NOS NieuwsAangepast

Artsen op spoedeisende hulp vrezen voor 'zorginfarct'

Artsen op de spoedeisende hulp waarschuwen dat een totale verstopping dreigt van de acute zorg. Er moeten dringend extra maatregelen komen voor de korte en de lange termijn, schrijft de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) in een persbericht.

Door het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is het traject voor en na de intensive care volgens de NVSHA overbelast. Daarbij spelen personeelstekort en -uitval een grote rol volgens de branchevereniging, bovenop de vrees voor een naderende griepepidemie.

Ambulances rijden rondjes

Verschillende artsen vertellen in het persbericht anoniem over de situatie op de werkvloer. "Er rijden hier allemaal ambulances rondjes die hun patiënten niet kwijt kunnen. Dit heeft niets met IC-bedden te maken", aldus een van de artsen die zeggen dat er een algemeen tekort aan ziekenhuisbedden is. Ook zeggen artsen dat er op sommige plekken een opnamestop is ingesteld.

In deze grafiek is te zien dat het aantal ziekenhuisopnames nu groter is dan bij de vorige besmettingsgolf, maar nog een stuk lager dan bij die daarvoor:

NVSHA-voorzitter David Baden had gehoopt dat het kabinet dinsdag strengere maatregelen zou nemen. Want zelfs bij een hoge vaccinatiegraad leidt het openhouden van bijvoorbeeld horeca, stadions en de winkels in combinatie met slechte handhaving tot onhoudbare problemen in de zorg, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het eerlijke verhaal is dat je niet alles kunt hebben: een volledig open maatschappij en de zorg kunnen leveren die mensen nodig hebben." Hij stuurt aan op aanvullende maatregelen om de coronacijfers terug te dringen, de opnamecapaciteit te vergroten en de instroom van personeel te bevorderen.

Rug tegen de muur

De afgelopen tijd hebben ook IC-artsen alarm geslagen over de toestroom van patiënten. Meerdere ziekenhuizen hebben tijdelijk opnamestops ingesteld.

"Wat we zien is dat er steeds meer ambulances komen met patiënten, terwijl er geen opnamecapaciteit is", zegt NVSHA-voorzitter Baden. Een gemiddelde avond- of nachtdienst begint volgens hem met een tekort aan verplegend personeel. "Je hebt het gevoel continu tegen een muur te staan. Daardoor wordt de werkdruk nog hoger, wat weer leidt tot meer uitval. Zo ontstaat een vicieuze cirkel."

De Jonge: patiënten spreiden

Demissionair minister De Jonge heeft begrip voor de zorgen van artsen op de spoedeisende hulp. Hij erkent dat soms ambulances rondrijden omdat ze hun patiënten niet kwijt kunnen. "De Inspectie weet dat en we moeten zorgen dat we de toestroom van patiënten aankunnen. De zorg moet de patiënten spreiden. Als je de werkdruk eerlijk verdeelt, dan gaat het het beste."

De minister voegt eraan toe dat iedereen moet meehelpen de besmettingsgraad omlaag te krijgen en dat mensen zich aan de maatregelen moeten houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl