NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Facebook verwijdert post Bolsonaro • 5331 positieve tests, meer patiënten in ziekenhuizen

Liveblog gesloten
 • Facebook verwijdert bizar bericht Bolsonaro over gevaccineerden in het Verenigd Koninkrijk

  Facebook en Instagram hebben zondag een video van de Braziliaanse president Bolsonaro verwijderd waarin hij zei dat Britten die twee keer zijn gevaccineerd sneller aids krijgen dan verwacht. Facebook zei tegen persbureau AP dat de bewering botst met de richtlijnen over de coronaberichtgeving. "Beweringen waarin gezegd wordt dat coronavaccins dodelijk zijn of ernstige gezondheidsschade veroorzaken zijn niet toegestaan."

  Het bedrijf ging niet in op de vraag waarom de video drie dagen online stond, voordat hij werd weggehaald.

  Baardgroei

  Bolsonaro, die vorig jaar zelf besmet raakte, zaaide eerder twijfel over de werking van vaccins. Zo waarschuwde hij dat mensen die het Pfizer-vaccin hadden gekregen, niet wettelijk beschermd zijn als ze bijwerkingen krijgen, zoals baardgroei bij vrouwen.

  Vandaag verweerde hij zich tegen de beschuldiging dat hij met zijn opmerking over de kans op aids bij gevaccineerden in het Verenigde Koninkrijk nepnieuws had verspreid. Hij zei dat hij zich op een artikel had gebaseerd dat eerder deze maand in Brazilië verscheen.

  De Braziliaanse president heeft 14,6 miljoen volgers op Facebook en bijna 19 miljoen op Instagram. Het is niet de eerste keer dat deze sociale media een post van hem verwijderen. Vorig jaar gebeurde dat met zijn bewering dat het antimalariamiddel hydroxychloroquine een goed geneesmiddel voor corona is.

 • Verdeelde reacties op straat over tweedeling gevaccineerden en niet-gevaccineerden

  Het demissionaire kabinet komt volgende week met een aanscherping van de coronaregels. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, is veel sneller toegenomen dan verwacht, zei minister De Jonge vandaag. Hij is bang dat de zorg opnieuw overbelast raakt.

  Voor wie de maatregelen gaan gelden, kon De Jonge vandaag nog niet zeggen, maar hij lijkt maatregelen specifiek voor niet-gevaccineerden niet bij voorbaat uit te sluiten, omdat het vooral niet-gevaccineerden zijn die in ziekenhuizen worden opgenomen. "Is het dan terecht dat je de samenleving als geheel beperkende maatregelen oplegt?", vroeg hij zich af.

  De meningen zijn daarover verdeeld, zo bleek ook vandaag in Utrecht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Andere regels voor ongevaccineerden?
 • Meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgen coronabonus

  Iets meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgt de zorgbonus 2021, het extraatje voor zorgpersoneel dat vanwege de coronapandemie onder moeilijke omstandigheden zorg heeft verleend. De bonus bedraagt 384,71 euro netto.

  Het demissionaire kabinet dacht eerst dat de bonus tussen de 200 en 240 euro zou bedragen. Voor de regeling was 720 miljoen euro vrijgemaakt, die eerlijk zou worden verdeeld over het aantal aanvragen. Omdat het aantal aanvragen lager is dan verwacht, valt de bonus hoger uit.

  De bonus moest door werkgevers worden aangevraagd. Ze krijgen het geld voor half november overgemaakt, zodat ze nog voor het eind van het jaar kunnen uitbetalen.

 • Invoering van coronapas in Schots nachtleven levert spanningen op

  De invoering van een coronapaspoort voor het Schotse nachtleven heeft het afgelopen weekend tot spanningen geleid. De uitgaanssector spreekt van een "absolute ramp". De bezoekersaantallen waren tientallen procenten lager dan normaal en personeel werd uitgescholden en mishandeld. 550 keer werd bezoekers de toegang geweigerd, omdat ze geen geldig coronapaspoort konden laten zien.

  De uitgaanssector roept de regering van Schotland op om de maatregel in te trekken, maar de regering voelt daar niets voor. Ze rekent erop dat de maatregel mensen stimuleert om zich alsnog te laten vaccineren. Ze zegt ook dat de maatregel ervoor zorgt dat veel uitgaansgelegenheden open kunnen blijven in wat misschien een heel moeilijke winter gaat worden.

  De verplichting om een vaccinatiebewijs te tonen werd op 1 oktober van kracht. Omdat er problemen waren met de app werd de daadwerkelijke invoering enkele weken uitgesteld. Om de problemen voor te zijn, gingen sommige uitgaansgelegenheden het afgelopen weekend om middernacht dicht.

 • Kwart van basisschoolleerlingen in Vlaams dorp positief

  In de Vlaamse plaats Wommelgem, bij Antwerpen, is meer dan een kwart van de kinderen in de basisschoolleeftijd besmet met het coronavirus. Van de 390 kinderen tussen de 6 en 12 jaar bleken er bij een test zo'n 100 positief te zijn, schrijft de VRT.

  In verband met de uitbraak zijn twee basisscholen gesloten en van andere scholen vier klassen naar huis gestuurd. De sport- en jeugdverenigingen organiseren tijdelijk geen activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar.

  Biostatisticus Geert Molenberghs zegt op de nieuwssite dat de basisscholen sterk bijdragen aan de verspreiding van het virus, omdat kinderen die daarop zitten niet zijn gevaccineerd. In het middelbaar onderwijs gaat het beter, leerlingen daar zijn vaak wel gevaccineerd en hebben een sterk immuunsysteem. "We moeten nadenken over het opnieuw invoeren van de mondmaskerplicht in lagere scholen", zegt Molenberghs. "Er zullen een aantal mensen tegen protesteren en het is niet fijn, maar het is misschien een makkelijkere regel dan kinderen in quarantaine zetten of scholen sluiten."

  Geen extra maatregelen

  In Vlaanderen zijn op het moment acht basisscholen en een middelbare school dicht in verband met een corona-uitbraak. Daarnaast zijn er ook klassen volledig in quarantaine.

  De Vlaamse minister van Onderwijs Weyts is geen voorstander van extra maatregelen. "Ik wil dat de scholen maximaal openblijven met zo weinig mogelijk beperkingen voor kinderen en jongeren", zei hij tegen de VRT. "Ze mogen niet het slachtoffer worden van het feit dat sommige volwassenen ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren."

 • 5331 positieve tests, meer patiënten in de ziekenhuizen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5272 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 50 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 796 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 748), van wie 199 op de IC (gisteren: 185), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 6 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 10 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  1/3 RIVM
  2/3 RIVM
  3/3 RIVM
 • Marathon van Peking uitgesteld vanwege angst voor verspreiding

  De marathon van Peking die komende zondag zou worden gelopen, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De organisatie wil voorkomen dat corona zich onder de deelnemers, medewerkers en inwoners van de Chinese hoofdstad verspreidt, aldus een verklaring. Er zouden 30.000 mensen meedoen.

  In China komt corona volgens de officiële cijfers nauwelijks nog voor. Het land telt 133 geregistreerde coronabesmettingen, verspreid over 11 provincies. Vandaag werden 39 nieuwe besmettingen gemeld, maar de autoriteiten zijn bang dat dit aantal oploopt. Ze streven naar 0 nieuwe besmettingen per dag.

  Het is de vraag of dit gevolgen gaat hebben voor de Olympische Winterspelen die in februari worden gehouden. In september werd al bekend dat toeschouwers uit het buitenland daar niet welkom zijn en dat niet-gevaccineerde sporters 21 dagen in quarantaine moeten.

 • Kabinet beraadt zich op nieuwe coronamaatregelen

  Het kabinet gaat zich beraden op nieuwe maatregelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat zegt demissionair minister De Jonge na overleg met het kabinet. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt is veel sneller toegenomen dan verwacht, aldus de minister.

  Om welke maatregelen het gaat, wil De Jonge nog niet zeggen. Het kabinet wacht daarvoor eerst nog op een advies van het OMT. Dat zou komende vrijdag komen, maar wordt volgens De Jonge vervroegd.

  Volgende week dinsdag geeft het kabinet weer een persconferentie waar de eventuele extra maatregelen worden bekendgemaakt. Dat is een paar dagen eerder dan gepland: het kabinet wilde aanvankelijk vrijdag 5 november een persconferentie geven.

 • Europese toezichthouder kijkt naar coronapil

  Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaat meekijken met onderzoeken naar de coronapil molnupiravir, van farmaceut MSD en het bedrijf Ridgeback Biotherapeutics. Bij zo'n zogenoemde rolling review kijkt het EMA of het middel veilig is en werkt.

  Doordat de medicijnexperts meekijken, kunnen de ontwikkelaars straks sneller een aanvraag indienen voor toelating tot de Europese markt. Als de toezichthouder daarvoor groen licht geeft, wordt de pil het eerste orale middel tegen corona.

  Uit studies komt naar voren dat de pil in risicogroepen de kans op ziekenhuisopname en overlijden door corona kan halveren. Voorwaarde is wel dat het middel op tijd wordt toegediend. Als een patiënt eenmaal is opgenomen, is er geen duidelijk meetbaar effect, bleek uit onderzoek van MSD.

  De farmaceut heeft in de VS al toestemming gevraagd voor gebruik van de coronapil. Eind november krijgt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA daarover een advies van experts.

 • De Jonge bezorgd over oplopende coronacijfers

  Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, is veel sneller toegenomen dan verwacht, zei demissionair minister De Jonge vanochtend voorafgaand aan een overleg over de formatie.

  Die zorgen wil hij later op de dag verder toelichten, na een kabinetsoverleg. De Jonge zei verder dat "we ons zullen moeten verhouden" tot die "snel oplopende cijfers". Over het eventueel invoeren van extra maatregelen liet hij zich niet uit.

 • Overleg in België over extra coronamaatregelen

  In België komt vandaag op verzoek van premier De Croo het kernkabinet bijeen om te praten over de coronasituatie in het land. Net als in Nederland loopt in België de laatste dagen het aantal positieve tests op.

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke acht de kans groot dat de mondmaskerplicht wordt uitgebreid. Dat zal voornamelijk gevolgen hebben voor Vlaanderen, waar de mondkapjesplicht in de horeca en winkels begin deze maand werd afgeschaft. In Brussel en Wallonië moet op die plekken nog wel een mondkapje worden gedragen.

  "Als je kijkt naar de teneur in de media en op sociale media, dan denk ik dat de bevolking vraagt om extra maatregelen", zei de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst in het radioprogramma 1 op 1. "Men wil wel de scholen openhouden, maar dan moet je bijvoorbeeld in de binnenruimtes met mondkapjes gaan werken. Het blijft een nuttige maatregel en het is niet erg belastend. Ik heb elk moment gehaat dat ik een mondmasker droeg, maar ik wist waarom ik het deed."

  De stijging van het aantal positieve tests is volgens Van Ranst deels te verklaren doordat veel evenementen en feesten worden ingehaald, zoals bruiloften. "Het is het ene trouwfeest na het andere." De vierde golf is volgens de viroloog een feit, "maar het is onzeker of het een golf of een golfje wordt. Dat hangt af van welke maatregelen er worden genomen en hoe de bevolking zich gaat gedragen."

  Vrijdag besluit het Belgische Overlegcomité over eventuele extra coronamaatregelen. In dat orgaan zijn de zes regeringen in België vertegenwoordigd.

 • Mogelijk toch ongevaccineerde tennissers op Australian Open

  Tennissers die niet zijn ingeënt tegen corona zijn in januari mogelijk toch welkom op de Australian Open. In een uitgelekte e-mail van de organisatie staat dat ongevaccineerde spelers bij aankomst in het land twee weken in quarantaine moeten voordat ze in Melbourne de baan op kunnen.

  Het bericht is in tegenspraak met de aankondiging van de Australische minister van Immigratie. Die zei woensdag dat tennissers volledig gevaccineerd moeten zijn en dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor wie niet is ingeënt.

 • 'Werkgevers vragen schoonmakers en bouwvakkers steeds vaker om QR-code'

  In de bouw-, schoonmaak- en cateringsector vragen werkgevers aan personeel steeds vaker om een QR-code. Dat mag niet volgens de huidige regelgeving, maar branchevereniging Schoonmakend Nederland zegt bij BNR gevallen te kennen waarbij het laten zien van de coronapas als voorwaarde geldt.

  "Opdrachtgevers in horeca en theaters die bezoekers om een QR-code moeten vragen, zetten die lijn vaak door bij toeleveranciers zoals schoonmakers, loodgieters en bouwvakkers die in het pand moeten zijn, zegt directeur Rob Rommelse van Schoonmakend Nederland. Drie weken geleden kreeg hij hiervan de eerste melding en sindsdien ziet hij het toenemen.

  Iedereen heeft zich aan dezelfde regels te houden, zegt Pascal Besselink van rechtsbijstandsverzekeraar DAS bij BNR. Hij benadrukt dat de QR-code niet gebruikt mag worden om toegang te krijgen tot de werkvloer. "Bezoekers van een café of restaurant moeten hun coronapas tonen, maar kom je daar als werknemer dan mag je daar niet om vragen."

 • Onderzoek: corona beïnvloedt groene voornemens bedrijven

  De coronapandemie heeft invloed op de klimaatdoelstellingen van een deel van de Nederlandse bedrijven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

  Het aantal bedrijven dat zijn ecologische voetafdruk niet of pas na deze eeuw wil verminderen, steeg van 13 procent vorig jaar naar 22 procent dit jaar. Het gaat daarbij vaak om organisaties die het door de coronacrisis moeilijk hadden en nu vooral bezig zijn met overleven.

  Aan de andere kant steeg ook het percentage bedrijven dat uiterlijk in 2030 klimaatneutraal wil zijn, naar 55 procent.

 • Ziekenhuis Zwolle: draag weer een mondkapje

  Bezoekers en patiënten van het Isala-ziekenhuis in Zwolle wordt vanaf vandaag weer gevraagd een mondneusmasker te dragen. Het Zwolse ziekenhuis geeft dat advies vanwege het groeiende aantal coronapatiënten.

  Het ziekenhuis moest afgelopen week meerdere patiënten overplaatsen naar andere ziekenhuizen om ervoor te zorgen dat de overige zorg door kan gaan. Desondanks zijn er al meerdere operaties afgezegd.

  "Mondneusmaskers dempen de verspreiding van virussen en hebben een signaalfunctie. Dat zijn goede eigenschappen", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen RTV Oost. Het ziekenhuis gaat niet controleren of mensen zich aan het advies houden. "We gaan niet met mensen in discussie aan de deur."