Bekijk de samenvatting van AZ - FC Utrecht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

AZ lijkt de stroeve seizoenstart definitief achter zich te hebben gelaten. Tegen FC Utrecht, dat tot vandaag nog maar vijf tegengoals kreeg te verwerken, werd op indrukwekkende wijze de derde competitiezege op rij geboekt: 5-1.

Utrecht, dat met name in de eerste helft bij tijd en wijle werd overlopen, kon zodoende geen vervolg geven aan de stunt eerder deze maand tegen Ajax. Toen tekende Django Warmerdam voor de enige treffer in Amsterdam.

Vroege voorsprong

Even verderop, in Alkmaar, ging bijna alles mis wat er maar mis kon gaan. AZ deelde vanaf het beginsignaal de lakens uit en wist al na zes minuten te scoren. Na een dieptepass van Jordy Clasie legde Albert Gudmundsson de bal panklaar voor de meegelopen Evangelos Pavlidis: 1-0.

Utrecht-doelman Maarten Paes, tegen Ajax nog uitblinker, ging vervolgens gruwelijk in de fout. Hij liet een inzet van Jesper Karlsson pardoes door zijn vingers glippen, tot ontsteltenis van zijn ploeggenoten.

"Dit mag mij niet gebeuren. Een pijnlijk moment, maar ik sta hier met de borst vooruit. Ik neem mijn verantwoordelijkheid", aldus Paes na afloop.

Blunderende Paes schuldbewust: 'Dit mag mij niet gebeuren'

Vlak voor rust werd het zelfs nog 3-0. Dani de Wit kopte raak uit een voorzet van Jesper Karlsson. Hij maakte na bijna een uur spelen ook de vierde Alkmaarse treffer, weer op aangeven van Karlsson. Met zijn vijfde doelpunt beleeft De Wit nu al zijn meest productiefste eredivisieseizoen.

Score had nog hoger kunnen zijn

Utrecht mocht van geluk spreken dat de schade daarna beperkt bleef. De Wit en Karlsson lieten kansen liggen, maar uiteindelijk mocht dat de pret niet drukken bij AZ, dat in de slotfase toch nog de 5-0 op het bord zette. Gudmundsson bleek vanaf de stip uiterst koel. In de slotminuten redde Quinten Timber de eer namens de bezoekers.

AZ, onder leiding van Pascal Jansen, schurkt na de zege voorzichtig tegen de subtop aan, waar Utrecht ondanks de zeperd nog altijd deel van uitmaakt.

Statistieken AZ-FC Utrecht

STER reclame