liveblog

Rumoerige duels in Nijmegen en Enschede • AZ schittert tegen FC Utrecht

liveblog gesloten

Tot volgende week!

De komende week kunnen we ons verheugen op Europees voetbal, vanaf vrijdag is de eredivisie weer aan de beurt. En er komt een topper aan: op zondag staat Ajax-PSV op het programma.

We houden ermee op hier in Hilversum, tot de volgende keer!

Onrust in Nijmegen na NEC-Vitesse

De schrik was groot in Nijmegen na het instorten van een deel van een tribune met hossende Vitesse-fans. Na de wedstrijd veroorzaakten NEC-supporters buiten het stadion rellen.

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland bevestigt dat er charges worden uitgevoerd, maar kan nog niet zeggen hoeveel mensen zijn gearresteerd, omdat de actie nog in volle gang is. Volgens Omroep Gelderland hebben supporters een politiebus compleet vernield.

Voetbalsupporters vernielen politiebus in Nijmegen

De stand na speelronde 9

Ajax is nog altijd de koploper met PSV hijgend in de nek. FC Utrecht verloor vandaag drie punten, Willem II wipt door het gelijkspel bij FC Twente over Feyenoord heen.

De uitslagen van speelronde 9

TWE-WIL - Afgelopen in Enschede: 1-1

In een duel dat bol stond van de onvriendelijkheden en resulteerde in twee rode en twee gele kaarten moesten beide smaakmakers van het linkerrijtje genoegen nemen met één punt: 1-1.

Newcastle United-Tottenham stilgelegd na onwel worden fan

In de Premier League is de wedstrijd tussen Newcastle United en Tottenham Hotspur stilgelegd nadat een supporter op de tribune onwel was geworden.

De spelers op het veld werden en door supporters op de tribune op gewezen dat er iets aan de hand was, waarna de scheidsrechters en de spelers in actie kwamen en een verzorger met een defibrillator naar de toeschouwer stuurden. Volgens de laatste berichten is de toeschouwer gestabiliseerd en inmiddels onderweg naar het ziekenhuis.

Het incident speelde zich zeven minuten voor rust af. De wedstrijd is inmiddels hervat. De Spurs leiden met 2-1 bij Newcastle.

TWE-WIL - 76' RODE KAART WILLEM II

Köhn ontvangt zijn tweede gele kaart en moet van het veld. Het is dus weer tien tegen tien bij FC Twente-Willem II. Köhn kreeg zijn eerste gele kaart na een opstootje in de eerste helft met Zerrouki, die al eerder met zijn tweede geel van het veld is gestuurd.

Meteen na de rode kaart zien we een beste kans voor Twente via Vlap, maar het blijft vooralsnog 1-1.

FC Twente-Willem II 1-1

TWE-WIL - 72' Tien man Twente houden nog stand

FC Twente houdt vooralsnog stand tegen Willem II, dat met een man meer speelt sinds de rode kaart, vlak voor rust, van Zerrouki. Maar we zitten nu wel in een fase waarin de Tilburgers de druk een beetje beginnen op te voeren.

Bij Willem II zijn Llonch en Wriedt ondertussen vervangen door Meerveld en Kampetsis. Bij Twente heeft Rots plaatsgemaakt door Misidjan.

FC Twente-Willem II 1-1

TWE-WIL - 58' Doelpunt Willem II afgekeurd

Hoewel FC Twente een man minder heeft, speelt de ploeg 'gewoon' met drie aanvallers. Doelpunten hebben we nog niet gezien in de tweede helft, waarin de sfeer nog wel verhit is, maar er wel weer wordt gevoetbald.

Willem II leek vlak na rust overigens op voorsprong te komen, maar de treffer van Wriedt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

FC Twente-Willem II 1-1

'Container heeft erger voorkomen' bij instorten tribune

"Zover ik weet, zijn er geen gewonden", zei algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC in een eerste reactie op het instorten van een deel van de tribune na afloop van het duel met Vitesse.

"Ik ben er stil van. Er schiet van alles door je hoofd. Er stond een container onder die tribune en die heeft erger voorkomen", aldus Van Schaik.

Tribune stort in, container onder tribune voorkomt echter

TWE-WIL - Tweede helft in Enschede

De tien man van FC Twente zijn begonnen aan de tweede helft tegen Willem II. De stand is 1-1.

Bayern München dendert in topper met 5-1 over Bayer Leverkusen heen

Bayern München heeft in de Bundesliga op imponerende wijze de topper bij Bayer Leverkusen gewonnen. Het werd liefst 5-1. Alle treffers van Bayern, dat voor de interlandperiode nog verloor van Eintracht Frankfurt, vielen in de eerste helft.

Robert Lewandowski weer trefzeker

TWE-WIL - Rust in Enschede

De overgebleven spelers zoeken nu ook de kleedkamers op en dat is maar goed ook. Wellicht kunnen de verhitte gemoederen even tot bedaren komen en kan er in de tweede helft weer worden gevoetbald.

Het staat 1-1 bij FC Twente-Willem II.

TWE-WIL 45+2' - RODE KAART FC TWENTE

Zerrouki krijgt zijn tweede gele kaart en moet inrukken van scheidsrechter Kamphuis. FC Twente moet de tweede helft met tien man verder.

Scheidsrechter Jochem Kamphuis stuurt Ramiz Zerrouki (r) van het veld

TWE-WIL - 44' 'Puberaal gedrag' op en buiten het veld

Het wordt er allemaal niet gezelliger op in Enschede. Fans van Twente zingen kwetsende liedjes over scheidsrechter Kamphuis en de stadionspeaker vraagt vriendelijk of ze daarmee kunnen ophouden.

Ook in het veld regent het overtredingen en opstootjes. "Strontvervelend en puberaal gedrag", aldus commentator Frank Snoeks.

FC Twente-Willem II 1-1

TWE-WIL - 39' Geen kansen, wel kaarten

Het is een rommelige, gelijkopgaande wedstrijd in Enschede tot nu toe. Met naast twee goals inmiddels ook al vier gele kaarten.

Köhn en Zerrouki gingen op de bon na een opstootje, waarbij de Duitse Willem II'er een kopstootachtige beweging maakte. Even later gaat ook Twente-trainer Ron Jans op de bon na aanmerkingen op de leiding. Tenslotte krijgt ook Sadilek (Twente) nog een gele kaart gepresenteerd na een overtreding op Llonch.

FC Twente-Willem II 1-1

TWE-WIL - 24' DOELPUNT WILLEM II!

Bij de 1-0 van FC Twente ging Nunnely lelijk in de fout door de bal aan Limnios te geven, maar hij maakt het goed door knap de 1-1 binnen te schieten voor de Tilburgers.

De VAR keek er nog wel naar, want gebruikte Nunnely bij de aanname nou zijn arm? Nee, de VAR keurt hem goed.

FC Twente-Willem II 1-1

Che Nunnely viert de gelijkmaker met zijn ploeggenoten

TWE-WIL - 6' DOELPUNT FC TWENTE!

Het is al snel raak voor Twente na geklungel in de defensie van Willem II. Limnios, net weer terug na een blessurebehandeling, krijgt de bal met dank aan Willem II-aanvaller Nunnely voor zijn voeten en schiet Twente vervolgens beheerst op voorsprong.

FC Twente-Willem II 1-0

Dimitros Limnios juicht na het cadeautje van Willem II

Schrik in Nijmegen: tribune met Vitesse-fans stort in

Na afloop van de Gelderse derby is een deel van een tribune met feestende Vitesse-fans ingestort. Op het eerste gezicht lijkt er geen sprake van gewonden.

De supporters stonden te hossen na de 1-0 zege van Vitesse op NEC toen een deel van de tribune ineens naar beneden zakte.

Tribune in stadion NEC bezwijkt onder feestende Vitesse-fans

TWE-WIL - Aftrap in Enschede

Het laatste duel van deze eredivisiezondag tussen FC Twente en Willem II is begonnen.

NEC-VIT - Afgelopen: Vitesse wint met 1-0

Vitesse heeft de in ere herstelde Gelderse derby tegen NEC in zijn voordeel beslist. In Nijmegen bleek een doelpunt van Nikolai Baden Frederiksen voldoende voor de overwinning: 0-1.

Bekijk de samenvatting van NEC - Vitesse

SPA-GRO - Afgelopen: 1-1 in Rotterdam

De kelderkraker in de eredivisie tussen Sparta en FC Groningen heeft beide clubs weinig opgeleverd. De twee ploegen hielden elkaar in Rotterdam in evenwicht en schoten uiteindelijk met de 1-1 weinig op.

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - FC Groningen

NEC-VIT - 83' Slotfase in Gelderse derby

De slotfase loopt in Nijmegen, waar het nog altijd spannend is met 1-0 voor Vitesse op het scorebord. NEC had nog een bijzonder aardige kans via Márquez, maar doelman Schubert greep goed in. Op het gebied van gele kaarten heeft Vitesse overigens een voorsprong genomen: 4-3.

Ook in Rotterdam is het overigens nog spannend bij de 1-1 tussenstand bij Sparta-Groningen.

NEC-Vitesse 0-1

Opstellingen FC Twente-Willem II (16.45 uur)

De eredivisiezondag wordt om 16.45 uur afgesloten met FC Twente-Willem II, een duel tussen de nummers 6 en 5 in de eredivisie. De winnaar wipt sowieso over Feyenoord heen in de ranglijst.

Bij Twente ontbreekt Wout Brama vanwege een lichte blessure. Bij Willem II maakt Max Svensson zijn debuut in de basis.

NEC-VIT - 70' NEC gaat risico nemen

NEC laat zich in de tweede helft meer zien dan voor rust, en dat maakt de Gelderse derby er (voor de neutrale toeschouwer) een stuk leuker op.

Trainer Meijer gaat meer risico nemen: hij wisselt aanvoerder en verdediger Baretto voor aanvaller Akman. En dat kunnen de NEC-fans wel waarderen.

NEC-Vitesse 0-1

NEC-VIT - 61' Bijna 1-1 voor NEC

Na een uur had NEC dé kans op de gelijkmaker. Schöne stuurt Okita weg, die omspeelt keeper Schubert maar moet vervolgens iets te veel uitwijken, waardoor Bazoer redding kan brengen.

NEC-Vitesse 0-1

NEC-VIT - 55' Vitesse heeft het initiatief

Vitesse heeft ook in de tweede helft het initiatief en de beste mogelijkheden. Zo redde Márquez nog ternauwernood op de doellijn na een kans voor Dasa.

Op het gebied van gele kaarten staat NEC wel op voorsprong: 3-0.

NEC-Vitesse 0-1

SPA-GRO- 55' Kansen voor Sparta

Sparta krijgt niet veel kansen tegen Groningen, maar tien minuten na rust was het twee keer bijna raak. De bal komt uit de kluts voor de voeten van Vriends, maar de bal wordt van de doellijn gehaald. In de rebound schiet Heylen vanuit kansrijke positie hoog over.

Sparta-FC Groningen 1-1

NEC-VIT - Tweede helft

Ook in Nijmegen is de wedstrijd hervat. Vitesse staat op een 1-0 voorsprong bij NEC.

Vlak na rust zien de eerste kans voor Vitesse. Wittek poeiert een vrije trap rakelings langs het doel van Branderhorst.

SPA-GRO - Tweede helft

De bal rolt weer in Rotterdam, waar het 1-1 staat bij Sparta-FC Groningen.

NEC-VIT - Rust in Nijmegen

Ook in Nijmegen is het rust. Vitesse leidt met 1-0 bij NEC, door een goal waar nog veel over zal worden gediscussieerd.

SPA-GRO - Rust in Rotterdam

Sparta en FC Groningen zoeken de kleedkamers op met een 1-1 op het scorebord.

NEC-VIT - 40' Kansjes voor NEC

Een vrije trap van Schöne suist naar de linkerhoek, maar Vitesse-goalie Schubert tikt de bal net uit de hoek.

Schöne neemt vervolgens de corner en blijft droog. Dit in tegenstelling tot Vitesse-speler Wittek, die bij corners aan de andere kant al drie keer een bierdouche over zich heen kreeg van NEC-supporters.

Even later is er nog een kansje voor NEC: Márquez produceert een omhaal, maar raakt vooral het hoofd van Bazoer. Die kan na enige verzorging verder. Márquez krijgt geel.

NEC-Vitesse 0-1

SPA-GRO - 33' DOELPUNT SPARTA

Het antwoord van Sparta volgt snel. Na goed voorwerk van Jans schiet Smeets ijskoud de gelijkmaker binnen tegen Groningen: 1-1.

Sparta-FC Groningen 1-1

Felicitaties voor Bryan Smeets na zijn gelijkmaker tegen FC Groningen

NEC-VIT - 29' Nog even over de goal van Vitesse

Uit deze beelden lijkt de bal vlak voor de goal van Vitesse toch wel degelijk helemaal over de achterlijn te zijn gegaan. Opvallend dat de VAR de goal dan toch heeft goedgekeurd, maar misschien zien we het verkeerd.

De bal lijkt over de achterlijn te gaan in de aanloop naar de 1-0 van Vitesse

SPA-GRO - 28' DOELPUNT GRONINGEN!

Met zijn vijfde goal van het seizoen schiet de vogelvrij staande Ngonge Groningen op 1-0 bij Sparta, op aangeven van El Hankouri.

Sparta-FC Groningen 0-1

Cyril Ngonge vraagt om stilte na zijn openingsdoelpunt

NEC-VIT - 16' DOELPUNT VITESSE!

Baden Frederiksen schiet Vitesse op voorsprong in de Gelderse derby. Er waren flink wat protesten - er zou hands zijn geweest en de bal over de achterlijn - maar de VAR vindt het goed.

In de aanloop naar de goal schampte de bal de hand van Darfalou, en even lijkt de bal over de achterlijn te zijn gegaan (helemaal of niet?). Hoe dan ook: de goal telt, Vitesse leidt.

NEC-Vitesse 0-1

Vitesse viert de 1-0 van Nikolai Baden Frederiksen

NEC-VIT - 12' Levendige openingsfase

Vitesse heeft het initiatief in de levendige openingsfase van de derby tegen NEC, zonder dat het tot grote kansen heeft geleid. Wat wel opvalt, of eigenlijk niet: de duels zijn pittig. Zo zagen we een stevige overtreding van Rasmussen (Vitesse), die niet met een kaart wordt bestraft.

Na 13 minuten zien we de eerste kans voor NEC: een rollertje van Duelund hobbelt tergend langzaam naast de paal.

NEC-Vitesse 0-0

SPA-GRO - 4' Twee grote kansen voor Sparta

De wedstrijd op Spangen begint spectaculair. Na 50 seconden was er al een enorme schietkans voor Thy, maar de bal gaat via een Gronings been rakelings naast. Uit de daaropvolgende corner volgt de tweede grote kans voor Sparta, maar ook de poging van Smeets mist doel.

Er is ook een vroege gele kaart voor Spartaan Auassar na een forse overtreding.

Sparta-FC Groningen 0-0

NEC-VIT - Aftrap in Nijmegen

De uitverkochte Goffert schudt op zijn grondvesten: de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse is begonnen.

Voor de wedstrijd werden nog twee banners getoond, waaruit blijkt dat er onder NEC-fans niet veel liefde is voor Vitesse.

Twee opvallende banners voor aanvang van de derby NEC-Vitesse

SPA-GRO - Aftrap in Rotterdam

In Rotterdam is afgetrapt: Sparta-FC Groningen is begonnen.

Vrouwen Feyenoord knokken zich langs PSV en staan nu tweede

PSV is er niet in geslaagd de koppositie te veroveren in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Na de nederlaag van koploper PEC Zwolle van afgelopen vrijdag ging nummer twee PSV met 2-1 onderuit bij Feyenoord. PEC blijft daardoor koploper, voor Feyenoord, Ajax en PSV.

Regerend landskampioen FC Twente maakte er een spektakelstuk van tegen ADO Den Haag. Beide ploegen kwamen twee keer op voorsprong, maar zagen de tegenstander net zo vaak langszij komen. Het duel in Den Haag eindigde in 4-4.

Maxime Bennink viert haar goal

Verslag: AZ heeft geen kind aan zwak FC Utrecht

AZ lijkt de stroeve seizoenstart definitief achter zich te hebben gelaten. Tegen FC Utrecht, dat tot vandaag nog maar vijf tegengoals kreeg te verwerken, werd op indrukwekkende wijze de derde competitiezege op rij geboekt: 5-1.

Bekijk de samenvatting van AZ - FC Utrecht

AZ-UTR - 90' DOELPUNT FC UTRECHT!

Timber redt de eer voor Utrecht en schuift fraai de 5-1 binnen tegen AZ. Daarna is het meteen afgelopen.

AZ-UTR - 86' DOELPUNT AZ!

Janssen brengt Gudmundsson ten val in het strafschopgebied en de bal gaat op de stip. De IJslander benut het buitenkansje zelf op subtiele wijze: 5-0.

De vernedering van FC Utrecht is compleet. Opvallend: tot nu toe kreeg Utrecht vijf tegendoelpunten in de eredivisie, dat aantal is vanmiddag in één klap verdubbeld.

AZ-FC Utrecht 5-0

Opstellingen Sparta-FC Groningen (14.30 uur)

Behalve NEC-Vitesse wordt om 14.30 uur ook het duel gespeeld tussen Sparta en FC Groningen. Een soort kelderkraker, want het gaat om de nummers 17 en 16 in de eredivisie.

AZ-UTR - 75' AZ-trainer geeft spelers alvast rust

AZ speelt donderdag een uitwedstrijd in de Conference League bij Cluj, en met de 4-0 voorsprong op zak tegen Utrecht geeft trainer Jansen alvast een paar spelers rust. Midtsjø, Wijndal en Pavlidis maken plaats voor Reijnders, Witry en Aboukhlal.

De wedstrijd hier in Alkmaar is wel gespeeld en de sjeu is er inmiddels een beetje af.

AZ-FC Utrecht 4-0

Opstellingen NEC-Vitesse (14.30 uur)

De opstellingen van beide clubs in de beladen Gelderse derby zijn bekend.

AZ-UTR 65' - Utrecht is kluts kwijt

FC Utrecht wordt in deze fase helemaal zoekgespeeld door AZ, dat de ene na de andere mooie aanval laat zien. De Wit was dicht bij een hattrick, maar kopte een voorzet van Wijnal net naast. Even later heeft Karlsson de 5-0 op zijn voet, maar Paes brengt knap redding.

AZ-FC Utrecht 4-0

AZ-UTR 56' - DOELPUNT AZ!

FC Utrecht kende een sterke fase, maar in de counter slaat AZ toe, opnieuw via de combinatie Karlsson-De Wit.

De Zweed heeft in de omschakeling een vrije doortocht, stuit in eerste instantie op Paes, maar krijgt vervolgens nog alle gelegenheid van de Utrechtse defensie om de bal aan De Wit te geven, die beheerst raak schiet.

AZ-FC Utrecht 4-0

Dani de Wit schreeuwt het uit na zijn 4-0

AZ-UTR 52' - Utrecht aan de bak

FC Utrecht moet aan de bak om nog iets van deze wedstrijd te maken en krijgt al vrij snel in de tweede helft een grote kans, maar Douvikas stuit oog in oog met Jensen op de AZ-goalie.

Utrecht neemt het initatief, maar AZ is al een paar keer dreigend geweest in de counter.

AZ-FC Utrecht 3-0

AZ-UTR - Tweede helft begonnen

De bal rolt weer in Alkmaar voor de tweede helft tussen AZ en FC Utrecht.

Trainer Hake heeft ingegrepen bij Utrecht met twee wissels: Timber en Boussaid zijn in de ploeg gekomen voor Van Overeem en Van de Streek.

Rust in de eredivisie vrouwen

De vrouwen van Feyenoord legden een paar weken geleden Ajax al met 4-1 over de knie en ook de topper tegen PSV verloopt vooralsnog naar Rotterdamse wens: Feyenoord leidt bij rust met 2-0, door goals van Van de Lavoir en Bennink.

Bij het duel tussen ADO Den Haag en FC Twente is het voor rust een en al spektakel. Het staat 2-2.

AZ-UTR - Rust in Alkmaar

FC Utrecht haalt opgelucht adem: het is rust, dus de Domstedelingen kunnen even bijkomen en herstellen van de martelgang in Alkmaar. AZ leidt met 3-0.

AZ-UTR - 40' DOELPUNT AZ!

Bij Utrecht gaat alles fout, bij AZ gaat alles goed. De Alkmaarders komen op 3-0 door een kopgoal van De Wit.

Een eerste voorzet van Karlsson strandt nog tegen het lichaam van Van der Hoorn, de tweede poging belandt op het hoofd van De Wit, die soepel binnenknikt.

AZ-FC Utrecht 3-0

Dani de Wit bedankt Jesper Karlsson voor diens assist voor de 3-0

Oud-voetballer Piet Wijnberg (63) overleden

Oud-voetballer Piet Wijnberg is afgelopen week op 63-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ajax, een van de clubs waarvoor de verdediger uitkwam.

De Hilversummer speelde van 1978 tot en met 1982 voor Ajax. Daarvoor kwam Wijnberg uit voor FC 't Gooi en als amateur voor FC Utrecht. De mandekker maakte één doelpunt in Amsterdamse dienst, op 11 mei 1980 in de kampioenswedstrijd tegen Excelsior.

Later kwam Wijnberg nog uit voor Go Ahead Eagles, NEC, DS'79 en Sparta. Bij de Rotterdamse club beëindigde hij in 1990 zijn loopbaan.

Piet Wijnberg in het shirt van Sparta voor het seizoen 1989/1990

AZ-UTR - 25' Onderhoudende strijd

Het duel tussen AZ en Utrecht is vooralsnog een onderhoudende strijd. Beide ploegen zetten elkaar vroeg onder druk in de opbouw, wat leidt tot veel balverlies en leuke momenten voor de goals. Voor AZ pakt dat allemaal tot nu toe het beste uit.

AZ-FC Utrecht 2-0

AZ-UTR - 15' Nog meer ellende voor FC Utrecht

Alles gaat mis in het eerste kwartier voor FC Utrecht. Nu valt ook nog Mahi geblesseerd uit, die eindelijk weer eens in de basis stond. Hij wordt vervangen door Sylla.

AZ-FC Utrecht 2-0

AZ-UTR- 11' DOELPUNT AZ!

Utrecht-doelman Paes blundert pijnlijk en laat een houdbaar schot van Karlsson glippen. AZ komt binnen een kwartier al op 2-0.

Het is sneu voor Paes, die de afgelopen weken prima keepte en regelmatig de redder van Utrecht was. Van deze goal zal hij vermoedelijk niet zo goed slapen vannacht.

AZ-FC Utrecht 2-0

Maarten Paes laat het schot van Jesper Karlsson glippen

AZ-UTR - 6' DOELPUNT AZ!

Pavlidis tikt de bal binnen op aangeven van Gudmundsson. Clasie stond aan de basis van deze aanval met een mooie dieptepass op de IJslander.

Het is (pas) de tweede eredivisiegoal van de Griekse spits in dit seizoen. AZ leidt al snel met 1-0 tegen FC Utrecht.

AZ-FC Utrecht 1-0

Vreugde bij AZ na de 1-0 van Vangelis Pavlidis

AZ-UTR: Aftrap!

Het duel tussen AZ en FC Utrecht is begonnen. Voor de interlandbreak boekte Utrecht, de nummer 3 in de eredivisie, een knappe overwinning bij Ajax. Eens zien wat er vandaag in Alkmaar gebeurt tegen de nummer 13.

Feyenoord-PSV in de eredivisie vrouwen

In de eredivisie vrouwen staat er om 12.15 uur een fraai affiche op het programma: Feyenoord ontvangt PSV. Ook wordt het duel tussen ADO Den Haag en FC Twente gespeeld.

Na de wedstrijden van vrijdag gaat PEC Zwolle aan de leiding in de eredivisie, voor PSV en Ajax.

Opstelling FC Utrecht tegen AZ (12.15 uur)

Bij FC Utrecht heeft Mimoun Mahi voor de eerste keer dit seizoen een basisplaats. Dit gaat ten koste van Moussa Sylla. Joris van Overeem (81 eredivisieduels, 7 goals) en Adam Maher (91 eredivisieduels, 13 goals) hebben elk een verleden bij AZ.

Opstelling AZ tegen FC Utrecht (12.15 uur)

AZ begint ongewijzigd ten opzichte van het met 3-1 gewonnen uitduel bij SC Cambuur voor de interlandbreak op 3 oktober.

Supporters NEC en Vitesse stoken het vuurtje op voor beladen derby

Om 14.30 uur staat voor het eerst in 4,5 jaar de Gelderse derby op het programma. De supporters van NEC en Vitesse hebben wel zin in de wedstrijd, zo valt op te maken uit de beelden van de training van beide clubs gisteren.

Supporters NEC en Vitesse stoken het vuurtje op voor beladen derby

Barreto terug in de Gelderse derby, maar hij slaapt er geen seconde minder om

Édgar Barreto speelde op 20 mei 2007 namens NEC zijn laatste Gelderse derby tegen Vitesse en ruim veertien jaar later is hij er, als teruggekeerde routinier van de Nijmegenaren, opnieuw bij.

De Paraguayaanse voetballer heeft met zijn 37 jaar genoeg gezien in zijn loopbaan. Hij speelde in de meest obscure Zuid-Amerikaanse oorden, maakte verhitte duels mee in Italië en was op twee wereldkampioenschappen actief.

Barreto zal vanmiddag in Nijmegen dus niet snel meer onder de indruk raken van de entourage. "Ik ben al wat ouder. Natuurlijk wordt het een spannende wedstrijd, maar zaterdag slaap ik er niet minder om."

Opnieuw Gelderse derby voor Barreto: 'Altijd aparte wedstrijden'

Clasie en Maher: van buitenlandse avonturen en Oranje naar terugkeer in eredivisie

Jordy Clasie (AZ) en Adam Maher (FC Utrecht) staan om 12.15 uur met hun clubs tegenover elkaar in Alkmaar. Twee generatiegenoten en middenvelders die dit seizoen belangrijk zijn voor hun club, met een voetballoopbaan die de nodige overeenkomsten kent.

In aanloop naar het eredivisieduel tussen AZ en FC Utrecht krijgen Clasie en Maher vier stellingen voorgelegd.

Clasie vs Maher: vier stellingen voor de middenvelders van AZ en FC Utrecht

De stand in het land

Ajax blijft na deze speelronde koploper en PEC Zwolle de hekkensluiter, daar valt vandaag niets meer aan te doen.

De stand in de eredivisie halverwege de negende speelronde.

Volop tumult in de slotfase: samenvattingen eredivisie

Gisteravond was er ook al genoeg te beleven in de eredivisie. Feyenoord kwam na een tumultueuze slotfase niet verder dan 2-2 tegen RKC Waalwijk, PSV sleepte na een tumultueuze slotfase drie punten uit het vuur tegen PEC Zwolle en Ajax won zonder tumultueuze slotfase met 2-0 bij sc Heerenveen. En ook bij Go Ahead Eagles-Heracles (4-2) en Fortuna Sittard-Cambuur (1-0) gebeurde genoeg.

Bekijk de samenvatting van PSV - PEC Zwolle

Welkom bij de eredivisiezondag!

Vier wedstrijden staan er nog op het programma in de negende speelronde van de eredivisie. We beginnen om 12.15 uur met het interessante duel tussen AZ en FC Utrecht en zien vanmiddag ook nog de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse langskomen. Alle reden om de hele dag aan ons liveblog van de eredivisie gekluisterd te zitten.

De wedstrijden zijn vanaf 14.00 uur uiteraard ook live te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1. De samenvattingen zijn na afloop van de duels te zien op NOS.nl en de NOS-app. Om 19.00 uur begint Studio Sport Eredivisie op NPO 1. En nabespreken doen we vanaf 23.05 uur in Studio Voetbal, ook op NPO 1.

Uitslagen en programma halverwege de negende speelronde in de eredivisie.