Activisten bij het conferentiecentrum in Glasgow. 'Lip service' betekent 'steun in woorden, maar niet in daden'

Boris Johnson over klimaattop: 'Geen excuses voor uitstelgedrag'

  • Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

  • Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

Van de Amerikaanse president Biden tot de president van de Malediven, uit de hele wereld komen staatshoofden en regeringsleiders vandaag en morgen naar Schotland. De meeste wereldleiders komen vanavond aan. Op de grote wereldwijde klimaatconferentie in Glasgow zullen ze zich buigen over de opwarming van de aarde. Hun belangrijkste opdracht luidt: de aanpak versnellen om verdere klimaatverandering tegen te gaan.

Hoewel de top vandaag al officieel is geopend, is morgen de dag waarop alle grote leiders een toespraak houden. Eerst zullen ze welkom worden geheten door de Britse kroonprins Charles, nu zijn 95-jarige moeder koningin Elizabeth vanwege gezondheidsredenen verstek laat gaan. Grote tegenvaller is dat de Chinese president Xi en de Russische president Poetin er ook niet zullen zijn. China is het land met de meeste uitstoot.

De Indiase premier Modi zal er wel zijn. India heeft ook een snel groeiende CO2-uitstoot, en zal vermoedelijk op de top nieuwe druk ervaren om zijn emissies te laten dalen. Ook vanuit de Europese Unie zullen er regeringsleiders aanwezig zijn, zoals demissionair premier Rutte.

Blauw en groen

De locatie waar de klimaattop van Glasgow wordt gehouden, is in twee strikt gescheiden plekken opgedeeld: een blauwe en een groene zone. In 'blauw' vinden de onderhandelingen plaats, in 'groen' de rest. De rest staat voor: één grote ontmoetingsplaats van vooral wetenschappers, non-gouvernementele organisaties, bedrijven en klimaatactivisten, afkomstig uit alle delen van de wereld. Er worden in totaal ruim 25.000 mensen verwacht.

De blauwe zone is gedurende de top officieel VN-grondgebied. Net als op elke klimaattop zal hier gewapend VN-personeel de bijeenkomst streng beveiligen. In deze zone ligt het Scottish Exhibition Centre met 3000 zitplaatsen. De verzamelde staatshoofden en regeringsleiders uit ongeveer 120 landen komen hier bij elkaar.

Niet alleen is er stevige beveiliging, ook de regels rond covid-19 zijn streng. Hiermee hoopt de VN te voorkomen dat zo'n grote bijeenkomst met mensen uit alle landen van de wereld leidt tot meer besmettingen. Alleen een vaccin is onvoldoende. De deelnemers worden voortdurend getest, er gelden strenge quarantaineregels voor mensen die positief testen, en iedereen wordt geacht voortdurend een gezichtsmasker te dragen.

De Britse premier Johnson benadrukte vooraf dat de 1,5 graad binnen bereik moet blijven. Er zijn geen excuses voor uitstelgedrag, zei hij. "We zien nu al de verwoesting die klimaatverandering veroorzaakt, van hittegolven en droogtes tot bosbranden en orkanen."

Als Glasgow mislukt, mislukt alles, waarschuwde Johnson vanavond:

Johnson over de kans op succes in Glasgow

Inmiddels zijn ook duizenden klimaatactivisten in Glasgow aangekomen. Ook Greta Thunberg, de 18-jarige activiste die sinds enkele jaren de wereldleiders een spiegel wil voorhouden, is in Schotland. In een open brief roept ze de wereld op de klimaatcrisis op te lossen. "Niet volgend jaar. Niet volgende maand. Nu."

Geen liefdadigheid

Leiders van landen uit armere delen van de wereld maken zich vooral druk om de belofte dat er elk jaar 100 miljard dollar van rijke landen naar arme landen moet gaan, om ze te helpen met klimaatverandering om te gaan. "Dit is geen liefdadigheid", zei president Chakwera van Malawi in een interview met de BBC.

"Dus betaal, of ga samen met ons ten onder", luidde zijn stevige waarschuwing. De belofte om dat geld bij elkaar te brengen, werd al gedaan in 2009. Maar dat doel is nog niet bereikt. Veel arme landen vinden dit het belangrijkste onderwerp dat op de klimaatconferentie moet worden opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl