te maken met een oplopend aantal besmettingen. De minister van Sociale Zaken Köpping noemde de cijfers vandaag dramatisch. "We zijn er de afgelopen weken en maanden niet in geslaagd om een beschermende muur van gevaccineerde mensen te bouwen."

Verschillende vormen van de 2G-regel gelden al in meerdere Duitse steden. Zo mogen Berlijnse clubs alleen (binnen) open als ze de regel invoeren en in Hamburg moeten horecazaken eerder sluiten als ze de regel niet invoeren.

Longartsen positief over coronapil van Pfizer

Nederlandse longartsen zijn blij met het nieuws van farmaceut Pfizer, die vandaag bekendmaakte dat ze een effectieve virusremmer hebben ontwikkeld voor met name kwetsbare coronapatiënten. "Dat is goed nieuws voor longartsen, omdat het gaat om een behandeling die we al in een hele vroege fase van de ziekte kunnen geven", reageert Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging. "Daarmee kunnen we hopelijk een heleboel ziekenhuisopnames voorkomen."

Van der Toorn benadrukt dat de artsen de resultaten van de Pfizer-studie nog moeten bekijken. "Maar deze voorlopige resultaten klinken uiterst veelbelovend. De pil is geen vervanging voor vaccinatie, maar zo'n behandeling kan ons in de praktijk wel enorm helpen."

Volgens Pfizer verkleint de 'coronapil' de kans op ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten voor 89 procent, mits het medicijn op tijd wordt ingenomen. Het Europees Medicijn Agentschap moet het middel nog goedkeuren. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei daar eerder vandaag over dat het om een versnelde procedure gaat, dus dat er over enkele weken meer bekend is over de werkzaamheid en de bijwerkingen. "Uit voorzorg hebben we in ieder geval meegedaan aan de Europese inkoopprocedure om te zorgen dat we de pil voorhanden hebben."

Aftrap carnaval op 11 november gaat in Zuid-Limburg wél door

De aftrap van het carnavalsseizoen in het zuiden van Limburg op 11 november mag doorgaan. De burgemeesters van de veiligheidsregio Zuid-Limburg hebben besloten dat grote evenementen niet worden verboden. In de rest van de provincie geldt wel zo'n verbod.

De regio Zuid-Limburg houdt zich naar eigen zeggen daarmee aan de landelijke richtlijnen. Wel zullen er de 11e van de 11e beperkingen gelden in verband met corona.

Drie verdachten van handel in valse vaccinatiebewijzen langer vast

De drie doktersassistenten die ervan worden verdacht dat ze hebben gehandeld in valse vaccinatiebewijzen, moeten twee weken langer vastzitten. Het gaat om drie vrouwen van 30, 31 en 52 jaar, die in dezelfde praktijk in Amsterdam werkten.

De vrouwen zouden tientallen mensen aan vaccinatiebewijzen hebben geholpen, zonder dat deze personen waren ingeënt. De kopers van de bewijzen konden zo een QR-code aanmaken, waarmee ze onder meer horecazaken, bioscopen en theaters kunnen bezoeken zonder zich eerst te laten testen. De verdachten vroegen tussen de 500 en 1000 euro per bewijs.

De vrouwen van 30 en 31 jaar werden woensdag opgepakt, een dag later werd de 52-jarige vrouw aangehouden. Er loopt nog een onderzoek naar andere verdachten, en de politie probeert ook de afnemers van de bewijzen te achterhalen.

10.949 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.949 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 700 meer dan gisteren. Gemiddeld blijft het aantal positieve coronatests ook stijgen: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 8842 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

1350 coronapatiënten in het ziekenhuis, 20 doden

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn nu 1350 mensen met corona opgenomen (gisteren: 1327), van wie 286 op de IC (gisteren: 273), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Bij het RIVM werden 20 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 19 doden per dag, tegen 14 doden per dag een week eerder.

De Jonge: vaccineren blijft voorkeur houden

Minister De Jonge vindt de komst van de coronapil geen reden om de vlag uit te hangen. Vaccineren blijft zijn voorkeur houden, ook als het nieuwe medicijn straks wordt goedgekeurd door de EMA. Hij wijst erop dat de pil, volgens de berichten, het beste helpt bij de eerste verschijnselen van de ziekte. Dus nadat je besmet bent. "En voorkomen is nog altijd beter dan genezen", vindt hij.

De Jonge reageerde ook de zorgen van artsen op de spoedeisende hulp over een verstopping van de acute zorg, die vandaag naar buiten kwamen. Hij heeft daar begrip voor en erkent dat ambulances soms rondrijden omdat ze hun patiënten niet kwijt kunnen. "De Inspectie weet dat en we moeten zorgen dat we de toestroom van patiënten aankunnen. De zorg moet de patiënten spreiden zodat we de zorg overal toegankelijk houden. Als je de werkdruk eerlijk verdeelt, dan gaat het het beste."

De minister voegde eraan toe dat iedereen eraan moet meehelpen de besmettingsgraad omlaag te krijgen en dat mensen zich aan de maatregelen moeten houden: "Anders komt de zorg te veel onder druk te staan en dat kunnen we ons niet veroorloven."

JA21 naar rechter om QR-code in Europees Parlement

Europarlementariër Rob Roos van JA21 legt zich niet neer bij de verplichting om een geldige QR-code te tonen om het Europees Parlement binnen te gaan. Het coronacertifcaat is al vanaf september verplicht voor bezoekers, maar geldt sinds afgelopen woensdag ook voor parlementariërs en hun medewerkers. Roos maakte samen met anderen bezwaar, maar kreeg geen gehoor bij parlementsvoorzitter Sassoli. Daarom stapt Roos nu naar het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Hij noemt het besluit een democratisch parlement onwaardig. "Nooit mag een gekozen volksvertegenwoordiger, die aan alle wettelijke verplichtingen heeft voldaan, de toegang tot het Europees Parlement worden ontzegd." Hij spreekt van "regelrechte vaccinatiedwang".

Podcast De Dag over de coronapil

Groot-Brittannië keurde gisteren als eerste land ter wereld een pil tegen ernstige coronaklachten goed. De verwachting is dat de Europese toezichthouder binnenkort ook met een oordeel komt en als alles meezit zou de pil in het eerste kwartaal van 2022 in Nederland gebruikt kunnen worden.

Arts Mark de Boer, voorzitter van de organisatie die artsen adviseert over de beste behandeling van covidpatiënten, legt in podcast De Dag uit hoe de covidpil werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Je kunt de podcast hier beluisteren.

IJsbaan Utrecht dicht uit protest tegen coronapas

IJsbaan de Vechtsebanen in Utrecht sluit de deuren uit onvrede over de coronapas. Dat heeft de eigenaar van de ijsbaan aan Utrechtse schaatsverenigingen die daar actief zijn gemeld.

Eerder liet eigenaar Michael van de Kuit van de schaatsbaan al weten dat hij niet wil meewerken aan de verplichting om de coronapas te controleren, hij noemt de "testsamenleving een gevaarlijke ontwikkeling".

In het sportcomplex trainen ruim 35 schaatsverenigingen. Het bestuur van ijsclub BVU zegt nog in gesprek te zijn over de sluiting om te kijken of het besluit nog teruggedraaid kan worden.

Pfizer: coronapil verkleint kans op ziekenhuisopname kwetsbare patiënten

Een virusremmer van Pfizer verkleint de kans op ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent als het medicijn op tijd wordt ingenomen, zegt de farmaceut in een persbericht. Het gaat om een virusremmer in pilvorm, die Pfizer paxlovid genoemd heeft.

Er zijn tot nu toe nog geen virusremmers tegen corona in pilvorm op de markt. Coronapatiënten kunnen wel al via een infuus remdesivir toegediend krijgen, maar vanwege de toedieningsmethode gebeurt dat alleen in het ziekenhuis. Deze pil van Pfizer zou bij de huisarts aan patiënten gegeven kunnen worden en kan daarmee mogelijk helpen een ernstige infectie te voorkomen.

Farmaceut Merck bracht een maand geleden onderzoeksresultaten naar buiten van zijn pil molnupiravir. Die reduceert de kans op ziekenhuisopnames met 50 procent. Het Verenigd Koninkrijk heeft molnupiravir als eerste land inmiddels goedgekeurd voor gebruik.

Molnupiravir en paxlovid werken op basis van een andere techniek. Wat beide pillen gemeen hebben is dat ze binnen een paar dagen na het ontstaan van symptomen moeten worden toegediend. De resultaten van Pfizer zijn gebaseerd op het toedienen van de pil binnen drie tot vijf dagen na het ontstaan van symptomen, die van Merck op het toedienen na maximaal vijf dagen.

Bij patiënten die al in het ziekenhuis beland zijn heeft molnupiravir geen effect, bleek uit onderzoek van Merck. Pfizer heeft in zijn persbericht niks bekendgemaakt over het effect van paxlovid als dat later dan vijf dagen na het begin van de symptomen gebeurt.

Amnesty vraagt aandacht voor Chinese coronajournalist

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakt zich zorgen om de gezondheid van Zhang Zhan, een Chinese burgerjournalist die na het uitbreken van de coronapandemie naar Wuhan ging om verslag te doen en daar werd opgepakt.

Zhang Zhan werd in december vorig jaar tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Uit protest was ze in juni 2020 een hongerstaking begonnen. Ze heeft haar proces bijgewoond in een rolstoel omdat ze toen al erg verzwakt was. Zhang werd onder dwang gevoed, maar is na haar veroordeling nog steeds deels in hongerstaking. "Ze loopt het risico te sterven als ze niet snel wordt vrijgelaten om medische hulp te krijgen", zegt Amnesty.

Ook haar familie is bang dat ze de winter niet overleeft als ze niet wordt vrijgelaten om medische hulp te krijgen.

Ziekenhuis Gent wil geen bedden meer vrijhouden voor covidpatiënten

Het universitair ziekenhuis van Gent wil geen bedden meer met voorrang vrijhouden voor covidpatiënten, aldus hoofdarts Frank Vermassen tegen VRT. "Nu nog gewone zorg uitstellen om bedden vrij te houden voor covidpatiënten lijkt me niet meer verkoopbaar."

Het steekt de arts dat de meeste coronapatiënten op de intensive care daar terechtkomen omdat ze niet gevaccineerd zijn. "Deze patiënten kunnen we moeilijk nog een privilege verlenen", zegt de arts tegen de Vlaamse omroep.

Vermassen wil geen bedden reserveren voor coronapatiënten ten koste van niet-covidpatiënten. Hij wijst erop dat ziekenhuizen al maanden de gevolgen dragen van de gewone zorg die uitgesteld is. "Nu we geconfronteerd worden met uitval van ziekenhuispersoneel terwijl de druk toeneemt, kunnen we covidpatiënten geen voorkeursregime meer geven."

Kerk in Drenthe vraagt om coronapas bij dienst

In de Dorpskerk in Eelde moeten kerkgangers bij diensten hun coronapas laten zien. Ook bij uitvaarten en huwelijken kunnen mensen er niet bij zijn zonder corona-toegangsbewijs. Voor zover bekend is het daarmee de eerste kerk in Nederland waar de coronapas wordt ingezet, schrijft Trouw.

"Het bevalt goed en geeft ontspanning", zegt de predikant tegen de krant. "Als de pas voor de horeca en theaters geldt, dan ook voor kerken. Gelijke monniken, gelijke kappen." Gebedshuizen hoeven aan bezoekers geen coronapas te vragen.

QR-codes nog steeds breed gedeeld

Coronatoegangsbewijzen, die officieel op naam van een individuele gebruiker staan, worden nog altijd breed gedeeld via apps als Telegram. Ook zijn er kant-en-klare apps en websites waarmee misbruik mogelijk is, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Tegelijkertijd zijn er tot dusver 23 veelvuldig gedeelde QR-codes geblokkeerd, blijkt uit een analyse van de zogenoemde deny list in de CoronaCheck-app.

Veel vaak gedeelde codes doen het nog en daarbij gaat het vaak om buitenlandse codes, van Europeanen van buiten Nederland. Alleen als er overduidelijk sprake is van een nepnaam, kan een QR-code geblokkeerd worden: zo gingen er QR-codes op naam van Adolf Hitler en de Franse president Macron rond.

Ministerie keurt miljoenen mondkapjes af

Het ministerie van Volksgezondheid heeft noodgedwongen 32,8 miljoen door de overheid aangekochte mondkapjes moeten afkeuren voor de zorg. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht in de Volkskrant. Door verandering van een Europese richtlijn per 1 oktober voldoen deze mondmaskers uit China niet langer.

Het merendeel van de afgeschreven maskers is geleverd door het bedrijf van Sywert van Lienden die met twee compagnons flink heeft verdiend aan de import van mondkapjes uit China.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat de maskers die uit de officiële voorraadcijfers zijn geschrapt, nog niet vernietigd worden; er wordt gekeken of de mondkapjes een ander doel buiten de zorg kunnen dienen.

Ontwikkelaar Janssen-vaccin: direct QR-code na prik was onhandig

De ontwikkelaar van het Janssen-vaccin zegt nooit gedacht te hebben dat mensen ervan uitgingen dat ze één dag na de vaccinatie beschermd zouden zijn. Dat zei hoofd vaccinontwikkeling van farmaceut Janssen Hanneke Schuitemaker gisteravond aan tafel bij Jinek.

"Dat is gewoon verkeerde informatieverstrekking geweest. Want inderdaad, heel veel mensen hebben ook meteen hun vaccinatiebewijs gekregen, dat was natuurlijk ook niet handig", vertelde Schuitemaker.

Schuitemaker reageert daarmee op de hoge besmettingsgolf die ontstond nadat jongeren afgelopen zomer volop het nachtleven ingingen nadat zij direct een vaccinatiebewijs kregen na een eerste prik met het Janssen-vaccin.

Artsen spoedeisende hulp vrezen overbelasting zorg

Artsen op de spoedeisende hulp vrezen dat ziekenhuizen de toestroom aan coronapatiënten niet meer aankunnen. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) schrijft in een persbericht dat er een zorginfarct dreigt.

De toenemende aantallen ziekenhuisopnames van corona-patiënten en de verwachte griepepidemie bedreigen de acute zorg, zegt de vereniging. "Veel media-aandacht gaat uit naar het tekort aan bedden op de intensive care. Het probleem is echter groter dan dat", staat in het persbericht. De vereniging spreekt van een zorgwekkende situatie dat spoedeisende hulp-afdelingen "volstrekt overbelast" raken.

Verschillende artsen vertellen anoniem over de situatie op de werkvloer. "Er rijden hier allemaal ambulances rondjes die hun patiënten niet kwijt kunnen. Dit heeft niets met IC-bedden te maken", aldus een van de artsen die zegt dat er een algemeen tekort aan ziekenhuisbedden is. Ook zeggen artsen dat er op sommige plekken een opnamestop is ingesteld.

De voorzitter van de NVSHA luidt nu de noodklok. "Dit kan niet lang meer goedgaan", zegt David Baden. "Dat is de consequentie van het niet maken van scherpe keuzes ofwel van pappen en nathouden."

WHO bezorgd over coronabesmettingen in Europa

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstig zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen in Europa. Volgens de Europese directeur Hans Kluge bevindt het continent zich opnieuw in het epicentrum van de coronapandemie. Hij waarschuwt dat volgens een betrouwbare voorspelling voor februari nog eens een half miljoen doden zullen vallen.

Hij gaf de schuld aan het beleid rond corona. "We moeten onze tactiek veranderen", zegt Kluge. In plaats van dat actie wordt ondernomen als het aantal besmettingen piekt, moet volgens de WHO-man juist gekeken worden naar manieren waarop deze pieken kunnen worden voorkomen. Onder meer door de vaccinatiegraad te verhogen.

Het aantal besmettingen in het Europese gebied stijgt snel. Duitsland meldde gisteren zijn hoogste dagcijfer sinds het begin van de pandemie.

Steeds minder mensen laten zich testen bij de GGD

Hoewel de coronacijfers oplopen gaan steeds minder mensen met klachten naar de testlocaties. Het is niet duidelijk waarom de testbereidheid steeds lager is, terwijl testen volgens deskundigen juist belangrijk is, ook als je al gevaccineerd bent.

"Als je gevaccineerd bent, kun je nog steeds het virus bij je dragen en ook overdragen aan mensen die kwetsbaar zijn of ongevaccineerd. De enige manier om dit virus te stoppen is om besmette mensen te detecteren en tijdig te isoleren om te voorkomen dat ze anderen besmetten", zegt epidemioloog Esther Metting.

Het aantal zelftesten neemt wel toe, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar zelftesten zijn niet betrouwbaar genoeg voor mensen die symptomen hebben.

Groep 8 uit Voorschoten krijgt deze week weer thuisonderwijs

Dat het aantal coronabesmettingen toeneemt, merken ze ook in het onderwijs. Sinds 20 september hoeft niet meer de hele klas naar huis als een medeleerling corona heeft: alleen leerlingen die dicht bij de positief geteste klasgenoot zijn geweest, moeten in quarantaine. Maar nu steeds meer leerlingen besmet raken, raadt de GGD aan om toch de hele klas te laten thuisblijven als drie of meer kinderen corona hebben.

Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij een basisschool in Voorschoten, die (opnieuw) thuisonderwijs moet geven. Vorige week moest groep 7 thuisblijven, deze week is het de beurt aan groep 8, waar 19 van de 31 leerlingen positief getest zijn op corona.

Deze klas krijgt weer thuisonderwijs: 19 van de 31 leerlingen positief getest

Weense restaurants alleen nog voor gevaccineerden en genezen coronapatiënten

Alleen als je gevaccineerd bent of genezen van corona kun je nog naar een restaurant in Wenen vanaf eind volgende week. Deze zogenoemde 2G-regel (gevaccineerd of genezen) gaat ook gelden bij kappers, andere contactberoepen en bij bijeenkomsten met meer dan 25 personen. Hiermee hoopt de Weense burgemeester Michael Ludwig het aantal besmettingen in zijn stad omlaag te krijgen.

Vorige week had de Oostenrijkse bondskanselier Schallenberg al aangekondigd beperkingen in te voeren voor ongevaccineerde burgers als de bezettingsgraad van de IC's oploopt. Schallenberg zei toen dat er te veel vaccinweigeraars en -twijfelaars zijn. Het percentage gevaccineerden ligt in Oostenrijk iets onder het Europees gemiddelde.

In september besloten ook een aantal Duitse deelstaten de 2G-regel in te voeren voor horecabezoek en culturele evenementen. Dat leverde nogal wat kritiek op; zo werd er onder andere gezegd dat dit een heimelijke vorm van vaccinatieplicht is.

Het liefst ziet burgemeester Ludwig dat de nieuwe regels voor Wenen ook landelijk worden ingevoerd: "De situatie is ernstig. De pandemie is nog lang niet voorbij".

Welkom

Welkom in het corona-liveblog van vrijdag 5 november. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.