De Amerikaanse president Biden is ook afgereisd naar Rome voor de G20-top
NOS Nieuws

G20-landen in conceptverklaring: meer doen om klimaatdoelen te behalen

Leiders van G20-landen zijn van zins meer te doen tegen klimaatverandering, om zo de doelen te behalen die zijn gesteld in het klimaatakkoord van Parijs. Hoe ze dat precies willen, blijft alleen onduidelijk. Dat blijkt uit een conceptversie van een verklaring die is opgesteld voor de tweedaagse G20-bijeenkomst in Rome. Het concept is ingezien door persbureau Reuters.

In het Akkoord van Parijs, dat in 2015 door bijna 200 landen werd gesloten, werd afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot bij voorkeur 1,5 graad en in ieder geval ruim onder 2 graden te blijven. Recente onderzoeken toonden aan dat klimaatplannen van veel landen nog ruim onvoldoende zijn om de doelen die zijn gesteld in Parijs te bereiken.

De G20-landen onderstrepen in de verklaring dat ze zich zullen blijven inzetten om de Parijs-doelen te halen. Daar zijn "zinvolle en effectieve" maatregelen voor nodig, waarbij rekening gehouden moet worden met "verschillende wegen en benaderingen".

Klimaatneutraal rond 2050

Vanochtend kwamen wereldleiders bijeen voor de top van de G20, die bestaat uit de negentien landen met de grootste economieën en de Europese Unie.

Nederland is bij de G20-top uitgenodigd als gast, dus reisde ook demissionair premier Rutte af naar Rome. Daar stond een blauwe Maserati op hem te wachten:

Premier Rutte komt aan in Rome voor de G20

Het belangrijkste thema van de top is klimaatverandering. Morgen begint de belangrijke klimaattop in het Schotse Glasgow en de G20-landen zijn verantwoordelijk voor zo'n 80 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

De Britse premier Johnson drong er tegenover Britse media voor de start van de top op aan een inhaalslag te maken als het gaat om klimaatbeleid. Daarbij gebruikte hij een voetbalmetafoor: volgens hem staat de mensheid met 1 - 5 achter bij rust. Johnson: "We hebben nog de mogelijkheid om gelijk te maken en terug te komen in de wedstrijd. Maar dat zal veel kracht vergen."

Volgens Reuters toont de conceptverklaring dat er stevig is onderhandeld tussen diplomaten over sterkere toezeggingen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. In de verklaring erkennen de regeringsleiders dat het voor de klimaatdoelen essentieel is dat landen rond 2050 klimaatneutraal te zijn.

Ook corona op agenda

Op de G20-top bespreken de landen ook de coronacrisis. De Italiaanse premier Draghi, die voorzitter is van de top, herhaalde in zijn openingsspeech het doel om een groot deel van de wereldbevolking volgend jaar te hebben ingeënt tegen het coronavirus. Hij mikt op een mondiale vaccinatiegraad van 70 procent in medio 2022.

Daarbij benadrukte hij dat het grote verschil in vaccinatiegraad tussen rijkere en armere landen "moreel onaanvaardbaar" is en het bestrijden van de pandemie bemoeilijkt. De Russische premier Poetin woont de top digitaal bij. Hij riep landen op elkaars vaccins sneller erkennen.

Klimaatverandering, uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl