NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Klimaattop officieel begonnen • Opwarming beperken tot 1,5 graden wordt 'heel erg lastig'

 • Welkom in het blog over de klimaattop in Glasgow.
 • 'COP26' begonnen; de top duurt tot 12 november
 • Voorzitter: opwarming beperken tot 1,5 graden 'heel erg lastig'
 • Lees hier wat er bij de conferentie op het spel staat
 • Meer weten? Bekijk onze collectie, met de belangrijkste achtergrondverhalen en speciale video's
Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  Met deze post gaat het liveblog van dit weekend over COP26 dicht. Morgen is er een nieuw blog.

 • Vandaag officieel geopend, maar morgen begint klimaattop pas echt

  De klimaattop in Glasgow is vandaag officieel geopend, maar morgen houden alle grote leiders een toespraak. De afgevaardigden worden eerst welkom worden geheten door de Britse kroonprins Charles, nu zijn 95-jarige moeder koningin Elizabeth vanwege gezondheidsredenen verstek laat gaan.

  Verslaggever Klimaat en Energie, Heleen Ekker, schetst in dit artikel wat er op het programma staat op deze klimaatconferentie.

 • Boom op spoor naar Glasgow, treinverkeer loopt vast

  Een omgewaaide boom op het spoor tussen Londen en Glasgow blokkeert het treinverkeer tussen beide steden. Juist vandaag nemen honderden afgevaardigden en belangstellenden de trein naar de klimaattop. Veel reizigers zijn gestrand in Londen.

  Door een storm viel in Northamptonshire een boom op een bovenleiding. De boom moet eerst weggehaald worden voordat de schade kan worden hersteld, zegt de spoorbeheerder. Mogelijk is het traject pas morgen weer te gebruiken.

  Veel klimaatactivisten kiezen de trein om naar de klimaatconferentie te gaan: de Zweedse activiste Greta Thunberg arriveerde gisteren en ook een speciale klimaattrein vanuit Nederland met 500 mensen kwam gisteren aan in Glasgow.

  Gestrande reizigers in Londen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Reizigers gestrand na boom op spoor naar Glasgow
 • Klimaatzorgen in China: 'Smog zie je vanuit slaapkamerraam, CO2 niet'

  De inwoners van de regio rondom de Gele Rivier in China maken nu kennis met de eerste gevolgen van klimaatverandering, schrijft correspondent Sjoerd den Daas.

  "Kijk, blauwe luchten, witte wolken", wijst een autobestuurder omhoog, gevraagd naar de grootste veranderingen in de regio. Met zijn besmeurde auto staat hij in de rij voor een van de wasstraten nabij het dorpje Wangjialing. Het dorp ligt vlakbij een van de grootste mijngebieden in de provincie Shanxi, in het noorden van China. "De provinciale wegen worden regelmatig schoon gesproeid, maar op de kleinere wegen komt het stof nog steeds omhoog", lacht de man.

  De aanpak van luchtvervuiling staat nog altijd hoog op de agenda. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen is een ander verhaal. Smog is zichtbaar vanuit het slaapkamerraam, CO2 niet. Bewustwording van klimaatverandering lijkt beperkt, zelfs bij de mensen in Wangjialing, die er nu al mee te maken krijgen.

 • Prins Charles: top is 'laatste kans' voor de aarde

  De Britse prins Charles heeft wereld- en regeringsleiders in Rome opgeroepen om naar de "wanhopige stemmen" te luisteren van de jongere generatie die de gevolgen van klimaatverandering gaat ondervinden. Hij noemt de klimaattop in Glasgow de "laatste kans" voor de aarde.

  Charles is bij de G20-top in Italië en verwelkomt morgen de regeringsleiders in Glasgow. De G20-leiders hebben volgens hem een "enorme verantwoordelijkheid" voor de generaties die nog geboren moeten worden. Hij zei verder "eindelijk een verandering van houding ten opzichte van het klimaat" te zien.

 • Voorzitter: opwarming beperken tot 1,5 graden wordt 'heel erg lastig'

  Het wordt "heel erg lastig" om met de wereldleiders afspraken te maken zodat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graden, zegt Alok Sharma, voorzitter van de Glasgow-top in een kort interview met BBC. "We zijn op weg naar een opwarming van 2 graden, maar we moeten daar echt onder blijven", benadrukt Sharma.

  Hij noemt klimaatverandering een "enorme uitdaging die we collectief moeten aanpakken" en benadrukt dat nu het moment is om ervoor te zorgen dat de aarde niet te veel opwarmt.

  BBC vroeg Sharma ook nog naar de rol van China tijdens de top. "Het land heeft sinds 2015 enkele stappen gemaakt, maar we verwachten natuurlijk meer", antwoordt hij. Hij noemt de top een goede gelegenheid voor het land om leiderschap te tonen.

  "Ik wil meer inzet van alle landen, maar uiteindelijk zal het neerkomen op wat we gezamenlijk kunnen afspreken."

 • Nieuw-Zeeland wil uitstoot voor 2030 halveren

  Nieuw-Zeeland heeft toegezegd om voor 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 50 procent terug te dringen. Dat is een aanscherping van de belofte uit 2015 waarin sprake was van 30 procent reductie voor 2030. Het vorige doel is volgens premier Ardern en haar klimaatminister Shaw onvoldoende om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken.

  "We zijn maar voor een klein deel verantwoordelijk voor de wereldwijde uitstoot, maar we zijn omgeven door oceanen (...) dus we zijn niet immuun voor de gevolgen van klimaatverandering", zegt Ardern. "Het is daarom belangrijk dat we onze bijdrage leveren."

  Nieuw-Zeeland wil onder meer inzetten op het openbaar vervoer; dat moet voor 2025 klimaatneutraal zijn.

  De G20-landen hebben gisteren stevig onderhandeld over sterke toezeggingen om de uitstoot van broeikasgassen te dringen, blijkt volgens persbureau Reuters uit een conceptverklaring. Hoe dat precies moet gebeuren, blijft nog onduidelijk. De G20-landen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van de wereldwijde uitstoot.

  Een klimaatdemonstratie in Wellington, twee jaar geleden AFP
 • Wat kun je zelf doen?

  Minder vlees eten, zonnepanelen, in eigen land op vakantie: het zijn allemaal dingen die je zelf kan doen om de klimaatcrisis aan te pakken, zegt Pim Nusselder van Milieu Centraal. De voorlichtingsorganisatie heeft berekend wat de klimaatwinst is van gedragsverandering.

  "We zijn met meer dan 17 miljoen in dit land, en 17 miljoen mensen samen kunnen een hele grote bijdrage leveren", zegt Nusselder, die erop wijst dat veel mensen zich steeds bewuster worden van de impact van klimaatverandering.

  De auto laten staan, geen verre vliegvakantie boeken en plantaardig eten leveren veel op:

  1/2 Milieu Centraal
  2/2 Milieu Centraal
 • IJskap op Antarctica vernoemd naar Glasgow

  Groot-Brittannië gaat een smeltende ijskap op Antarctica vernoemen naar Glasgow, de stad waar vandaag de grote klimaatconferentie van start gaat. De naamverwijzing moet de nadruk leggen op het belang van de top. De komende twee weken vergaderen daar duizenden politici en beleidsmakers over hoe de opwarming van de aarde nog beperkt kan worden.

  Het gaat om een stuk ijs op het Brits Antarctisch Territorium, een stuk van Antarctica dat door Groot-Brittannië wordt geclaimd. Onderzoekers van de universiteit van Leeds hebben vastgesteld dat ijskappen en gletsjers daar sneller dan voorheen smelten en zo bijdragen aan de zeespiegelstijging. Ook andere ijskappen in het gebied worden genoemd naar steden waar belangrijke klimaattoppen zijn gehouden of verdragen zijn gesloten, zoals Kyoto en Parijs.

 • Johnson: top is moment van de waarheid

  De Britse premier Johnson heeft vlak voor het begin van de klimaattop in Glasgow opnieuw het belang van nieuwe klimaatafspraken onderstreept. "Deze conferentie is het moment van de waarheid voor de wereld. De vraag die iedereen stelt is of we dit moment aangrijpen of laten lopen", zei Johnson. Hij sprak de hoop uit dat alle wereldleiders bij de top daar een duidelijk antwoord op hebben. "Samen kunnen we een begin maken met het einde van klimaatverandering en een einde maken aan alle onzekerheid."

  Johnson is als premier van het Verenigd Koninkrijk gastheer van de top, die de komende dag begint. In Glasgow worden meer dan 120 staatshoofden en regeringsleiders verwacht. Johnson is een van de sprekers aan het begin van de top, net als prins Charles en de wereldberoemde Britse bioloog David Attenborough.

 • Klimaatactivist Greta Thunberg onder politiebegeleiding aangekomen in Glasgow

  Ook de 18-jarige klimaatactivist Greta Thunberg is gearriveerd op het treinstation van Glasgow. Bij aankomst werd ze opgevangen door zeker vijftien agenten.

  Eerder vandaag demonstreerde de Zweedse activist in Londen tegen investeringen in fossiele brandstoffen. Ook de komende week staan er protestacties gepland. Thunberg doet vrijdag mee aan een schoolstaking in Glasgow, en een dag later is het de bedoeling dat ze deelneemt aan een protestmars in de Schotse stad.

  Bekijk hier hoe Thunberg door politieagenten werd begeleid bij aankomst in Glasgow:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Greta Thunberg komt aan in Glasgow
 • Klimaattrein gearriveerd in Glasgow: 'Ik hoop dat het niet alleen bij mooie woorden blijft'

  De speciale klimaattrein heeft zijn eindbestemming bereikt. De trein vertrok vanochtend vanaf Amsterdam Centraal en reed via Rotterdam, Brussel en Londen naar Glasgow, waar morgen de klimaattop begint. In de trein zaten onder anderen leden van de Nederlandse delegatie en klimaatwetenschappers.

  Aan boord zat ook Mara de Pater (27), de initiatiefneemster van de trein en onderzoeker op het gebied van milieubeleid. Zij hoopt dat er een beweging op gang komt die ertoe leidt dat ook de luchtvaart zich aan het Klimaatakkoord van Parijs houdt. "Daarnaast denk ik dat korteafstandsvluchten geschrapt moeten worden, en dat er een belasting op kerosine zou moeten komen."

  De Pater vindt het moeilijk om te zeggen wat ze precies van de klimaattop in Glasgow verwacht. "Aan de ene kant zijn alle plannen die landen hebben ingeleverd duidelijk onvoldoende voor het klimaat. Tegelijkertijd kan dat besef ook werken als een wake-upcall", zegt ze.

  De initiatiefneemster hoopt dat er in Glasgow duidelijke afspraken worden gemaakt en "dat landen daarna ook echt aan de bak gaan en dat het niet alleen bij mooie woorden blijft. Of dat er gezegd wordt: we gaan dit eerst nog even vijf jaar bestuderen. Regeringen moeten er echt meteen mee beginnen."

 • Timmermans bij klimaattrein: 'Voor kortere afstanden niet meer automatisch in het vliegtuig stappen'

  EU-Commissaris Frans Timmermans heeft in Brussel de 'klimaattrein' uitgezwaaid. Hij hoopt dat de landen die deelnemen aan de klimaattop in Glasgow treinreizen zullen aanmoedigen, als een alternatief voor het vliegtuig.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Voor kortere afstanden niet meer automatisch in het vliegtuig stappen'
 • Klimaatbedevaarders arriveren na tocht van honderden kilometers

  Leden van religieuze klimaatactiegroepen zijn gearriveerd in Glasgow, waar ze deelnemen aan een optocht door het stadscentrum.

  Sommige van de klimaatbedevaarders hebben honderden kilometers naar de Schotse stad gelopen. Zo heeft een actiegroep bestaande uit christelijke jongeren uit het Verenigd Koninkrijk naar eigen zeggen een tocht van 1900 kilometer naar Glasgow afgelegd. Een andere groep Spaanse activisten heeft na een boottocht van Bilbao naar Portsmouth ruim 800 kilometer naar Glasgow gelopen.

  De optocht is door klimaatactiegroep Extinction Rebellion de opening genoemd van een reeks protesten die tijdens de klimaattop zijn gepland. Aan de optocht doet ook de religieuze tak van de actiegroep mee: XR Faith.

  Om 18.00 uur Engelse tijd zullen ook nog honderden kerken in het Verenigd Koninkrijk hun klokken laten luiden tijdens een zogenoemd 'klokkenspel voor het klimaat'. De kerkklokken zijn bedoeld als een waarschuwingssignaal voor de deelnemers aan de top om snel actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis.

  Deelnemers van de bedevaartstocht in Glasgow AFP
 • Hotelkamers vol, dus gasten slapen op cruiseschepen