Aftrap van het carnavalsseizoen op het Vrijthof in Maastricht in 2018
NOS NieuwsAangepast

Aftrap carnaval op 11 november gaat in Zuid-Limburg wél door

De aftrap van het carnavalsseizoen in het zuiden van Limburg op 11 november mag doorgaan. De burgemeesters van de veiligheidsregio Zuid-Limburg hebben besloten dat grote evenementen niet worden verboden. In de rest van de provincie geldt wel zo'n verbod.

De regio Zuid-Limburg houdt zich naar eigen zeggen daarmee aan de landelijke richtlijnen. Wel zullen er de 11e van de 11e beperkingen gelden in verband met corona.

Druk op de zorg

Gisteren besloten de burgemeesters in Noord- en Midden-Limburg om een streep te zetten door het feest op 11 november in Roermond en evenementen in andere gemeenten. In Roermond werden 17.000 mensen verwacht. De autoriteiten besloten de feesten te schrappen om te voorkomen dat er nog meer druk op de zorg ontstaat.

Ook de burgemeesters in het zuiden erkennen de noodzaak om de zorg te ontlasten, "maar dat vraagt om landelijke kaders" zeggen zij tegen 1Limburg. Demissionair minister De Jonge zegt hierover dat hij "niets wil opleggen", mede omdat het Outbreak Management Team er geen advies over heeft gegeven. Volgens De Jonge is maatwerk nodig, omdat de festiviteiten lokaal sterk verschillen.

Organisaties van grote evenementen in Zuid-Limburg moeten zich wel aan de coronamaatregelen houden. Dat betekent dat het publiek alleen toegang krijgt met een geldige QR-code. Ook gaat een maximum gelden voor het aantal personen binnen en geldt het advies om anderhalve meter afstand te houden.

Ton schade

De organisatie van het afgelaste feest in Roermond wil de schade gaan verhalen en overweegt een kort geding aan te spannen. Er is al meer dan een ton uitgegeven aan onder meer licht, geluid, podiumbouwers en artiesten. De organisatie noemt het bij 1Limburg politieke willekeur dat de aftrap voor carnaval in het noorden niet door mag gaan en in het zuiden van Limburg wel.

Over het doorgaan van de Sinterklaasintochten wordt maandag in het landelijk Veiligheidsberaad een besluit genomen. Het Sint Nicolaas Comité in Roermond trok deze week zelf al de stekker uit de geplande intocht. Volgens de organisatie is het onmogelijk om een intocht te organiseren met de verscherpte maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl