Facebook verwijdert post Bolsonaro • 5331 positieve tests, meer patiënten in ziekenhuizen
- Welkom in het coronablog van maandag 25 oktober
- 5331 positieve tests, meer patiënten in ziekenhuizen
- Marathon van Peking uitgesteld
- Het kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen
- Europese toezichthouder kijkt naar coronapil
Facebook verwijdert bizar bericht Bolsonaro over gevaccineerden in het Verenigd Koninkrijk
Facebook en Instagram hebben zondag een video van de Braziliaanse president Bolsonaro verwijderd waarin hij zei dat Britten die twee keer zijn gevaccineerd sneller aids krijgen dan verwacht. Facebook zei tegen persbureau AP dat de bewering botst met de richtlijnen over de coronaberichtgeving. "Beweringen waarin gezegd wordt dat coronavaccins dodelijk zijn of ernstige gezondheidsschade veroorzaken zijn niet toegestaan."
Het bedrijf ging niet in op de vraag waarom de video drie dagen online stond, voordat hij werd weggehaald.
Baardgroei
Bolsonaro, die vorig jaar zelf besmet raakte, zaaide eerder twijfel over de werking van vaccins. Zo waarschuwde hij dat mensen die het Pfizer-vaccin hadden gekregen, niet wettelijk beschermd zijn als ze bijwerkingen krijgen, zoals baardgroei bij vrouwen.
Vandaag verweerde hij zich tegen de beschuldiging dat hij met zijn opmerking over de kans op aids bij gevaccineerden in het Verenigde Koninkrijk nepnieuws had verspreid. Hij zei dat hij zich op een artikel had gebaseerd dat eerder deze maand in Brazilië verscheen.
De Braziliaanse president heeft 14,6 miljoen volgers op Facebook en bijna 19 miljoen op Instagram. Het is niet de eerste keer dat deze sociale media een post van hem verwijderen. Vorig jaar gebeurde dat met zijn bewering dat het antimalariamiddel hydroxychloroquine een goed geneesmiddel voor corona is.
Verdeelde reacties op straat over tweedeling gevaccineerden en niet-gevaccineerden
Het demissionaire kabinet komt volgende week met een aanscherping van de coronaregels. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, is veel sneller toegenomen dan verwacht, zei minister De Jonge vandaag. Hij is bang dat de zorg opnieuw overbelast raakt.
Voor wie de maatregelen gaan gelden, kon De Jonge vandaag nog niet zeggen, maar hij lijkt maatregelen specifiek voor niet-gevaccineerden niet bij voorbaat uit te sluiten, omdat het vooral niet-gevaccineerden zijn die in ziekenhuizen worden opgenomen. "Is het dan terecht dat je de samenleving als geheel beperkende maatregelen oplegt?", vroeg hij zich af.
De meningen zijn daarover verdeeld, zo bleek ook vandaag in Utrecht:
Meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgen coronabonus
Iets meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgt de zorgbonus 2021, het extraatje voor zorgpersoneel dat vanwege de coronapandemie onder moeilijke omstandigheden zorg heeft verleend. De bonus bedraagt 384,71 euro netto.
Het demissionaire kabinet dacht eerst dat de bonus tussen de 200 en 240 euro zou bedragen. Voor de regeling was 720 miljoen euro vrijgemaakt, die eerlijk zou worden verdeeld over het aantal aanvragen. Omdat het aantal aanvragen lager is dan verwacht, valt de bonus hoger uit.
De bonus moest door werkgevers worden aangevraagd. Ze krijgen het geld voor half november overgemaakt, zodat ze nog voor het eind van het jaar kunnen uitbetalen.
Invoering van coronapas in Schots nachtleven levert spanningen op
De invoering van een coronapaspoort voor het Schotse nachtleven heeft het afgelopen weekend tot spanningen geleid. De uitgaanssector spreekt van een "absolute ramp". De bezoekersaantallen waren tientallen procenten lager dan normaal en personeel werd uitgescholden en mishandeld. 550 keer werd bezoekers de toegang geweigerd, omdat ze geen geldig coronapaspoort konden laten zien.
De uitgaanssector roept de regering van Schotland op om de maatregel in te trekken, maar de regering voelt daar niets voor. Ze rekent erop dat de maatregel mensen stimuleert om zich alsnog te laten vaccineren. Ze zegt ook dat de maatregel ervoor zorgt dat veel uitgaansgelegenheden open kunnen blijven in wat misschien een heel moeilijke winter gaat worden.
De verplichting om een vaccinatiebewijs te tonen werd op 1 oktober van kracht. Omdat er problemen waren met de app werd de daadwerkelijke invoering enkele weken uitgesteld. Om de problemen voor te zijn, gingen sommige uitgaansgelegenheden het afgelopen weekend om middernacht dicht.
Kwart van basisschoolleerlingen in Vlaams dorp positief
In de Vlaamse plaats Wommelgem, bij Antwerpen, is meer dan een kwart van de kinderen in de basisschoolleeftijd besmet met het coronavirus. Van de 390 kinderen tussen de 6 en 12 jaar bleken er bij een test zo'n 100 positief te zijn, schrijft de VRT.
In verband met de uitbraak zijn twee basisscholen gesloten en van andere scholen vier klassen naar huis gestuurd. De sport- en jeugdverenigingen organiseren tijdelijk geen activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar.
Biostatisticus Geert Molenberghs zegt op de nieuwssite dat de basisscholen sterk bijdragen aan de verspreiding van het virus, omdat kinderen die daarop zitten niet zijn gevaccineerd. In het middelbaar onderwijs gaat het beter, leerlingen daar zijn vaak wel gevaccineerd en hebben een sterk immuunsysteem. "We moeten nadenken over het opnieuw invoeren van de mondmaskerplicht in lagere scholen", zegt Molenberghs. "Er zullen een aantal mensen tegen protesteren en het is niet fijn, maar het is misschien een makkelijkere regel dan kinderen in quarantaine zetten of scholen sluiten."
Geen extra maatregelen
In Vlaanderen zijn op het moment acht basisscholen en een middelbare school dicht in verband met een corona-uitbraak. Daarnaast zijn er ook klassen volledig in quarantaine.
De Vlaamse minister van Onderwijs Weyts is geen voorstander van extra maatregelen. "Ik wil dat de scholen maximaal openblijven met zo weinig mogelijk beperkingen voor kinderen en jongeren", zei hij tegen de VRT. "Ze mogen niet het slachtoffer worden van het feit dat sommige volwassenen ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren."
5331 positieve tests, meer patiënten in de ziekenhuizen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5272 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 50 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 796 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 748), van wie 199 op de IC (gisteren: 185), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 6 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 10 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
Marathon van Peking uitgesteld vanwege angst voor verspreiding
De marathon van Peking die komende zondag zou worden gelopen, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De organisatie wil voorkomen dat corona zich onder de deelnemers, medewerkers en inwoners van de Chinese hoofdstad verspreidt, aldus een verklaring. Er zouden 30.000 mensen meedoen.
In China komt corona volgens de officiële cijfers nauwelijks nog voor. Het land telt 133 geregistreerde coronabesmettingen, verspreid over 11 provincies. Vandaag werden 39 nieuwe besmettingen gemeld, maar de autoriteiten zijn bang dat dit aantal oploopt. Ze streven naar 0 nieuwe besmettingen per dag.
Het is de vraag of dit gevolgen gaat hebben voor de Olympische Winterspelen die in februari worden gehouden. In september werd al bekend dat toeschouwers uit het buitenland daar niet welkom zijn en dat niet-gevaccineerde sporters 21 dagen in quarantaine moeten.
Kabinet beraadt zich op nieuwe coronamaatregelen
Het kabinet gaat zich beraden op nieuwe maatregelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat zegt demissionair minister De Jonge na overleg met het kabinet. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt is veel sneller toegenomen dan verwacht, aldus de minister.
Om welke maatregelen het gaat, wil De Jonge nog niet zeggen. Het kabinet wacht daarvoor eerst nog op een advies van het OMT. Dat zou komende vrijdag komen, maar wordt volgens De Jonge vervroegd.
Volgende week dinsdag geeft het kabinet weer een persconferentie waar de eventuele extra maatregelen worden bekendgemaakt. Dat is een paar dagen eerder dan gepland: het kabinet wilde aanvankelijk vrijdag 5 november een persconferentie geven.
Europese toezichthouder kijkt naar coronapil
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaat meekijken met onderzoeken naar de coronapil molnupiravir, van farmaceut MSD en het bedrijf Ridgeback Biotherapeutics. Bij zo'n zogenoemde rolling review kijkt het EMA of het middel veilig is en werkt.
Doordat de medicijnexperts meekijken, kunnen de ontwikkelaars straks sneller een aanvraag indienen voor toelating tot de Europese markt. Als de toezichthouder daarvoor groen licht geeft, wordt de pil het eerste orale middel tegen corona.
Uit studies komt naar voren dat de pil in risicogroepen de kans op ziekenhuisopname en overlijden door corona kan halveren. Voorwaarde is wel dat het middel op tijd wordt toegediend. Als een patiënt eenmaal is opgenomen, is er geen duidelijk meetbaar effect, bleek uit onderzoek van MSD.
De farmaceut heeft in de VS al toestemming gevraagd voor gebruik van de coronapil. Eind november krijgt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA daarover een advies van experts.
De Jonge bezorgd over oplopende coronacijfers
Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, is veel sneller toegenomen dan verwacht, zei demissionair minister De Jonge vanochtend voorafgaand aan een overleg over de formatie.
Die zorgen wil hij later op de dag verder toelichten, na een kabinetsoverleg. De Jonge zei verder dat "we ons zullen moeten verhouden" tot die "snel oplopende cijfers". Over het eventueel invoeren van extra maatregelen liet hij zich niet uit.
Overleg in België over extra coronamaatregelen
In België komt vandaag op verzoek van premier De Croo het kernkabinet bijeen om te praten over de coronasituatie in het land. Net als in Nederland loopt in België de laatste dagen het aantal positieve tests op.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke acht de kans groot dat de mondmaskerplicht wordt uitgebreid. Dat zal voornamelijk gevolgen hebben voor Vlaanderen, waar de mondkapjesplicht in de horeca en winkels begin deze maand werd afgeschaft. In Brussel en Wallonië moet op die plekken nog wel een mondkapje worden gedragen.
"Als je kijkt naar de teneur in de media en op sociale media, dan denk ik dat de bevolking vraagt om extra maatregelen", zei de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst in het radioprogramma 1 op 1. "Men wil wel de scholen openhouden, maar dan moet je bijvoorbeeld in de binnenruimtes met mondkapjes gaan werken. Het blijft een nuttige maatregel en het is niet erg belastend. Ik heb elk moment gehaat dat ik een mondmasker droeg, maar ik wist waarom ik het deed."
De stijging van het aantal positieve tests is volgens Van Ranst deels te verklaren doordat veel evenementen en feesten worden ingehaald, zoals bruiloften. "Het is het ene trouwfeest na het andere." De vierde golf is volgens de viroloog een feit, "maar het is onzeker of het een golf of een golfje wordt. Dat hangt af van welke maatregelen er worden genomen en hoe de bevolking zich gaat gedragen."
Vrijdag besluit het Belgische Overlegcomité over eventuele extra coronamaatregelen. In dat orgaan zijn de zes regeringen in België vertegenwoordigd.
Mogelijk toch ongevaccineerde tennissers op Australian Open
Tennissers die niet zijn ingeënt tegen corona zijn in januari mogelijk toch welkom op de Australian Open. In een uitgelekte e-mail van de organisatie staat dat ongevaccineerde spelers bij aankomst in het land twee weken in quarantaine moeten voordat ze in Melbourne de baan op kunnen.
Het bericht is in tegenspraak met de aankondiging van de Australische minister van Immigratie. Die zei woensdag dat tennissers volledig gevaccineerd moeten zijn en dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor wie niet is ingeënt.
'Werkgevers vragen schoonmakers en bouwvakkers steeds vaker om QR-code'
In de bouw-, schoonmaak- en cateringsector vragen werkgevers aan personeel steeds vaker om een QR-code. Dat mag niet volgens de huidige regelgeving, maar branchevereniging Schoonmakend Nederland zegt bij BNR gevallen te kennen waarbij het laten zien van de coronapas als voorwaarde geldt.
"Opdrachtgevers in horeca en theaters die bezoekers om een QR-code moeten vragen, zetten die lijn vaak door bij toeleveranciers zoals schoonmakers, loodgieters en bouwvakkers die in het pand moeten zijn, zegt directeur Rob Rommelse van Schoonmakend Nederland. Drie weken geleden kreeg hij hiervan de eerste melding en sindsdien ziet hij het toenemen.
Iedereen heeft zich aan dezelfde regels te houden, zegt Pascal Besselink van rechtsbijstandsverzekeraar DAS bij BNR. Hij benadrukt dat de QR-code niet gebruikt mag worden om toegang te krijgen tot de werkvloer. "Bezoekers van een café of restaurant moeten hun coronapas tonen, maar kom je daar als werknemer dan mag je daar niet om vragen."
Onderzoek: corona beïnvloedt groene voornemens bedrijven
De coronapandemie heeft invloed op de klimaatdoelstellingen van een deel van de Nederlandse bedrijven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.
Het aantal bedrijven dat zijn ecologische voetafdruk niet of pas na deze eeuw wil verminderen, steeg van 13 procent vorig jaar naar 22 procent dit jaar. Het gaat daarbij vaak om organisaties die het door de coronacrisis moeilijk hadden en nu vooral bezig zijn met overleven.
Aan de andere kant steeg ook het percentage bedrijven dat uiterlijk in 2030 klimaatneutraal wil zijn, naar 55 procent.
Ziekenhuis Zwolle: draag weer een mondkapje
Bezoekers en patiënten van het Isala-ziekenhuis in Zwolle wordt vanaf vandaag weer gevraagd een mondneusmasker te dragen. Het Zwolse ziekenhuis geeft dat advies vanwege het groeiende aantal coronapatiënten.
Het ziekenhuis moest afgelopen week meerdere patiënten overplaatsen naar andere ziekenhuizen om ervoor te zorgen dat de overige zorg door kan gaan. Desondanks zijn er al meerdere operaties afgezegd.
"Mondneusmaskers dempen de verspreiding van virussen en hebben een signaalfunctie. Dat zijn goede eigenschappen", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen RTV Oost. Het ziekenhuis gaat niet controleren of mensen zich aan het advies houden. "We gaan niet met mensen in discussie aan de deur."
'Bron corona-uitbraak azc Goes niet te achterhalen'
De bron van de tientallen coronabesmettingen in de noodopvang voor asielzoekers in Goes is niet te achterhalen, zegt de locatiemanager tegen Omroep Zeeland. Gisteren werd bekend dat 49 van de 320 asielzoekers in de opvang in de Zeelandhallen positief zijn getest.
"Mensen kunnen gewoon her en der naar buiten", zegt locatiemanager Loek ter Hark van opvangorganisatie COA. "We kunnen dus niet achterhalen wat de bron is van de corona-uitbraak." De bewoners krijgen het dringende advies om het terrein niet te verlaten. "We mogen ze niet opsluiten. Het blijft dus een eigen keuze, maar we proberen goede voorlichting te geven en te wijzen op het belang om binnen te blijven."
Naar aanleiding van de uitbraak is in de noodopvang de mondkapjesplicht weer ingevoerd. Ook moeten bewoners afstand houden van elkaar. Woensdag worden de asielzoekers opnieuw getest.
ANBO wil net als ziekenhuizen extra coronaregels
De ANBO maakt zich zorgen over het aantal coronabesmettingen dat weer oploopt. Daarom zijn er weer maatregelen nodig om de besmettingsgraad naar beneden te krijgen, zegt de ouderenbond. Op zaterdag deden ziekenhuizen al een oproep aan de overheid om meer te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
De ANBO is vooral ongerust over de zorg die nu al weer in een aantal ziekenhuizen wordt uitgesteld. Het percentage gevaccineerden dat met corona in het ziekenhuis belandt is weliswaar klein, maar het zijn vooral oudere ouderen. "We denken echt dat er iets moet gebeuren", zegt Renate Evers van de ANBO in het NOS Radio 1 Journaal. "In de landen om ons heen gelden nog de basismaatregelen, alleen in Nederland niet."
Voor de hand ligt het herinvoeren van de mondkapjes en de anderhalvemeterregel, zegt Evers, "maar welke maatregel precies laten we graag aan de experts over".
Ook hoopt de ouderenbond dat het kabinet zo snel mogelijk een besluit neemt over een derde prik voor ouderen, omdat zij vaak al een half jaar geleden zijn gevaccineerd waardoor de werking nu waarschijnlijk minder is. Evers: "Een derde prik zou een oplossing zijn."
CNN: megafraude met medische handschoenen
De Amerikaanse omroep CNN bericht over een grote fraude met medische handschoenen. Vanwege de grote vraag naar het product recycleden bedrijven in Thailand gebruikte handschoenen: CNN toont foto's van handschoenen met gaten, bloedsporen en andere viezigheid die werden gewassen en bijgekleurd met blauwe kleurstof. Ook werden er handschoenen aangeboden van slechte kwaliteit, gemaakt van het verkeerde materiaal of niet geschikt voor medisch gebruik.
CNN legt uit dat het aanbod door de coronapandemie de vraag niet kon bijbenen: de handschoenen worden door gespecialiseerde bedrijven gemaakt van schaarse grondstoffen. Fraudeurs sprongen in dat gat. In een onderzoek van tien maanden ontdekte de zender dat er tientallen miljoenen inferieure handschoenen de VS binnenkwamen en "dat is nog maar het puntje van de ijsberg".
De Thaise politie heeft al enkele invallen gedaan bij loodsen, maar volgens CNN waren de Amerikaanse autoriteiten meer afwachtend: een importeur maakte begin dit jaar al melding van wantoestanden, maar het Thaise bedrijf kon tot de zomer blijven leveren.
100.000 gevaccineerden op Curaçao
Op Curaçao is dit weekend de 100.000ste bewoner ingeënt. Bijna 92.000 personen zijn er al volledig gevaccineerd, maakte de regering bekend. Daarmee is ongeveer 60 procent van de bevolking gevaccineerd. Op Curaçao lagen gisteren zeventien coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care.
Roemenië scherpt maatregelen aan
Roemenië kent vanaf vandaag een avondklok na 22.00 uur en scherpt andere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zonder coronapas komen burgers alleen nog bij essentiële winkels binnen, schoolkinderen krijgen twee weken vrij, mondkapjes worden verplicht op straat en trouwerijen en andere feesten moeten worden uitgesteld.
Het gezondheidssysteem van het land dreigt te bezwijken onder de vele coronagevallen. Afgelopen weekend moesten zelfs zes patiënten naar Polen worden gevlogen. Het land kent de op een-na-laagste vaccinatiegraad van Europa, vooral door het traditionele wantrouwen tegen de staat en misinformatiecampagnes.
"Dit is een rampscenario", zei de minister van Volksgezondheid bij bekendmaking van de maatregelen vrijdag. "En dat terwijl er een vaccin is. Deze situatie had kunnen worden voorkomen."
Overigens neemt het aantal vaccinaties door de heftige beelden wel toe: op vrijdag lieten meer dan 86.000 mensen een eerste prik zetten, een recordaantal voor het land.
Ed Sheeran positief getest
Ed Sheeran gaat in zelfisolatie na een positieve coronatest. In een bericht op Instagram zegt de Britse zanger, van wie aanstaande vrijdag het nieuwe album = uitkomt, dat hij vanuit zijn huis zoveel mogelijk afgesproken mediaoptredens door wil laten gaan. Sheeran zou bijvoorbeeld op 6 november de muzikale gast in Saturday Night Live zijn, het is nog onduidelijk of dat doorgaat.
"Excuses aan iedereen die ik teleurgesteld heb. Hou je veilig allemaal", schrijft Sheeran (30) in zijn bericht. Sheeran heeft van april tot september volgend jaar een Europese tour gepland staan. Op 14 en 15 juli staat een optreden in de Amsterdam Arena gepland.
Het is niet bekendgemaakt of Sheeran volledig is gevaccineerd. Hij had afgelopen zomer zijn nummer Shape of You wel aangepast tot een oproep voor inenting:
Welkom!
Dit is het NOS-coronablog van maandag 25 oktober. Hier vind je het laatste nieuws uit binnen- en buitenland over het coronavirus.