NOS Sport

Peking kondigt strenge coronamaatregelen aan voor olympische testwedstrijden

China kondigt strenge coronamaatregelen aan voor olympische testevenementen

Het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen in Peking heeft strenge coronamaatregelen aangekondigd voor de zogeheten testevents die vanaf vrijdag in China worden gehouden. Zo moeten alle buitenlandse sporters die aan de wedstrijden deelnemen, gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

De testevenementen in de aanloop naar de Spelen bestaan uit een reeks toernooien en trainingsstages op acht olympische locaties. In totaal zullen er zo'n tweeduizend buitenlandse sporters deelnemen aan de wedstrijden, die vrijdag beginnen met een schaatstoernooi. De Nederlandse schaatstop laat die wedstrijd aan zich voorbij gaan.

Het organisatiecomité ziet de komst van de vele buitenlanders als een grote uitdaging voor China, dat de grenzen praktisch heeft gesloten om het coronavirus tegen te gaan. "De preventie en de bescherming tegen de epidemie is de topprioriteit tijdens deze evenementen", zei een lid van het organisatiecomité tijdens een persconferentie in Peking.

Andere maatregelen tijdens de testwedstrijden doen sterk denken aan het strenge regime tijdens de Olympische Spelen deze zomer in Tokio. Zo moeten sporters in hun eigen bubbel blijven en wordt iedere dag hun gezondheid gecontroleerd.

Quarantaineplicht voor Spelen

Voor de Spelen, die op 4 februari beginnen, geldt vooralsnog geen vaccinatieplicht. Wel maakte het Olympisch Comité vorige week bekend dat sporters die niet volledig zijn gevaccineerd 21 dagen in quarantaine moeten. Bovendien zijn alleen Chinezen die op het vasteland wonen welkom als toeschouwers.

Volgens Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, maakt China het niet-gevaccineerde sporters op deze manier heel moeilijk, en eigenlijk zelfs onmogelijk om deel te nemen aan de Winterspelen. Het standpunt van de sportkoepel over vaccineren - een dringend advies - blijft echter hetzelfde.

Maurits Hendriks reageerde woensdag op de aangekondigde quarantainemaatregel voor niet-gevaccineerde sporters.

Hendriks: '21 dagen verplichte quarantaine gaat niemand helpen'

Advertentie via Ster.nl